In het nieuws

Likeability of5

Niks zomer: Een hommage aan de herfst

Metro's Kyrie en Iris kunnen juist niet wachten op de herfst. Foto: Daan Blits

Foto van 'Kyrie Stuij'

9 OKT 2018

De herfst mag dan officieel begonnen zijn, de komende week schijnt juist de zon. Met dagen die zelfs de 22 graden aantikken, lijkt de zomer even teruggekeerd. Metro-verslaggeefsters Kyrie en Iris zijn er mooi klaar mee en brengen een hommage aan de herfst.

Een hartstochtelijke herfst

‘Lekker weertje hè!’, ‘Sjongejonge, ein-de-lijk zomer!’, ‘Ah yes! Zonnn’.

Het is een apart slag volk; de zomerliefhebbers. Het zijn de mensen die na slechts de eerste stranddag met gebruinde kuiten de werkvloer opwandelen. Van die mensen die zonder traantsunami tegen de zon in kunnen kijken en elke nacht de muggenoverlast overleven. Het zijn de mensen die het hardst ‘het is ook nóóit goed!’ roepen wanneer je aangeeft dat je het zelf anders best een beetje benauwd vindt buiten.

Ik gun deze mensen hun zomer. De wereld is lichter, het humeur is beter en de avonden zijn langer. Maar voor iemand die in dertig graden van een volwaardig mens tot enkel een waterig plasje factor 50-zonnebrandcreme verandert, is het warme seizoen niet altijd een pretje.

Nee, doe mij maar de herfst. Het seizoen waarin de avondzon een zachte rode gloed over de stad werpt, terwijl het buiten al knisperend koud aanvoelt. Het moment dat je inademt en merkt dat de broeierige zomermist vervangen is voor frisse buitenlucht; alsof het je longen vult met de zuurstof waar het al die maanden al naar heeft gesnakt.

Weet je wat ook een verschil is? Waar de herfst zich aankondigt met een geleidelijke daling van temperatuur, komt de zomer áltijd zonder waarschuwing. Zo had je gisteren nog je jas aan, vandaag is het dertig graden: ‘BAM! WAAROM BEN JE NOG NIET BRUIN? WAAR IS JE BIKINILICHAAM?’

Zucht, nee, zomer. Leer nou eens van de herfst en doe rustig je intrede. De herfst snapt dat je even tijd nodig hebt om te wennen. Die spuwt eerst wat kastanjes uit de bomen, schildert de natuur in een nieuw kleurenpalet en blaast zachtjes de eerste koele wind over het land. Ja, zo kan het ook.

Voor mij is de herfst het seizoen waarin de kalmte terugkeert. De tijd om hand in hand een avondwandeling te maken en plotseling de vlinders te voelen die je in het prille begin van je relatie had. De tijd om kaarsjes aan te steken, binnenshuis forten van kussens te bouwen, ’s ochtends op te warmen onder een stomende douche, te verdwijnen in oversized truien, de stad te zien oplichten en om wijn te drinken die je wangen doet gloeien.

De hete dagen komen dan nog even om het hoekje kijken, maar wat mij betreft doen we daarna de deur voorlopig op slot. Kom maar door, oktober: Voor mij geen zwoele zomer meer, liever een hartstochtelijke herfst. Door: Kyrie Stuij

Herfstige gedachten

De herfst, antwoord ik steevast als me gevraagd wordt wat voor seizoen ik zou zijn, als ik een seizoen zou zijn. Niet dat me dat nou zo heel vaak wordt gevraagd, maar de herfst dus. Onvoorspelbaar, stormachtig. Vaak nat. Ik knipoog erbij als ik dat zeg.

De herfst. Een woord waar niets op rijmt, net als ‘twaalf’. Een seizoen waarmee je alle kanten op kunt, letterlijk ook, als de wind je weet te pakken onder je paraplu.

Het luidt het definitieve einde van de zomer in, waarin alles kon, en mocht. Maar toch houd ik nog meer van de herfst, misschien ook wel omdat het de underdog der seizoenen is. Óf je houdt het meest van de zomer, óf van de winter, en dan zijn er ook nog van die lichte lentetypes. Ik niet. Geef mij de grillen van de herfst maar. En het rillen, wanneer je beseft dat autumn is coming, maar dat thuis de verwarming op je wacht, en je warme kruik en het welbekende dekentje om onder te Netflixen. En natuurlijk rode wijn. ,,Donker en stevig, daar houd ik van”, zei ik vorig oktobermaand nog tegen de van origine Indonesische en goed gevulde Gall & Gall verkoper bij mij om de hoek. Een jongensachtige grijns sierde de mond van de veertigplusser, ,,dan ben je bij aan het juiste adres.” Hij smaakte heerlijk (de wijn).

De herfst dus. Net als de tussenjas die nu weer overal in de verkooprekken hangt, naast de dunne zomerjackjes in de uitverkoop en de donzige winterjassen die nu nog een seizoen te ver lijken, een tussenseizoen. Een transitieperiode tussen warm en koud. Buiten en binnen. Alles ligt weer, of nog, open.

Ik zette net m’n fiets neer bij m’n huis en zag een klein jongetje met blonde krullen, bijna in dezelfde kleur als de verzameling bladeren die hij in z’n knuistjes had verzameld. Hij liep ermee naar de afvalcontainer en gooide ze er al neuriënd in. Om daarna weer vol enthousiasme, en snel even achterom kijkend of hij wel meer had dan z’n zusje met dezelfde haarkleur, een volgende verzameling op te rapen. Vechten tegen de herfstbok-bierkaai, want terwijl hij het deed, vielen nieuwe bladeren van de bomen. De herfst hult de stad in een laagje, net zoals de mensen zich weer bedekken met meer kleren en alles weer veel meer aan de verbeelding wordt overgelaten.

De herfst is voor mij het seizoen dat de stamppotten weer echt smaken. Vooral die van de moeder van een vriendje van vele herfsten terug. Met spinazie, gorgonzola en zongedroogde tomaten, die ik eigenijk overgewaarderd vind, maar niet in deze herfststamppot, die smaakt zoals mijn lievelingsseizoen. Erg lekker, en naar meer. Het is ook de tijd van mijn vijf lievelingsdagen van het jaar. Amsterdam Dance Event, waar tijdsgrenzen vervagen en je naar huis fietst in het donker, niet meer wetend of het nou zeven uur ’s avonds is, of in de ochtend. Ja, de herfst is spannend, ik houd van spannend.

Deze maanden brengen ook herfstige gedachten bij me naar boven. Wat gaan deze maanden me brengen? Breng ik de avonden zoals voorgaande herfstjaren alleen door, of zal ik mijn fles rood op een zwoele herfstavond delen met iemand, onder m’n dekentje, en worden de koude wintermaanden die volgen daarna minder koud?

De herfst dus. Ik verlang er naar. Ik heb zelfs m’n wachtwoord veranderd in MooieHerfst1! Met uitroepteken ja, geen vraagteken, want het is geen vraag. De herfst is gewoon mooi. Iris Hermans, of Herfstmans.


like
user_866d9ea403bc4eb14ff4e892a0c3619917d4ef49_avatar

British Airways schrapt vluchten naar Caïro

British Airways schrapt vluchten naar Caïro

British Airways. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

57 MIN

De vluchten van British Airways naar de Egyptische hoofdstad Caïro zijn voor zeven dagen opgeschort, dat heeft de luchtvaartmaatschappij zaterdag bekendgemaakt.

Veiligheid opnieuw beoordelen

British Airways zegt de komende dagen de veiligheid van het vliegen op Caïro opnieuw te beoordelen, maar geeft verder niet aan wat er precies aan de hand is. De luchtvaartmaatschappij zegt nooit in te gaan op veiligheidsmaatregelen.


Likeability of6

WIN! Rijksmuseum Escape Game voor 5 personen

Foto van 'Metro'

18 JUL 2019

Ben jij, inventief, scherp en een echte puzzelaar? Heb jij een gevoel voor avontuur en durf jij het gebaande pad te verlaten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 5 tickets voor de compleet vernieuwde Escape Game in het Rijksmuseum. Alleen deze zomer te spelen!

BEKIJK OOK


likelol
user_12b063dd63d6145e8c431f3285b52117f4dddfc8_avataruser_f2973dee4a2ad03b3e38062c064af89acea89d24_avataruser_3c4d955686a4d6a148ca7218aeee91343d4791e6_avatar

+3


Bezoekers vast in zweefmolen op Tilburgse Kermis

Bezoekers vast in zweefmolen op Tilburgse Kermis

Bezoekers vast in zweefmolen op Tilburgse Kermis. / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

De reuze zweefmolen Around the world XXL van 80 meter hoog op de Tilburgse kermis: als je het bij voorbaat al spannend vindt om deze attractie te betreden, vertellen we je hierbij dat dit gevoel niet onterecht is.


Around the world XXL is zaterdagmiddag vastgelopen. Er kwamen 30 bezoekers iets boven de helft van de enorme mast vast te zitten, dat schrijft Omroep BrabantNa zo'n 20 minuten slaagden medewerkers erin de attractie weer aan de praat te krijgen.


Lisanne gaat nooit zonder oordoppen op pad

Lisanne gaat nooit zonder oordoppen op pad

Lisanne Krouwels.

In samenwerking met VeiligheidNL

6 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Lisanne Krouwels (26) uit Amsterdam, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Lisanne, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Ik wil niet dat mijn gehoor beschadigt, je hebt natuurlijk maar één paar oren. Verder houd ik heel erg van muziek, dus wil daar graag de rest van mijn leven van blijven genieten. Ook merk ik dat ik gevoelige oren heb, dus zonder oordoppen doen ze de volgende dag zeer.


In Beeld: flinke hagelstenen vallen in Nederland

Hagel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 17:39

Er werd zaterdag code geel afgegeven door het KNMI en dat bleek niet geheel ongegrond. In grote delen van het land viel er veel neerslag, waaronder een aantal grote hagelstenen. Beelden hiervan werden massaal op social media gedeeld.


Duitsers: Kans dodelijk ongeluk e-bike 3 keer hoger

E-bike/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 14:54

De kans op een dodelijk verkeersongeluk is in Duitsland op een elektrische fiets driemaal zo groot als tijdens een tocht op een gewone fiets.

Dat is een risico-inschatting die deskundigen van de verzekeraar Allianz hebben becijferd. Dit hebben ze gedaan op basis van ongevalsstatistieken en de mobiliteitscijfers van het Duitse ministerie van Verkeer.

Alle leeftijdscategorieën


Vluchtende chauffeur springt uit bus: 33 gewonden

Eerder deze week crashte er ook al een migrantenbus in Turkije/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 14:34

Een volle bestelbus in Noord-Macedonië is vrijdag in een ravijn gereden nadat de buschauffeur uit het voertuig was gesprongen.

Naar verluidt vreesde de 24-jarige bestuurder voor een aanhouding door de politie. De bus die hij onder zijn hoede had, bevatte vooral migranten. Als gevolg van de crash zijn 33 vluchtelingen gewond geraakt, onder wie een aantal kinderen.

Omkeren


Tijger in bed bij Indiaas gezin na overstromingen

Tijger/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 13:59

In India keek een gezin uit het dorp Harmuti deze week raar op, toen ze thuiskwamen. Het gezin trof in het bed van hun slaapkamer een tijger aan.

Zware moessonregens

De tijger komt vermoedelijk uit het Kaziranga National Park in de Indiase deelstaat Assam, die wordt geteisterd door overstromingen. De zware moessonregens hebben ervoor gezorgd dat tachtig procent van het park onder water staat. De regenval heeft de tijger waarschijnlijk een ontsnappingsmogelijkheid geboden.


Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

18 JUL 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Van Veenendaal vertrekt naar Atlético Madrid.

Van Veenendaal vertrekt naar Atlético Madrid

Van Veenendaal vertrekt naar Atlético Madrid. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:00

Sari van Veenendaal neemt na vier jaar afscheid van Arsenal. De 29-jarige keepster van het Nederlands elftal vertrekt namelijk naar Atlético Madrid.

Atletico veroverde de afgelopen drie jaar de Spaanse landstitel. „De club heeft zich de laatste jaren bewezen", benadrukt Van Veenendaal. „Deze club biedt mij de beste voorwaarden om mezelf verder te ontwikkelen."

Van Veenendaal vertrekt naar Atlético Madrid.

Van Veenendaal vertrekt naar Atlético Madrid. Foto: ANP.


Anti-islamdoek weggehaald bij zwembad door politie.

Anti-islamdoek weggehaald bij zwembad door politie

Stockfoto van een zwembad, niet het desbetreffende zwembad. Foto: ANP,

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:30

Bij zwembad De Fakkel in Ridderkerk heeft de politie een spandoek verwijderd met de tekst 'Door islamvertier geen zwemplezier'. Onderaan het doek werd verwezen naar Voorpost.org, de internetpagina van de extreemrechtse actiegroep Voorpost.

De politie neemt deze actie mee in het onderzoek naar ongeregeldheden in het zwembad. Het bad kwam begin juli in het nieuws toen het werd ontruimd na vechtpartijen tussen groepen jongeren.

Volgens het AD hing er ook een doek met de tekst 'Zwemterreur = Islamterreur, gemeente verzwijgt' bij het zwembad, waarmee Voorpost kritiek uit op de aanpak van de gemeente.


Weer: Code geel en zware onweersbuien.

Weer: Code geel en zware onweersbuien

Weer: Code geel en zware onweersbuien. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:50

Het kan vanmiddag flink tekeer gaan in Nederland. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor alle provincies in verband met een groot aantal onweersbuien die vanaf de middag over het land heen trekken.

Code geel gaat van kracht om 13.00 uur en blijft tot 21.00 uur actief. Vanwege de hoge temperatuur nemen de onweersbuien in kracht toe.

Naast onweersbuien zullen er zware windstoten tot 75 kilometer per uur zijn. Ook kan het in het oosten van het land gaan hagelen. Daar gaat het slechte weer zeker nog tot in het begin van de avond door.


Koffiezettende toeristen verbannen uit Venetië.
Likeability of5

Koffiezettende toeristen verbannen uit Venetië

Koffiezettende toeristen verbannen uit Venetië. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:30

Voor twee Duitse toeristen kwam hun vakantie in Venetië tot een vroegtijdig einde. Ze zijn namelijk verbannen uit de stad omdat ze aan de Rialtobrug op een klein kooktoestel koffie aan het zetten waren.

Een getuige zag het stel en haalde de politie erbij. Zij riepen de twee backpackers ter verantwoording en gaven ze een boete van bijna 1000 euro. Het paar uit Berlijn werd ook verzocht de stad te verlaten.

Koffiezettende toeristen verbannen uit Venetië.

Koffiezettende toeristen verbannen uit Venetië. Foto: ANP.


like
user_02fcbf569e1faec6e7bfd94f74be6385bf6e1bdb_avatar

Bezoeker Tomorrowland overleden.
Likeability of2

Bezoeker Tomorrowland overleden

Bezoeker Tomorrowland overleden. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:00

Op het dancefestival Tomorrowland in het Belgische Boom is een bezoeker onwel geworden en later overleden, bevestigt de festivalorganisatie.

De man zakte vrijdagavond, 19 juli, in de buurt van het hoofdpodium in elkaar. Hij werd ter plaatse gereanimeerd en naar het ziekenhuis in Wilrijk (bij Antwerpen) gebracht, maar is daar overleden.

Volgens Het Laatste Nieuws zou het om een 27-jarige man uit India gaan. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

EOD heeft handen vol aan magneetvissers.

EOD heeft handen vol aan magneetvissers

EOD heeft handen vol aan magneetvissers. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:40

Granaten, wapens en gestolen juwelen. Het bestaan van een magneetvisser is alles behalve saai. Er slingert van alles rond in de Nederlandse wateren en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft haar handen dan ook vol aan de vondsten die magneetvissers doen.

Zo werden afgelopen week in Amsterdam en in Berkel en Rodenrijs granaten uit het water gehaald. In totaal moest de EOD dit jaar al 98 keer uitrukken hiervoor. In heel 2018 was dit 78 keer het geval.

Het gaat meestal om bommen of granaten uit de Tweede Wereldoorlog die ongeveer 75 jaar geleden in het water terecht zijn gekomen.


Steeds minder mannen actief op arbeidsmarkt

Steeds minder mannen actief op arbeidsmarkt

Steeds minder mannen actief op arbeidsmarkt. Foto: Colourbox.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:31

Waar de afgelopen jaren steeds meer vrouwen de arbeidsmarkt betreden, zijn het de mannen die zich vaker terugtrekken. Uit onderzoek van het CBS blijkt namelijk dat een steeds groter deel van de mannen tussen de 25 en 45 jaar niet (meer) actief is op de arbeidsmarkt.

8 procent

Zo was in het begin van 2009 nog 4,6 procent van de mannen tussen 25 en 45 jaar niet actief op de arbeidsmarkt, inmiddels is dat percentage opgelopen naar dik 8 procent.


Politieke partijen happen op anonieme donaties

Politieke partijen happen op anonieme donaties

Politieke partijen happen op anonieme donaties. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:50

Geld maakt gelukkig, ook binnen de politiek. Uit onderzoek van De Telegraaf blijkt namelijk, dat politieke partijen bereid zijn om een oogje toe te knijpen of de wet te overtreden als er een grote donatie wordt aangeboden.

In haar onderzoek benaderde De Telegraaf verschillende partijen met een gefingeerde (zelfbedachte) naam. Deze donateur wilde zogenaamd in één keer 15.000 euro doneren aan de desbetreffende partij.

Beleid


De eerste man op de maan, vijftig jaar later

De eerste man op de maan, vijftig jaar later

Edwin 'Buzz' Aldrin, in de reflectie van zijn helm zie je Neil Armstrong staan. Foto: AFP / NASA

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 05:59

Aanstaande zondag is het 21 juli en precies vijftig jaar gelden dat Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zette. Metro blikt terug op dit legendarische moment.

Neil Armstrong was geen leuke man. Totaal het tegenovergestelde van rockster Edwin ‘Buzz’ Aldrin, die te pas en onpas de spotlights opzocht. Armstrong was in zichzelf gekeerd en bescheiden, maar wel de juiste man om als eerste voet op de maan te zetten.

Driemaal had hij volgens Rob van den Berg eigenlijk dood moeten zijn door een ongeluk tijdens zijn werk. Van den Berg zag de landing als vijfjarig jongetje vanaf de bank en is sindsdien betoverd door de ruimtevaart. Inmiddels is hij naast begenadigd verhalenverteller en deskundige op het gebied van ruimtevaart ook al ruim tien jaar directeur van Space Expo in Noordwijk.


Iran neemt twee Britse tankers in beslag

De Stena Impero die in beslag is genomen door de Iraanse Revolutionaire Garde. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Iran heeft vrijdag twee Britse tankers in de Perzische Golf in beslag genomen. De regering in Londen noemt de inbeslagneming van de tankers onacceptabel.

Onverwachts andere koers

De Iraanse Revolutionaire Garde bevestigde vrijdag de onder Britse vlag varende Stena Impero in beslag te hebben genomen. De tanker is eigendom van de Zweedse rederij Stena Bulk en zou zich volgens de Iraanse Revolutionaire Garde niet aan internationale afspraken hebben gehouden. Het is niet duidelijk om welke afspraken het hier gaat. Het schip wordt afgevoerd naar een marinehaven op het eiland Qeshm.