Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 26 okt 2018 / 06:55 uur

Statushouders krijgen nog steeds voorrang op woning

In bijna alle gemeenten krijgen asielzoekers met verblijfsvergunning nog steeds voorrang op een sociale huurwoning. Door een wetswijziging is dat echter geen automatisme meer, gemeenten mogen zelf beslissen of ze voorrang aan statushouders geven of niet.

Kantoren

Slechts vier gemeenten zijn daadwerkelijk van plan hun beleid aan te passen, schrijft de Volkskrant. Ze gingen langs bij 186 van de 380 gemeenten. Zo heeft Castricum besloten asielzoekers binnenkort geen voorrang meer te geven en staat de maatregel bij Medemblik, Stichtse Vecht en Westland in het lokale coalitieakkoord. In 26 gemeenten wordt het mogelijk wijzigen van de regels besproken.

Alkmaar en Uitgeest zouden stilzwijgend de voorrangsregeling aangepast hebben, maar ook afspraken met woningcorporaties gemaakt over huisvesting van statushouders. In de praktijk zou er niets zijn veranderd.

Voormalig minister van Wonen Stef Blok wilde met de maatregel verdringing op de huurmarkt tegengaan. Gemeenten bleven wel verantwoordelijk voor de huisvesting van mensen die in Nederland mogen blijven. Zolang statushouders geen gewone woning hebben, verblijven ze in asielzoekerscentra, maar die zijn eigenlijk bedoeld voor asielzoekers die nog in de procedure zitten. Gemeenten en corporaties kunnen ook bijvoorbeeld prefabwoningen neerzetten of kantoren ombouwen tot woningen voor statushouders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Statushouders krijgen nog steeds voorrang op woning
Sluiten