Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 29 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Orang-oetan Binti (18) overleden in Apenheul

De 18-jarige Orang-Oetan Binti is zondagmiddag op 28 oktober overleden in de Apenheul. Waarschijnlijk heeft Binti een epileptische aanval gehad, dit moet nog onderzocht worden.

Gevallen in klimstructuur

De mensaap verhuisde op tweejarige leeftijd naar de Apenheul. Al snel merkten de dierverzorgers dat ze af en toe last had van ongecontroleerde spiertrekkingen, waarbij ze haar linkerarm vreemd strekte, meldt de Apenheul op hun website.  Bioloog Thomas Bionda vertelt: ,,Uit een CT-scan bleek dat Binti een herseninfarct had gehad. Ook was er sprake van licht hersenletsel, wat zorgde voor de epileptische aanvallen. Gelukkig konden we deze aanvallen met medicijnen goed onder controle houden. Zo hebben we Binti, ondanks de vervelende gevolgen van het infarct, toch een fijn leven kunnen bieden. Ze is uitgegroeid tot een volwassen orang-oetan, die veel optrok met de jonge dieren.”

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FApenheul%2Fposts%2F1942712425766677&

Zondag sloeg het noodlot toe. ,,Terwijl Binti bovenin een klimstructuur zat, voelde ze waarschijnlijk weer een aanval aankomen. Ze redde het echter niet meer om naar beneden te klimmen. Ze is gevallen, in het water beland en overleden.”

Erg verdrietig

Binti wordt voor nader onderzoek naar de Universiteit Utrecht gebracht. Dierverzorgers en medewerkers zijn erg verdrietig vanwege haar overlijden. Anderzijds zijn ze ook trots dat ze haar nog zo lang een mooi leven hebben kunnen bieden. Vorige week overleed ook al orang-oetan Silvia, op de uitzonderlijk hoge leeftijd van 52 jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.