Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Twaalf jaar cel in zaak Van den Hurk

In hoger beroep heeft het gerechtshof in Den Bosch Jos de G. veroordeeld tot twaalf jaar cel. Hij is veroordeeld voor de verkrachting en doodslag op de vijftienjarige Nicole van den Hurk in 1995.

Ontkend

In 2016 werd de 51-jarige De G. vijf jaar cel opgelegd, bij een eis van veertien jaar cel. Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als De G. tekenden hoger beroep aan, waarin door het OM wederom veertien jaar geëist werd. Twee jaar geleden vond de rechtbank alleen verkrachting bewezen, doodslag niet. Nu is het gerechtshof een andere mening toebedeeld.

De zaak Nicole van den Hurk is lang onopgelost gebleven. Het meisje verdween op 6 oktober 1995 en anderhalve maand later werd haar lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. De G. kwam in 2014 in beeld na een DNA-match. Hij heeft jarenlang gezwegen en daarna altijd ontkend.

Twaalf jaar cel in zaak Van der Hurk
Rechtbanktekening / ANP

‘Maffiapraktijken’

Volgens De G. was het OM niet uit op het vinden van de waarheid, maar op een veroordeling. „Maffiapraktijken", noemde De G. het OM eerder. Hij gaf toen toe een verkrachter te zijn, „maar ik ben geen moordenaar". Hij kan zich niet meer herinneren wat hij deed op de dag dat Van den Hurk verdween. Zijn leven stond destijds in het teken van excessief drank- en drugsgebruik en talrijke wisselende seksuele contacten.

De stiefmoeder van het meisje maakte eerder in het proces gebruik van haar spreekrecht. „Door hem is mijn gezin kapotgemaakt", zei ze tegen De G. „Hij heeft haar als oud vuil gedumpt."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.