In het nieuws

Likeability of5

Niks zomer: Een hommage aan de herfst

Metro's Kyrie en Iris kunnen juist niet wachten op de herfst. Foto: Daan Blits

Foto van 'Kyrie Stuij'

9 OKT 2018

De herfst mag dan officieel begonnen zijn, de komende week schijnt juist de zon. Met dagen die zelfs de 22 graden aantikken, lijkt de zomer even teruggekeerd. Metro-verslaggeefsters Kyrie en Iris zijn er mooi klaar mee en brengen een hommage aan de herfst.

Een hartstochtelijke herfst

‘Lekker weertje hè!’, ‘Sjongejonge, ein-de-lijk zomer!’, ‘Ah yes! Zonnn’.

Het is een apart slag volk; de zomerliefhebbers. Het zijn de mensen die na slechts de eerste stranddag met gebruinde kuiten de werkvloer opwandelen. Van die mensen die zonder traantsunami tegen de zon in kunnen kijken en elke nacht de muggenoverlast overleven. Het zijn de mensen die het hardst ‘het is ook nóóit goed!’ roepen wanneer je aangeeft dat je het zelf anders best een beetje benauwd vindt buiten.

Ik gun deze mensen hun zomer. De wereld is lichter, het humeur is beter en de avonden zijn langer. Maar voor iemand die in dertig graden van een volwaardig mens tot enkel een waterig plasje factor 50-zonnebrandcreme verandert, is het warme seizoen niet altijd een pretje.

Nee, doe mij maar de herfst. Het seizoen waarin de avondzon een zachte rode gloed over de stad werpt, terwijl het buiten al knisperend koud aanvoelt. Het moment dat je inademt en merkt dat de broeierige zomermist vervangen is voor frisse buitenlucht; alsof het je longen vult met de zuurstof waar het al die maanden al naar heeft gesnakt.

Weet je wat ook een verschil is? Waar de herfst zich aankondigt met een geleidelijke daling van temperatuur, komt de zomer áltijd zonder waarschuwing. Zo had je gisteren nog je jas aan, vandaag is het dertig graden: ‘BAM! WAAROM BEN JE NOG NIET BRUIN? WAAR IS JE BIKINILICHAAM?’

Zucht, nee, zomer. Leer nou eens van de herfst en doe rustig je intrede. De herfst snapt dat je even tijd nodig hebt om te wennen. Die spuwt eerst wat kastanjes uit de bomen, schildert de natuur in een nieuw kleurenpalet en blaast zachtjes de eerste koele wind over het land. Ja, zo kan het ook.

Voor mij is de herfst het seizoen waarin de kalmte terugkeert. De tijd om hand in hand een avondwandeling te maken en plotseling de vlinders te voelen die je in het prille begin van je relatie had. De tijd om kaarsjes aan te steken, binnenshuis forten van kussens te bouwen, ’s ochtends op te warmen onder een stomende douche, te verdwijnen in oversized truien, de stad te zien oplichten en om wijn te drinken die je wangen doet gloeien.

De hete dagen komen dan nog even om het hoekje kijken, maar wat mij betreft doen we daarna de deur voorlopig op slot. Kom maar door, oktober: Voor mij geen zwoele zomer meer, liever een hartstochtelijke herfst. Door: Kyrie Stuij

Herfstige gedachten

De herfst, antwoord ik steevast als me gevraagd wordt wat voor seizoen ik zou zijn, als ik een seizoen zou zijn. Niet dat me dat nou zo heel vaak wordt gevraagd, maar de herfst dus. Onvoorspelbaar, stormachtig. Vaak nat. Ik knipoog erbij als ik dat zeg.

De herfst. Een woord waar niets op rijmt, net als ‘twaalf’. Een seizoen waarmee je alle kanten op kunt, letterlijk ook, als de wind je weet te pakken onder je paraplu.

Het luidt het definitieve einde van de zomer in, waarin alles kon, en mocht. Maar toch houd ik nog meer van de herfst, misschien ook wel omdat het de underdog der seizoenen is. Óf je houdt het meest van de zomer, óf van de winter, en dan zijn er ook nog van die lichte lentetypes. Ik niet. Geef mij de grillen van de herfst maar. En het rillen, wanneer je beseft dat autumn is coming, maar dat thuis de verwarming op je wacht, en je warme kruik en het welbekende dekentje om onder te Netflixen. En natuurlijk rode wijn. ,,Donker en stevig, daar houd ik van”, zei ik vorig oktobermaand nog tegen de van origine Indonesische en goed gevulde Gall & Gall verkoper bij mij om de hoek. Een jongensachtige grijns sierde de mond van de veertigplusser, ,,dan ben je bij aan het juiste adres.” Hij smaakte heerlijk (de wijn).

De herfst dus. Net als de tussenjas die nu weer overal in de verkooprekken hangt, naast de dunne zomerjackjes in de uitverkoop en de donzige winterjassen die nu nog een seizoen te ver lijken, een tussenseizoen. Een transitieperiode tussen warm en koud. Buiten en binnen. Alles ligt weer, of nog, open.

Ik zette net m’n fiets neer bij m’n huis en zag een klein jongetje met blonde krullen, bijna in dezelfde kleur als de verzameling bladeren die hij in z’n knuistjes had verzameld. Hij liep ermee naar de afvalcontainer en gooide ze er al neuriënd in. Om daarna weer vol enthousiasme, en snel even achterom kijkend of hij wel meer had dan z’n zusje met dezelfde haarkleur, een volgende verzameling op te rapen. Vechten tegen de herfstbok-bierkaai, want terwijl hij het deed, vielen nieuwe bladeren van de bomen. De herfst hult de stad in een laagje, net zoals de mensen zich weer bedekken met meer kleren en alles weer veel meer aan de verbeelding wordt overgelaten.

De herfst is voor mij het seizoen dat de stamppotten weer echt smaken. Vooral die van de moeder van een vriendje van vele herfsten terug. Met spinazie, gorgonzola en zongedroogde tomaten, die ik eigenijk overgewaarderd vind, maar niet in deze herfststamppot, die smaakt zoals mijn lievelingsseizoen. Erg lekker, en naar meer. Het is ook de tijd van mijn vijf lievelingsdagen van het jaar. Amsterdam Dance Event, waar tijdsgrenzen vervagen en je naar huis fietst in het donker, niet meer wetend of het nou zeven uur ’s avonds is, of in de ochtend. Ja, de herfst is spannend, ik houd van spannend.

Deze maanden brengen ook herfstige gedachten bij me naar boven. Wat gaan deze maanden me brengen? Breng ik de avonden zoals voorgaande herfstjaren alleen door, of zal ik mijn fles rood op een zwoele herfstavond delen met iemand, onder m’n dekentje, en worden de koude wintermaanden die volgen daarna minder koud?

De herfst dus. Ik verlang er naar. Ik heb zelfs m’n wachtwoord veranderd in MooieHerfst1! Met uitroepteken ja, geen vraagteken, want het is geen vraag. De herfst is gewoon mooi. Iris Hermans, of Herfstmans.


like
user_866d9ea403bc4eb14ff4e892a0c3619917d4ef49_avatar

Jonge verdachten aangehouden na dood journaliste

Politiemannen op de plek waar de journaliste werd doodgeschoten. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

31 MIN

De Noord-Ierse politie heeft twee mannen aangehouden in verband met de dood van de 29-jarige journaliste Lyra McKee. Het gaat om twee jonge mannen van 18 en 19 jaar, maakte de politie zaterdagmorgen bekend via Twitter.

De journaliste kwam donderdag om het leven bij opstoten in de Noord-Ierse stad Londonderry. De politie beschouwt de fatale schietpartij als een terroristisch incident.

Gemaskerde schutter


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

17 APR 2019

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


Zonnig tot wel 26 graden, Koningsdag 'normaal'

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

2 UUR

Trek je korte broek maar uit de kast, want al vroeg zaterdagochtend is het warm en zonnig. Zo rond het middaguur ligt de temperatuur al rond de twintig graden.

Het wordt maximaal zo’n 23 tot 26 graden. Aan zee wordt het door de wind een stukje koeler, maar ook daar hoef je niet te bibberen.

Afkoelen


Ga met je 3 beste vrienden naar DGTL!

Foto van 'Metro'

17 APR 2019

Zin in een bruisend paasweekend? Ga komende zaterdag met je vrienden naar DGTL, met de beste house- en techno-DJ’s en live-acts zoals Disclosure en Maceo Plex. Tijdens dit meest duurzame georganiseerde festival ter wereld introduceert Lipton Ice Tea haar nieuwe festivalflesje gemaakt van 100% gerecycled plastic. Daar wil je natuurlijk bij zijn! Metro en Lipton geven 4 zaterdag-tickets voor DGTL en een Lipton Ice Tea festivalpakket weg. Vul hieronder jouw gegevens in en maak kans.

Vrijdagmiddag is de winnares op de hoogte gesteld. De prijsvraag is gesloten. Heb je niet gewonnen? Helaas! Dank allemaal voor het meedoen.


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Buurpreventie: Mensen voelen zich verantwoordelijk

Buurpreventie: Mensen voelen zich verantwoordelijk

Steeds vaker worden burgers ingezet bij veiligheidskwesties doormiddel van buurtpreventieteams en app-groepen. Foto: ANP

Foto van 'Femke van Rooijen'

3 UUR

Van Burgernet tot buurtpreventieteams. Steeds vaker worden burgers ingezet bij veiligheidskwesties doormiddel van buurtpreventieteams en app-groepen. Gemeenten zien het als een positief burgerinitiatief, maar uit recent onderzoek blijkt ook de keerzijde van buurtpreventie: burgers die zelf ingrijpen en doorgeschoten sociale controle.

Uit een onderzoek van socioloog Vasco Lub in opdracht van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid blijkt dat er in Nederland zo’n 3500 buurtpreventie-apps actief zijn. Vaak stimuleren gemeenten deze app-groepen en surveillanceteams en profiteert de politie van alle extra ogen en oren, maar uit het onderzoek blijkt ook voor het eerst dat er een keerzijde zit aan al deze controlerende netwerken.

Gemeenten hebben vaak geen zicht op wat er in buurtpreventie-apps precies speelt en ondervinden hier de negatieve gevolgen van. Zo blijkt uit het onderzoek dat vrijwilligers soms voor eigen rechter spelen of geweld gebruiken. Ook zijn er signalen van racistische app-groepen en wordt de politie volgens het onderzoek erg vaak gealarmeerd naar aanleiding van zaken die besproken worden in buurt-apps.


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


Baudet te rechts en te ijdel, volgens tweede man FVD

Baudet en Henk Otten. /ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Met zijn ‘uil van Minerva’ en ‘boreale wereld’ liet Thierry Baudet een hoop wenkbrauwen fronsen tijdens zijn overwinningsspeech na de Provinciale Statenverkiezingen. Ook die van Henk Otten, de tweede man van Forum voor Democratie (FVD).

Otten heeft flinke kritiek op Baudet. Hij zou de aandacht voor zichzelf opeisen en de partij teveel naar rechts optrekken., zegt hij in een interview met NRC Handelsblad. „Je moet een politieke partij niet ,,gebruiken als vehikel voor academische debatten die je zelf leuk vindt.”

Meer nuchterheid


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Melvin met z'n vrienden naar SLAM! Koningsdag 2019!

Melvin met z'n vrienden naar SLAM! Koningsdag 2019!

Foto van 'Metro'

8 APR 2019

Melvin uit Hoogvliet gaat met zijn crew van 19 vrienden en vriendinnen naar SLAM! Koningsdag 2019. Metro en Arriva hadden deze week een unieke prijs in de aanbieding: samen met 19 vrienden als VIP naar het festival op 27 april inclusief een busreis heen en terug! Melvin stuurde onderstaande foto met zangeres Famke-Louise in, één van de artiesten voor 30.000 festivalgangers in Alkmaar. Hij was een van de drie kanshebbers die meer dan duizend stemmen trokken en is uitgekozen als de Koningsdag-winnaar. Binnenkort zie je de vrienden uit Hoogvliet terug in een aftermovie.

Melvin met z'n vrienden naar SLAM! Koningsdag 2019!

Melvin en Famke-Louise.

Mede mogelijk gemaakt door:


Youtuber Enzo Knol krijgt eigen munt

Enzo Knol signeert de eerste exemplaren van zijn eigen munt. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

YouTuber Enzo Knol krijgt een eigen munt van de Koninklijke Nederlandse Munt. Hij is daarmee de eerste vlogger die wordt geëerd met een eigen uitgifte. Vrijdag signeerde de vlogger de eerste 200 exemplaren van de Knolmunt bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht.

Enzo Knol: „Het is zo’n enorme eer dat ik geëerd wordt met een eigen munt. De Knolmunt is super mooi geworden, heel bijzonder en iets om nooit meer te vergeten!"

Nederlandse vlogger met meer dan twee miljoen abonnees


Er is een kampioenschap papieren vliegtuigjes gooien

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heb je vaak het idee dat je nooit een kampioenschap zult gaan winnen? Omdat er geen wedstrijden zijn waarin jouw talent centraal staat? Dan is het wellicht tijd om een oude skill af te stoffen: papieren vliegtuigjes vouwen. Het wereldkampioenschap komt namelijk naar België.

Vliegtuigen vouwen

Helemaal ideaal als je een droom in de luchtvaart op hebt moeten geven, zo kun je toch nog even het gevoel van een overwinning met een vliegtuig ervaren. Je moet 'm echter wel goed vouwen, de winnaars gooien hun papieren creatie namelijk zo ver, lang of acrobatisch mogelijk door het luchtruim van de wedstrijdplaats. Iedereen ouder dan 18 jaar kan zich opgeven voor het wereldkampioenschap.


Computerstoring mogelijk oorzaak brand Notre-Dame

Brandweermannen inspecteren de kerktorens na de brand. / AFP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De brand die maandag woedde in de Notre-Dame in Parijs zou mogelijk veroorzaakt zijn door een computerstoring. Dat laat rector Chauvet van de kathedraal weten na een gesprek met ondernemers uit de omgeving van de Notre-Dame.

Ook de liften kunnen oorzaak zijn

Om wat voor storing het precies gaat, kon Chauvet niet zeggen. Het kan nog wel twee tot drie maanden duren voordat daar meer duidelijkheid over is. Wel is het volgens onderzoekers van de politie de meest waarschijnlijke oorzaak van de brand.


Rijkswaterstaat komt met droogtemonitor

Droogte in Nederland. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen komen in de loop van volgende week met een droogtemonitor. Dat is nodig omdat het al een tijdje niet heeft geregend en er voorlopig ook geen regen wordt verwacht. In de monitor zal een landelijk beeld worden geschetst van de watertekorten, zegt een woordvoerster van de Unie.

Op verschillende plaatsen is het alweer erg droog, vooral op de hoge zandgronden in Drenthe, Overijssel en Noord-Brabant. Een aantal waterschappen in Brabant heeft vorige week een beregeningsverbod ingesteld.

Droogste zomer ooit


Door warme weer ook muggen verwacht

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Naast dat we dit weekend heerlijk in de buitenlucht op het terras, in de tuin, of in het bos kunnen doorbrengen, heeft het zonnetje ook minder leuke gevolgen. Het is namelijk ook het moment waarop de muggen die de winter overleefden uit hun winterslaap komen. Deze muggen gaan eitjes leggen en op zoek naar bloed.

Nog geen overlast

Volgens muggendeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit komt dit door de hogere temperaturen van de afgelopen maanden. „De muggen gaan daarop reageren, dus hoe warmer het is, hoe eerder ze tevoorschijn komen.” Van Vliet vervolgt dat de natuurkalender laat zien dat de muggen er iets eerder bij zijn dan voorgaande jaren, drie weken om precies te zijn.


Vijf verdachten aanslag Telegraaf langer vast

Het hoofdkantoor van De Telegraaf aan de Basisweg in Amsterdam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag bepaald dat de vijf verdachten van de aanslag op het gebouw van de Telegraaf voorlopig vast blijven zitten. Eén verdachte is door de rechtbank in vrijheid gesteld, maar het Openbaar Ministerie (OM) heeft daar hoger beroep tegen aangetekend.

Op 26 juni reed een bestelauto door de glazen pui van het hoofdkantoor van De Telegraaf aan de Basisweg. Daarna stak de bestuurder jerrycans met benzine in brand. De schade was aanzienlijk. Politie en justitie vermoeden dat de voortvluchtige Ridouan Taghi (41) achter de aanslag zit. Hij staat op de internationale opsporingslijst van de politie als verdachte van een serie onderwereldmoorden.

Twee onderzoeken


Veel Nederlanders hebben last van vakantiestress

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Hoewel op vakantie gaan vaak is bedoeld om echt even ultiem te ontspannen, kan het ook flink wat stress opleveren. Meer dan tweederde van de Nederlanders ervaart stress tijdens de voorbereidingen van de langere vakantie in de zomer. Die vakantie leidt vaak tot ruzie, blijkt uit onderzoek van Amazon.

Niet om de looks

Met de zon flink aanwezig dit weekend is zomervakantie misschien niet het eerste waar je aan denkt, het is immers al zonnig genoeg in ons eigen land. Toch heeft 70 procent van onze landgenoten al flink wat stress van het plannen. Bij 35 procent van de huishoudens zorgt dat ook voor ruzie.


Miljard opgehaald voor zelfrijdende auto Uber

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Eén van de meest besproken techbedrijven van het moment heeft bij drie Japanse bedrijven geld opgehaald voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto's. Uber was bezig met een financieringsronde voor de aanstaande beursgang van het bedrijf. Een miljard dollar moet zorgen voor de ontwikkeling van de wagen.

Hoge verwachtingen

De investeerders zijn automaker Toyota, een investeringsfonds van SoftBank en auto-onderdelenmaker Denso. Met het geld van de Japanners wordt de tak voor zelfrijdende auto's gewaardeerd op 7,25 miljard dollar.


Scholier aangehouden bij onrustig Amstelveen College

Een leeg klaslokaal. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op een middelbare school in Amstelveen is vrijdag besloten de deuren gesloten te houden. Aanleiding hiervoor zijn onder meer berichten op social media, waarin wordt opgeroepen ‘flink te gaan rellen’ tijdens de geplande stunt van eindexamenleerlingen.

Ondanks de sluiting kwam er toch een groep leerlingen bijeen bij het schoolgebouw. De groep zou vuurwerk hebben afgestoken en eieren hebben meegenomen. Inmiddels is één scholier aangehouden. Dit bevestigde een politiewoordvoerder tegenover nu.nl. Bij de school waren politieagenten en bewakers met honden aanwezig.

Niet veilig