Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Ruim elf miljoen voor Sulawesi met actiedag Giro555

Met de actie Giro555 is ruim elf miljoen euro opgehaald voor het Indonesische eiland Sulawesi, dat werd woensdagavond in het tv-programma Pauw bekend gemaakt. Woensdag hebben verschillende radiostations en tv-zenders gezamenlijk een actiedag georganiseerd.

Massale inzet

Onder de noemen ‘Nederland helpt Sulawesi’ werd er de hele dag geld opgehaald voor het verwoeste eiland. De dag begon met een voorlopige opbrengst van bijna 6,1 miljoen, en daar kwam aan het eind van de dag nog eens vijf miljoen bovenop. „Als samenwerkende hulporganisaties zijn we dankbaar dat Nederland zich massaal heeft ingezet voor de slachtoffers op Sulawesi. Kinderen kwamen hun spaarpot omkeren, talloze bekende Nederlanders hebben een bijdrage geleverd”, aldus Marinus Verweij, actievoorzitter van Giro555.

De meeste donaties kwamen binnen via de belpanels in Nederland. Aan de telefoon zaten bekende Nederlanders als dj Martin Garrix en misdaadjournalist Peter R. de Vries. In Beeld en Geluid in Hilversum waren optredens van onder andere Nick en Simon. De inzamelingsactie stopt niet na woensdag, maar gaat de komende dagen nog door. Veel kerken, organisaties en particulieren hebben nog bijdragen toegezegd.

Eind september waren er een aardbeving en een tsunami op het eiland, waardoor duizenden mensen om het leven kwamen. De teller staat inmiddels op meer dan 2000 doden en dat aantal loopt nog altijd op. Ook worden er nog duizenden mensen vermist.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.