In het nieuws

Michiel Huisman over z'n nieuwe en 'bloédenge' serie

Michiel Huisman, de succesvolle acteur die meer dan lekker bezig is, daar over de oceaan / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

12 OKT 2018

Metro’s Iris kreeg vijftien minuten met ’s lands-beste (en mooiste)-acteur-abroad Michiel Huisman. Hij speelt de hoofdrol in The Haunting of Hill House, de nieuwe angstaanjagend goede horrorserie op Netflix, maar is zelf ‘spook-sceptisch’ en verklapte iets wat niemand anders van hem weet....

Bloedeng...

,,Ik vond hem bloédeng”, roept een cameraman met overslaande stem en hij trilt nog wat na. Niet Michiel Huisman, sust hij snel, (,,die is dus echt knap”), maar de allernieuwste horror-serie op Netflix, The Haunting of Hill House. Alle journalisten die op deze regenachtige grijze ochtend, een slechtweertje dat past bij de griezelige serie, in het chique Amsterdamse Soho House present zijn, hebben van tevoren al (minimaal) twee afleveringen gezien, zodat goed beslagen ten ijs het interview in kan worden gaan. Voor de wachtenden, want ‘niets loopt volgens het programma’, volgens de crew, zijn er muffins, XL chocoladecroissants en wifi en dan geeft een dame in wollen pantertrui een seintje.

Klaar voor de start

You’re expected... prijkt in priegelgriezelletters op de ‘serieposter’ die voor de interviewroom is neergezet. Gelukkig maar. Neergeploft in een riante fauteuil, kijk ik rond in het vertrek dat zo uit de jaren zestig lijkt te komen. Op het tafeltje een glas water en gingerale voor Michiel, achterin twee Netflix-dames die alles in goede banen leiden, en nauwlettend de tijd bijhouden. Vijftien minuten krijg ik met Michiel Huisman en die gaan nú in. De deur zwaait open. ,,Goedemorgen!” begroet de acteur me opgewekt en geeft een hand die past bij zijn persoonlijkheid zoals ik die ken van het beeldscherm. Na mijn onhandige vergelijking met avocado’s die ik eet als comfortfood, net zoals ik ook heel ontspannen van hem word als ik naar hem kijk (‘comfortwatch’) en waar hij wel om kan lachen -,,en bedankt voor dit erg bijzondere compliment!”- gaan we van start.

Geen griezelfan

Van nature is hij geen fan van bovennatuurlijke horrorfilms of -series. ,,Ik vind ze vooral heel eng. Maar deze serie kon ik goed kijken, hoor... Ik wist al precies wat komen ging!” Toen hij het script las, wist hij meteen: ja, ik wil! Hij voelde een klik met zijn personage Steven, die net als hij zelf sceptisch ten opzichte van geesten is. Steven gelooft er, in elk geval in de eerste twee afleveringen, allesbehalve in, maar verdient wel z’n geld met spookverhalen schrijven. Een geest is dat wat je er zelf van maakt, zegt hij in de eerste aflevering, ,,een herinnering, een angst, een ...” Een mooi personage om te spelen, vindt Huisman. ,,Z’n broers en zussen haten Steven omdat hij hun nachtmerries uit hun jeugd als het ware verkoopt, terwijl hij ze helemaal niet gelooft. Hij oogt als de meest stabiele van de familie, maar er gaan een heleboel dingen gebeuren waardoor dat dunne masker afvalt en ook hij z’n angsten onder ogen komt.”

Still uit de serie van Netflix

Als eerste

Huisman, die daar over de oceaan net even anders dan in Nederland wordt genoemd, ‘Mikhiel’, ,,dat is ooit een keer begonnen, en daarna heet je dus gewoon zo”, is de allereerste naam die op je beeld verschijnt in de begintune. Dat moet vast een dikke kick geven, toch? ,,Ach ja...” Een glimlach verschijnt op z’n gezicht en hij weegt z’n woorden zorgvuldig. ,,Als dat al zo zou zijn, zou ik dat niet durven toe te geven.” Maar het is niet zo dat er tussen de acteurs om gescissord is of dat het een random keus is, wie als eerste in beeld komt, beaamt hij, ,,daar zijn zeker wel gesprekken aan voorafgegaan.” In de serie speelt het zogenaamde Forever House een belangrijke rol: het perfecte huis waar je voor altijd zou willen wonen. Zijn eigen Forever House zou ‘sowieso op een strand zijn”, daar hoeft hij geen seconde na te denken en de acteur droom even weg. ,,Het zou een supermodern ding op het strand zijn, een kubus van glas.” Hij droomt nog verder weg, ,,nee, een réchthoek met nog een rechthoek erbovenop.”

Still uit de serie van Netflix

Wenkbrauwartiest?

De (zeer) oplettende kijker kan het niet ontgaan dat de wenkbrauwen van alle acteurs tot in de puntjes gecoiffeerd zijn, iets wat opvalt bij de vele shots van opengesperde angstogen. Maar nee, geen epileermaster op de set, lacht Huisman, ,,al hebben we hele goede visagisten.” Alles is eigenlijk wel tot in de puntjes uitgewerkt, vervolgt hij, en in tegenstelling tot veel goedkope horrorproducties, waarbij je de ketchup nog net niet ruikt, is dit een high-budget productie. En dat is te zien: elke seconde is een lust voor het oog, al wil je datzelfde oog ook soms dichtknijpen, omdat het echt eng echt is, zoals de scène waarin Stevens zus die begrafenisondernemer is, het lijk van hun jongste zusje dat net zelfmoord heeft gepleegd ‘fixt’ en lukraak een zak vol organen uit haar opengesneden buik trekt. ,,Elk shot is inderdaad perfect uitgedacht, zo is alleen al in de belichting heel veel tijd en energie gaan zitten, dat zie je niet vaak in horrorproducties.”

Still uit de serie van Netflix

Geheimpje...

De hoofdrolspeler in deze gloednieuwe Netflix-serie die nu al aan alle kanten wordt bejubeld, zit trouwens niet zelf te Netflixen als hij moet wachten tussen de opnames door. Hij doet überhaupt niets wat te veel focus vergt, ,,ik probeer dan juist zo goed en kwaad als het kan met m’n hoofd bij m’n script te blijven.” Maar vooruit, mócht een tafeltennistafel op de set staan, zou hij zeker een potje wagen, want terwijl de laatste interviewminuut wegtikt, verklapt de innemende acteur dat hij deze zomer elke maandagavond meetrainde met een zeer fanatieke club mannen (,,Ik heb maar één potje van ze gewonnen... Tijdens de hele zomer”) en hij ‘best een serieuze pingponger’ is, ,,dat weet eigenlijk niemand.”

The Haunting of Hill House

De serie is een moderne remake en een losse bewerking van de roman van Shirley Jackson. Vijf broers en zussen groeiden op in het meest beroemde spookhuis van Amerika. Het verhaal switcht tussen het heden en verleden. In het nu zijn ze allemaal volwassen en worden ze herenigd door de zelfmoord van hun zusje. Ze worden daardoor geconfronteerd met de geesten uit hun eigen verleden en lijkt het beroemde huis een eigen zieke ziel te huisvesten die heel wat kippenvelmomenten en schriksensaties teweegbrengt. Ook in een huiskamer near you...


'Door mijn neussonde kom ik niet aan het werk'

Zo'n 1,2 miljoen Nederlands gaven in 2018 aan door een langdurige ziekte, aandoening of handicap belemmerd te worden bij het vinden van een baan. Toch is 8 procent wel op zoek en/of beschikbaar voor werk, maar wil het niet lukken waardoor ze bijvoorbeeld (onnodig) thuis zitten. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

3 UUR

Drie op de tien personen zonder werk gaven in 2018 aan door een langdurige ziekte, aandoening of handicap belemmerd te worden bij het krijgen van een baan. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die vandaag bekend zijn geworden. Bij elkaar zijn dat ruim 1,2 miljoen Nederlanders, waarvan 1 miljoen zich sterk belemmerd voelen.

Toch is 8 procent van die mensen wel op zoek en/of beschikbaar voor werk, maar wil het maar niet lukken. Lang niet al deze mensen zijn ‘oud’, waardoor de kansen op de arbeidsmarkt nóg moeilijker blijken te worden. Nee, ook millennials krijgen te maken met dit probleem.

Dissociatie


Likeability of3

'Ziekelijke grap' met tape: Ik mag van geluk spreken

Foto door Koen van Hulzen

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 18:41

Ze dacht lekker op haar scooter naar huis te rijden, totdat ze bij park Lingezegen in Elst ineens op de grond lag zonder dat ze besefte wat er gebeurd was. Toen Marijn Jansen (20) opkrabbelde zag ze pas wat er aan de hand was. Iemand had tape tussen de twee paaltjes gespannen waar ze doorheen wilde rijden.

„Ik dacht nog: wat raar dat het hier is afgezet", vertelt Marijn een dag later in gesprek met EditieNL. „Pas daarna besefte ik dat dit geen werk was van de gemeente of politie. Het verpakkingsmateriaal lag er nota bene nog naast. Een ziekelijke grap, dus."

Anders kunnen aflopen


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Vrouw aangehouden voor bedreiging Baudet

Thierry Baudet/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 17:59

Een 21-jarige vrouw uit Nijmegen is aangehouden voor het bedreigen van Thierry Baudet tijdens een betoging tegen racisme zaterdag in Amsterdam. Dat meldt de politie.

De politie stelde na overleg met het Openbaar Ministerie een onderzoek in nadat op het internet beelden van de demonstratie waren verschenen „die mogelijk als bedreigend kunnen worden ervaren".

Zeg dan paf


Verbod op boek moordzaak Van den Hurk geëist

De grafsteen van Nicole van den Hurk/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 17:39

De nabestaanden van Nicole van den Hurk eisen een verbod op publicatie van een boek over het onderzoek van politie en justitie naar de moord op de 15-jarige Eindhovense scholiere. De ouders, broer en zus van het meisje hebben de schrijver van het boek voor de rechter gedaagd. Volgens de moeder wordt de naam van Nicole door het boek „opnieuw bezoedeld'' en wil zij „bescherming tegen een nog langer durende inmenging" in haar leven.

Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995. De zaak bleef lang onopgelost. Pas in oktober vorig jaar veroordeelde het gerechtshof in Den Bosch Jos de G. tot twaalf jaar cel wegens verkrachting van en doodslag op Van den Hurk.

Coldcaseteam


De volgende failliete keten is: Op=op Voordeelshop

Op=op/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 16:54

Na onder andere Free Recordshop, Intertoys en V&D is er een nieuw faillissement voor een winkelketen aangevraagd. De budgetdrogisterij Op=op Voordeelshop is geen lang leven meer toebedeeld.

Een iconische naam zoals de in de eerste zin genoemde ketens is Op=op Voordeelshop niet. Toch gaat het om een bedrijf met 153 winkels, waar zo'n 1.200 mensen in dienst zijn. Tien van de winkels zouden buiten het faillissement vallen, al wil de keten dat nog niet bevestigen.

Sinds 1997


Gratis water tappen kan nu op twintig stations

Gratis water tappen kan nu op twintig stations

Gratis water tappen kan nu op twintig stations.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 16:39

Twintig stations in Nederland hebben nu een watertappunt. De bedoeling is dat je aan het eind van dit jaar op 200 stations gratis je flesje kunt vullen.

Het is koud en waait hard, maar dat mag de pret op station Hoofddorp niet drukken. Naast het geelblauwe (hoe kan het ook anders) watertappunt stond maandagochtend een tevreden Roger van Boxtel, de president-directeur van de NS. Hij gaf tijdens de opening de eerste gevulde waterfles aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

Voorplein


Ruim 123.000 euro voor uitvaart slachtoffers Utrecht
Likeability of5

Ruim 123.000 euro voor uitvaart slachtoffers Utrecht

Bloemen bij herdenkingsplaats 24 oktoberplein. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:59

Er is al bijna 125.000 euro opgehaald voor nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag in Utrecht die vorige week plaatsvond.

Twee inzamelingsacties

De buurvrouw van slachtoffer Roos Verschuur startte met een inzamelingsactie, omdat Roos’ vader ‘het niet zo breed heeft’. Zij hoopte met de actie op 2500 euro, om zo de begrafenis te kunnen financieren.


lovesad
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Nike krijgt boete van 12,5 miljoen euro

Nike krijgt boete van 12,5 miljoen euro

Nike store in Lyon. Foto ter illustratie: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:14

Het Amerikaanse bedrijf Nike heeft een boete van 12,5 miljoen euro gekregen van de Europese Commissie.

Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) verbood het bedrijf licentiehouders om producten waar Nike de exclusieve rechten van heeft, zoals spullen van FC Barcelona, in het buitenland of online te verkopen.

'Deze praktijken zijn tegen de EU-regels'


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 MRT 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


AH doet test met plasticvrije groenten en fruit

AH doet test met plasticvrije groenten en fruit

Appels in plastic verpakt. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:29

De Albert Heijn doet een test met een groente- en fruitafdeling zonder plastic. De supermarktketen wil zien hoe de ‘blote’ producten zich houden zonder de plastic bescherming.

AH in Amsterdam

De test vindt plaats in de Albert Heijn op het Genderenplein in Amsterdam, daar zijn honderd ongekoelde producten te koop, meldt Het Parool.


Jas in de kast! Dit weekend lenteweer op komst

Jas in de kast! Dit weekend lenteweer op komst

Lenteweer. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:09

Dit weekend worden na een week zwoegen rijkelijk beloond. Het zonnetje gaat goed schijnen en dat betekent dat we een heus lenteweekend voor de boeg hebben.

Einde deze week lopen de temperaturen op tot 17 à 18 graden.

Even bijbruinen


Herdenkingsplechtigheid 24 oktoberplein Utrecht

Herdenkingsplechtigheid 24 oktoberplein Utrecht

Belangstellenden herdenken op het 24 Oktoberplein de aanslag die daar precies een week geleden plaats vond. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:24

Op het 24 oktoberplein in Utrecht is maandag om 10.45 uur een korte herdenkingsplechtigheid gehouden. Het is precies een week geleden dat Gökmen Tanis op die plek het vuur opende in een sneltram. Daarbij kwamen drie mensen om het leven: twee uit Utrecht, een uit Vianen.

Inwoners, bedrijven en organisaties uit Kanaleneiland verzamelden zich bij de boom op het plein. De aanwezigen hielden twee minuten stilte en legden bloemen, waarna een zangeres het lied Amazing Grace zong, schrijft RTV Utrecht

Herdenkingsplechtigheid 24 oktoberplein Utrecht

Belangstellenden herdenken op het 24 Oktoberplein de aanslag die daar precies een week geleden plaats vond. Foto: ANP


Heroes Dutch Comic Con ontwapent in ieder opzicht

Heroes Dutch Comic Con ontwapent in ieder opzicht

Leden van Dutch Garrison op Heroes Dutch Comic Con in de Jaarbeurs. Foto: Tim van der Steen

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 11:19

Afgelopen weekend was de Jaarbeurs in Utrecht het epicentrum voor popcultuur. Een gigantische collectie games, goodies, comics en cosplay. Met name dat laatste is de ware attractie van Heroes Dutch Comic Con.

Je eerste keer op Comic Con kan best overweldigend zijn. Al in de lange laan naar de ingang van de Jaarbeurs kijk je de ogen uit. Bezoekers van Comic Con zijn vrij gemakkelijk te herkennen. Vrijwel iedereen heeft iets aan zijn uiterlijk gedaan. Dat varieert enorm qua inzet en kwaliteit. Van alleen een superheldenshirt of hoorntjes tot ware meesterwerken. Daar gaat vaak maanden werk en kapitaal in zitten. En dan mag je piece de resistance misschien niet eens mee vandaag, want de organisatie liet weten dat props dit jaar verboden zijn.

Puur genieten


Zeven gewonden bij raketaanval Tel Aviv

Zeven gewonden bij raketaanval Tel Aviv

Zeven gewonden bij raketaanval Tel Aviv. Foto: AFP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:19

Een vanuit de Gazastrook afgeschoten raket heeft maandagmorgen zeven mensen in Israël verwond. De raket kwam terecht op een woning in de Israëlische regio Sharon, ten noorden van Tel Aviv.

De zeven mensen zijn voornamelijk lichtgewond, een daarvan is een kind. Twee vrouwen zouden er ernstiger aan toe zijn.

Terug uit VS


Japans station heropgebouwd met Nederlands tintje

Japans station heropgebouwd met Nederlands tintje

Station Rikuchu Yamada na tsunami. Foto: AFP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:35

Een nieuw treinstation in de Japanse stad Yamada is herkenbaar als een Nederlandse windmolen. De Japanse gemeente besloot het nieuwe station een Nederlands tintje te geven, vanwege de oude banden die de stad heeft met Nederland.

Het station is heropgebouwd, nadat het acht jaar geleden door de Tsunami is verwoest.


Datum voor nieuw pensioenprotest: 29 mei

Datum voor nieuw pensioenprotest: 29 mei

Actievoerders in Ahoy tijdens de landelijke actiedag voor een goed pensioen, 18 maart. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:54

Tijdens de staking van vorige week maandag werd duidelijk hoe sterk de AOW-leeftijd leeft in ons land. De vakbonden CNV, FNV en VCP laten maandag aan minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees weten dat ze op 29 mei opnieuw op grote schaal gaan staken. En deze staking wordt nog groter, schrijft Trouw.

Koolmees onder druk

Op deze manier proberen de vakbonden minister Koolmees onder druk te zetten. Zij willen pas weer met hem in gesprek als ze het idee hebben dat ze eruit kunnen komen. De bonden willen dat de pensioenleeftijd niet meer stijgt en dat er een aanvullend pensioen komt.


‘In één dag valt zowel de klas als het land uiteen’

Sinan: ‘In één dag valt de klas én het land uiteen’

Sinan gaat op zoek naar de klas van Elias.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 08:00

Documentairemaker Sinan Can (41) wil met het nieuwe programma Sinan zoekt de klas van Elias laten zien dat niet alle vluchtelingen gelukzoekers zijn. Aan de hand van een klassenfoto van Elias gaat hij op zoek naar de 42 klasgenoten van de gevluchte Elias. „Ik hoop dat mensen na het zien van het tweeluik hun toon over vluchtelingen verzachten.”

Elias (17) is elf als hij samen met zijn ouders en zusjes vlucht uit Aleppo. De situatie in Syrië was onhoudbaar geworden. Eén van de weinige dingen die Elias meenam, is een klassenfoto. Die is gemaakt op de dag dat de eerste bom valt in de stad.

Het gaat om een klassenfoto waar alles bij elkaar komt, zegt documentairemaker Sinan Can, die dankzij zijn deelname aan Wie is de Mol? nog bekender is geworden. „Er zit oorlog in, maar ook afscheid en ontbering. ’s Ochtends gaan de kinderen nietsvermoedend naar school. Diezelfde dag valt zowel de klas als het land uiteen.”


Huurverlaging of -bevriezing voor veel Nederlanders
Likeability of5

Huurverlaging of -bevriezing voor veel Nederlanders

300.000 Nederlanders komen in aanmerking voor huurverlaging of -bevriezing. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:58

Wie een laag inkomen heeft en woont in een sociale huurwoning met een relatief hoge huur, kan in aanmerking komen voor 'huurbevriezing' of zelfs een verlaging van de huur. Dat meldt de Woonbond. De belangenvereniging heeft becijferd dat dit gaat om zo'n 300.000 duizend mensen. Wil je checken of je tot deze groep behoort? Zie deze website.

Compensatie aanvragen

De afgelopen jaren zijn de huurprijzen flink gestegen. De bond heeft met de koepelvereniging van woningcorporaties Aedes afgesproken dat huurders daar compensatie voor kunnen aanvragen. Voorwaarde is dat huurders een relatief laag inkomen hebben en dat de maandelijkse huur 720,42 euro of hoger is.


like
user_6eb41059d2de615a581c3b3482567c7af9a2bf83_avatar

Mark Rutte noemt bedreigingen Baudet 'onacceptabel'

Mark Rutte noemt bedreigingen Baudet 'onacceptabel'

Rutte. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:40

De bedreigingen die zijn geuit tegen Thierry Baudet noemt Mark Rutte „totaal onacceptabel". Dat zegt hij in De Telegraaf. Bij een demonstratie in Amsterdam uitte een betoger doodsbedreigingen aan het adres van de fractievoorzitter van Forum voor Democratie (FVD).

'Bedreigingen zijn totaal onacceptabel'

„Iedereen mag het in Nederland met iedereen oneens zijn, maar bedreigingen zoals die aan Thierry Baudet zijn totaal onacceptabel", aldus de premier. „Alle politici moeten in veiligheid en vrijheid hun werk kunnen doen. Democratie is geen gemakkelijk, maar wel een rijk bezit. Dat moeten we met z’n allen beschermen", vervolgt Rutte.