Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 23 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Science says: nooit sporten nog slechter dan roken

Natuurlijk is roken slecht voor je, maar de hele dag op de stoel zitten is nog slechter voor je. Uit een onderzoek uit Cleveland blijkt dat nooit sporten of trainen slechter voor je lichaam is dan roken.

Onderzoekers in Cleveland bestudeerden 122.007 patiënten na hun dood, meldt Metro België. Elk van hen had tussen 1991 en 2014 deelgenomen aan testen op de loopband. De wetenschappers wilden die trainingsniveaus tegen de doodsoorzaak testen voor de patiënten. Uit de gegevens blijkt dat mensen met een zittende levensstijl 500% meer kans hadden om dood te gaan dan mensen in de bovenste band van de trainingsprestaties. Dit is drie keer hoger dan het risico van roken.

Ziekte met recept

Dat betekent niet dat roken goed voor je is en daar moet men ook zeker niet mee starten. Het is vooral belangrijk om uit dit onderzoek te halen dat we moeten blijven bewegen. Volgens de hoofdonderzoeker moeten (huis)artsen hun patiënten constant aanmoedigen te blijven bewegen. Veel bewegen zorgt voor een hoge mate van fitheid en het behouden van die fitheid. Verder zegt hij dat iemand die ‘ongeschikt is op de loopband een slechtere prognose heeft dan een roker’. Hij voegt eraan toe: ,,Fysiek onsportief zijn moet bijna worden behandeld als een ziekte met een recept, zijnde lichaamsbeweging.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Science says: nooit sporten nog slechter dan roken
Sluiten