In het nieuws

Likeability of5

Niks zomer: Een hommage aan de herfst

Metro's Kyrie en Iris kunnen juist niet wachten op de herfst. Foto: Daan Blits

Foto van 'Kyrie Stuij'

9 OKT 2018

De herfst mag dan officieel begonnen zijn, de komende week schijnt juist de zon. Met dagen die zelfs de 22 graden aantikken, lijkt de zomer even teruggekeerd. Metro-verslaggeefsters Kyrie en Iris zijn er mooi klaar mee en brengen een hommage aan de herfst.

Een hartstochtelijke herfst

‘Lekker weertje hè!’, ‘Sjongejonge, ein-de-lijk zomer!’, ‘Ah yes! Zonnn’.

Het is een apart slag volk; de zomerliefhebbers. Het zijn de mensen die na slechts de eerste stranddag met gebruinde kuiten de werkvloer opwandelen. Van die mensen die zonder traantsunami tegen de zon in kunnen kijken en elke nacht de muggenoverlast overleven. Het zijn de mensen die het hardst ‘het is ook nóóit goed!’ roepen wanneer je aangeeft dat je het zelf anders best een beetje benauwd vindt buiten.

Ik gun deze mensen hun zomer. De wereld is lichter, het humeur is beter en de avonden zijn langer. Maar voor iemand die in dertig graden van een volwaardig mens tot enkel een waterig plasje factor 50-zonnebrandcreme verandert, is het warme seizoen niet altijd een pretje.

Nee, doe mij maar de herfst. Het seizoen waarin de avondzon een zachte rode gloed over de stad werpt, terwijl het buiten al knisperend koud aanvoelt. Het moment dat je inademt en merkt dat de broeierige zomermist vervangen is voor frisse buitenlucht; alsof het je longen vult met de zuurstof waar het al die maanden al naar heeft gesnakt.

Weet je wat ook een verschil is? Waar de herfst zich aankondigt met een geleidelijke daling van temperatuur, komt de zomer áltijd zonder waarschuwing. Zo had je gisteren nog je jas aan, vandaag is het dertig graden: ‘BAM! WAAROM BEN JE NOG NIET BRUIN? WAAR IS JE BIKINILICHAAM?’

Zucht, nee, zomer. Leer nou eens van de herfst en doe rustig je intrede. De herfst snapt dat je even tijd nodig hebt om te wennen. Die spuwt eerst wat kastanjes uit de bomen, schildert de natuur in een nieuw kleurenpalet en blaast zachtjes de eerste koele wind over het land. Ja, zo kan het ook.

Voor mij is de herfst het seizoen waarin de kalmte terugkeert. De tijd om hand in hand een avondwandeling te maken en plotseling de vlinders te voelen die je in het prille begin van je relatie had. De tijd om kaarsjes aan te steken, binnenshuis forten van kussens te bouwen, ’s ochtends op te warmen onder een stomende douche, te verdwijnen in oversized truien, de stad te zien oplichten en om wijn te drinken die je wangen doet gloeien.

De hete dagen komen dan nog even om het hoekje kijken, maar wat mij betreft doen we daarna de deur voorlopig op slot. Kom maar door, oktober: Voor mij geen zwoele zomer meer, liever een hartstochtelijke herfst. Door: Kyrie Stuij

Herfstige gedachten

De herfst, antwoord ik steevast als me gevraagd wordt wat voor seizoen ik zou zijn, als ik een seizoen zou zijn. Niet dat me dat nou zo heel vaak wordt gevraagd, maar de herfst dus. Onvoorspelbaar, stormachtig. Vaak nat. Ik knipoog erbij als ik dat zeg.

De herfst. Een woord waar niets op rijmt, net als ‘twaalf’. Een seizoen waarmee je alle kanten op kunt, letterlijk ook, als de wind je weet te pakken onder je paraplu.

Het luidt het definitieve einde van de zomer in, waarin alles kon, en mocht. Maar toch houd ik nog meer van de herfst, misschien ook wel omdat het de underdog der seizoenen is. Óf je houdt het meest van de zomer, óf van de winter, en dan zijn er ook nog van die lichte lentetypes. Ik niet. Geef mij de grillen van de herfst maar. En het rillen, wanneer je beseft dat autumn is coming, maar dat thuis de verwarming op je wacht, en je warme kruik en het welbekende dekentje om onder te Netflixen. En natuurlijk rode wijn. ,,Donker en stevig, daar houd ik van”, zei ik vorig oktobermaand nog tegen de van origine Indonesische en goed gevulde Gall & Gall verkoper bij mij om de hoek. Een jongensachtige grijns sierde de mond van de veertigplusser, ,,dan ben je bij aan het juiste adres.” Hij smaakte heerlijk (de wijn).

De herfst dus. Net als de tussenjas die nu weer overal in de verkooprekken hangt, naast de dunne zomerjackjes in de uitverkoop en de donzige winterjassen die nu nog een seizoen te ver lijken, een tussenseizoen. Een transitieperiode tussen warm en koud. Buiten en binnen. Alles ligt weer, of nog, open.

Ik zette net m’n fiets neer bij m’n huis en zag een klein jongetje met blonde krullen, bijna in dezelfde kleur als de verzameling bladeren die hij in z’n knuistjes had verzameld. Hij liep ermee naar de afvalcontainer en gooide ze er al neuriënd in. Om daarna weer vol enthousiasme, en snel even achterom kijkend of hij wel meer had dan z’n zusje met dezelfde haarkleur, een volgende verzameling op te rapen. Vechten tegen de herfstbok-bierkaai, want terwijl hij het deed, vielen nieuwe bladeren van de bomen. De herfst hult de stad in een laagje, net zoals de mensen zich weer bedekken met meer kleren en alles weer veel meer aan de verbeelding wordt overgelaten.

De herfst is voor mij het seizoen dat de stamppotten weer echt smaken. Vooral die van de moeder van een vriendje van vele herfsten terug. Met spinazie, gorgonzola en zongedroogde tomaten, die ik eigenijk overgewaarderd vind, maar niet in deze herfststamppot, die smaakt zoals mijn lievelingsseizoen. Erg lekker, en naar meer. Het is ook de tijd van mijn vijf lievelingsdagen van het jaar. Amsterdam Dance Event, waar tijdsgrenzen vervagen en je naar huis fietst in het donker, niet meer wetend of het nou zeven uur ’s avonds is, of in de ochtend. Ja, de herfst is spannend, ik houd van spannend.

Deze maanden brengen ook herfstige gedachten bij me naar boven. Wat gaan deze maanden me brengen? Breng ik de avonden zoals voorgaande herfstjaren alleen door, of zal ik mijn fles rood op een zwoele herfstavond delen met iemand, onder m’n dekentje, en worden de koude wintermaanden die volgen daarna minder koud?

De herfst dus. Ik verlang er naar. Ik heb zelfs m’n wachtwoord veranderd in MooieHerfst1! Met uitroepteken ja, geen vraagteken, want het is geen vraag. De herfst is gewoon mooi. Iris Hermans, of Herfstmans.


like
user_866d9ea403bc4eb14ff4e892a0c3619917d4ef49_avatar

Hoera! Prinses Amalia wordt vandaag 16 jaar

Hoera! Prinses Amalia wordt vandaag 16 jaar

Foto van prinses Amalia ter ere van haar verjaardag. /Rijksvoorlichtingsdienst - Z.M. de Koning

Foto van 'Metro'

33 MIN

Kroonprinses Amalia is zaterdag jarig en mag zestien kaarsjes uitblazen. Reden voor een mooi feestje dus. 

Ter gelegenheid van haar zestiende verjaardag heeft koning Willem-Alexander een foto van zijn oudste dochter gemaakt. De Rijksvoorlichtingsdienst bracht de nieuwe foto zaterdag naar buiten waarop prinses Amalia te zien is in de achtertuin van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Daar is het gezin dit jaar heen verhuisd.

Geen groot feest


Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?
Likeability of3

Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een eigen auto aanschaffen betekent twee dingen: je moet het aankoopbedrag kunnen veroorloven en incidentele, mogelijk hoge onderhoudskosten kunnen opbrengen. Bij private lease gaat het helemaal anders.

In deze tijd waarin steeds meer mensen als zelfstandige aan het werk zijn, kunnen dit soort zaken een obstakel vormen in de keuze om een auto te nemen. Dit terwijl men wel met zekerheid kan zeggen dat het inkomen kan voorzien in een dergelijke vaste kostenpost. Hier is tegenwoordig een interessante oplossing voor: private lease. Maar wat is private lease nu precies?

Niet veel spaargeld nodig


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker
Likeability of5

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker

Het Amsterdam Light Festival. / ANP

In samenwerking met Huawei

GISTEREN

Heb jij een passie voor fotografie? Geef je dan op voor de fotografieworkshop van Huawei op dinsdag 10 december (17.00 – 19.00 uur).

Waar? Je gaat mee op een luxe boot in Amsterdam, met heerlijke hapjes en drankjes vaar je langs de lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival!

Hoe? Met het Huawei smartphone leer je van een expert de mooiste foto’s in het donker te maken. Handig, als jij juist tijdens de donkere feestdagen toch de meest bijzondere pics wilt maken. Je krijgt eerst een workshop en daarna mag je de opgedane kennis zelf uitproberen door objecten van het Amsterdam Light Festival te fotograferen. Zo stap je de luxe boot af met de mooiste content!


like
user_8aac6f37190987eeec9a0c0e200b1b8994fc4c15_avatar

Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet
Likeability of3

Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet

Minister Carola Schouten tijdens een gesprek over de spoedwet voor de aanpak van de stikstofproblematiek. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een deel van de Eerste Kamer zegt meer tijd nodig te hebben om zich goed te kunnen buigen over de spoedwet van het kabinet over het stikstofprobleem.

Ingewijden bevestigen na berichtgeving door de NOS dat vooral de oppositie zegt meer tijd nodig te hebben.

Gezichtsverlies


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

In samenwerking met Jimmy Choo

5 DEC 2019

Wil je als man met een lekker geurtje de feestdagen in? Of wil je je man of vriend juist verrassen met een heerlijke parfum?

Jimmy Choo en Metro geven 5 flesjes met de nieuwste geur van Jimmy Choo weg. Speciaal voor de feestdagen natuurlijk! Je kunt tot en met woensdag 11 december meedoen en maakt zo kans op deze uiterst gebalanceerde mannengeur.


Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Ook moest Facebook aan De Mol vertellen wie er achter de advertenties zitten. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Facebook gaat in beroep tegen een vonnis over nepadvertenties voor bitcoinproducten. Het platform kreeg van een rechter in Amsterdam de opdracht om zulke reclames te weren wanneer mediatycoon John de Mol erin voorkomt.

Ook moest Facebook aan hem vertellen wie er achter de advertenties zitten.

Nepreclames


Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz
Likeability of3

Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz

Bondskanselier Angela Merkel voor de ingang van concentratiekamp Birkenau. /AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vrijdag in een toespraak in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau zich te schamen voor de gruweldaden die de nazi's daar tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben begaan.

De misdaden overschrijden volgens Merkel alle grenzen. „Ik schaam mij diep. Het moet duidelijk zijn dat Duitsland als dader als enige verantwoordelijk is voor de misdaden. Dat zijn wij verschuldigd aan de slachtoffers. De verantwoordelijkheid voor de daden is onderdeel van de nationale identiteit", aldus Merkel.

De derde keer


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Gespannen Duindorp wacht op Remkes.

Gespannen Duindorp wacht op Remkes

Gespannen Duindorp wacht op Remkes. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Richard de Mos, voorman van Groep de Mos/Hart voor Den Haag loopt vrijdagochtend door een druilerig en koud Duindorp.

Hij heeft veel steun in de wijk waar onruststokers de afgelopen week vernielingen aanrichtten na het besluit van interim-burgemeester Johan Remkes dat de vreugdevuren dit jaar niet doorgaan, omdat de vergunningen niet rondkwamen. De wijk houdt de adem in; niemand weet hoe het vanaf nu verder moet en gaat tot na de jaarwisseling.

Niet maar een fikkie


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

5 DEC 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


 Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct.

Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct

Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een hartinfarct loopt steeds minder vaak fataal af. Volgens cijfers die de Hartstichting heeft gepubliceerd, is de sterfte door acute hartinfarcten sinds 1980 bij mannen met 89 procent gedaald en bij vrouwen met 86 procent.

Dat is volgens de stichting vooral te danken aan snellere hulpverlening en verbeterde behandelingen, zoals dotteren. Volgens CBS-cijfers overlijdt wel nog steeds ongeveer een op de vier mensen aan hart- en vaatziekten.

Bloeddruk meten


Rotterdam stelt kaarten songfestival beschikbaar aan deel inwoners

Rotterdam stelt kaarten songfestival beschikbaar aan deel inwoners

Stadsgezicht van Rotterdam na de bekendmaking van de gaststad van het Songfestival 2020. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De gemeente Rotterdam stelt 8500 kaarten voor het Eurovisiesongfestival beschikbaar aan inwoners met een smalle beurs.

Zij kunnen van 11 december tot en met 7 januari meedoen aan een actie waarbij ze tickets voor de repetitie- en finaleshows kunnen winnen.

Voor het eerst


Greta Thunberg arriveert in Madrid.

Greta Thunberg 'sluipt' Madrid binnen

Greta Thunberg arriveert in Madrid. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg arriveerde vrijdag per trein in Madrid. „Ik wist vanochtend Madrid binnen te sluipen. Ik denk niet dat iemand me zag", grapte de tiener op Twitter.

Op Twitter deelde ze een filmpje van de horde cameramensen die op haar neerdaalde bij het verlaten van de trein in het hoofdstedelijke station Chamartín. Thunberg doet vrijdag mee aan protesten in de Spaanse hoofdstad. Daar wordt een grote internationale klimaattop gehouden.


Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Duncan Laurence tijdens zijn show op Pinkpop. /ANP - Marcel van Hoorn

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Donderdag om 12.00 uur start de kaartverkoop voor het Eurovisie Songfestival. Voor die-hard fans bereikt de spanning daarmee nu al het kookpunt, want kaartjes zijn schaars en razend populair.

Met de verlossende douze pointes afgelopen jaar was het voor Mees (14) uit Bergen op Zoom direct duidelijk; als het liedjesfestijn in de Lage Landen neerdaalt, moet hij erbij zijn. Al het verdiende geld van zijn krantenwijk verdween in de spaarpot. Nu heeft de organisatie ook de meeste prijzen bekend gemaakt. „Die vielen mij alles mee, ik had eerder vierhonderd euro verwacht.”

Lachend waard


Likeability of5

Nederlanders gaan vaakst naar tandarts (gebitjes nemen wel sterk af)

Nederlanders gaan vaak naar de tandarts, de gebitjes nemen sterk af / GettyImages

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Nederlanders gaan het meest naar de tandarts van alle Europeanen. Logisch ook wel, „dat komt van vroeger toen we nog heel braaf luisterden naar de dominee, dokter en tandarts.”

Een Nederlander gaat gemiddeld 2, 8 keer per jaar naar de tandarts, een Spanjaard 1,4 en een Cyprioot laat zich slechts 0, 1 keer per twaalf maanden in zijn mond kijken, blijkt uit cijfers van Eurostat. Enorme onderlinge verschillen, maar echt als een verrassing komt dit niet voor Nederlandse tandartsen.

Twee keer per jaar


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Een tijger gevangengenomen in Sumatra.

Tijger doodt koffieboer in Indonesië

Een tijger gevangengenomen in Sumatra. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een tijger heeft een koffieboer gedood op het Indonesische eiland Sumatra bij de stad Pagar Alam. Het lichaam van de boer werd gevonden op zijn plantage. Niet ver daarvandaan is een tijger gezien.

De man was al een aantal dagen niet thuisgekomen, maar zijn familie ging er in eerste instantie vanuit dat hij in zijn hut op de koffieplantage verbleef. Uiteindelijk begonnen ze zich toch zorgen te maken en schakelden ze de politie in.

Vijf mensen aangevallen


Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen.

Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen

Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat 17-jarige jongeren inzetten als testkopers van rookwaren.

Zij gaan proberen bij supermarkten, tankstations, tabaksspeciaalzaken, horecabedrijven en kleinere verkooppunten (kiosken, belwinkels en avondwinkels) tabaksproducten te kopen.

Boete


KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick

KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick

KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De KLM annuleerde vorig jaar op het laatste moment de tickets van de Armeense asielkinderen Lili en Howick.

Die zouden in september op gezag van de rechter worden teruggestuurd, maar de KLM zette een streep door die reisplannen, bevestigt de luchtvaartmaatschappij berichtgeving in De Telegraaf.

Verdwenen


IS-vrouwen hopen op snel besluit Hoge Raad

IS-vrouwen hopen op snel besluit Hoge Raad

Advocaat Andre Seebregts, raadsman van de vrouwelijke Syriegangers. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nederlandse IS-vrouwen die verblijven in detentiekampen in Noord-Syrië hopen dat de Hoge Raad snel een besluit neemt over hun terugkeer naar Nederland.

Hun advocaat André Seebregts stapt namens de 23 vrouwen en hun 56 kinderen naar de hoogste rechtbank, zo bevestigt hij na berichtgeving in het AD. De raad neemt normaliter ruim de tijd voor procedures, maar Seebregts denkt dat er al in januari een vonnis kan volgen.

Winter


Elfstedentocht: Gjit it oait noch oan?

Elfstedentocht: Gjit it oait noch oan?

Schaatsers doorkruisen Hindeloopen in 1954.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

De Elfstedentocht hóórt bij ons land, vindt schrijver Bas Sleeuwenhoek. Maar komt-ie er ooit nog?

Als het moet, kan over 36 uur de Elfstedentocht worden gehouden. Draaiboeken liggen altijd klaar, rayonhoofden staan steevast paraat. Dat zijn de mensen die wakken dichten met plastic, veegauto’s bouwen en geloven in de invloed van de maan op het weer. Ze zijn opgegroeid met ijs en veel strenge winters.

Er is alleen een (kleine) maar: steeds meer van die ‘ijsmeesters’ gaan met pensioen. Als je zeventig bent, moet je stoppen. Reden voor Bas Sleeuwenhoek (52) om de verhalen van deze „markante figuren” op te tekenen. Hij schreef het boek IJsmeester, mannen achter de schermen van de Elfstedentocht.