De verouderde barakken bij Kamp Walaardt Sacré / ANP
Metro en ANP
Na de eerdere affaire met winterkleding komt Defensie wederom negatief in het nieuws. Nu blijkt dat de militaire barakken op een basis in Huis ter Heide in zo'n slechte staat verkeren, dat de circa 150 militairen er niet kunnen verblijven. De militairen slapen noodgedwongen in hotels.
„Oud, versleten, vies en doorleefd." Zo worden de barakken van kamp Walaardt Sacré omschreven. Het gaat in totaal elf barakken, waarvan de oudste uit de Tweede Wereldoorlog stammen. Volgens de woordvoerder staat het kamp al een tijd op de zogeheten 'afstotingslijst' en is er daarom al jaren niet noemenswaardig in geïnvesteerd.
Hoelang de militairen nog in hotels zullen blijven is onduidelijk. Momenteel is bezig met een renovatie van het kamp, zodat het weer aan de hedendaagse eisen zal voldoen. De woordvoerder laat weten dat Defensie „niet blij" is met de gang van zaken. De problemen zouden niet alleen in Walaardt Sacré spelen. Zo zegt voorzitter Jean Debie van vakbond VBM: „Veel legergebouwen zijn vijftig jaar oud en moeten worden aangepast, onder meer om de brandveiligheid op orde te krijgen. Dat gebeurt momenteel ook op veel plaatsen.''
Het vermiste meisje Marley Beeks. / Foto: Politie
Metro en ANP
Het vermiste 11-jarige meisje uit Lelystad, voor wie eerder donderdag een Amber Alert was verspreid, is terecht. Haar vader is aangehouden.
Marley Beeks (11) was uit huis geplaatst en door haar vader meegenomen. Ze is teruggevonden in het centrum van Lelystad. Ze werd sinds woensdag vermist.
Door de politie werd donderdag een AMBER Alert verspreid voor het vermiste meisje uit Lelystad.
Kees Tol met ex-laaggeletterden Graddie en Johan. / Stichting Lezen & Schrijven
Metro
Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. En 24 procent van de 15-jarigen loopt risico om laaggeletterd te worden.
Het zijn cijfers die er niet om liegen. Maar de situatie omtrent laaggeletterdheid is dan ook alarmerend, waarschuwt de Stichting Lezen & Schrijven. De nieuwe ambassadeur, Kees Tol, moet zorgen voor meer aandacht voor de problematiek.
Sebastian Kruis (PVV) tijdens een vergadering van de gemeenteraad. / ANP
Metro
Woensdag sprak Sebastian Kruis (PVV) tijdens een debat over racisme en mogelijke discriminatie bij de politie, meerdere keren het woord ‘neger’ uit. Dat leidde tot commotie in de raadszaal.
Dit tot schrik van andere politieke partijen in de zaal. Een bezoeker op de tribune verliet geschokt de zaal. Kruis werd door de commissievoorzitter tot de orde geroepen, maar vervolgens liet ook Arjen Dubbelaar (groep de Mos) van zich horen. „’Neger’ is een gewoon Nederlands woord”, zei hij. Dubbelaar vervolgde zijn relaas door te stellen dat het woord gewoon in de Dikke van Dale staat.
Vliegverkeer Eindhoven Airport weer op gang na dichte mist. / ANP
Metro en ANP
In Eindhoven is het vliegverkeer na de dichte mist van donderdagochtend weer op gang gekomen. Op Eindhoven Airport waren aan het begin van de de dag geen start- en landingen mogelijk.
Door de dichte mist lag het vliegverkeer stil. „Het ziet er nu veel beter uit. De vluchten komen en gaan weer bijna helemaal volgens schema”, liet een woordvoerder van de luchthaven weten.
Afbeelding ter illustratie. / ANP
Metro
Als het aan de actiegroep Farmers Defence Force (FDF) ligt, wordt het een karige kerst. De groep is bezig met de voorbereiding van een grote landelijke blokkade.
Door de actie, een week voor kerst, zou de ‘complete voedselvoorziening’ lamgelegd worden, schrijft de Leeuwarder Courant.
Greta Thunberg kwam dinsdag per catamaran aan in Lissabon. / ANP
Metro
Hoe je écht klimaatvriendelijk naar de Spaanse hoofdstad afreist om de klimaattop bij te wonen? Op een ezeltje, natuurlijk.
Greta Thunberg kreeg het dier dinsdag daarom als cadeau aangeboden van een religieuze buurtvereniging uit de Spaanse stad Talavera de la Reina. „Onze voorouders gebruikten dit meest klimaatvriendelijke vervoermiddel al.”
Chantal Janzen is een van de drie presentatoren van het festival. / ANP
Metro en ANP
Tickets voor het Eurovisiesongfestival worden alleen op naam verkocht. Daarmee wil de organisatie voorkomen dat de kaarten tegen woekerprijzen kunnen worden doorverkocht.
Kopers mogen bovendien maar maximaal vier kaartjes per persoon bestellen. Bij de ingang van Ahoy in Rotterdam, waar het liedjesfestijn volgend jaar wordt gehouden, wordt steekproefsgewijs gecontroleerd. Komt de naam op de kaart niet overeen met de persoon, dan mag die niet naar binnen.
De maandpil zou ongeveer zo groot zijn als een visolietablet. Afbeelding ter illustratie. / Unsplash
Elselotte Smink
Ongetwijfeld is het, naast een pil voor mannen, een droom voor veel pilslikkende vrouwen. Niet meer elke dag moeten denken aan de anticonceptiepil, maar slechts een keer per maand een pil te moeten slikken.
Amerikaanse onderzoekers testen momenteel zo’n maandelijkse pil. Die zou wekenlang in de maag blijven zitten en geeft de hormonen die een zwangerschap voorkomen, gedoseerd af. Dat schrijft de BBC.
Metro
Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.
+3
Afbeelding ter illustratie. / ANP
Metro
Donderdagochtend hangt er dichte mist. Het KNMI heeft daarom voor het hele land, behalve voor de Waddeneilanden, code geel afgegeven.
Het wordt aangeraden om de snelheid aan te passen en voldoende afstand te houden.
Machinist Jasper Wijker voor CS / Joost Wouters
Iris Hermans
Jasper Wijker is machinist slash meester slash alleenstaand vader. Én schrijver van De Meester, waarvan zijn eerste bundel volgende week wordt gelanceerd, met daarin verhalen over zijn treinbelevenissen, spoorfamilie en Rosa.
‘Goedemorgen meester!’ Een begroeting die niet alleen dagelijks door schoollokalen galmt, maar ook klinkt op stations en in de trein. „Zo worden we door collega’s aangesproken. Het stamt nog uit het stoomtijdperk, toen de machinist de stoker opleidde tot machinist.” En zijn boek heet trouwens ook zo, vertelt machinist Jasper Wijker (29). Hij zit op zijn vrije dag even niet aan de koffie, wat normaal toch wel echt ‘het machinistendrankje’ is, maar aan een watertje en zijn uniform heeft hij verruild voor jeans en een shirt. Met een jongensachtig enthousiasme vertelt hij in de personeelsruimte op spoor 2 van Amsterdam CS over zijn bundel ‘De Meester’, dat vol verhalen zit uit de dagelijkse praktijk van hem als machinist, en ook als alleenstaand vader. Hij heeft bijna de fulltime zorg over zijn dochter Rosa, net vijf geworden en over wie hij vol vaderliefde praat én schrijft. Zo zat hij vorige week nog wat te klooien voor haar traktatie op school. „Het werden zakjes met felgekleurde snoepjes... Unicorn-keutels dus, ze vindt alles mooi van eenhoorns.”
Hoewel er niets van te merken is, vindt hij het best spannend, zo’n interview. Is ook geen dagelijkse kost voor hem, met een lach: „Ik heb zelfs zweethanden!” Het doet hem terugdenken aan zijn eerste keer, die hij nog als de Bevrijdingsdag van gisteren herinnert. Het was 5 mei 2014 en op het traject Amsterdam-Zwolle werd hij, onder twee toeziende ogen van zijn mentor, in het diepe gegooid. Ondanks misschien wat transpiratiedruppels op de rij-remhendel, ging die allereerste rit goed en in de jaren erna heeft hij het besturen zich helemaal meester gemaakt. Terwijl op spoor 2 het kenmerkende fluitje klinkt en de Intercity zuidwaarts vertrekt, vertelt Wijker over zijn leven vóór het spoor, waarin de Uitgeester geen idee had wat hij wilde worden, ‘later als hij groot was.’
Een nieuwe look voor Sinterklaas? / Foto: Tom ten Seldam
Ingelise de Vries
Al jaren kennen we de Sint met dezelfde (ouderwetse) baard. Is het niet eens tijd dat de beste man naar de barbier gaat en zijn baard opnieuw laat stylen?
Dat vroegen fotograaf Tom ten Seldam, zijn assistente Loes de Boer, stylist Marlon Schuurman en barbier Allard Honigh zich ook af. Ze vroegen Sinterklaas-model Aad of zijn baard opnieuw gestyled mocht worden en daar was de hulp-goedheiligman wel voor te porren.
Het vijftal kwam bij elkaar en de Sint kreeg een millennial make-over: van dip-dye glitterbaard tot warrig hipsterkapsel: de kindervriend van respectabele leeftijd kan zo weer helemaal mee met de trends van dit moment.
Jumbo, Hoogvliet, Spar en Vomar gaan alleen nog kipvleeswaren verkopen met een Beter Leven keurmerk. /ANP
Metro
Jumbo, Hoogvliet, Spar en Vomar gaan alleen nog kipvleeswaren verkopen met een Beter Leven keurmerk. Al het vlees heeft minimaal een ster. Plus maakte dit jaar als eerste supermarkt de stap om volledig over te gaan op kipvleeswaren met minimaal een ster van het Beter Leven Keurmerk. Sindsdien volgden ook Coop DekaMarkt en Dirk.
Nu Jumbo, Hoogvliet, Spar en Vomar zich ook aansluiten bij het keurmerk, gaat het nog om een handje vol supermarkten die de stap niet zetten. „Voor kipvleeswaren wordt één Beter Leven ster de norm”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. Medio 2020 zullen de supermarkten volledig overstappen op kippenvlees met een ster.
Metro
Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.
In de krant van morgen lees je alles over de sint 2.0. De goedheiligman is namelijk toe aan een make-over. Al jaren zien we hem met dezelfde witte baard. Wordt het tijd dat hij zijn baard opnieuw laat stylen?
Ook staan we stil bij het vrouwenquotum en de vraag of dit voor meer gelijkheid gaat zorgen op de werkvloer. Daarnaast hebben we het over het feit dat steeds meer mensen in Nederland hun huis kwijtraken. Sharon Bartels van de Nationale Ombudsman zegt daarover: „Het gevolg is dat hele gezinnen in hun auto moeten wonen omdat ze nergens anders terecht kunnen.”
Foto van de website van de zelfmoorpreventielijn 113. / ANP
Metro en ANP
Het duurt nog maanden voordat het telefoonnummer 113, de crisislijn die zelfdoding moet voorkomen, werkt.
Het moet allemaal zorgvuldig gebeuren en er zijn ook technische stappen nodig, meldt verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis. Zo wil de regering verwarring met het alarmnummer 112 voorkomen.
Zwemmer Maarten van der Weijden onderweg tijdens zijn monstertocht langs de elf Friese steden. / ANP
Metro en ANP
Volgend jaar komt er een nieuwe Elfstedenzwemtocht. Dat maakte langeafstandzwemmer Maarten van der Weijden woensdagavond bekend in De Wereld Draait Door.
Hij zei dat het niet de bedoeling is dat hij zelf het water induikt. Het plan is dat BN’ers elkaar in estafette afwisselen om de ongeveer 200 kilometer lange tocht af te leggen. Die wordt van 28 tot en met 31 augustus gehouden.
Tim van der Steen
Nadat de regels jarenlang potdicht zaten heeft de EU eindelijk een krabbel gezet: vanaf juni 2020 mag er een stuk meer binnen de onbemande luchtvaart, de revolutie kan van start. De industrie staat alvast te popelen. Wat kunnen we verwachten en moeten we ons zorgen maken?
Deze woensdag landde voor de tweede keer de Amsterdam Drone Week in de RAI, tot en met vrijdag 6 december presenteren verschillende fabrikanten hier de nieuwste ontwikkelingen: een waar walhalla voor liefhebbers van onbemande vliegtechniek en er staan spannende dingen te gebeuren.
Het Wings For Aid-vliegtuig met op de voorgrond de kartonnen parachute. Foto: ANP - Sem van der Wal
Staatssecretaris Menno Snel van Financien tijdens het debat in de Tweede Kamer. / ANP
Metro en ANP
Staatssecretaris Menno Snel heeft een motie van wantrouwen overleefd. Een deel van de oppositie wilde de bewindsman wegsturen vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire, maar door de steun van de coalitie en van de oppositiepartijen GroenLinks en SGP kan hij aanblijven.
De Tweede Kamer debatteerde meer dan negen uur lang over de toeslagenaffaire. Hoewel Snel de steun houdt van de meerderheid, kreeg hij van bijna elke partij huiswerk mee. Oppositiepartij GroenLinks vindt dat het 'nu niet het moment is' om de staatssecretaris naar huis te sturen en benadrukt dat de Kamer nog vaak zware debatten zal voeren over het debacle bij de Belastingdienst.
De politie verricht een aanhouding in Duindorp. / ANP
Metro en ANP
Het Openbaar Ministerie heeft een aantal zaken tegen relschoppers in Duindorp afgedaan met boetes of taakstraffen.
Twee mensen die worden verdacht van betrokkenheid bij de ongeregeldheden in de Haagse wijk moeten later voor de rechter komen. Een van hen woont in Duindorp, de ander in een andere Haagse wijk.