Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 31 okt 2018 / 11:00 uur

‘President Bolsonaro is een ramp voor het regenwoud’

Jair Bolsonaro werd afgelopen weekend gekozen als nieuwe president van Brazilië. Wetenschappers waarschuwen voor de plannen die de ‘Trump van de Tropen’ heeft voor het Amazonegebied.

De Amazone is het grootste regenwoud van de planeet en ligt voor bijna tweederde in het Zuid-Amerikaanse land. Bolsonaro heeft in het verleden laten weten dat te strenge regels op het gebied van natuurbescherming de economische ontwikkeling van zijn land belemmeren.

Ontbossing in Brazilië ©GettyImages

Ecologische ramp

De nieuwe zeer conservatieve en autoritaire president zou het ministerie van Milieu en Leefomgeving willen opheffen en van plan zijn een snelweg door het Amazoneregenwoud te bouwen. Verder wil hij het grotendeels ongerepte natuurgebied openstellen voor de winning van grondstoffen, meer ruimte beschikbaar stellen voor veeteelt en ‘linkse milieuclubs’ zoals Greenpeace en het Wereldnatuurfonds het land uit zetten.

„Ik denk dat we aan de start staan van een inktzwart hoofdstuk van de Braziliaanse geschiedenis”, zegt Paulo Artaxo, een klimaatonderzoeker van de Universiteit van Sao Paulo tegen Science. „Ik ga het niet mooier maken dan het is. Bolsonaro is het ergste dat er kan gebeuren voor het natuurbehoud in Brazilië.”

Ontbossing in de Amazone is een groot probleem, sinds de jaren ’70 is er een gebied ter grootte van Frankrijk verloren gegaan. Toch ging het de laatste jaren iets minder hard met de houtkap. Tussen 2005 en 2012 daalde het tempo van de ontbossing met tweederde onder de regering van Lula da Silva. Ook in de jaren daarna verdween er minder regenwoud, deze trend lijkt met de keuze voor Bolsonaro niet verder doorgezet te worden.

Het Amazonegebied is uitgestrekter dan heel West-Europa plus Scandinavië ©Wikimedia Commons

Longen van de planeet

Doug Boucher, wetenschappelijk adviseur van een collectief van bezorgde wetenschappers op het gebied van tropische regenwouden en klimaatverandering, maakt zich ook zorgen. De gevolgen van dit beleid zouden niet alleen in het land zelf maar ook voor de rest van de planeet merkbaar worden. „Bomen hebben CO2 nodig om te groeien en halen het broeikasgas uit de atmosfeer. Het beschermen van bosgebieden en het op grote schaal planten van bomen, is de beste methode om de opwarming van de planeet tegen te gaan."

Het Amazoneregenwoud is bij uitstek het grootste bos op aarde en draagt voor een aanzienlijk deel bij aan CO2-reductie. Meer koolstofdioxide betekent een snellere stijging van de temperatuur wat tot hevigere orkanen en overstromingen kan leiden,” vertelt Boucher aan Grist Magazine.

Zestig procent van het Amazonegebied ligt in Brazilië en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 3 miljoen vierkante kilometer. Ter vergelijking; dit is even groot als geheel West-Europa plus Scandinavië. Vanwege deze immense omvang en de aanzienlijke bijdrage aan CO2-reductie, die bovendien door het warme en natte klimaat het hele jaar op volle kracht doorwerkt, wordt dit tropische regenwoud ook wel ‘de longen van de planeet’ genoemd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘President Bolsonaro is een ramp voor het regenwoud’
Sluiten