Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Titels voor mbo’ers: Skilled, Craftsman en Expert

Wanneer je je hbo-studie afrondt, mag je de titel bachelor dragen. En na het afronden van je master ben je bijvoorbeeld master of science. Maar bij het afronden van een mbo-opleiding komt er geen titel aan te pas. Daar zou volgens GroenLinks verandering in moeten komen.

Studenten

Kamerlid Zihni Özdil diende het voorstel in. Hij vindt dat afgestudeerde mbo’ers een titel zouden moeten krijgen, zodat in één oogopslag de vaardigheden en deskundigheid zijn te zien en de mbo’er erkenning krijgt. Vanaf volgend studiejaar mogen de bijna half miljoen mbo’ers zich officieel student noemen, in plaats van deelnemers. Özdil vindt een titel een logische volgende stap, zegt hij in Trouw.

Een beveiliger zou zich ‘Skilled’ mogen noemen, een mediavormgever ‘Craftsman’ en een laboratorium analist ‘Expert’. Volgens Özdil is er momenteel nog te weinig waardering voor de mbo’er. „Onze vakstudenten zijn de beste van de wereld en zonder hen draait de samenleving niet. Toch is er geen symbool van erkenning voor hun vakmanschap. Ik heb er met mbo’ers over gepraat en mails gekregen. Een titel is symbolisch, maar symbolen zijn ook belangrijk.”

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) vindt het een zeer sympathiek idee en is benieuwd wat de mbo-leerlingen ervan vinden. „Als zij vinden dat het hen helpt, zou dat een belangrijk signaal voor mij zijn”, aldus de bewindsvrouw.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.