In het nieuws

Man spendeert poen van overleden buurvrouw aan pizza

Afbeelding ter illustratie: Unsplash.

Foto van 'metronieuws'

12 OKT 2018

Een bizar verhaal uit Engeland. Een Britse man die het lichaam van zijn overleden buurvrouw vond, heeft haar pensioen gebruikt. En niet voor zijn rekeningen, maar voor pizza.

De 24-jarige Robert Sharkley spendeerde zo'n 6000 pond (omgerekend ongeveer 6800 euro) aan pizzapunten. Dat komt hem duur te staan: de Brit hangt een gevangenisstraf boven het hoofd.

Maandenlang onopgemerkt

De 68-jarige vrouw overleed in 2015 in een flat in Belfast. Haar dood werd maandenlang door niemand opgemerkt, tot het de Britse man in oktober opviel dat de post van zijn onderbuurvrouw zich wel erg begon op te stapelen. De Brit forceerde de deur en ontdekte het lichaam van de dode Marie Conlon.

Mensen met gezond verstand zouden logischerwijs direct de politie bellen, maar dit liet de Brit na. Wél nam hij de betaalkaart van de overleden vrouw mee.

'De visman'

In totaal gaf Sharkey volgens Britse media 11.700 pond uit van de vrouw. Daaronder dus duizenden ponden aan pizza. Hij werd logischerwijs een bekende in de pizzeria: daar noemden ze hem 'de visman', omdat hij graag ansjovis op zijn punten lustte. Toen agenten uiteindelijk de woning van de man binnenvielen, ontdekten ze stapels met lege pizzadozen.

De man is vorige maand al schuldig bevonden aan elf strafbare feiten, maar moet nog wel worden veroordeeld. De rechter vertelde hem vrijdag dat een celstraf bijna niet te vermijden is.


Views

3k+

Politie infiltreerde terreurcel

De woning aan de Stedumhof in Arnhem waar een arrestatieteam mannen heeft opgepakt voor het beramen van een grote aanslag. / ANP

Foto van 'metronieuws'

9 MIN

De politie was geïnfiltreerd in de groep die volgens het Openbaar Ministerie een grote aanslag in Nederland wilde plegen. Dat melden RTL Nieuws en NRC op basis van anonieme bronnen rond het onderzoek. Volgens NRC deed de politieman zich voor als 'aanslagplanner' van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). RTL meldt dat de politie zelfs wapens leverde.

Leverancier

De infiltrant zou tijdens een undercoveractie contact hebben gelegd met de zeven verdachten die eind september werden opgepakt in Arnhem en Weert. Volgens RTL Nieuws had de politie-infiltrant eerst per mail contact met hoofdverdachte Hardi N. Later zouden ze elkaar hebben ontmoet. De infiltrant zou zich hebben voorgedaan als leverancier van spullen die nodig waren voor de aanslag.


Views

12

Cardiologen: Drugs vergroten kans op hartfalen

Cocaine. / ANP

Foto van 'metronieuws'

59 MIN

Cardiologen van het Amsterdamse stadsziekenhuis OLVG waarschuwen voor de effecten van drugsgebruik op het hart. Zo zou bij een op de vier hartinfarcten onder volwassen van 18 tot 45 jaar cocaïne in het spel zijn geweest.

Het komt steeds vaker voor dat cardiologen dergelijke gevallen tegenkomen in hun praktijk. Waar cardioloog Robert Riezebos daar eerst nog een paar keer per jaar mee geconfronteerd werd, is het nu wekelijke kost op de afdeling Spoedeisende Hulp.

Niet voor niets verboden


Views

85

video icon
00:00

In samenwerking met het Europees Parlement

VANDAAG, 15:56

Nils gaat voor dieren de wereld over

Nils Gärtner Greskewitz (31) uit Hamburg is een echte dierenliefhebber. Hij zet zich al jaren in voor de bescherming van onze fauna. Zo doet hij mee aan strand clean-ups, is hij veganist en werkt hij als vrijwilliger bij het Friese zeehondencentrum Pieterburen. Het helpen van zieke en gewonde zeehonden, om ze zo weer vrij te kunnen laten in de natuur, geeft hem voldoening. Tijdens zijn werk loopt hij echter tegen een muur van wetgeving aan. Nils vindt het belangrijk dat Europa het beleid omtrent dierenrechten verandert. Daarom gaat hij stemmen tijdens de Europese verkiezingen op 23 mei 2019.

Wie anders?

Jij gaat stemmen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Waarom precies?

Er zijn op dit moment nog veel problemen in Europa op het gebied van dierenrechten. Als ik niet ga stemmen wie doet het dan? Iedereen heeft een stem en die moet je gebruiken.

Heb je deze passie om je in te zetten voor dierenrechten altijd al gehad?

Mijn passie voor dierenrechten heb ik niet altijd gehad. In 2012 heb ik mijn leven omgegooid. Ik keek een documentaire over de jacht op dolfijnen in Japan, dat heeft mijn wereldbeeld veranderd. Na het kijken van die documentaire heb ik me aangemeld voor de campagne om de jacht op dolfijnen te monitoren. Ook heb ik op vijf verschillende plekken op de wereld gewerkt met dieren. Daarnaast ben ik veganist geworden.

Zeehondjes

Wat doe je zelf om te strijden voor dierenrechten?

Ik werk als vrijwilliger bij het zeehondencentrum, waar ik help bij de rehabilitatie van zieke en gewonde zeehonden. Momenteel hebben zeehonden in Europa te maken met veel problemen. Elk land in de EU heeft andere wetten om zeehonden te beschermen. In Nederland is de zeehondenpopulatie stabiel, daarom moeten we nadenken over welke zeehonden we kunnen opvangen om te rehabiliteren en welke niet. Maar in Duitsland schiet een jager een zeehond dood omdat hij niet in rehabilitatie gelooft en in Denemarken is er helemaal geen opvang voor zieke zeehonden. Ik vind dat er een gezamenlijk plan voor alle landen in de Europese Unie moet komen waarin staat hoe deze landen in de toekomst om moeten gaan met zeehonden.

Merk je dat mensen in je omgeving meer gaan nadenken over dierenrechten door jou?

Ja, heel erg. Vrienden en andere mensen in mijn omgeving vragen me steeds vaker wat ze zelf kunnen doen om te helpen met bijvoorbeeld het milieu of de zeehonden. Iedereen kan iets doen, hoe klein ook. Al ga je een keer een middagje op het strand afval opruimen. Als we iets willen veranderen in de Europese Unie omtrent dierenrechten, dan moeten we dat samen doen.

Eerst Europa dan de wereld

Denk je dat de Europese Unie de organisatie is die echt een verschil kan maken op het gebied van dierenrechten?

De Europese Unie is de aangewezen instelling om verandering te bewerkstelligen. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Eerst moet Europa veranderen, daarna kunnen we de rest van de wereld helpen.

Heb je die betrokkenheid altijd al belangrijk gevonden?

Ja, natuurlijk. In Duitsland stem ik ook altijd. Als je het ergens niet mee eens bent, moet je op zoek gaan naar iemand in de politiek die het met jou eens is. Je kunt dan op die persoon stemmen. Alleen als je dat doet, kan er iets veranderen. Door te stemmen kun je laten zien dat een specifiek onderwerp belangrijk voor je is. Daarnaast is activisme een manier om voor verandering te zorgen. De regering moet daar wel iets mee doen door nieuwe regels en wetten in te stellen. Als je wilt dat er echt iets verandert dan moet je daar zelf wat aan doen.

Meedoen? Schrijf je in

Ev Liu (zij verscheen eerder op Metronieuws) en Nils Gärtner Greskewitz willen het verschil maken in Europa, maar dit kunnen ze niet alleen. Iedereen die wil meedoen of mee wil praten met een eigen onderwerp, kan zich aanmelden op ikstemdezekeer.eu.

Via deze site kan iedereen anderen in hun omgeving – vrienden en familie – aanmoedigen om te gaan stemmen. Na aanmelding op de site word je op de hoogte gehouden van wat er rond de verkiezingen gebeurt en krijg je updates en info over evenementen bij jou in de buurt. Je kunt je inschrijving ook delen met vrienden via social media. Als anderen zich via jouw link inschrijven, dan wordt die inschrijving aan jou gekoppeld. Zo kun je zien hoeveel mensen jij hebt gemotiveerd om te gaan stemmen.

Het Europees Parlement vind je op Twitter, Instagram en Snapchat onder EPinNL.


Views

100+

Disneyland krijgt Jungle Book en Lion King-festival

Fan van Baloe de Beer? Dan is er goed nieuws! ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

1 UUR

Goed nieuws voor fans van Mowgli en Simba. Aanstaande zomer kunnen de liefhebbers hun lol op tijdens het eerste festival dat volledig is gewijd aan de Disneyklassiekers The Lion King en Jungle Book. Het evenement vindt plaats in het Parijse themapark en werd aangekondigd tijdens de presentatie van het seizoen 2018-2019.

Jungles en Savannes


Views

78

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?

Deze jongeren vind je op dinsdag 16 oktober ook in de papieren Metro.

In samenwerking met Shell en One Young World

GISTEREN

Wat kunnen we allemaal doen om ervoor te zorgen dat we in, pak ‘m beet, het jaar 2070 nog op een prachtige wereldbol kunnen leven? Wat voor oplossingen kunnen we bedenken voor thema’s als duurzaamheid, klimaatverandering, schaarse grondstoffen en sociale ongelijkheid? Daarover brainstormen 1800 jongeren vanuit de hele wereld vanaf woensdag 17 oktober tot en met zaterdag 21 oktober tijdens de One Young World-top in Den Haag. Shell ondersteunt een delegatie van 20 jongeren voor One Young World met een Scholarship Programme. Deze jongeren, onze leiders van de toekomst, spreken in deze bijlage over de prachtige wereldbol die zij over een halve eeuw voor zich zien.

Jongeren die verschil willen maken

Een betere wereld willen we allemaal. Maar sommige jongeren zetten zich daar écht voor in. Dankzij hun bijzondere ambities zijn ze geselecteerd om via genoemd Shell Scholarship Programma de One Young World top in Den Haag bij te wonen. Daar kunnen ze hun krachten bundelen om hun plannen nog veelbelovender te maken. Deze week vind je op Metronieuws negen portretten van young leaders met passie. Hieronder drie, later in de week de andere zes jongeren.


Views

1k+

Minister hield cruciale informatie achter over stint

Een elektrisch aangedreven voertuig van Stint Urban Mobility. De Stint wordt ingezet voor het vervoer van personen of goederen. / ANP

Foto van 'metronieuws'

2 UUR

Uit onderzoek is gebleken dat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat opzettelijk cruciale informatie over de veiligheid van de stint heeft achtergehouden.

Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws, leert dat van Nieuwenhuizen de Tweede Kamer onvolledig informeerde. Dit deed zij door slechts een aantal passages uit een geheim NFI-rapport te delen.

Minder onveilig


Views

700+

Achttien doden door aanslag op school De Krim

Doden en gewonden na explosie in school. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 UUR

In de kantine van een school op de Krim ging woensdag een bom af die gevuld was met metalen voorwerpen. Het Russische Onderzoekscomité doet onderzoek naar de daad.

Er vielen zeker dertien doden. De meeste slachtoffers zouden tieners zijn. Twee getuigen hebben volgens nieuwszender RT gezegd dat gemaskerde aanvallers na de explosie begonnen te schieten in het gebouw in Kertsj.

Explosieven


Views

500+

Tips voor de herfstvakantie: roggen en haaien voeren

Zin in een beetje spanning? Dan kun je zelf haaien of roggen voeren in het aquarium van Fort Kijkduin. Foto ter illustratie: Colourbox

Partnercontent

15 OKT 2018

Toeristen weten de Kop van Noord-Holland de laatste jaren steeds beter te vinden. In deze serie: wat vinden zij daar eigenlijk? In deel vier geeft Metro je tips voor de leukste uitjes in de herfstvakantie in de Kop van Noord-Holland. Meer info? Dagjeuitindekop.nl.

Met de temperaturen van deze week lijkt het eerder op zomer, toch is de herfstvakantie echt begonnen. In regio zuid is de vakantie van 13 t/m 21 oktober en in noord en midden van 20 t/m 28 oktober. Wat ga jij doen tijdens deze zonnige herfstdagen?

Halloween in Hippolytushoef


Views

1k+

Uitzetting voorkomen door non-stop kerkdiensten

Uitzetting voorkomen door non-stop kerkdiensten

Politie of andere overheidsdiensten mogen kerkdiensten niet onderbreken. Foto / ANP

Foto van 'Hester Ramaker'

VANDAAG, 15:54

Een aantal kerken in Amsterdam vergadert vandaag om te kijken wat ze kunnen doen om uitgeprocedeerde asielkinderen te helpen. Zij worden namelijk uitgezet. De kerken overwegen een estafettedienst te houden.

Dat idee is ontstaan door de zaak van de 21-jarige Armeense Haarpi Tamrazyan, die het land uit moet. Om dat te voorkomen zit ze al drie weken met een een aantal familieleden in een kerk in Katwijk.

'Niet over mijn hart verkrijgen'


Views

200+

Likeability of 5

Dode haai aangespoeld op strand van Zandvoort

De dode haai. / Foto: Bart Seubring

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 15:44

Op het strand van Zandvoort is dinsdag een dode haai aangespoeld. Volgens een medewerker van Ecomare gaat het om een gladde, ofwel, gewone toonhaai.

Deze dieren worden ongeveer 165 centimeter lang en wegen ongeveer 130 kilo. De toonhaai komt normaal gesproken voor in de Atlantische oceaan, de Middellandse zee en de zuidelijke Noordzee.

Niet de eerste keer


like
user_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avatar

Views

300+

Als de kat van huis is, wordt de natuur bedreigd

De huiskat: aaibaar knuffelbeest of meedogenloze jager? ©Pexels

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 13:40

Katten zijn bij de meeste mensen vooral bekend als lieve huisdieren en als hoofdrolspeler in knotsgekke filmpjes. Toch hebben deze aaibare beestjes ook een minder vriendelijke kant. Buitengebieden zijn de poezenbeesten liever kwijt dan rijk.

Huiskatten zijn uitstekende jagers, kunnen overleven in zeer uiteenlopende omstandigheden en planten zich snel voort. Ze vormen daarom een grote bedreiging voor de diersoorten die hier van nature voorkomen. Het beheer van de biodiversiteit in de buitengebieden valt onder de provincie. Zij proberen te voorkomen dat hier in de toekomst geen kattenplaag zal ontstaan.

Zwerver of wild?


Views

600+

Politie pakt jager op omdat hij op mensen schoot

Politie pakt jager op omdat hij op mensen schoot

De jager schoot op een jongen en een vrouw. Foto / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 12:33

Een jager is woensdag aangehouden door de politie omdat hij met hagel op een 17-jarige jongen zou hebben geschoten. Ook wordt hij ervan verdacht de auto van een 45-jarige vrouw met hagel te hebben geraakt. De man, afkomstig uit de gemeente Goes, heeft een jachtakte. Daarom mag hij wapens in zijn bezit hebben.

Op 2 oktober vond de eerste beschieting plaats. Toen raakte hij de jongen die op zijn scooter reed. De jongen raakte daarbij gewond aan zijn benen. Vorige week donderdag was de auto van de 45-jarige vrouw het doelwit. Het resultaat van die beschieting was dat er deukjes in de auto zitten en schade aan de lak.

Kenteken


Views

500+

Gebruik van marihuana nu ook in Canada legaal

Gebruik van marihuana nu ook in Canada legaal

Er mag ook wiet gekocht worden in winkels van de overheid. Foto / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 10:41

Wiet is legaal in Canada. Dat heeft een medewerker van de regering op dinsdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt. Vanaf woensdag is gebruik van marihuana legaal in Canada. Dat betekent dat Canadezen die zijn veroordeeld wegens het bezit van 30 gram wiet of minder, gratie krijgen. Die overtreding wordt van het strafblad afgehaald.

Er werd flink actie gevoerd toen bekend werd gemaakt dat de drug gelegaliseerd zou worden. Vooral om ervoor te zorgen dat straffen die nu opgelegd zijn wegens drugsbezit, ongedaan worden gemaakt. Anders zouden mensen een strafblad hebben voor een feit dat niet eens meer strafbaar is. Hoe veroordeelden een kwijtschelding aan kunnen vragen is nog niet bekend.

Toezicht


Views

300+

Weet jij of jouw huis overstroomt bij een ramp?

Weet jij of jouw huis overstroomt bij een ramp?

We zijn niet goed voorbereid, zegt het Rode Kruis. Foto / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 09:33

We zijn niet klaar voor een waternoodsramp, zegt het Nederlandse Rode Kruis. We moeten ons beter voorbereiden op overstromingen en goed bekijken of we in een risicogebied wonen. Ook raadt de hulporganisatie aan om een noodpakket in huis te halen.

Nederlanders zijn het overigens ook eens met het Rode Kruis. Ruim driekwart van ons zegt niet goed voorbereid te zijn. Uit onderzoek van de hulporganisatie blijkt dat hooguit één op de drie ondervraagden de minimaal vereiste 3 liter drinkwater in flessen (per persoon per dag) in huis heeft. Een op de tien zegt „helemaal niets'' in huis te hebben voor als het mis gaat. Het onderzoek onder 762 ondervraagden is representatief volgens het Rode Kruis en uitgevoerd door onderzoeksbureau Kien.

Bedreiging


Views

500+

Veel scholieren zwanger op school Zuid-Afrika

Veel scholieren zwanger op school Zuid-Afrika

Zwangerschapstest. Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 07:17

Op een middelbare school in het noordoosten van Zuid-Afrika zijn 36 scholieren zwanger. Al deze meisjes zijn tussen de veertien en achttien jaar oud, zegt woordvoerder Neil Shikhwambana van het ministerie van Volksgezondheid van de provincie Limpopo.

De oorzaak

Het ministerie onderzoekt de oorzaak van het hoge aantal zwangerschappen op de school in de regio Vhembe. „Het is verrassend", zegt Shikhwambana. „Normaliter zijn er op een school niet zo veel zwangerschappen."


Views

700+

Grietje heeft tinnitus: ‘Die piep gun ik niemand’

Camera videoGrietje heeft tinnitus: ‘Die piep gun ik niemand’

Driekwart van de millennials heeft na een feestje of concert last van een piep in zijn oren. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 06:59

Grietje Evenwel (31) wist het toen ze op een dag wakker werd meteen: die ruis die ze hoort in haar oren is geen goed teken. Het is inmiddels acht jaar later en het indringende geluid in haar oren is nooit meer weggegaan.

Evenwel heeft tinnitus en is bij lange na niet de enige, blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar Anderzorg. Driekwart van de millennials komt na een feestje of concert thuis met een piep in de oren. Bij de meesten (39 procent) trekt de piep na een paar dagen weg, maar ongeveer 1 op de 10 jongeren in Nederland houdt altijd een piep of suis in z’n oren.

„Ik wil niet aan bangmakerij doen”, zegt René van der Wilk, psycholoog en gehoorschade-specialist. „Maar de consequenties van tinnitus zijn wel groot.” Van der Wilk werkt veel met mensen die tinnitus hebben, en daar bijvoorbeeld angstig van worden of psychisch aan onderdoor gaan. „Mensen kunnen bijvoorbeeld sociaal geïsoleerd raken als ze nooit meer ergens naartoe kunnen waar te veel geluid is.”


Views

1k+

ChristenUnie: Gratis onderzoek voor donorkinderen

ChristenUnie: Gratis onderzoek voor donorkinderen

Carla Dik Faber. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 06:34

Donorkinderen moeten kosteloos kunnen uitzoeken wie hun biologische vader is. Dat vindt Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. „Ik vind dat ieder kind recht heeft om te weten van wie hij of zij afstamt. Dat is belangrijk voor je eigen identiteit en voor je medische dossier. En daar mag dus geen prijskaartje aanhangen."

Gratis inschrijven bij DNA-databank

Zij gaat bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid voorstellen dat donorkinderen zich gratis kunnen inschrijven bij een DNA-databank. Via de DNA-databank kunnen donorkinderen die vóór 2004 zijn geboren, achterhalen wie hun spermadonor is. Tot 2004 was het toegestaan anoniem sperma te doneren, daarna mocht dat niet meer.


Views

700+

Nederlanders hebben minder seks door Netflix

Nederlanders hebben minder seks door Netflix. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De populariteit van streamingdienst Netflix heeft gevolgen voor ons seksleven. Zo geeft maar liefst 17 procent van de Nederlanders aan dat het seksleven lijdt onder het enorme aanbod aan films, serie’s en programma’s.

Dit blijkt uit een onderzoek van PanelWizard in opdracht van acties.nl. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1110 Nederlanders in een relatie. Ook de smartphone komt uit dit onderzoek naar voren als een seksuele spelbreker.

Spelbreker


Views

1k+

Katten in New York lusten geen ratten meer

Chinatown, New York. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De ratten in New York hoeven niet meer bang te zijn voor katten. Dat blijkt uit een nieuwe studie. De ratten zijn zodanig gegroeid dat de katten ze te groot vinden om ze aan te vallen of op te eten. Een groep onderzoekers van Fordham University bestudeerde drie maanden het gedrag van 37 ratten in de wijk Brooklyn.

Voor het onderzoek werden de gevangen knaagdieren voorzien van een chip met een radiofrequentie. Daarop werden ze weer uitgezet in hun kolonie op het terrein van een oud recyclingsbedrijf, aldus The New York Times.

Gedurende deze periode maakten de onderzoekers meer dan driehonderd filmpjes. Regelmatig was te zien hoe de ratten in contact kwamen met katten. In slechts twee gevallen vielen de katten de ratten ook daadwerkelijk aan en doodden een exemplaar.


Views

900+