In het nieuws

Regenboogvlaggen hangen uit voor Coming Out Day

Regenboogvlaggen hangen uit voor Coming Out Day

Op de pride walk wordt gelopen met een regenboogvlag / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

11 OKT 2018

In meer dan 160 gemeenten, provincies en ministeries hangt vandaag de regenboogvlag uit, dit ter gelegenheid van Coming Out Day. Dit is een internationaal evenement voor de sociale acceptatie van LHBTI'ers.

Zichzelf kunnen zijn

Vorig jaar deed een recordaantal van 130 gemeenten mee, dit jaar is het aantal participanten weer toegenomen. Ook op de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Economische Zaken en Klimaat, Financiën, Justitie & Veiligheid, Defensie, Buitenlandse Zaken en een tiental provincies gaat de vlag uit.

Waar er in voorgaande jaren nog een thema aan de dag werd verbonden, stelt belangenorganisatie COC nu dat iedereen het hele jaar door zichzelf zou moeten kunnen zijn. „Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in de eigen sociale kring of waar dan ook”, laat het COC weten.

Coming Out Day is traditioneel gezien een dag waarop men 'uit de kast komt' en voor hun geaardheid uitkomt.


Views

700+

Op stations mag je voorlopig blijven roken
Likeability of 5

Op stations mag je voorlopig blijven roken

De prijs van een pakje sigaretten stijgt de komende jaren naar een tientje. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

27 MIN

Als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) ligt, wordt de roker een paria, zo kopte De Telegraaf donderdagochtend. Met een pakket vergaande maatregelen moet Nederland een volledig rookvrije samenleving worden.

Zo moet de prijs van een pakje sigaretten over een paar een tientje kosten, wordt het aantal rookvrije ruimtes fors uitgebreid en komen er steeds minder rookhokken.

Ook de NS zegt dat ze zich aan de wet- en regelgeving van staatssecretaris Paul Blokhuis zullen houden. Blokhuis heeft een conceptakkoord geschreven in overleg met anti-rookclubs en gezondheidsorganisaties. „Op het moment als de wet- en regelgeving wordt aangepast, zullen we daarnaar luisteren", zegt woordvoerder Erik Kroeze van de NS. „Maar we zetten nu nog geen stappen om de rookzones op stations weg te halen."


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

1k+

Yes, WhatsApp komt met een vakantiemodus

Foto van 'Lisa Vermeij'

1 UUR

Word jij ook wel eens gek van die eeuwige stroom aan WhatsApp berichtjes? WhatsApp werkt aan een functie waarbij gearchiveerde chats met nieuwe berichten niet meer omhoog springen.

Je kent het vast wel. Je hebt eindelijk tijd om een boek te lezen op het strand. Toch grijp je de hele tijd naar je telefoon, want er komen de hele dag WhatsAppjes binnen. Vrienden die hun uitgaansfoto's delen, een collega die ineens van alles wil weten en ondertussen wordt er ook nog een verjaardagsapp aangemaakt voor de 'verjaardag van oma'. En zonder dat je het door hebt zit je toch weer een uur op je telefoon. Met de vakantiemodus moet daar verandering in komen.

Volgens de site WABetaInfo is WhatsApp bezig met een bètaversie. De 'vakantiemodus' moet ervoor zorgen dat gearchiveerde chats gearchiveerd blijven. Op dit moment werkt dat nog niet zo. Zelfs als chats gearchiveerd worden, komen ze bij nieuwe berichten weer omhoog. Dat maakt het tijdens vakanties moeilijk om te ontsnappen aan bijvoorbeeld drukke werkchats.


Views

200+

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?

Deze jongeren vind je op dinsdag 16 oktober ook in de papieren Metro.

In samenwerking met Shell en One Young World

16 OKT 2018

Wat kunnen we allemaal doen om ervoor te zorgen dat we in, pak ‘m beet, het jaar 2070 nog op een prachtige wereldbol kunnen leven? Wat voor oplossingen kunnen we bedenken voor thema’s als duurzaamheid, klimaatverandering, schaarse grondstoffen en sociale ongelijkheid? Daarover brainstormen 1800 jongeren vanuit de hele wereld vanaf woensdag 17 oktober tot en met zaterdag 21 oktober tijdens de One Young World-top in Den Haag. Shell ondersteunt een delegatie van 20 jongeren voor One Young World met een Scholarship Programme. Deze jongeren, onze leiders van de toekomst, spreken in deze bijlage over de prachtige wereldbol die zij over een halve eeuw voor zich zien.

Jongeren die verschil willen maken

Een betere wereld willen we allemaal. Maar sommige jongeren zetten zich daar écht voor in. Dankzij hun bijzondere ambities zijn ze geselecteerd om via genoemd Shell Scholarship Programma de One Young World top in Den Haag bij te wonen. Daar kunnen ze hun krachten bundelen om hun plannen nog veelbelovender te maken. Deze week vind je op Metronieuws negen portretten van young leaders met passie. Hieronder drie, later in de week de andere zes jongeren.


Views

1k+

Man wilde 200.000 aan cash mee smokkelen in schoenen

We zijn vooral benieuwd hoe je 200.000 euro aan contant geld kunt verstoppen in sportschoenen. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 UUR

Inpakken kan soms een lastig klusje zijn, helemaal als je 200.000 euro aan cash moet verstoppen. De douane op Eindhoven Airport heeft in de bagage van een 29-jarige man twee ton aan contant geld gevonden. Het geld zat verstopt in zijn sportschoenen.

De FIOD (Fiscale Inlichtingen-en Opsporingsdienst) heeft dat afgelopen woensdag bekend gemaakt. De man werd eerder deze maand betrapt. Hij was onderweg naar de Spaanse stad Malaga.


Views

200+

Tips voor de herfstvakantie: roggen en haaien voeren

Zin in een beetje spanning? Dan kun je zelf haaien of roggen voeren in het aquarium van Fort Kijkduin. Foto ter illustratie: Colourbox

Partnercontent

15 OKT 2018

Toeristen weten de Kop van Noord-Holland de laatste jaren steeds beter te vinden. In deze serie: wat vinden zij daar eigenlijk? In deel vier geeft Metro je tips voor de leukste uitjes in de herfstvakantie in de Kop van Noord-Holland. Meer info? Dagjeuitindekop.nl.

Met de temperaturen van deze week lijkt het eerder op zomer, toch is de herfstvakantie echt begonnen. In regio zuid is de vakantie van 13 t/m 21 oktober en in noord en midden van 20 t/m 28 oktober. Wat ga jij doen tijdens deze zonnige herfstdagen?

Halloween in Hippolytushoef


Views

1k+

Bij Drugsinfolijn kijken ze nergens van op

4-FA blijkt na onderzoek hersenbloedingen te kunnen veroorzaken / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 09:55

Eva Ehrlich hoort van alles, daar bij de Drugs Infolijn. Van ik heb zulke zwarte gedachten na xtc, kan dat kwaad? tot Help, m’n vriend snuift te veel, hoe ga ik ermee om?

Gerustgesteld

Vorige week kon ze nog een jongen met een pillendip geruststellen. Tien minuten later belde z’n vriend: ,,hij voelt zich nu zo veel beter, zou je dat ook alsjeblieft bij mij willen doen?” Het hele jaar door zijn er vragen, maar nu Amsterdam Dance Event weer los is, gaat de telefoon net iets vaker dan op andere dagen, beaamt Eva Ehrlich. Ze is wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos- instituut en bemant in elk geval een keer per week de Drugs Infolijn, waar je ook terecht kunt voor vragen over alcohol, gamen en roken en waar vorig jaar 8300 zijn beantwoordt.


Views

200+

Machinist Tim zet zijn favo Metro-pagina in elkaar

Machinist Tim met zijn productie op de redactie van Metro.

Foto van 'Johan van Boven'

VANDAAG, 07:01

Het is nog stil op de redactie als Tim van Rij arriveert. Het is nog geen 09:00 uur en er zitten pas drie mensen achter hun laptop wakker te worden met een bak koffie of thee. Desondanks wordt de 20-jarige NS-machinist warm onthaald. Verslaggever Iris Hermans herkent hem van Instagram. „Hey! Machinist Tim!!!”

Via Insta kwamen we in gesprek met Tim en uiteindelijk maakten we de afspraak dat hij een keer zou langskomen voor een kijkje achter de schermen. De machinist uit Delft is nieuwsgierig hoe zijn favoriete pagina tot stand komt: de social mediapagina met uiteraard de hashtag #treinleven. „En ik ben sowieso benieuwd naar hoe jullie het elke dag weer voor elkaar krijgen om een verse krant te maken.”

Keuze


Views

200+

'Door armoede thuis hoorde ik er op school niet bij’

'Door armoede thuis hoorde ik er op school niet bij’

,,Ik en mijn broer konden niet mee naar feestjes, want daar was geen geld voor”. Foto: Colourbox

Foto van 'Julia Onclin'

VANDAAG, 07:00

Uit cijfers van de Wereldbank blijkt, dat ruim 2,8 miljoen Nederlanders in 2017 te maken kregen met armoede. Kleding kopen bij de kringloopwinkel, niet meer naar de sportschool en de goedkoopste boodschappen uitkiezen. Armoede blijft in Nederland een probleem. ,,Ik en mijn broer konden niet mee naar feestjes, want daar was geen geld voor”, vertelt Karin (33)* . Ze kreeg tijdens haar jeugd al te maken met armoede en heeft zich inmiddels bijna vrijgevochten van haar eigen schulden.

School

,,De armoede thuis was de reden waarom ik er op school niet bij hoorde. Als puber wordt van je verwacht dat je aan alle trends meedoet. Toen ik jong was waren schoenen van Nike in. Daar konden wij niet aan meedoen”, stelt Karin. Haar ouders kwamen in de schuldsanering terecht toen het bedrijf waar haar vader werkte failliet ging. Vlak voordat dat gebeurde hadden haar ouders een lening afgesloten. Door het faillissement was haar vader plots werkloos.


Views

900+

Banksy-schilderij had volledig moeten versnipperen

Banksy-schilderij had volledig moeten versnipperen

Geschokte reacties na versnipperen kunstwerk / Banksy Instagram

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:52

Als het aan de kunstenaar Banksy had gelegen, was er helemaal niets van zijn beroemde schilderij Girl and Balloon overgebleven. Het schilderij werd begin deze maand vernietigd tijdens de veiling.

Mislukt


Views

600+

Mannen zijn veel asocialer op de weg dan vrouwen

"Kan je niet uit je doppen kijken, pannenkoek!?" ©Colourbox

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 06:30

Hoe asociaal zijn Nederlanders op de weg? Nou best wel. Een kwart van de automobilisten maakt tijdens het rijden wel eens ruzie met andere weggebruikers. Ook gaf 16 procent van hen aan wel eens met te veel drank achter het stuur te gaan zitten. Deze cijfers komen uit het onderzoek van Autoverzekering.nl, zij namen het gedrag op de weg van 1065 Nederlanders onder de loep.

Verkeersfittie

Het zal geen verassing zijn: mannen hebben vaker ruzie in het verkeer dan vrouwen. Ongeveer een derde van de mannelijke chauffeurs geeft toe wel eens een opgestoken middelvinger of krachtterm gericht naar een andere weggebruiker. Toch zijn de dames geen ook lieverdjes want 16 procent van hen heeft wel een verkeersruzie.


Views

300+

Foto op de voordeur van het appartementencomplex van Christopher Engel. / Foto: Christopher Engel

Ondanks legalisatie verbod op wiet in eigen huis

Foto op de voordeur van het appartementencomplex van Christopher Engel. / Foto: Christopher Engel

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Het roken van wiet is in Canada vanaf woensdag niet langer verboden. Dit maakte een medewerker van de Canadese regering dinsdagavond (lokale tijd) bekend. Op 20 juni jongstleden werd er door het merendeel van het parlement gestemd voor het legaliseren van marihuana.

Het was voornamelijk premier Justin Trudeau die zich sterk maakte voor de legalisatie. Zo zou het vooral van belang zijn geweest dat er toezicht kwam op de productie en distributie van de drug. Maar hoe gaat een land om met de legalisatie van een voorheen streng verboden middel?

Niet makkelijker


Views

600+

Politie infiltreerde terreurcel

De woning aan de Stedumhof in Arnhem waar een arrestatieteam mannen heeft opgepakt voor het beramen van een grote aanslag. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De politie was geïnfiltreerd in de groep die volgens het Openbaar Ministerie een grote aanslag in Nederland wilde plegen. Dat melden RTL Nieuws en NRC op basis van anonieme bronnen rond het onderzoek. Volgens NRC deed de politieman zich voor als 'aanslagplanner' van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). RTL meldt dat de politie zelfs wapens leverde.

Leverancier

De infiltrant zou tijdens een undercoveractie contact hebben gelegd met de zeven verdachten die eind september werden opgepakt in Arnhem en Weert. Volgens RTL Nieuws had de politie-infiltrant eerst per mail contact met hoofdverdachte Hardi N. Later zouden ze elkaar hebben ontmoet. De infiltrant zou zich hebben voorgedaan als leverancier van spullen die nodig waren voor de aanslag.


Views

1k+

Cardiologen: Drugs vergroten kans op hartfalen

Cocaine. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Cardiologen van het Amsterdamse stadsziekenhuis OLVG waarschuwen voor de effecten van drugsgebruik op het hart. Zo zou bij een op de vier hartinfarcten onder volwassen van 18 tot 45 jaar cocaïne in het spel zijn geweest.

Het komt steeds vaker voor dat cardiologen dergelijke gevallen tegenkomen in hun praktijk. Waar cardioloog Robert Riezebos daar eerst nog een paar keer per jaar mee geconfronteerd werd, is het nu wekelijke kost op de afdeling Spoedeisende Hulp.

Niet voor niets verboden


Views

1k+

Disneyland krijgt Jungle Book en Lion King-festival

Fan van Baloe de Beer? Dan is er goed nieuws! ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Goed nieuws voor fans van Mowgli en Simba. Aanstaande zomer kunnen de liefhebbers hun lol op tijdens het eerste festival dat volledig is gewijd aan de Disneyklassiekers The Lion King en Jungle Book. Het evenement vindt plaats in het Parijse themapark en werd aangekondigd tijdens de presentatie van het seizoen 2018-2019.

Jungles en Savannes


Views

400+

Minister hield cruciale informatie achter over stint

Een elektrisch aangedreven voertuig van Stint Urban Mobility. De Stint wordt ingezet voor het vervoer van personen of goederen. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Uit onderzoek is gebleken dat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat opzettelijk cruciale informatie over de veiligheid van de stint heeft achtergehouden.

Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws, leert dat van Nieuwenhuizen de Tweede Kamer onvolledig informeerde. Dit deed zij door slechts een aantal passages uit een geheim NFI-rapport te delen.

Minder onveilig


Views

3k+

Achttien doden door aanslag op school De Krim

Doden en gewonden na explosie in school. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In de kantine van een school op de Krim ging woensdag een bom af die gevuld was met metalen voorwerpen. Het Russische Onderzoekscomité doet onderzoek naar de daad.

Er vielen zeker dertien doden. De meeste slachtoffers zouden tieners zijn. Twee getuigen hebben volgens nieuwszender RT gezegd dat gemaskerde aanvallers na de explosie begonnen te schieten in het gebouw in Kertsj.

Explosieven


Views

1k+

video icon
00:00

In samenwerking met het Europees Parlement

GISTEREN

Nils gaat voor dieren de wereld over

Nils Gärtner Greskewitz (31) uit Hamburg is een echte dierenliefhebber. Hij zet zich al jaren in voor de bescherming van onze fauna. Zo doet hij mee aan strand clean-ups, is hij veganist en werkt hij als vrijwilliger bij het Friese zeehondencentrum Pieterburen. Het helpen van zieke en gewonde zeehonden, om ze zo weer vrij te kunnen laten in de natuur, geeft hem voldoening. Tijdens zijn werk loopt hij echter tegen een muur van wetgeving aan. Nils vindt het belangrijk dat Europa het beleid omtrent dierenrechten verandert. Daarom gaat hij stemmen tijdens de Europese verkiezingen op 23 mei 2019.

Wie anders?

Jij gaat stemmen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Waarom precies?

Er zijn op dit moment nog veel problemen in Europa op het gebied van dierenrechten. Als ik niet ga stemmen wie doet het dan? Iedereen heeft een stem en die moet je gebruiken.

Heb je deze passie om je in te zetten voor dierenrechten altijd al gehad?

Mijn passie voor dierenrechten heb ik niet altijd gehad. In 2012 heb ik mijn leven omgegooid. Ik keek een documentaire over de jacht op dolfijnen in Japan, dat heeft mijn wereldbeeld veranderd. Na het kijken van die documentaire heb ik me aangemeld voor de campagne om de jacht op dolfijnen te monitoren. Ook heb ik op vijf verschillende plekken op de wereld gewerkt met dieren. Daarnaast ben ik veganist geworden.

Zeehondjes

Wat doe je zelf om te strijden voor dierenrechten?

Ik werk als vrijwilliger bij het zeehondencentrum, waar ik help bij de rehabilitatie van zieke en gewonde zeehonden. Momenteel hebben zeehonden in Europa te maken met veel problemen. Elk land in de EU heeft andere wetten om zeehonden te beschermen. In Nederland is de zeehondenpopulatie stabiel, daarom moeten we nadenken over welke zeehonden we kunnen opvangen om te rehabiliteren en welke niet. Maar in Duitsland schiet een jager een zeehond dood omdat hij niet in rehabilitatie gelooft en in Denemarken is er helemaal geen opvang voor zieke zeehonden. Ik vind dat er een gezamenlijk plan voor alle landen in de Europese Unie moet komen waarin staat hoe deze landen in de toekomst om moeten gaan met zeehonden.

Merk je dat mensen in je omgeving meer gaan nadenken over dierenrechten door jou?

Ja, heel erg. Vrienden en andere mensen in mijn omgeving vragen me steeds vaker wat ze zelf kunnen doen om te helpen met bijvoorbeeld het milieu of de zeehonden. Iedereen kan iets doen, hoe klein ook. Al ga je een keer een middagje op het strand afval opruimen. Als we iets willen veranderen in de Europese Unie omtrent dierenrechten, dan moeten we dat samen doen.

Eerst Europa dan de wereld

Denk je dat de Europese Unie de organisatie is die echt een verschil kan maken op het gebied van dierenrechten?

De Europese Unie is de aangewezen instelling om verandering te bewerkstelligen. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Eerst moet Europa veranderen, daarna kunnen we de rest van de wereld helpen.

Heb je die betrokkenheid altijd al belangrijk gevonden?

Ja, natuurlijk. In Duitsland stem ik ook altijd. Als je het ergens niet mee eens bent, moet je op zoek gaan naar iemand in de politiek die het met jou eens is. Je kunt dan op die persoon stemmen. Alleen als je dat doet, kan er iets veranderen. Door te stemmen kun je laten zien dat een specifiek onderwerp belangrijk voor je is. Daarnaast is activisme een manier om voor verandering te zorgen. De regering moet daar wel iets mee doen door nieuwe regels en wetten in te stellen. Als je wilt dat er echt iets verandert dan moet je daar zelf wat aan doen.

Meedoen? Schrijf je in

Ev Liu (zij verscheen eerder op Metronieuws) en Nils Gärtner Greskewitz willen het verschil maken in Europa, maar dit kunnen ze niet alleen. Iedereen die wil meedoen of mee wil praten met een eigen onderwerp, kan zich aanmelden op ikstemdezekeer.eu.

Via deze site kan iedereen anderen in hun omgeving – vrienden en familie – aanmoedigen om te gaan stemmen. Na aanmelding op de site word je op de hoogte gehouden van wat er rond de verkiezingen gebeurt en krijg je updates en info over evenementen bij jou in de buurt. Je kunt je inschrijving ook delen met vrienden via social media. Als anderen zich via jouw link inschrijven, dan wordt die inschrijving aan jou gekoppeld. Zo kun je zien hoeveel mensen jij hebt gemotiveerd om te gaan stemmen.

Het Europees Parlement vind je op Twitter, Instagram en Snapchat onder EPinNL.


Views

500+

Uitzetting voorkomen door non-stop kerkdiensten

Uitzetting voorkomen door non-stop kerkdiensten

Politie of andere overheidsdiensten mogen kerkdiensten niet onderbreken. Foto / ANP

Foto van 'Hester Ramaker'

GISTEREN

Een aantal kerken in Amsterdam vergadert vandaag om te kijken wat ze kunnen doen om uitgeprocedeerde asielkinderen te helpen. Zij worden namelijk uitgezet. De kerken overwegen een estafettedienst te houden.

Dat idee is ontstaan door de zaak van de 21-jarige Armeense Haarpi Tamrazyan, die het land uit moet. Om dat te voorkomen zit ze al drie weken met een een aantal familieleden in een kerk in Katwijk.

'Niet over mijn hart verkrijgen'


Views

600+

Likeability of 5

Dode haai aangespoeld op strand van Zandvoort

De dode haai. / Foto: Bart Seubring

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Op het strand van Zandvoort is dinsdag een dode haai aangespoeld. Volgens een medewerker van Ecomare gaat het om een gladde, ofwel, gewone toonhaai.

Deze dieren worden ongeveer 165 centimeter lang en wegen ongeveer 130 kilo. De toonhaai komt normaal gesproken voor in de Atlantische oceaan, de Middellandse zee en de zuidelijke Noordzee.

Niet de eerste keer


like
user_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avatar

Views

900+