Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Orkaan Michael zorgt voor vernietiging in VS

Orkaan Michael heeft „onvoorstelbare vernietigingen" aangericht langs de kust van de Amerikaanse staat Florida. Zo omschrijft de gouverneur Rick Perry de schade vrijdag.

Ravage

„Zo veel levens zijn voor altijd veranderd. Zo veel families hebben alles verloren", aldus Perry. Zeker twaalf mensen zijn omgekomen door het natuurgeweld, waaronder een elf-jarig meisje. De meeste doden vielen in de staat Florida, maar ook in de staten Georgia en North Carolina kwamen mensen om het leven. Autoriteiten vrezen dat het dodental nog op kan gaan lopen.

Orkaan Michael zorgt voor vernietiging in VS
Een man probeert de overblijfselen van zijn appartement te redden / ANP

De ravage in de getroffen staten is groot. Huizen zijn met de grond gelijk gemaakt en straten liggen vol omgewaaide bomen. Het hoofd van rampenbestrijdingsdienst FEMA omschreef de situatie in het plaatsje Mexico Beach als „ground zero”. De stad Port St. Joe in Florida staat volledig onder water. En Panama City lijkt volgens ooggetuigen platgebombardeerd. In de plaats Mexico Beach staat bijna geen enkel huis nog overeind. Honderdduizenden inwoners hadden opdracht gekregen te evacueren, niet iedereen gaf daar gehoor aan.

De orkaan kwam aan als een van de vierde categorie, maar is inmiddels gereduceerd tot een tropische storm. Toch zorgt Michael nog wel voor hevige regenval en overstromingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.