Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 27 okt 2018 / 07:45 uur

Marokko krijgt hele jaar zomertijd

Hier hebben we er de laatste tijd al wat discussie over gevoerd: het verzetten van de klok. In Marokko waren ze er blijkbaar helemaal klaar mee, want daar heeft de regering last minute besloten dat de tijd dit weekend niet wordt verzet.

Beter voor gezondheid

Eigenlijk zouden de Marokkanen, net als wij, dit weekend over gaan naar de wintertijd. De klok zou zondag een uur worden teruggezet. Een kleine twee dagen voordat dat moment aanbrak, heeft de regering besloten dat het land voor het hele jaar de zomertijd aanhoudt.

De Marokkaanse regering baseert het besluit op onderzoek waaruit blijkt dat het afschaffen van de wintertijd onder meer de gezondheid ten goede komt. Ook zal er energie worden bespaard, omdat er „een uur natuurlijk licht" wordt gewonnen. Dat zei minister van Bestuurshervorming Mohamed Ben Abdelkader tijdens een persconferentie.

Voor hoe lang nog?

In Nederland wordt dit weekend wel de klok verzet en dat betekent dat we naar de wintertijd gaan. In de nacht van zaterdag op zondag gaat om 3 uur de klok een uur terug. Zondagochtend is het dan eerder licht, ’s avonds is het vroeger donker. De wintertijd is eigenlijk onze standaardtijd.

Ook hier is het onzeker of het jaarlijkse ritueel van klok verzetten blijft bestaan. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft voorgesteld dat EU-lidstaten zelf mogen bepalen welke standaardtijd ze gaan hanteren, de zomer- of wintertijd.

Overleg

Op zondag 31 maart 2019 gaat de klok in de hele EU voor het laatst een uur vooruit naar zomertijd, stelt de Europese Commissie voor. Mocht een lidstaat standaard voor de zomertijd kiezen, dan gaat de klok eind oktober niet meer terug. Kiest een land permanent voor wintertijd, dan gaat de klok daar voor de laatste keer op 27 oktober 2019 een uur achteruit.

Het onderwerp staat op de agenda van een vergadering van de EU-transportministers die maandag bijeenkomen in het Oostenrijkse Graz voor een driedaagse informeel overleg. Ingewijden verwachten niet dat het klokritueel volgend jaar al wordt afgeschaft. Als het al zover komt, zou het op zijn vroegst in 2021 gebeuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Marokko krijgt hele jaar zomertijd
Sluiten