In het nieuws

Pechtold zit ineens in seizoen van House of Cards

Alexander Pechtold tijdens het bekendmaken van zijn aftreden. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

8 OKT 2018

Er is veel gebeurd in de twaalf jaar dat Alexander Pechtold de leider van D66 was. Na de ene na de andere prijs voor zijn manier van debatteren is er van rustig vaarwater totaal geen sprake meer. Plots bevindt hij zich in een seizoen van een Netflix-serie vol list en bedrog. Een terugblik op zijn uiteindelijk zeer turbulente loopbaan.

2006

Na het aftreden van Boris Dittrich (die tegen Nederlandse deelname aan de militaire missie in Uruzgan was) moet D66 op zoek naar een nieuwe lijstrekker. Door de val van het kabinet-Balkenende II wordt die verkiezing vervroegd en wordt Alexander Pechtold gekozen tot nieuwe lijsttrekker. Mede vanwege zijn verbaal sterke kanten zien veel partijleden hem als de ideale nieuwe leider. Hij laat zich daarvoor als minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties al regelmatig gelden. Zo zegt hij in het maandblad Opzij dat de Haagse politiek ‘veel vuiler en vunziger is dan mensen denken’. Hij krijgt daarvoor op zijn kop in de ministerraad. Op

Bij de landelijke verkiezingen op woensdag 22 november van dat jaar komt D66 onder leiding van Pechtold uit op drie zetels. Dat is weliswaar een halvering van de zes zetels die de democraten hadden, maar het zijn er meer dan aanvankelijk werd gedacht. Sommigen voorspelden zelfs dat er geen enkele zetel zou overblijven en in de eerste peilingen bleef de teller op één staan. Zelfs D66-oprichter Hans van Mierlo vraagt zich af of de partij nog wel een toekomst heeft. De drie zetels zijn dus een meevaller te noemen.

Alexander Pechtold in 2006 nadat hij is gekozen tot lijsttrekker van D66. Foto: ANP

2007

In de oppositie blijkt Pechtold zich als een vis in het water te voelen. Hij zet zich maar al te graag af tegen het kabinet-Balkenende IV, dat volgens hem veel te betuttelend en bemoeizuchtig het land regeert. Verder richt hij zijn peilen op de PVV van Geert Wilders. Hij doet dat niet zomaar met losse flodders, maar met krachtige onderbouwingen en gedegen uitspraken. Pechtold wordt niet voor niets uitgeroepen tot Politicus van het Jaar. Hij wordt gezien als dé spreekbuis van de oppositie. Dat doet de partij goed, want in de peilingen is een licht herstel te zien.

2008

De populariteit van Pechtold en D66 nemen verder toe. In de peilingen loopt het aantal zetels op tot 11 en later zelfs 16. De media zijn lyrisch over de partijleider. Hij is uitgegroeid van kereltje tot dé oppositieleider, schrijft Vrij Nederland.

2009

Zijn welbespraaktheid en spitsvondigheid tijdens de debatten heeft ook een andere kant. Zo doet de Stichting Vrienden van Pim Fortuyn aangifte tegen Pechtold wegens haatzaaien. Hij had Wilders namelijk staatsgevaarlijk en extreemrechts genoemd. De stichting is bang dat Wilders door dergelijke uitspraken net zo wordt gedemoniseerd als Fortuyn, die in 2002 werd vermoord.

2010

Met het verkiezingsprogramma ‘Wij willen het anders’ hoopt Pechtold de stijgende populariteit van D66 tijdens de Tweede Kamerverkiezingen te verzilveren. De partij bemachtigt uiteindelijk zeven zetels meer dan tijdens de vorige verkiezingen: tien stuks. Tot grote frustratie van Pechtold ziet hij de PVV uitgroeien naar een grote partij met maar liefst 24 zetels. Wilders gedoogt het kabinet waarin de VVD en het CDA de dienst uitmaken. Pechtold moet wederom genoegen nemen met een rol in de oppositie.

2011

Als begenadigd spreker blijft Pechtold in de prijzen vallen. Dit keer is het de Nationale Jeugdraad die hem in de watten legt met de Klare Taalprijs.

2012

Het verlies van de PVV tijdens de Tweede Kamerverkiezingen doet Pechtold goed. Zijn eigen partij wint twee zetels en komt daarmee op twaalf. Een immens verschil met toen hij net aan het roer stond. De VVD en PvdA halen samen een meerderheid, dus valt D66 wederom buiten de boot. Toch sluit het kabinet verschillende keren een gelegenheidscoalitie met D66, de SGP en de ChristenUnie om tot belangrijke besluiten over bijvoorbeeld de hervorming van de woningmarkt te komen.

2013

Wéér een prijs voor Pechtold. Het jongerenpanel van het tv-programma EenVandaag verkiest hem als Politicus van het Jaar. Omdat hij goed is in het debat, duidelijk taal spreekt en opkomt voor jongeren, aldus het juryrapport.

2014

Bij de gemeenteraadsverkiezingen is D66 de grote winnaar. Op de avond van de uitslag doet Wilders zijn ‘minder-Marokkanen-uitspraak’. Pechtold zegt hierover: „Hij overschreeuwt zichzelf en misschien gaat hij dan ook wel een belangrijke grens over. Dat betekent niet alleen dat wij als politici maar ook andere mensen een betere zaak tegen hem hebben.”

Alexander Pechtold en zijn grote rivaal Geert Wilders. Foto: ANP

2015

Zijn openbare (verbale) strijd tegen Wilders heeft een keerzijde, zo merkt Pechtold in 2015. Op de Facebookpagina PVV op 1 plaats een man het bericht: Pechtold, je moet ’n kopschot hebben. Daarbij stond een afbeelding van een pistool. De man moet een week de cel in.

De Telegraaf meldt dat het huwelijk tussen Pechtold en zijn vrouw Fraukje in zwaar weer verkeert. De problemen zouden worden veroorzaakt door het succes van D66, waardoor hij alleen nog maar met zijn werk bezig is. Het zal niet de enige keer zijn dat Pechtold met zijn privéleven in het nieuws komt.

2016

Pechtold maakt een reis naar Oekraïne om kennis en inspiratie op te doen voor het EU-assiociatieverdrag. De vlucht naar Kiev was een geschenk van een zakenman, maar de leider van D66 registreerde die niet in het verplichte geschenkenregister van de Tweede Kamer.

2017

Opnieuw wordt Pechtold in verlegenheid gebracht door een schenkingskwestie. Dit keer gaat het niet om een vliegreisje, maar om een appartement in Scheveningen. Hij kreeg het van een oud-diplomaat uit Canada. Volgens de D66-leider is dat een vriend van hem, die hij al van voor zijn politieke loopbaan kent. Dus bestempelt hij de zaak als een privékwestie. Tweehonderd mensen doen aangifte tegen Pechtold wegens ambtelijke omkoping. Hij wordt hier later van vrijgesproken.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen wint D66 opnieuw een aantal zetels. De partij van Pechtold stijgt van twaalf naar negentien. Na maar liefst 225 dagen onderhandelen wordt het nieuwe kabinet met VVD, CDA, CristenUnie én D66 beëdigd.

2018

Wederom wordt het woord ‘privékwestie van stal gehaald door D66. Dit keer gaat het om de relatie van Pechtold met voormalig duoraadslid Anne Lok uit Meppel. Nadat de relatie stuk loopt, stapt ze op. In haar ontslagbrief gebruikt ze niet mis te verstane woorden: karaktermoord, misbruik en wangedrag. Ze zegt niet meer te kunnen functioneren als raadslid van de partij. Volgens een publicatie in Privé zou Pechtold haar meerdere keren gedwongen hebben abortus te plegen.

Hij zegt zich totaal niet in het beeld te herkennen dat Lok schetst. Maar van het rustige vaarwater van twaalf jaar geleden is niets meer te zien. Plots is Pechtold in een aflevering – of liever gezegd seizen – van House of Cards terechtgekomen. Corruptie, bedrog en bedreigingen, noem alles maar op. De kijkers smullen ervan, maar Pechtold zelf krijgt het steeds benauwder. Ook binnen de partij klinkt steeds meer kritiek en de situatie wordt onhoudbaar.

Op zaterdag 6 oktober kondigt Pechtold zijn vertrek als fractievoorzitter aan. Het heeft volgens hem niets te maken met de recente publicaties. Hij wil een nieuwe generatie de kans geven binnen D66.


Klassen in speciaal onderwijs stromen vol

Een lege schoolklas op een basisschool. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

39 MIN

In het speciaal onderwijs (vso) barsten de klassen uit hun voegen. Doordat er geen leraren zijn te vinden, belanden meer tieners met onder meer gedragsproblemen in een groep die bijna zo groot is als op een gewone school. Dat meldt het AD.

Het Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs (LECSO) vindt de situatie zorgelijk. „Ik hoor structureel dat groepen groter zijn dan de gewenste twaalf ", vertelt voorzitter Wim Ludeke.

Veel problemen


Likeability of6

WIN! Rijksmuseum Escape Game voor 5 personen

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ben jij, inventief, scherp en een echte puzzelaar? Heb jij een gevoel voor avontuur en durf jij het gebaande pad te verlaten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 5 tickets voor de compleet vernieuwde Escape Game in het Rijksmuseum. Alleen deze zomer te spelen!

BEKIJK OOK


likelol
user_12b063dd63d6145e8c431f3285b52117f4dddfc8_avataruser_f2973dee4a2ad03b3e38062c064af89acea89d24_avataruser_3c4d955686a4d6a148ca7218aeee91343d4791e6_avatar

+3


Hoge Raad over aansprakelijkheid Srebrenica

De Hoge Raad. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Vrijdag doet de Hoge Raad uitspraak over de aansprakelijkheid van de Nederlandse staat voor de dood van moslims na de val van de moslim-enclave Srebrenica in juli 1995. De rechtbank in 2014 en later ook het gerechtshof in 2017 oordeelden dat de Staat deels aansprakelijk is.

Advies

De advocaat-generaal adviseerde in februari aan de hoogste rechter dat Dutchbat - en daarmee de Staat - ten onrechte aansprakelijk was gesteld voor de dood van ongeveer 350 moslimmannen. De Hoge Raad hoeft dat advies niet te volgen.


Lotte gaat nooit zonder oordoppen op pad

Lotte gaat nooit zonder oordoppen op pad

Lotte van der Wijk.

In samenwerking met VeiligheidNL

6 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Lotte van der Wijk (23) uit Groningen, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Lotte, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Om mijn oren te beschermen.


Toenemend geweld bij huisartsenposten

Een huisartsenpraktijk in Gouda. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Bij huisartsenposten krijgen medewerkers steeds vaker te maken met bedreigingen en geweld. Een onderzoek van Trouw toont aan dat op een derde van de huisartsenposten fysiek geweld tegen een arts of assistent eens of vaker is voorgekomen.

De krant heeft vijftig huisartsenposten voor het onderzoek benaderd, meer dan de helft deed mee. Bijna zestig procent geeft aan dat patiënten vaker met geweld dreigen dan vijf jaar geleden.

Eisen


Trump ontvangt vriend Rutte: Relatie beter dan ooit

Rutte en Trump/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De relatie tussen de Verenigde Staten en Nederland was nog nooit zo goed. Dat stelde de Amerikaanse president Donald Trump bij de ontvangst van premier Mark Rutte in het Witte Huis in Washington.

Tweede bezoek

Het is het tweede bezoek van Rutte bij Trump. Een jaar geleden was hij er voor het eerst. Rutte en de Amerikaanse president benadrukten dat in de Verenigde Staten honderdduizenden banen direct of indirect met Nederland te maken hebben. Zeer binnenkort ruim een miljoen, aldus Trump.


VVD, CDA en PVV: Strengere handhaving boerkaverbod

Boerkadragers/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het boerkaverbod wordt per 1 augustus van kracht in Nederland, maar de handhaving laat te wensen over. Dat vinden CDA, VVD en de PVV.

Behoedzaam

In een brief van minister Kajsa Ollongren die naar de gemeenten is uitgegaan staat onder andere dat ambtenaren behoedzaam te werk moeten gaan, zo weet RTL Nieuws. „Het uitgangspunt is altijd om in dit soort situaties te proberen te voorkomen dat de situatie escaleert."


Doodstraf voor Marokkanen na moord op toeristen

De drie veroordeelden/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Drie mannen zijn in Marokko ter dood veroordeeld voor de moord eind vorig jaar op twee Scandinavische toeristen, zo meldden Marokkaanse media.

De Deense 24-jarige studente Louisa Vesterager Jespersen en haar 28-jarige Noorse vriendin Maren Ueland waren op een tocht naar de hoogste berg van het Atlasgebergte, de Toubkal. Ze werden onderweg vermoord. De daders stelden dat het een aanslag was uit naam van de terreurbeweging Islamitische Staat. Die beweging heeft echter nooit verantwoordelijkheid voor deze moorden opgeëist.

Internationale schok


Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Florida wil daklozen wegjagen met kinderliedjes

Een dakloze/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In Florida zijn ze de daklozen meer dan zat. Dus proberen ze de zwervers weg te jagen met het draaien van kinderliedjes.

Baby Shark

Op populaire verzamelplekken voor daklozen knallen 's nachts bekende kinderliedjes hard uit de speakers. Een van de steden waar het gebeurt, is West Palm Beach. Burgemeester Keith James stelde tegenover FOX News dat onder andere het liedje Baby Shark in de playlist is opgenomen.


Stel naar rechtbank om ruzie vaccinatie dochter (2)

Vaccineren/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een gescheiden koppel dat tegenover elkaar staat in de rechtszaal is geen nieuw fenomeen. Echter komt het niet vaak voor dat het dan over de vaccinatie van hun kind gaat.

De vader wil hun tweejarige dochter laten vaccineren, de moeder is daar echter fel op tegen, zo weet RTL Nieuws. De rechtbank in Den Bosch heeft de vader al in het gelijkgesteld, maar de moeder laat het daar niet bij zitten en weigert vooralsnog het meisje de voorgeschreven prikken te geven.

Ze is gezond


Halsema sluit Amsterdams hotel na explosie

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een hotel in de buurt van het Amsterdamse Vondelpark moet voor onbepaalde tijd de deuren sluiten. Oorzaak is een explosie eerder deze maand.

De ontploffing vond plaats in het portiek van de woning naast het betreffende hotel in de Korte van Eeghenstraat. De recherche houdt er rekening mee dat de actie gericht was tegen het hotel. Burgemeester Femke Halsema heeft nu besloten tot de sluiting, gezien de gevaren voor de openbare orde.

Flinke schade


Man ontdekt dat hij afschrikfoto is op sigarettenpak

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een Albanees heeft zijn advocaat naar de Europese Commissie gestuurd. Volgens hem worden er zonder toestemming foto's van hem op sigarettenpakjes gebruikt.

Afschrikfoto's

Het gaat om afbeeldingen van zijn geamputeerde been. Deze verschijnen op pakjes sigaretten als de welbekende afschrikfoto's. Naar eigen zeggen heeft de Albanees - woonachtig in het Franse Metz - hier geen toestemming voor gegeven.


wow
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zes arrestaties bij antiterreuractie Duitsland

Duits politie/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een grote actie tegen een vermeende terreurgroep heeft de politie in Duitsland zes mannen gearresteerd. Onder anderen speciale eenheden van de politie deden donderdag in alle vroegte invallen op adressen in Keulen en Düren.

Aanleiding was het vermoeden van de inlichtingendiensten dat in islamitische kringen plannen werden gesmeed voor een terreuraanval. De actie richtte zich vooral op een adres in Düren.

Libanese afkomst


Meeste creditcards worden gestolen in Nederland

Niet Spanje of Frankrijk, maar Nederland staat - ook in de vakantieperiode - bovenaan de lijst van landen waar de meeste creditcards gerold worden. Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Tijdens een stedentrip in drukke steden als Barcelona, Parijs of Rome zijn we vaak extra alert op onze portemonnee. Maar in eigen land lijkt dat iets minder het geval. Niet Spanje of Frankrijk, maar Nederland staat - ook in de vakantieperiode - bovenaan de lijst van landen waar de meeste creditcards gerold worden. Op 2 en 3 staan Spanje en Frankrijk, gevolgd door Italië en Portugal.

In 8 procent van de gevallen is er na diefstal van de creditcard ook echt sprake van schade. Gemiddeld gaat het daarbij om een schadebedrag van 800 euro. Dat blijkt uit cijfers van International Card Services (ICS). En in te veel gevallen wordt de pincode bij de creditcard bewaard.

Nederlanders gebruiken creditcard veel


Hitte verovert groot deel Europa

Hitte verovert groot deel Europa

Een briesje aan de Europese stranden zal voor verkoeling zorgen. / Jerry Lampen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

In vrijwel geheel Zuid-Europa blijft het de komende dagen – voor al diegenen die dit weekend afreizen – heerlijk zonnig, droog en warm. De komende week verovert de hitte echter grote delen van Europa, stelt Weeronline. Niet overal is dat het geval. In Centraal-Europa en Groot-Brittannië wordt het wisselvalliger en komen buien voor.

Komende dagen

In Zuid-Europa wordt het warm tot heet. Aan de costa’s in Spanje zal het de komende dagen 28 tot 31 graden zijn, in het Spaanse binnenland stijgt de temperatuur lokaal naar 37 graden. Ook in Italië zal het met 28 tot 31 graden vooral aangenaam zijn als je op het strand zit. Boven het vasteland van Griekenland is er kans op onweer, maar is het aan de kust met 28 tot 32 graden vooral prima strandweer.


Midnightsnack en bodycheck in dit luxe dierenhotel

Rita de Vos met een van de hotelgasten in het buitenverblijf van dierenhotel Pocahondas

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

In dit landelijk gelegen dierenhotel met privézwembad, midnightsnack, dagelijkse bodycheck en vloerverwarming checken baasjes hun kostbaarste bezit in. ,, Slaap lekker schatjes, mama komt gauw weer terug.”

All inclusive


Nederland schaft extra F-35-straaljagers aan

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nederland schaft acht of negen F35-straaljagers extra aan. „Die komen bovenop de 37 waartoe het vorige kabinet al had besloten. En bij het volgende kabinet zal de defensiebegroting opnieuw omhoog moeten. Daartoe zijn we binnen de Navo ook verplicht." Dat zegt minister Ank Bijleveld van Defensie in een interview met Trouw.

„Binnen de Navo bungelen we qua uitgaven nog steeds onderaan. Dus we zullen extra stappen moeten zetten. Volgend jaar hebben we een herijking van de defensienota. Dat moet rond de voorjaarsnota van 2020 klaar zijn", aldus de minister.

Koers van dollar


Opgesloten in het Rijksmuseum

Opgesloten in het Rijksmuseum

Foto: Rijksmuseum.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

„Wie is jullie stagebegeleider?” Een vrouw van begin twintig, bril op, paardenstaart in, kijkt ons vragend aan. „Ah, ik zie het al”, zegt ze als twee Metro-verslaggevers zwijgen. „Jullie komen stagelopen bij Bert. Hij is er vandaag niet, dus hier is jullie stagepakket. Veel succes.”

Zo begint de Escape Game in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het is geen Escape Room, want je zit niet vast in een kamer, maar in het hele museum. De bedoeling: het mysterie rond de Nederlandse kunstschilder Johannes Torrentius oplossen.

Stagebegeleider