In het nieuws

Pechtold zit ineens in seizoen van House of Cards

Alexander Pechtold tijdens het bekendmaken van zijn aftreden. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

8 OKT 2018

Er is veel gebeurd in de twaalf jaar dat Alexander Pechtold de leider van D66 was. Na de ene na de andere prijs voor zijn manier van debatteren is er van rustig vaarwater totaal geen sprake meer. Plots bevindt hij zich in een seizoen van een Netflix-serie vol list en bedrog. Een terugblik op zijn uiteindelijk zeer turbulente loopbaan.

2006

Na het aftreden van Boris Dittrich (die tegen Nederlandse deelname aan de militaire missie in Uruzgan was) moet D66 op zoek naar een nieuwe lijstrekker. Door de val van het kabinet-Balkenende II wordt die verkiezing vervroegd en wordt Alexander Pechtold gekozen tot nieuwe lijsttrekker. Mede vanwege zijn verbaal sterke kanten zien veel partijleden hem als de ideale nieuwe leider. Hij laat zich daarvoor als minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties al regelmatig gelden. Zo zegt hij in het maandblad Opzij dat de Haagse politiek ‘veel vuiler en vunziger is dan mensen denken’. Hij krijgt daarvoor op zijn kop in de ministerraad. Op

Bij de landelijke verkiezingen op woensdag 22 november van dat jaar komt D66 onder leiding van Pechtold uit op drie zetels. Dat is weliswaar een halvering van de zes zetels die de democraten hadden, maar het zijn er meer dan aanvankelijk werd gedacht. Sommigen voorspelden zelfs dat er geen enkele zetel zou overblijven en in de eerste peilingen bleef de teller op één staan. Zelfs D66-oprichter Hans van Mierlo vraagt zich af of de partij nog wel een toekomst heeft. De drie zetels zijn dus een meevaller te noemen.

Alexander Pechtold in 2006 nadat hij is gekozen tot lijsttrekker van D66. Foto: ANP

2007

In de oppositie blijkt Pechtold zich als een vis in het water te voelen. Hij zet zich maar al te graag af tegen het kabinet-Balkenende IV, dat volgens hem veel te betuttelend en bemoeizuchtig het land regeert. Verder richt hij zijn peilen op de PVV van Geert Wilders. Hij doet dat niet zomaar met losse flodders, maar met krachtige onderbouwingen en gedegen uitspraken. Pechtold wordt niet voor niets uitgeroepen tot Politicus van het Jaar. Hij wordt gezien als dé spreekbuis van de oppositie. Dat doet de partij goed, want in de peilingen is een licht herstel te zien.

2008

De populariteit van Pechtold en D66 nemen verder toe. In de peilingen loopt het aantal zetels op tot 11 en later zelfs 16. De media zijn lyrisch over de partijleider. Hij is uitgegroeid van kereltje tot dé oppositieleider, schrijft Vrij Nederland.

2009

Zijn welbespraaktheid en spitsvondigheid tijdens de debatten heeft ook een andere kant. Zo doet de Stichting Vrienden van Pim Fortuyn aangifte tegen Pechtold wegens haatzaaien. Hij had Wilders namelijk staatsgevaarlijk en extreemrechts genoemd. De stichting is bang dat Wilders door dergelijke uitspraken net zo wordt gedemoniseerd als Fortuyn, die in 2002 werd vermoord.

2010

Met het verkiezingsprogramma ‘Wij willen het anders’ hoopt Pechtold de stijgende populariteit van D66 tijdens de Tweede Kamerverkiezingen te verzilveren. De partij bemachtigt uiteindelijk zeven zetels meer dan tijdens de vorige verkiezingen: tien stuks. Tot grote frustratie van Pechtold ziet hij de PVV uitgroeien naar een grote partij met maar liefst 24 zetels. Wilders gedoogt het kabinet waarin de VVD en het CDA de dienst uitmaken. Pechtold moet wederom genoegen nemen met een rol in de oppositie.

2011

Als begenadigd spreker blijft Pechtold in de prijzen vallen. Dit keer is het de Nationale Jeugdraad die hem in de watten legt met de Klare Taalprijs.

2012

Het verlies van de PVV tijdens de Tweede Kamerverkiezingen doet Pechtold goed. Zijn eigen partij wint twee zetels en komt daarmee op twaalf. Een immens verschil met toen hij net aan het roer stond. De VVD en PvdA halen samen een meerderheid, dus valt D66 wederom buiten de boot. Toch sluit het kabinet verschillende keren een gelegenheidscoalitie met D66, de SGP en de ChristenUnie om tot belangrijke besluiten over bijvoorbeeld de hervorming van de woningmarkt te komen.

2013

Wéér een prijs voor Pechtold. Het jongerenpanel van het tv-programma EenVandaag verkiest hem als Politicus van het Jaar. Omdat hij goed is in het debat, duidelijk taal spreekt en opkomt voor jongeren, aldus het juryrapport.

2014

Bij de gemeenteraadsverkiezingen is D66 de grote winnaar. Op de avond van de uitslag doet Wilders zijn ‘minder-Marokkanen-uitspraak’. Pechtold zegt hierover: „Hij overschreeuwt zichzelf en misschien gaat hij dan ook wel een belangrijke grens over. Dat betekent niet alleen dat wij als politici maar ook andere mensen een betere zaak tegen hem hebben.”

Alexander Pechtold en zijn grote rivaal Geert Wilders. Foto: ANP

2015

Zijn openbare (verbale) strijd tegen Wilders heeft een keerzijde, zo merkt Pechtold in 2015. Op de Facebookpagina PVV op 1 plaats een man het bericht: Pechtold, je moet ’n kopschot hebben. Daarbij stond een afbeelding van een pistool. De man moet een week de cel in.

De Telegraaf meldt dat het huwelijk tussen Pechtold en zijn vrouw Fraukje in zwaar weer verkeert. De problemen zouden worden veroorzaakt door het succes van D66, waardoor hij alleen nog maar met zijn werk bezig is. Het zal niet de enige keer zijn dat Pechtold met zijn privéleven in het nieuws komt.

2016

Pechtold maakt een reis naar Oekraïne om kennis en inspiratie op te doen voor het EU-assiociatieverdrag. De vlucht naar Kiev was een geschenk van een zakenman, maar de leider van D66 registreerde die niet in het verplichte geschenkenregister van de Tweede Kamer.

2017

Opnieuw wordt Pechtold in verlegenheid gebracht door een schenkingskwestie. Dit keer gaat het niet om een vliegreisje, maar om een appartement in Scheveningen. Hij kreeg het van een oud-diplomaat uit Canada. Volgens de D66-leider is dat een vriend van hem, die hij al van voor zijn politieke loopbaan kent. Dus bestempelt hij de zaak als een privékwestie. Tweehonderd mensen doen aangifte tegen Pechtold wegens ambtelijke omkoping. Hij wordt hier later van vrijgesproken.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen wint D66 opnieuw een aantal zetels. De partij van Pechtold stijgt van twaalf naar negentien. Na maar liefst 225 dagen onderhandelen wordt het nieuwe kabinet met VVD, CDA, CristenUnie én D66 beëdigd.

2018

Wederom wordt het woord ‘privékwestie van stal gehaald door D66. Dit keer gaat het om de relatie van Pechtold met voormalig duoraadslid Anne Lok uit Meppel. Nadat de relatie stuk loopt, stapt ze op. In haar ontslagbrief gebruikt ze niet mis te verstane woorden: karaktermoord, misbruik en wangedrag. Ze zegt niet meer te kunnen functioneren als raadslid van de partij. Volgens een publicatie in Privé zou Pechtold haar meerdere keren gedwongen hebben abortus te plegen.

Hij zegt zich totaal niet in het beeld te herkennen dat Lok schetst. Maar van het rustige vaarwater van twaalf jaar geleden is niets meer te zien. Plots is Pechtold in een aflevering – of liever gezegd seizen – van House of Cards terechtgekomen. Corruptie, bedrog en bedreigingen, noem alles maar op. De kijkers smullen ervan, maar Pechtold zelf krijgt het steeds benauwder. Ook binnen de partij klinkt steeds meer kritiek en de situatie wordt onhoudbaar.

Op zaterdag 6 oktober kondigt Pechtold zijn vertrek als fractievoorzitter aan. Het heeft volgens hem niets te maken met de recente publicaties. Hij wil een nieuwe generatie de kans geven binnen D66.


Mueller kan Trump niet vrijpleiten na rapport

Rapport/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Speciaal onderzoeker Robert Mueller legt de vraag of president Trump de rechtsgang heeft belemmerd voor aan het Congres en komt in zijn rapport niet met een eenduidig oordeel. Hij stelt in zijn rapport over 'Russiagate' dat hij er niet voldoende vertrouwen in heeft om Trump vrij te pleiten van belemmering van de rechtsgang. Daarom moet het Congres kijken naar zeker tien situaties waarbij Trump de bedoeling had zich met het onderzoek te bemoeien. Mueller is niet in staat te concluderen dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.

Het Congres heeft volgens Mueller „het gezag om een president te verbieden diens autoriteit op een corrupte manier te misbruiken en zo de integriteit van de rechterlijke macht te beschermen''. Er zijn volgens Mueller wel „verscheidene acties van de president geweest waarmee die ongewenste invloed op het onderzoek gehad zou kunnen hebben''. Trump heeft geprobeerd een greep op het onderzoek te krijgen.

Bewijs tegen Trump


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

17 APR 2019

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


Kabinet maakt plan tegen buitenlandse inmenging

Minister Ferd Grapperhaus/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Alle ministeries trekken voortaan samen op om aanvallen en inmenging door buitenlandse overheden het hoofd te bieden. Het kabinet wil bijvoorbeeld buitenlandse overnames kunnen dwarsbomen en buitenlandse studenten beter in de gaten houden. Ook moeten landen die Nederland belagen vaker openlijk aan de kaak worden gesteld, zoals vorig jaar na de mislukte spionage door Rusland bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

Allemaal hetzelfde

Alle landen worden in het vervolg op dezelfde manier onder de loep genomen, en waar nodig volgen maatregelen, schrijft coördinerend minister Ferd Grapperhaus van Justitie aan de Tweede Kamer. Nederland was al op zijn hoede en er golden al veiligheidsmaatregelen, maar daar komen er nog een paar bij. Als de staatsveiligheid in het geding komt doordat een Nederlands bedrijf in buitenlandse handen dreigt te vallen, wil het kabinet die overname desnoods kunnen verbieden. Daarom komt er een investeringstoets.


Ga met je 3 beste vrienden naar DGTL!

Foto van 'Metro'

17 APR 2019

Zin in een bruisend paasweekend? Ga komende zaterdag met je vrienden naar DGTL, met de beste house- en techno-DJ’s en live-acts zoals Disclosure en Maceo Plex. Tijdens dit meest duurzame georganiseerde festival ter wereld introduceert Lipton Ice Tea haar nieuwe festivalflesje gemaakt van 100% gerecycled plastic. Daar wil je natuurlijk bij zijn! Metro en Lipton geven 4 zaterdag-tickets voor DGTL en een Lipton Ice Tea festivalpakket weg. Vul hieronder jouw gegevens in en maak kans.


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Vakantiegeld steeds vaker besteed als vakantiegeld

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Nederlanders geven hun vakantiegeld ook steeds vaker daadwerkelijk uit aan vakanties. De extra salarisuitkering wordt minder en gebruikt voor andere doeleinden, dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Vliegtickets.nl.

Van de 2.000 ondervraagden investeert 77 procent zijn vakantiegeld het geld in een vakantie. Drie jaar geleden lag dit percentage nog op zeventig procent.

Schulden aflossen


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


Ollongren niet vervolgd om 'Baudet-uitspraken'

Thierry Baudet en Kasja Ollongren/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) wordt niet vervolgd voor uitspraken die zij heeft gedaan over politicus Thierry Baudet. De beklagkamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft dat besloten. Het Openbaar Ministerie en het hof besloten dat vorig jaar ook al maar de FvD-leider had daartegen beroep aangetekend. Dat beklag werd donderdag afgewezen. Er is tegen deze beslissing geen hoger beroep mogelijk.

Baudet wilde dat de minister wordt vervolgd wegens smaad of laster. Hij vond dat Ollongren hem had afgeschilderd als racist. Dat gebeurde in zijn ogen tijdens een Ien-Daleslezing begin 2018, waarin Ollongren hem ervan had beticht dat hij ras had betrokken in het politieke debat. Aanleiding was een omstreden uitspraak van een partijgenoot van Baudet die zei dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zijn dan anderen.

Politieke debat


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

16 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Win 20 tickets voor SLAM! Koningsdag 2019

Foto van 'Metro'

8 APR 2019

Wil jij samen met je volledige crew naar SLAM! Koningsdag 2019? Metro en Arriva hebben een unieke prijs: Jij kunt samen met 19 vrienden als VIP naar het festival op 27 april inclusief een busreis heen en terug! Wat moet je hiervoor doen? Laat ons via een foto, video of tekst weten waarom jij deze prijs moet winnen. Zorg er vervolgens voor dat je zoveel mogelijk stemmen krijgt, op vrijdag 19 april kiezen wij uit de drie inzendingen met de meeste stemmen de winnaar. Upload hieronder je foto, video of tekst. Je inzending verschijnt niet veel later in de galerij waar al je vrienden kunnen gaan stemmen.

Deelnemen kan niet meer, stemmen nog wel! Morgenmiddag wordt de winnaar bekend gemaakt.


'Geen aanwijzingen Rusland-connectie Trump'

Donald Trump/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het onderzoek in de VS van speciaal aanklager Robert Mueller heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat president Donald Trump of zijn campagneteam samenwerkten met Rusland tijdens de presidentsverkiezingen in 2016. Dat verklaarde de Amerikaanse minister van Justitie William Barr donderdag.

Barr gaf een persconferentie kort voordat hij het rapport van de commissie Mueller aan het parlement zou overhandigen. In dat rapport zijn bepaalde passages onleesbaar gemaakt uit veiligheidsoverwegingen.

Twee jaar lang


Likeability of3

Waarschuwing: mogelijk smog door Paasvuren

Paasvuur/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Naar verwachting is er in heel Nederland vanaf zaterdag smog door fijnstof. De luchtkwaliteit is dan 'onvoldoende' tot 'slecht', waarschuwt gezondheidsinstituut RIVM.

Vreugdevuren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu schrijft dit toe aan de vele vreugdevuren die tijdens Pasen in Duitsland en in het oosten van Nederland worden ontstoken. Ook het rustige voorjaarsweer speelt een rol.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

K*tkat Heinz is niet voor de poes

Camera videoK*tkat Heinz is niet voor de poes

Animatiefilm van Heinz nu op het witte doek

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Het had de nodige poten in aarde, maar morgen is het moment daar: de markante kat Heinz verschijnt op het witte doek. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Ilse Warringa (Juf Ank in De Luizenmoeder) en komiek Ruben van der Meer. Het is een tegendraadse animatiefilm geworden die juist niet op kinderen mikt, maar toch een voorbeeldfunctie moet krijgen in Nederland.

Heinz is een creatie van cartoonisten Eddie de Jong en René Windig. Lezers van Metro zijn allicht bekend met de nukkige Amsterdamse kater, zijn strips stonden van 2010 tot 2011 bij ons in de krant. Vandaag verschijnt Heinz eindelijk in de bioscoop, maar wie is Heinz eigenlijk?


Kim Jong-Un gaat ook een top houden met Poetin

Kim Jong-un/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na zijn twee topontmoetingen met de Amerikaanse president Donald Trump, gaat Kim Jong-un ook met een andere wereldleider om de tafel. De Noord-Koreaanse leider reist deze maand naar buurland Rusland. Hij ontmoet daar president Vladimir Poetin, maakte het Kremlin bekend.

Poetin heeft de Noord-Koreaanse leider uitgenodigd. Het bezoek moet in de tweede helft van april plaatsvinden. De exacte plaats en datum zijn niet bekendgemaakt, maar Russische en Zuid-Koreaanse media hebben eerder bericht dat de ontmoeting in het Russische Verre Oosten zal worden gehouden.

Eerste sinds 2011


Universiteitsbaas reist voor 124.000 euro

Universiteitsbaas reist voor 124.000 euro

Universiteit Utrecht. /ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

GISTEREN

De voorzitter van de Universiteit Utrecht (UU) Anton Pijpers, heeft vorig jaar flinke reiskosten gemaakt. Voor ruim 124.000 euro verplaatste hij zichzelf van A naar B. Het grootste deel daarvan was voor een dienstauto met chauffeur, staat in het jaarverslag van de universiteit.

Onacceptabel declaratiegedrag

„De UU realiseert zich dat de binnenlandse vervoerskosten voor de collegevoorzitter in vergelijking met de andere universiteiten hoog zijn, en heeft in 2018 al de nodige stappen gezet om te veranderen'', zegt een woordvoerder van de universiteit.


Pasen: wat is het en wat valt er te doen?

Pasen: wat is het en wat valt er te doen?

Pasen: wat is het en wat valt er te doen? /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Pasen. Sommigen kennen het misschien alleen nog maar als „een lang weekend vrij”. Daarom een kleine opfriscursus: wat betekent deze feestdag en wat kunnen we dit weekend allemaal voor leuke dingen doen?

Wat is Pasen?

Pasen is een feest uit het christelijk geloof. Christenen vieren met Pasen de opstanding van Jezus Christus. Op Goede Vrijdag herdenken christenen eerst dat Jezus stierf aan het kruis. De zondag erna vieren ze dat hij weer tot leven kwam. Die dag wordt Eerste Paasdag genoemd.


Confetti wordt mogelijk verboden in Rotterdam

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op het Koningsdagfestival Kingsland in Rotterdam wordt een wereldrecordpoging confetti schieten georganiseerd. Althans, dat is het plan. De Partij voor de Dieren en GroenLinks steken daar mogelijk een stokje voor. Zij pleiten namelijk voor een confettiverbod in Rotterdam, na aankondiging van de wereldrecordpoging.

Moeilijk op te ruimen

De organisator van Kingsland Rotterdam, Mitchell Bovenlander, had een spectaculair beeld voor ogen: zesduizend mensen die allemaal tegelijk confetti afschieten. Maar de Partij voor de Dieren en GroenLinks zijn geen fan. „We houden van een feestje, maar minder van de naweeën", leegt gemeenteraadslid Astrid Kockelkoren uit aan RTL Nieuws. Volgens de partijen is het erg lastig om de confetti op te ruimen.


Advies Rli: 'Vliegen moet duurder worden'

Advies Rli: 'Vliegen moet duurder worden'

Advies Rli: 'Vliegen moet duurder worden'. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De luchtvaart moet worden afgerekend op de gevolgen voor het milieu. Dat betekent ook dat vliegen duurder moet worden. Dat stelt de onafhankelijke Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies voor de lange termijn aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).

De vervuiler moet betalen

De vervuiler moet betalen, meent de raad. Op dit moment gebeurt dat niet met de luchtvaart en staat vooral de positie van Schiphol centraal. Er moet een einde komen aan die uitzonderingspositie en de sector moet gehouden worden aan „heldere grenzen voor geluid, hinder, ultrafijnstof en veiligheid". Het nieuwe beleid is nodig omdat burgers zich steeds meer verzetten tegen de hinder van de luchtvaart. Dat blijkt bijvoorbeeld bij de uitbreiding van Lelystad Airport en uit de voortdurende discussie over verdere groei op Schiphol. Daarnaast moeten er grenzen gesteld worden om de klimaatdoelen van Parijs te halen en de uitstoot van CO2 te verminderen.


Jongeren betalen zich scheel aan autoverzekering

Jongeren betalen zich scheel aan autoverzekering

Jongeren betalen zich scheel aan autoverzekering. /Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Jongeren moeten steeds dieper in de portemonnee kijken om hun autoverzekering te betalen. Een gemiddelde jaarpremie van 18- tot 24-jarigen is momenteel 1358 euro, in 2016 ging dit nog om 828 euro per jaar. Dat onderzocht vergelijkingssite Independer

Stijging minder, behalve bij jongeren

Voor het eerst sinds 2016 stegen de premies voor de WA-autoverzekering minder hard dan in voorgaande jaren. De gemiddelde stijging is vijf procent, tegenover dertien procent vorig jaar. Maar in euro’s lopen de stijgingen per leeftijd flink uit elkaar. De groep die nog steeds hard geraakt wordt: de 18- tot 24-jarigen.