In het nieuws

Pechtold zit ineens in seizoen van House of Cards

Alexander Pechtold tijdens het bekendmaken van zijn aftreden. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

8 OKT 2018

Er is veel gebeurd in de twaalf jaar dat Alexander Pechtold de leider van D66 was. Na de ene na de andere prijs voor zijn manier van debatteren is er van rustig vaarwater totaal geen sprake meer. Plots bevindt hij zich in een seizoen van een Netflix-serie vol list en bedrog. Een terugblik op zijn uiteindelijk zeer turbulente loopbaan.

2006

Na het aftreden van Boris Dittrich (die tegen Nederlandse deelname aan de militaire missie in Uruzgan was) moet D66 op zoek naar een nieuwe lijstrekker. Door de val van het kabinet-Balkenende II wordt die verkiezing vervroegd en wordt Alexander Pechtold gekozen tot nieuwe lijsttrekker. Mede vanwege zijn verbaal sterke kanten zien veel partijleden hem als de ideale nieuwe leider. Hij laat zich daarvoor als minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties al regelmatig gelden. Zo zegt hij in het maandblad Opzij dat de Haagse politiek ‘veel vuiler en vunziger is dan mensen denken’. Hij krijgt daarvoor op zijn kop in de ministerraad. Op

Bij de landelijke verkiezingen op woensdag 22 november van dat jaar komt D66 onder leiding van Pechtold uit op drie zetels. Dat is weliswaar een halvering van de zes zetels die de democraten hadden, maar het zijn er meer dan aanvankelijk werd gedacht. Sommigen voorspelden zelfs dat er geen enkele zetel zou overblijven en in de eerste peilingen bleef de teller op één staan. Zelfs D66-oprichter Hans van Mierlo vraagt zich af of de partij nog wel een toekomst heeft. De drie zetels zijn dus een meevaller te noemen.

Alexander Pechtold in 2006 nadat hij is gekozen tot lijsttrekker van D66. Foto: ANP

2007

In de oppositie blijkt Pechtold zich als een vis in het water te voelen. Hij zet zich maar al te graag af tegen het kabinet-Balkenende IV, dat volgens hem veel te betuttelend en bemoeizuchtig het land regeert. Verder richt hij zijn peilen op de PVV van Geert Wilders. Hij doet dat niet zomaar met losse flodders, maar met krachtige onderbouwingen en gedegen uitspraken. Pechtold wordt niet voor niets uitgeroepen tot Politicus van het Jaar. Hij wordt gezien als dé spreekbuis van de oppositie. Dat doet de partij goed, want in de peilingen is een licht herstel te zien.

2008

De populariteit van Pechtold en D66 nemen verder toe. In de peilingen loopt het aantal zetels op tot 11 en later zelfs 16. De media zijn lyrisch over de partijleider. Hij is uitgegroeid van kereltje tot dé oppositieleider, schrijft Vrij Nederland.

2009

Zijn welbespraaktheid en spitsvondigheid tijdens de debatten heeft ook een andere kant. Zo doet de Stichting Vrienden van Pim Fortuyn aangifte tegen Pechtold wegens haatzaaien. Hij had Wilders namelijk staatsgevaarlijk en extreemrechts genoemd. De stichting is bang dat Wilders door dergelijke uitspraken net zo wordt gedemoniseerd als Fortuyn, die in 2002 werd vermoord.

2010

Met het verkiezingsprogramma ‘Wij willen het anders’ hoopt Pechtold de stijgende populariteit van D66 tijdens de Tweede Kamerverkiezingen te verzilveren. De partij bemachtigt uiteindelijk zeven zetels meer dan tijdens de vorige verkiezingen: tien stuks. Tot grote frustratie van Pechtold ziet hij de PVV uitgroeien naar een grote partij met maar liefst 24 zetels. Wilders gedoogt het kabinet waarin de VVD en het CDA de dienst uitmaken. Pechtold moet wederom genoegen nemen met een rol in de oppositie.

2011

Als begenadigd spreker blijft Pechtold in de prijzen vallen. Dit keer is het de Nationale Jeugdraad die hem in de watten legt met de Klare Taalprijs.

2012

Het verlies van de PVV tijdens de Tweede Kamerverkiezingen doet Pechtold goed. Zijn eigen partij wint twee zetels en komt daarmee op twaalf. Een immens verschil met toen hij net aan het roer stond. De VVD en PvdA halen samen een meerderheid, dus valt D66 wederom buiten de boot. Toch sluit het kabinet verschillende keren een gelegenheidscoalitie met D66, de SGP en de ChristenUnie om tot belangrijke besluiten over bijvoorbeeld de hervorming van de woningmarkt te komen.

2013

Wéér een prijs voor Pechtold. Het jongerenpanel van het tv-programma EenVandaag verkiest hem als Politicus van het Jaar. Omdat hij goed is in het debat, duidelijk taal spreekt en opkomt voor jongeren, aldus het juryrapport.

2014

Bij de gemeenteraadsverkiezingen is D66 de grote winnaar. Op de avond van de uitslag doet Wilders zijn ‘minder-Marokkanen-uitspraak’. Pechtold zegt hierover: „Hij overschreeuwt zichzelf en misschien gaat hij dan ook wel een belangrijke grens over. Dat betekent niet alleen dat wij als politici maar ook andere mensen een betere zaak tegen hem hebben.”

Alexander Pechtold en zijn grote rivaal Geert Wilders. Foto: ANP

2015

Zijn openbare (verbale) strijd tegen Wilders heeft een keerzijde, zo merkt Pechtold in 2015. Op de Facebookpagina PVV op 1 plaats een man het bericht: Pechtold, je moet ’n kopschot hebben. Daarbij stond een afbeelding van een pistool. De man moet een week de cel in.

De Telegraaf meldt dat het huwelijk tussen Pechtold en zijn vrouw Fraukje in zwaar weer verkeert. De problemen zouden worden veroorzaakt door het succes van D66, waardoor hij alleen nog maar met zijn werk bezig is. Het zal niet de enige keer zijn dat Pechtold met zijn privéleven in het nieuws komt.

2016

Pechtold maakt een reis naar Oekraïne om kennis en inspiratie op te doen voor het EU-assiociatieverdrag. De vlucht naar Kiev was een geschenk van een zakenman, maar de leider van D66 registreerde die niet in het verplichte geschenkenregister van de Tweede Kamer.

2017

Opnieuw wordt Pechtold in verlegenheid gebracht door een schenkingskwestie. Dit keer gaat het niet om een vliegreisje, maar om een appartement in Scheveningen. Hij kreeg het van een oud-diplomaat uit Canada. Volgens de D66-leider is dat een vriend van hem, die hij al van voor zijn politieke loopbaan kent. Dus bestempelt hij de zaak als een privékwestie. Tweehonderd mensen doen aangifte tegen Pechtold wegens ambtelijke omkoping. Hij wordt hier later van vrijgesproken.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen wint D66 opnieuw een aantal zetels. De partij van Pechtold stijgt van twaalf naar negentien. Na maar liefst 225 dagen onderhandelen wordt het nieuwe kabinet met VVD, CDA, CristenUnie én D66 beëdigd.

2018

Wederom wordt het woord ‘privékwestie van stal gehaald door D66. Dit keer gaat het om de relatie van Pechtold met voormalig duoraadslid Anne Lok uit Meppel. Nadat de relatie stuk loopt, stapt ze op. In haar ontslagbrief gebruikt ze niet mis te verstane woorden: karaktermoord, misbruik en wangedrag. Ze zegt niet meer te kunnen functioneren als raadslid van de partij. Volgens een publicatie in Privé zou Pechtold haar meerdere keren gedwongen hebben abortus te plegen.

Hij zegt zich totaal niet in het beeld te herkennen dat Lok schetst. Maar van het rustige vaarwater van twaalf jaar geleden is niets meer te zien. Plots is Pechtold in een aflevering – of liever gezegd seizen – van House of Cards terechtgekomen. Corruptie, bedrog en bedreigingen, noem alles maar op. De kijkers smullen ervan, maar Pechtold zelf krijgt het steeds benauwder. Ook binnen de partij klinkt steeds meer kritiek en de situatie wordt onhoudbaar.

Op zaterdag 6 oktober kondigt Pechtold zijn vertrek als fractievoorzitter aan. Het heeft volgens hem niets te maken met de recente publicaties. Hij wil een nieuwe generatie de kans geven binnen D66.


'Ik hoop echt dat mensen de trein missen'

'Ik hoop echt dat mensen de trein missen'

De pop-up store op Utrecht Centraal / Radio 538

Foto van 'Anne Kersten'

1 UUR

Ter hoogte van perron 18/19 rijst een kolossaal, paars gebouw uit de grond. Uit de open deuren stroomt muziek naar buiten: „Dab dab dab Johnny Dab dab Johnny Johnny dab dab dab."

Druk is het nog niet in de nieuwste pop-up store van Utrecht Centraal. Maar dat komt nog wel, denkt de organisatie. „We gaan officieel ook pas om 16.00 uur open." Toch zijn ze al wel helemaal klaar voor de massa's publiek: de dj draait enthousiast zijn plaatjes, de uitgifte van de koptelefoons voor de silent disco is er klaar voor en misschien nog wel het belangrijkste: de radio-studio van Sander Lantinga en Jo van Egmond is al ingericht.

Stilstaan


Nachtje ‘zitten’ voor minderjarigen traumatische les

Nachtje ‘zitten’ voor minderjarigen traumatische les

Nachtje ‘zitten’ voor minderjarigen traumatische les / UNSPLASH

Foto van 'Julia Osendarp'

1 UUR

Een nagellak stelen bij de drogist of tijdens het uitgaan een misplaatste opmerking tegen een agent maken. Minderjarigen een ‘lesje leren’ in de politiecel is niet de oplossing. 

Dat blijkt uit een advies van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Daarin pleit de RSJ ervoor dat minderjarigen die een strafbaar feit plegen niet in cel moeten belanden. Peter van der Laan is raadslid bij de RSJ en legt uit dat dit thema al langer speelt. „Het onderzoek was een vraag van de minister van Justitie en Veiligheid. Wij hebben onderzocht wat de mogelijke gevolgen zijn van vrijheidsbeneming van minderjarigen. Vanuit de RSJ adviseren wij: leg wettelijk vast dat minderjarigen niet in verzekering worden gesteld, tenzij…”. Daarbij slaan de puntjes op uitzonderlijke gevallen.


Blok: groot deel Nederlanders wil weg uit Wuhan

Blok: groot deel Nederlanders wil weg uit Wuhan

Blok: groot deel Nederlanders wil weg uit Wuhan. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken wil een groot deel van de twintig Nederlanders in de Chinese stad Wuhan daar weg.

„Ik weet van achttien Nederlanders, die ook deels partners hebben, het gebied willen verlaten." Wuhan is het centrum van de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Hij weet nog niet wanneer ze kunnen vertrekken. China moet ook toestemming verlenen. Onder de Nederlanders zijn nog geen ziektegevallen, aldus de bewindsman. Als buitenlandse partners van de Nederlanders in Wuhan ook weg willen, zal Nederland daar volgens hem niet moeilijk over doen.


Reisorganisatie ANVR: stop een maand met China-reizen

Reisorganisatie ANVR: stop een maand met China-reizen

Een toerist in Tapei. / EPA

Foto van 'Metro'

2 UUR

Reisorganisatie ANVR adviseert haar leden tot en met 29 februari geen reizen naar China uit te voeren. 

Bij de ANVR zijn zo’n 300 reisorganisaties aangesloten, waarvan ongeveer 60 reizen verzorgen naar China. Het bedrijf had maandagmiddag overleg met haar grotere China-touroperators.

Omdat de situatie met betrekking tot het corona-virus iedere dag verandert, is het volgens de ANVR onverstandig richting China te reizen. Met uitzondering voor overstappende passagiers in Hong Kong naar bijvoorbeeld Australië.


Likeability of3

Vaker gedetineerden met laag IQ en drugsverslaving

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:29

Nederlandse gevangenissen zien steeds vaker gedetineerden met een (licht) verstandelijke beperking, psychische problemen en drugsverslaving.

Ook het aantal ouderen met uiteenlopende chronische ziektes neemt toe, blijkt uit een onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Lange wachttijden


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Vijf vragen over het coronavirus

Vijf vragen over het coronavirus

Vijf vragen over het coronavirus / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

VANDAAG, 13:16

Het coronavirus houdt de wereld nog steeds in zijn greep. Dagelijks komen er meer patiënten en sterfgevallen bij, en duikt het virus ook vaker in Europa op. Vijf vragen over het virus. 

Metro zet de feiten op een rijtje.

Waar komt het virus nu vandaan?


Dit zijn de meest gulle landen ter wereld

We geven vooral aan goede doelen / Pexels

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:14

Nederland staat misschien bekend als gierig land. Maar als het om goede doelen gaat valt het best mee. We staan op nummer acht in de lijst van meest gulle gevers.

Dat blijkt uit de World Giving Index van de Charities Aid Foundation (CAF). Voor het tiende editie van het onderzoek heeft de Engelse organisatie onderzocht welke landen het meeste aan anderen geven. Daarvoor werden 1,3 miljoen mensen uit 128 landen ondervraagd.

Onderzoek over decennium


Fiets leasen aantrekkelijker gemaakt
Likeability of5

Fiets leasen aantrekkelijker gemaakt

Foto's: Van Moof

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:00

Goed nieuws voor Nederlanders die voor hun woon-werkverkeer de fiets gebruiken. Per 1 januari 2020 zijn de regels voor het leasen van een fiets namelijk fiscaal aantrekkelijker geworden.

In dit artikel een beknopte uitleg en de laatste e-bike trends.

De oude regeling versus de nieuwe regeling


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Brexit-documenten ingeleverd bij EU

De papieren zijn nu echt ingeleverd / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:44

De Britse permanente vertegenwoordiger bij de EU, Tim Barrow, heeft woensdag de documenten die het vertrek van het Verenigd Koninkrijk juridisch regelen ingeleverd bij de EU. Hij bracht het zogeheten instrument van ratificatie persoonlijk naar het gebouw van de Europese Raad.

Als het Europees Parlement later op de dag zijn goedkeuring geeft aan het terugtrekkingsakkoord, zullen de 27 overblijvende EU-regeringen er schriftelijk nog formeel groen licht voor geven. Het Verenigd Koninkrijk verlaat de EU vrijdag om middernacht. De Britse permanente vertegenwoordiging in Brussel wordt dan omgedoopt tot ‘UK Mission to the European Union’. Tim Barrow gaat verder als EU-ambassadeur in plaats van permanente vertegenwoordiger.

Relatie met EU


Delphine Boël 2.0: man zegt kind van prins Charles te zijn

Delphine Boël 2.0: man zegt kind van prins Charles te zijn

Delphine Boël 2.0: man zegt kind van prins Charles te zijn / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:35

De 71-jarige prins Charles, eerste in lijn voor de Britse troonopvolging, heeft met zijn vrouw Camilla geen kinderen. Althans, voor zover bekend. Een 53-jarige Brit is er echter van overtuigd dat hij het geheime liefdeskind van het stel is. 

Simon Charles Dorante-Day weet het zeker: hij is de geheime zoon van Charles en Camilla. Daar is hij zo zeker van, dat hij inmiddels Delphine Boël achterna is gegaan en een rechtszaak heeft aangespannen. Van Boël werd onlangs bekend dat ze het bastaardkind van de Belgische koning Albert II is.

Volgens Dorante-Day heeft hij tot en met achttien maanden bij de koninklijke familie gewoond. Daarna werd hij geadopteerd door een koppel wiens ouders altijd voor de Britse koningin hebben gewerkt. Zijn oma zou hem keer op keer hebben verteld dat hij de zoon van Camilla en Charles is. „Ze hintte er niet op, ze vertelde het me gewoon", vertelt Dorante-Day aan New Idea


We hadden dit jaar één van de warmste januari's ooit

Voor een dagje strand is het dan wel weer wat koud / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:24

We konden bijna weer een nieuw record bijschrijven. Afgelopen januari was namelijk één van de warmste januarimaanden ooit gemeten.

Met gemiddeld 6,1 graden, tegen 3,1 normaal, was het anti-winters zacht, blikt Weeronline terug. De gemiddelde temperatuur levert een zesde plek op in de lijst met warmste januarimaanden. Recordhouder blijft januari 2007 met een gemiddelde van 7,1 graden.

12,9 graden op 14 januari


Slimme camera's moeten racisme in stadion terugdringen

KNVB bondsgebouw in Zeist / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:09

Slimme camera's en een app om racisme op de tribune te melden. Deze maatregelen kondigen de KNVB en het kabinet volgende week aan om racisme in het voetbal tegen te gaan.

Betrokken partijen zeggen dat de plannen op 8 februari gepresenteerd zullen worden. De bedoeling is dat het maatregelenpakket eind deze week af is.

Ook andere maatregelen


Likeability of3

'Minderjarigen niet opsluiten in politiecel'

Gevangenissen moeten kindvriendelijker / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:14

Een verdachte die nog minderjarig is, moet niet worden opgesloten in een politiecel. In plaats daarvan moet een kind op een meer kindvriendelijke plek worden vastgezet, pleit de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).

Het is geen goede zaak dat de kinderen in een normale politiecel terechtkomen tussen volwassen arrestanten, vindt de raad.

Maximaal een nacht


dislike
user_f971626caa30b558f1c87f680e9537fa81e74300_avatar

Rutte en Schouten om tafel met boeren over stikstof

Boeren hebben vorig jaar diverse keren actie gevoerd uit onvrede over de regels / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:39

Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) praten woensdag met zowel natuurclubs als boeren over de stikstofproblematiek.

Eerder spraken de bewindspersonen apart met natuurorganisaties en boeren, maar het kabinet wil de partijen die in het stikstofdebat vaak tegenover elkaar staan samenbrengen. Farmers Defence Force schuift niet aan. In het AD stelt zegsman Jeroen van Maanen dat het een „vertoning voor de bühne" wordt.

Informeel


Enorme brand op industrieterrein in Aalten

In Aalten woedt een enorme brand / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:04

Zeker tien bedrijven in Aalten kunnen woensdagochtend de deuren niet openen vanwege de brand op een industrieterrein in de Gelderse plaats. Bij de brand komt veel rook vrij en de betreffende bedrijven hebben daar de hele nacht in gestaan.

De lucht is er volgens een woordvoerder van de brandweer dermate slecht dat het niet verstandig is dat werknemers weer aan de slag gaan.

Pleinen schoonvegen


Kwaliteit ouderenzorg straks lastig te waarborgen

De kwaliteit van ouderenzorg is niet te waarborgen / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:49

Het gaat moeilijk worden de kwaliteit van de zorg voor ouderen te handhaven in de nabije toekomst. Door onder andere vergrijzing zijn de kwaliteitsnormen in verpleeghuizen niet te handhaven.

Er zijn pijnlijke maatregelen nodig om de ouderenzorg in Nederland uitvoerbaar te houden. Daar is geld noch personeel voor. Dat zegt Ronald Schmidt van branchevereniging Actiz tegen de Volkskrant, namens de vierhonderd aangesloten ouderenzorginstellingen.

Miljarden euro's extra


Ver-van-mijn-dijk-show: nu weinig natte zorgen

Een mooi idyllisch en typisch Hollands beeld, toch denkt een op de vijf Nederlanders dat ons land over een eeuw al voor een groot deel onder water staat / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 07:30

Een kwart eeuw geleden ging het bíjna mis, maar we maken ons nu niet echt zorgen over een overstroming door dijkdoorbraak. Al blijft het natuurlijk ook wel koffiedijkkijken wat er met de waterstand gebeurt. 

Precies 25 jaar geleden is het water tot aan de lippen in het Nederlandse rivierengebied. De waterstand stijgt na zware regenval, de dijken beginnen te schuiven en bewoners worden dringend verzocht te vertrekken. In de kritieke dagen en nachten die volgen evacueren 250.000 mensen uit dorpen als Ochten en hele streken als de Betuwe en verzetten militairen, boeren en burgers bergen werk. Een strijd tussen mens en natuur. Zakken met tonnen zand worden als laatste redmiddel tegen de bijna doorbrekende dijken gegooid. Dan daalt het waterpeil en is het overstromingsgevaar geweken. De mensen kunnen na ruim een week weer naar huis.

Met z'n allen in 1995 / ANP


Drie mensen in Nederland getest op coronavirus

Drie mensen in Nederland getest op coronavirus

Drie mensen in Nederland getest op coronavirus / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er zijn in Nederland tot nu toe drie mensen getest op het coronavirus. Volgens het ministerie van Volksgezondheid was het bij alle drie loos alarm. 

In ieder geval twee van hen hadden klachten en waren in de omgeving van de Chinese miljoenenstad Wuhan - het epicentrum van de uitbraak - geweest.

Het ministerie van Volksgezondheid van de deelstaat Beieren heeft dinsdagavond bekendgemaakt dat er in Duitsland wel drie nieuwe gevallen zijn vastgesteld. Het gaat om drie patiënten die bij hetzelfde bedrijf werken als de man bij wie het virus maandag werd vastgesteld. Ze zijn waarschijnlijk besmet geraakt door een Chinese collega, die daar een cursus volgde.