In het nieuws

Pechtold zit ineens in seizoen van House of Cards

Alexander Pechtold tijdens het bekendmaken van zijn aftreden. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

8 OKT 2018

Er is veel gebeurd in de twaalf jaar dat Alexander Pechtold de leider van D66 was. Na de ene na de andere prijs voor zijn manier van debatteren is er van rustig vaarwater totaal geen sprake meer. Plots bevindt hij zich in een seizoen van een Netflix-serie vol list en bedrog. Een terugblik op zijn uiteindelijk zeer turbulente loopbaan.

2006

Na het aftreden van Boris Dittrich (die tegen Nederlandse deelname aan de militaire missie in Uruzgan was) moet D66 op zoek naar een nieuwe lijstrekker. Door de val van het kabinet-Balkenende II wordt die verkiezing vervroegd en wordt Alexander Pechtold gekozen tot nieuwe lijsttrekker. Mede vanwege zijn verbaal sterke kanten zien veel partijleden hem als de ideale nieuwe leider. Hij laat zich daarvoor als minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties al regelmatig gelden. Zo zegt hij in het maandblad Opzij dat de Haagse politiek ‘veel vuiler en vunziger is dan mensen denken’. Hij krijgt daarvoor op zijn kop in de ministerraad. Op

Bij de landelijke verkiezingen op woensdag 22 november van dat jaar komt D66 onder leiding van Pechtold uit op drie zetels. Dat is weliswaar een halvering van de zes zetels die de democraten hadden, maar het zijn er meer dan aanvankelijk werd gedacht. Sommigen voorspelden zelfs dat er geen enkele zetel zou overblijven en in de eerste peilingen bleef de teller op één staan. Zelfs D66-oprichter Hans van Mierlo vraagt zich af of de partij nog wel een toekomst heeft. De drie zetels zijn dus een meevaller te noemen.

Alexander Pechtold in 2006 nadat hij is gekozen tot lijsttrekker van D66. Foto: ANP

2007

In de oppositie blijkt Pechtold zich als een vis in het water te voelen. Hij zet zich maar al te graag af tegen het kabinet-Balkenende IV, dat volgens hem veel te betuttelend en bemoeizuchtig het land regeert. Verder richt hij zijn peilen op de PVV van Geert Wilders. Hij doet dat niet zomaar met losse flodders, maar met krachtige onderbouwingen en gedegen uitspraken. Pechtold wordt niet voor niets uitgeroepen tot Politicus van het Jaar. Hij wordt gezien als dé spreekbuis van de oppositie. Dat doet de partij goed, want in de peilingen is een licht herstel te zien.

2008

De populariteit van Pechtold en D66 nemen verder toe. In de peilingen loopt het aantal zetels op tot 11 en later zelfs 16. De media zijn lyrisch over de partijleider. Hij is uitgegroeid van kereltje tot dé oppositieleider, schrijft Vrij Nederland.

2009

Zijn welbespraaktheid en spitsvondigheid tijdens de debatten heeft ook een andere kant. Zo doet de Stichting Vrienden van Pim Fortuyn aangifte tegen Pechtold wegens haatzaaien. Hij had Wilders namelijk staatsgevaarlijk en extreemrechts genoemd. De stichting is bang dat Wilders door dergelijke uitspraken net zo wordt gedemoniseerd als Fortuyn, die in 2002 werd vermoord.

2010

Met het verkiezingsprogramma ‘Wij willen het anders’ hoopt Pechtold de stijgende populariteit van D66 tijdens de Tweede Kamerverkiezingen te verzilveren. De partij bemachtigt uiteindelijk zeven zetels meer dan tijdens de vorige verkiezingen: tien stuks. Tot grote frustratie van Pechtold ziet hij de PVV uitgroeien naar een grote partij met maar liefst 24 zetels. Wilders gedoogt het kabinet waarin de VVD en het CDA de dienst uitmaken. Pechtold moet wederom genoegen nemen met een rol in de oppositie.

2011

Als begenadigd spreker blijft Pechtold in de prijzen vallen. Dit keer is het de Nationale Jeugdraad die hem in de watten legt met de Klare Taalprijs.

2012

Het verlies van de PVV tijdens de Tweede Kamerverkiezingen doet Pechtold goed. Zijn eigen partij wint twee zetels en komt daarmee op twaalf. Een immens verschil met toen hij net aan het roer stond. De VVD en PvdA halen samen een meerderheid, dus valt D66 wederom buiten de boot. Toch sluit het kabinet verschillende keren een gelegenheidscoalitie met D66, de SGP en de ChristenUnie om tot belangrijke besluiten over bijvoorbeeld de hervorming van de woningmarkt te komen.

2013

Wéér een prijs voor Pechtold. Het jongerenpanel van het tv-programma EenVandaag verkiest hem als Politicus van het Jaar. Omdat hij goed is in het debat, duidelijk taal spreekt en opkomt voor jongeren, aldus het juryrapport.

2014

Bij de gemeenteraadsverkiezingen is D66 de grote winnaar. Op de avond van de uitslag doet Wilders zijn ‘minder-Marokkanen-uitspraak’. Pechtold zegt hierover: „Hij overschreeuwt zichzelf en misschien gaat hij dan ook wel een belangrijke grens over. Dat betekent niet alleen dat wij als politici maar ook andere mensen een betere zaak tegen hem hebben.”

Alexander Pechtold en zijn grote rivaal Geert Wilders. Foto: ANP

2015

Zijn openbare (verbale) strijd tegen Wilders heeft een keerzijde, zo merkt Pechtold in 2015. Op de Facebookpagina PVV op 1 plaats een man het bericht: Pechtold, je moet ’n kopschot hebben. Daarbij stond een afbeelding van een pistool. De man moet een week de cel in.

De Telegraaf meldt dat het huwelijk tussen Pechtold en zijn vrouw Fraukje in zwaar weer verkeert. De problemen zouden worden veroorzaakt door het succes van D66, waardoor hij alleen nog maar met zijn werk bezig is. Het zal niet de enige keer zijn dat Pechtold met zijn privéleven in het nieuws komt.

2016

Pechtold maakt een reis naar Oekraïne om kennis en inspiratie op te doen voor het EU-assiociatieverdrag. De vlucht naar Kiev was een geschenk van een zakenman, maar de leider van D66 registreerde die niet in het verplichte geschenkenregister van de Tweede Kamer.

2017

Opnieuw wordt Pechtold in verlegenheid gebracht door een schenkingskwestie. Dit keer gaat het niet om een vliegreisje, maar om een appartement in Scheveningen. Hij kreeg het van een oud-diplomaat uit Canada. Volgens de D66-leider is dat een vriend van hem, die hij al van voor zijn politieke loopbaan kent. Dus bestempelt hij de zaak als een privékwestie. Tweehonderd mensen doen aangifte tegen Pechtold wegens ambtelijke omkoping. Hij wordt hier later van vrijgesproken.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen wint D66 opnieuw een aantal zetels. De partij van Pechtold stijgt van twaalf naar negentien. Na maar liefst 225 dagen onderhandelen wordt het nieuwe kabinet met VVD, CDA, CristenUnie én D66 beëdigd.

2018

Wederom wordt het woord ‘privékwestie van stal gehaald door D66. Dit keer gaat het om de relatie van Pechtold met voormalig duoraadslid Anne Lok uit Meppel. Nadat de relatie stuk loopt, stapt ze op. In haar ontslagbrief gebruikt ze niet mis te verstane woorden: karaktermoord, misbruik en wangedrag. Ze zegt niet meer te kunnen functioneren als raadslid van de partij. Volgens een publicatie in Privé zou Pechtold haar meerdere keren gedwongen hebben abortus te plegen.

Hij zegt zich totaal niet in het beeld te herkennen dat Lok schetst. Maar van het rustige vaarwater van twaalf jaar geleden is niets meer te zien. Plots is Pechtold in een aflevering – of liever gezegd seizen – van House of Cards terechtgekomen. Corruptie, bedrog en bedreigingen, noem alles maar op. De kijkers smullen ervan, maar Pechtold zelf krijgt het steeds benauwder. Ook binnen de partij klinkt steeds meer kritiek en de situatie wordt onhoudbaar.

Op zaterdag 6 oktober kondigt Pechtold zijn vertrek als fractievoorzitter aan. Het heeft volgens hem niets te maken met de recente publicaties. Hij wil een nieuwe generatie de kans geven binnen D66.


Vloggers Ties en Govert komen weg met boete

Vloggers Ties en Govert komen weg met boete

De YouTubers Ties Granzier en Govert Sweep die in Nevada Area 51 betraden, hoeven niet de gevangenis in. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De YouTubers Ties Granzier en Govert Sweep die in Nevada de Area 51 betraden, hoeven niet de gevangenis in. Ze komen weg met een boete.

Volgens de rechtbank in Las Vegas gaat om een totaalbedrag van ongeveer 4500 dollar. Een woordvoerder zegt dat als de boete is betaald, beide vloggers donderdag terug naar Nederland vliegen. Tot die tijd zitten ze nog vast.

Schikking


Steekpartijen groeiend probleem: gezamenlijk aanpakken

'Steekpartijen groeiend probleem: gezamenlijk aanpakken'

Drie minderjarigen raakten zondag gewond bij een steekpartij in Breda. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De burgemeester van Breda, Paul Depla, wil binnen het netwerk van veertig grote en middelgrote Nederlandse steden (G40) kennis en informatie uitwisselen over de aanpak van geweld waarbij messen worden gebruikt. „Het lijkt een groeiend probleem. Alsof er steeds meer mensen met zo'n wapen op zak lopen."

Depla wil voorkomen dat in Nederland gedacht wordt dat het normaal is om een wapen op zak te hebben en dat mensen vinden dat ze zichzelf met een wapen moeten beschermen. „Kennis en ervaring uitwisselen binnen de G40 kan helpen. Wat kunnen we er samen tegen doen?", zegt hij. „Maar als het toch een specifiek probleem van Breda is, wil ik dat ook weten."

Steekpartij in park


Jongetje (10) acht jaar na eten besmette hamburger overleden
Likeability of3

Jongetje (10) acht jaar na eten besmette hamburger overleden

Acht jaar geleden werd het jongetje doodziek, na het eten van een met E. coli besmette hamburger. Dit weekend is hij overleden. /Beeld screenshot Le Parisien

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Acht jaar geleden werd de 10-jarige Nolan Mottie uit Frankrijk doodziek, nadat hij een hamburger van de Lidl had gegeten. Achteraf bleek dat het vlees besmet was met de poepbacterie E. coli. Dit weekend is de jongen, na lange tijd ziek te zijn geweest, overleden.

Het jongetje was in 2011 23 maanden oud en helemaal gezond. Nadat hij de besmette hamburger had gegeten werd hij ernstig ziek, zo kreeg hij suikerziekte en werd zijn zenuwstelsel zwaar aangetast door de bacterie. Hij raakte voor 80 procent verlamd en moest allerlei operaties ondergaan. Dat meldt de Franse krant Le Parisien.

Nolan was niet de enige die het besmette vlees had gegeten. Veertien andere kinderen werden ook ziek, zij liepen nierschade op. Alle kinderen kwamen uit de Noord-Franse regio Hauts-de-France en werden in 2011 met spoed naar het ziekenhuis gebracht.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Gespotte 'ufo' blijkt weerballon
Likeability of5

Gespotte 'ufo' blijkt weerballon

34 mensen maakten afgelopen weekend melding over een „exploderende bol" in de lucht, boven Gent. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

34 mensen maakten afgelopen weekend melding over een „exploderende bol" in de lucht, boven Gent. Het Belgische ufo-meldpunt laat echter weten dat het om een weerballon van een Ierse student gaat, niet om een ruimteschip van aliens.

Er werd al gedacht dat het om een ontplofte weerballon ging, maar de meteorologische instituten van België en Nederland zeiden daar niets van te weten. Nu is duidelijk geworden dat een student van de universiteit van Cork donderdag een onderzoeksballon met instrumenten had opgelaten. Met het gps-systeem van het toestel kon zaterdag boven Gent geen contact meer worden gelegd, waarschijnlijk op het moment dat de ballon explodeerde.

Weerballon


lol
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Woensdag nieuwe staking bij KLM, derde keer in twee weken

Woensdag nieuwe staking bij KLM, derde keer in twee weken

Grondpersoneel van KLM legt komende woensdagmiddag voor de derde keer in twee weken het werk neer vanwege vastgelopen cao-onderhandelingen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Grondpersoneel van KLM legt komende woensdagmiddag voor de derde keer in twee weken het werk neer vanwege vastgelopen cao-onderhandelingen. Bij de twee vorige acties van vakbond FNV was er veel overlast voor reizigers in de vorm van tientallen annuleringen en flinke vertragingen.

Het werk wordt vanaf 13.00 uur voor vier uur lang neergelegd, zo meldt de bond. De vorige twee acties duurden twee uur, maar werkten nog de hele dag door in het vliegschema. Toen begonnen de acties al in de ochtend.

Nieuwe cao


Coalitie-Y overhandigt manifest aan Rutte

Coalitie-Y overhandigt manifest aan Rutte

Maandagavond overhandigde coalitie-Y een manifest aan premier Rutte. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Acht politieke partijen en ruim dertig (jongeren)partijen ondersteunen inmiddels Coalitie-Y. Maandagavond overhandigden zij een manifest aan premier Rutte.

Het begon allemaal in februari, toen zes jongerenpartijen en coalitiepartij ChristenUnie onder de noemer Coalitie-Y de handen ineensloegen. De reden is dat ze zich grote zorgen maken over de toenemende druk onder jongeren. Inmiddels zijn we een half jaar verder en ligt er een manifest op tafel waar acht politieke partijen en ruim dertig (jongeren)organisaties achter staan. Met als belangrijkste speerpunt: de aanpak van het leenstelsel en herinvoering van de basisbeurs.

GroenLinks en PvdA voegden zich begin deze maand al bij Coalitie-Y. Aan de vooravond van Prinsjesdag werd bekend dat ook SP, Denk, PvdD, SGP en 50plus politieke steun geven. „Het mooie aan Coalitie-Y is dat het breed wordt gedragen”, zegt GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld, binnen de partij woordvoerder voor onderwijs. „Dat maakt dit manifest kansrijk.”


Nederlandse deur blijft dicht voor jihadist
Likeability of5

Nederlandse deur blijft dicht voor jihadist

Het Nederlanderschap van een veroordeelde Syriëganger is ingetrokken, en hij mag tien jaar lang het land niet meer in. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De bestuursrechter in Den Haag heeft maandag de intrekking van het Nederlanderschap van een veroordeelde Syriëganger in stand gelaten. Ook mag hij tien jaar lang Nederland niet meer in.

De in 1994 in Amsterdam geboren man had behalve de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit.

Discriminatieverbod


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

School herdenkt 6-jarig jongetje dat omkwam bij brand
Likeability of3

School herdenkt 6-jarig jongetje dat omkwam bij brand

Op de Rudolf Steiner School in Breda heeft maandag stilgestaan bij het verlies van een 6-jarige leerling die in de nacht van zaterdag op zondag om het leven kwam. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Op de Rudolf Steiner School in Breda heeft maandag stilgestaan bij het verlies van een 6-jarige leerling die in de nacht van zaterdag op zondag om het leven kwam door een brand in een houten woning in Strijbeek. Medewerkers van de school kwamen zondag al samen om voorbereidingen te treffen.

Respect

„Het verdient enorm veel respect dat het team meteen aan het werk is gegaan, ondanks het eigen verdriet", zei bestuurder Johan van Knijff. Zondag werd er een gedenkhoek ingericht en werden de eerste brieven verstuurd naar de ouders van de leerlingen.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Bestuur Haga Lyceum moet binnen vier weken weg, maakt bezwaar
Likeability of5

Bestuur Haga Lyceum moet binnen vier weken weg, maakt bezwaar

Het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum moet binnen vier weken het veld ruimen. Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) zet de aanwijzing die hij in juli aankondigde door. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum moet binnen vier weken het veld ruimen. Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) zet de aanwijzing die hij in juli aankondigde door. Het gebeurt zelden dat de minister een schoolbestuur dwingt op te stappen. 

Het bestuur is echter niet van plan een stap terug te doen. „We gaan bezwaar maken", zegt advocaat Wouter Pors van de islamitische middelbare school. Als het bestuur echt weigert terug te treden, krijgt de Amsterdamse school geen geld meer. Ook dreigt Amsterdam het schoolgebouw terug te vorderen. De leerlingen worden dan ondergebracht op een andere school.

Bestuur brengt schade toe


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

FNV eist volgend jaar 5 procent meer loon

FNV eist volgend jaar 5 procent meer loon

Vakbond FNV zet volgend jaar in op een loonsverhoging van 5 procent bij cao-onderhandelingen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vakbond FNV zet volgend jaar in op een loonsverhoging van 5 procent bij cao-onderhandelingen. Dat is gelijk aan de eis die voor dit jaar op tafel was gelegd, dat was toen de hoogste looneis in meer dan dertig jaar. De vakbond maakte de looneis traditiegetrouw een dag voor Prinsjesdag bekend.

Minimaal 14 euro per uur

Binnen drie jaar moet iedereen minimaal 14 euro per uur verdienen, stelt FNV. Ook moet een vaste baan weer de norm zijn. De looneis is de basiseis waarmee FNV begint aan onderhandelingen voor een nieuwe cao. Doorgaans vallen de uiteindelijk afgesproken loonsverhogingen lager uit.


Man door groep tegen hoofd geschopt op culinair festival
Likeability of3

Man door groep tegen hoofd geschopt op culinair festival

De man werd tegen de grond gewerkt en vervolgens geschopt. Hij werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 45-jarige man uit Oss is afgelopen weekend in het ziekenhuis terechtgekomen nadat hij door een groep onder meer tegen zijn hoofd was geschopt.

Dat gebeurde tijdens een vechtpartij tijdens Bourgondisch 's-Hertogenbosch, een culinair evenement in de binnenstad van Den Bosch. De politie is op zoek naar een groep van vijf man, die het slachtoffer zou hebben toegetakeld.

Daders niet opgepakt


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

William en Harry gingen ook 'gewoon' naar McDonald's

Prinses Diana in 1997. Ze overleed in datzelfde jaar bij een auto-ongeluk. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Krijgen prinsen alleen maar chique maaltjes en gezonde menu’s voorgeschoteld, of mogen ze ook weleens naar een fastfoodrestaurant? Prinses Diana vond van wel. 

Om maar zo gewoon mogelijk te blijven, nam de prinses haar zoons geregeld mee naar de McDonald’s.

Lunch gecanceld


wow
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Huisje moest bergplaats Tob Cohen verbergen'

De zus van Tob Cohen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een van de verdachten in de moordzaak rond de Nederlander Tob Cohen heeft verklaard dat hij een huisje moest bouwen bovenop de watertank waarin diens lichaam was gedumpt. Daardoor zou het lijk van de voormalige topman van Philips Oost-Afrika voor altijd verborgen blijven.

Dit en andere verontrustende details komen naar voren in een reconstructie van de Keniaanse krant The Daily Nation van de 55 dagen durende zoektocht naar het lichaam van de Nederlandse zakenman.

In een zwarte zak


Uniek inkijkje hulpdiensten door 'Tetris Challenge'

Dit zit er allemaal in een politiewagen. / Facebookpagina Politie Weerijs

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Weet jij wat er allemaal in een ambulance zit? Of een brandweerauto? Waarschijnlijk niet, maar daar moet de 'Tetris Challenge' verandering in gaan brengen.

De uitdaging werd gestart door de Zwitserse politie, die een foto deelde van een auto met daarnaast alle hulpmiddelen -plus de agenten- netjes uitgestald. Een beetje zoals het aloude computerspelletje Tetris, dus!

Online trend


Likeability of3

Is vapen het nieuwe roken na opduiken mysterieuze longziekte? 

Is de e-sigaret wel zo onschuldig? /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Amerikaanse artsen luiden de noodklok over een mysterieuze nieuwe longziekte die wordt gelinkt aan het roken van e-sigaretten.

Tenminste 450 mensen zouden aan deze aandoening lijden en zes van hen zijn inmiddels overleden. De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC raadt het gebruik van de elektronische sigaret af tot er meer onderzoek is gedaan naar de risico’s.

Ernstige longziekte


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Geboortepapieren moeten Nederlandse historie zichtbaarder maken

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Als het aan de fractievoorzitters van VVD en CDA ligt, wordt de geschiedenis van Nederland niet verstopt of uitgewist, maar juist zichtbaarder. De partijen willen dat de geboortepapieren van Nederland permanent op een publieke plek worden tentoongesteld. 

„We mogen trots zijn op onze geschiedenis en dat mogen we best laten zien", zeggen de regeringspartijen in een verklaring.

‘Gezond vaderlandsliefde’


Houd je hoed vast: het wordt een winderige Prinsjesdag

Het blijft maandag tot aan de middag regenen. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Het is buiten echt herfst. Maandag kun je maar beter een paraplu bij je hebben, want het blijft tot aan het einde van de middag regenen. 

Het wordt zo’n 18 graden. Op dinsdag, Prinsjesdag, blijft het waarschijnlijk wel droog. Maar het gaat flink waaien!

Gure dag


Gemeenten in zwaar weer om grote geldzorgen

Bij de gesprekken ligt bij de gemeentehuizen „alles op tafel”. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Moeten sommige zwembaden, sportvoorzieningen en bibliotheken van (middel)grote steden in Nederland sluiten? Dat lijkt onvermijdelijk door een groot geldtekort bij gemeenten. 

Ook dreigt er minder onderhoud voor de openbare ruimte te worden uitgevoerd, moeten muzieklessen worden geschrapt en worden minima beperkt in de steun. Dat schrijft het AD. 

Nadenken over bezuinigingen