Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 31 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Minister Bruins door het stof na forse kritiek

Vanuit de Tweede Kamer klonk afgelopen woensdag behoorlijk wat kritiek naar aanleiding van het handelen van VVD-minister Bruno Bruins. Bruins werd door de Kamer een gebrek aan regie verweten, met betrekking tot het failliet verklaarde MC Slotervaart en de IJselmeerziekenhuizen. Het was reden voor de oppositie om het vertrouwen in de minister op te zeggen.

Dankzij een meerderheid in de Kamer, kan Bruins doorgaan met zijn werk, zij het echter wel met een flinke deuk in zijn imago. Zijn optreden is volgens PVV-Kamerlid Fleur Agema „stuurloos” te noemen. En ook de PvdA had geen goed woord over voor het handelen van de politicus. Zo noemde de partij Bruins een struisvogel met zijn kop in het zand.

Chaotische situatie

Na faillietverklaring van het MC Slotervaart en de IJselmeerziekenhuizen moest er voor honderd patiënten per direct een nieuw onderkomen geregeld worden. Het zorgde voor een chaotische situatie, waardoor de levens van patiënten op het spel kwamen te staan.

Voor PVV, SP, 50PLUS, PvdD, DENK en FvD was het genoeg om het vertrouwen in de minister op te zeggen. Volgens nu.nl waren ook coalitiepartijen CDA, D66, en CU kritisch. „Het lijkt alsof niemand dit zag aankomen, ook de minister niet”, zei ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

Ook bij de VVD heerste bezorgdheid over de gang van zaken. Hoewel zij hebben aangegeven dat faillissementen van ziekenhuizen kunnen gebeuren, benadrukken zij bezorgd te zijn over de zorgen die bij gedupeerden leven. Kamerlid Arno Rutte noemde het faillissement „geen gewenst resultaat”.

Tweede kans

Partijen zijn het met elkaar eens dat een dergelijke chaotische situatie die vorige ontstond niet meer mag plaatsvinden. Minister Bruins beloofde de Kamer een herhaling in de toekomst te zullen voorkomen. „De faillissementen zijn mij rauw op het dak gevallen. Had ik het maar eerder geweten.”

De minister beloofde de Kamer uit te zoeken wat er zich precies heeft voorgedaan. Tevens deelt hij de wens van de Kamer om het ziekenhuis in Lelystad te redden, om op die manier de mensen in de regio te voorzien van een ziekenhuis met spoedeisende hulp en acute verloskunde.

De Kamer geeft de VVD-bewindsman een tweede kans om in de toekomst „alerter te reageren”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.