In het nieuws

Likeability of5

'Mafkees' Rob houdt van onbegrepen dieren

Rob Dumont in zijn reptielenopvang en Stichting T.C.N. Animal Resque in Zwanenburg

Foto van 'Iris Hermans'

4 OKT 2018

Je hebt van die echte knuffeldieren, waar iedereen spontaan ‘you’re so fluffy!’ bij uitroept, nadat snel even een foto voor op Instagram is gemaakt #zoschattig. Sommige dierenliefhebbers hebben dan wel niet de meeste aaibare, maar zeker wel bijzondere dieren en hebben er minstens zo’n bijzondere band mee.

Snakelove en mafkees

,,Ik weet wat je doet hufter, je krijgt me toch niet.” Rob Dumont zegt het dagelijks liefkozend tegen onder andere Curry, Kliko, Peper. Stuk voor stuk grote slangen die je op een heel andere wijze benadert dan de gemiddelde huiskat. ,,We houden van sarcasme hier in de reptielenopvang, ook onderling.” Zo noemt hij collega Patrick mafkees, als compliment bedoeld, ,,een mafkees is voor mij iemand met een groot hart voor dieren.”

Iedereen is welkom in de reptielenopvang en T.C.N. Animal Resque in Zwanenburg, a.k.a. de reptielenopvang. Na zijn enthousiaste verhalen, denk je maar een ding: ik wil ook een slang... Of een Rob!

Geslachtsorgaan anaconda

Rob Dumont is de man achter de reptielenopvang en Stichting T.C.N. Animal Resque in Zwanenburg en een uur in zijn gezelschap en je weet niet alleen waar het geslachtsorgaan van de anaconda zit (bijna onderaan z’n staart) en wat de voederdieren muizen en ratten zelf eten (witbrood), maar hij weet je ook met z’n enthousiasme en goudeerlijke verhalen aan te steken met het reptielenvirus, waarna je zelf ook gewoon een slang wil. Of een Rob.

ReptielenRob

Liefhebber Rob gaat eigenlijk veel liever met kleinere dieren op de foto. Hij begrijpt ’van die mannen die zo nodig met grote slangen op de foto willen’ niet, ,,allemaal bewijsdrang, als je begrijpt wat ik bedoel!”

Een man met een bijzonder groot hart voor reptielen, maar ook voor wolven, haaien, spinnen. ‘Onbegrepen dieren’ en ja, onbegrepen heeft hij zich ook vaak gevoeld. Een roerige jeugd op z’n zachtst gezegd, met veel tehuizen en nog meer pleeggezinnen, waar de optimist overal iets leerde. ’Dure woorden’ van de advocaat, houtskills van de timmerman. Het heeft hem gemaakt tot wie hij nu is. Een compleet mens en ‘een beetje eigenwijs’. Als geen ander weet hij hoe belangrijk het is om goed te worden opgevangen, en dat doen ze hier in Zwanenburg. Van leguaan tot schorpioen en schildpad, ze vinden hier allemaal een warme, schone plek, heel goed eten en dito zorg.

Vooroordelen? Snakeshit!

Ook hoopt hij met de opvang mensen te informeren (iedereen is hier welkom) en wat vooroordelen weg te nemen. Over de dieren zelf (,,dat ze alleen maar koud, glad en dodelijk zijn”) en over de eigenaren. ,,We zijn zogenaamd allemaal mensen bij een motorgang met zware kettingen en tattoos die elk week bij de sociale dienst staan.” Snakeshit. Wel moet je zelf ook bijzonder zijn om van zulke bijzondere dieren te kunnen houden, denkt Dumont die volgens hemzelf een klein beetje autistisch is en daarom zo gedreven is en van kop tot staartpunt van de dieren wil weten, ,,het liefst echt álles.” In 2001 kwam een schaminkeltje van een leguaan binnen, blikt de reptielenliefhebber terug. Hij kon niet meer op z’n poten staan en de dierenarts zei: 24 uur, niet langer. ,,Maar ik ben eigenwijs...” en hij begon aan z’n drie maanden durende missie waarin hij elke twee uur Olvarit babyfruit in z’n bekje deed. Met verve (en een lepeltje), want Kriel de leguaan is intussen 130 centimeter en woont in blakende gezondheid in Zeeland, geadopteerd door een particulier.

En dan vind je een reptiel op een oud artikel van jezelf... De drukinkt van kranten is overigens bacteriedodend

Bedrijfsongevalletje

Tot 2007 ving Dumont de dieren thuis op (de eerste al in 1983), tot ‘een klein bedrijfsongevalletje’ in 2007. Een understatement voor een beet van Emiel Ratelslang. De vriendelijke reptielenman praat er luchtig over, maar wanneer hij een foto van toen laat zien van z’n onderarm die van boven tot onder zo goed als helemaal open ligt en de flinke littekens van nu die nog steeds herinneren aan Emiel, blijkt wel hoe serieus het was. Z’n vrouw werd daarna erg angstig en toen besloot hij dat het tijd was voor een nieuwe plek, ,,veiligheid gaat boven alles.”

Goede buren

Na wat omzwervingen, kwam hij hier in Zwanenburg. Met uitzicht op het water en in een rustig buurtje een perfecte plek voor de reptielenopvang. Geen klachten van de buren, schudt hij z’n hoofd, ,,ze vinden het juist leuk en zijn nieuwsgierig en komen van alles langsbrengen.” Ook nog nooit eentje ‘echt ontsnapt’ en nu begint hij te grijnzen. ,,En als dat wel gebeurt, zoeken we net zo lang tot we hem hebben.”

lekker bezig, mannen!

'Mens, ik kraak je'

Of er een band met een reptiel mogelijk is? Geen twijfel mogelijk. Hij zelf voelt zeker een band met de slangen, maar vice versa is dat een heel andere band. ,,Als ik ze zie, denk ik: wat zijn ze toch mooi. Zij denken als ze me zien: als ik je kan pakken, kraak ik je.” Erg vindt hij dat niet, ,,ik blijf door ze gefascineerd.” Puff Daddy is zijn all time lieveling, de pofadder die binnenkwam met obesitas en die elf jaar is geworden. Kliko die alles eet, is zijn huidige favoriet. Een anaconda (en het grootste mannelijke exemplaar in heel Europa) die met gemak twee getrainde bodybuilders kan wurgen. Niet aan te raden om mee op de foto te gaan dus. Sowieso snapt hij ‘van die mannen die zo nodig met een extreem grote slang op de foto willen’ niet helemaal, ,,allemaal compensatiedrang, als je snapt wat ik bedoel.” Zelf gaat-ie liever met een leguaantje of een ander klein dier op de foto, knipoogt hij, ,,ik heb niet zo’n bewijsdrang!”

Eigenwijs...

Rob Dumont heeft uitgezaaide longkanker en niet meer heel lang, volgens de dokters. ,,Maar ik ben eigenwijs...”, glimlacht hij, ,,En ik blijf hier tot m’n laatste snik, tussen m’n reptielen. Dit is m’n leven.”


love
user_d630ebd078251eb987b0b2a5456c5beabc725ca6_avatar

Drie mensen in Nederland getest op coronavirus

Drie mensen in Nederland getest op coronavirus

Drie mensen in Nederland getest op coronavirus / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Er zijn in Nederland tot nu toe drie mensen getest op het coronavirus. Volgens het ministerie van Volksgezondheid was het bij alle drie loos alarm. 

In ieder geval twee van hen hadden klachten en waren in de omgeving van de Chinese miljoenenstad Wuhan - het epicentrum van de uitbraak - geweest.

Het ministerie van Volksgezondheid van de deelstaat Beieren heeft dinsdagavond bekendgemaakt dat er in Duitsland wel drie nieuwe gevallen zijn vastgesteld. Het gaat om drie patiënten die bij hetzelfde bedrijf werken als de man bij wie het virus maandag werd vastgesteld. Ze zijn waarschijnlijk besmet geraakt door een Chinese collega, die daar een cursus volgde.


Holocaustfoto's ingekleurd ter nagedachtenis

Holocaustfoto's ingekleurd ter nagedachtenis

Holocaustfoto's ingekleurd ter nagedachtenis / ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Ingekleurde foto's van gevangenen in concentratiekampen laten je niet los. En dat was ook precies het doel van de fotoserie: het moest dienen als harde herinnering aan de onmenselijkheid die men elkaar aan heeft gedaan. 

Ter gelegenheid van de 75-jarige bevrijding van Auschwitz heeft de 31-jarige fotorestaurateur Tom Marshall een aantal foto's van gevangenen in Auschwitz 'ingekleurd'. „Dit was het meest hartverscheurende project waar ik ooit aan heb gewerkt", schrijft hij op zijn site.


Kobe Bryant uren na dood beschuldigd van verkrachting

Kobe Bryant uren na dood beschuldigd van verkrachting

Kobe Bryant uren na dood beschuldigd van verkrachting / ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Actrice Evan Rachel Wood heeft basketballer Kobe Bryant uren na zijn dood beschuldigd van verkrachting. De actrice krijgt inmiddels behoorlijk wat kritiek voor haar kiezen. 

„Wat er gebeurd is is tragisch. Ik vind het verschrikkelijk voor Kobe's familie. Hij was een sportheld, maar hij was ook een verkrachter. Die waarheden kunnen naast elkaar bestaan", tweette Wood.


Delphine Boël kan nu als prinses door het leven

Delphine Boël kan nu als prinses door het leven

Delphine Boël kan nu als prinses door het leven / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 18:38

Met het erkennen van zijn bastaarddochter heeft de Belgische koning Albert II ervoor gezorgd dat Delphine Boël zichzelf voortaan prinses mag noemen. 

Ook haar kinderen krijgen het recht om zichzelf prins of prinses te noemen, weet Frederik Swennen, hoogleraar familierecht aan de UAntwerpen.

Dat gaat eigenlijk in tegen de wijziging van het koninklijk besluit in 2015. Toen besloot regering-Michel dat alleen nog kinderen van de huidige koning Filip en zijn troonopvolgster zich nog zo zouden kunnen noemen. Dan zou Boël dus buiten de boot vallen.


Vernietigen elektronica beste wismethode

Vernietigen elektronica beste wismethode

De shredder | Foto: Sander Oord

Foto van 'Quincy Brouwer'

VANDAAG, 17:59

Op de Europese dag van de privacy konden mensen hun oude harde schijven, geheugenkaarten, usb-sticks, tablets en smartphones veilig laten vernietigen.

Het doel van de Data Privacy Day is om het bewustzijn bij mensen te vergroten en best practices voor privacy en gegevensbescherming te promoten. Daarom bood XS4ALL aan alle data van mensen veilig te wissen, want wat blijk, je oude computer of telefoon gewoon bij het grofvuil zetten, kan nare gevolgen hebben.

Tas vol elektronica


Tóch nog echte winter: het sneeuwt in Groningen

Toch nog echte winter? Het sneeuwde in Groningen

Tóch nog echte winter: het sneeuwt in Groningen / Screenshot Twitter René Perdok

Foto van 'Anne Kersten'

VANDAAG, 17:12

Truien konden gerust de kast alweer in, winterjassen zijn ook niet nodig en de kans op een echte Elfstedentocht is minimaal. Wie had gedacht dat het dan tóch nog zou sneeuwen deze winter?

In Groningen was de verbazing groot toen er opeens dikke sneeuwvlokken uit de hemel vielen. En we hebben het ook niet zomaar over wat vlokken: de sneeuw bleef ook nog eens liggen!


Blok belooft Charlotte veranderingen, ‘geld is er genoeg’

Blokhuis belooft Charlotte veranderingen: ‘Geld is er genoeg’

Blok belooft Charlotte veranderingen, ‘geld is er genoeg’/ ANP

Foto van 'Nina Juffermans'

VANDAAG, 16:34

Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft „niet alleen woorden, maar ook daden" beloofd om de problemen in de geestelijke gezondheidszorg aan te pakken.

Dat gebeurde dinsdagochtend in een gesprek met Charlotte Bouwman, die al ruim een week demonstreert in het ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn in Den Haag.

„Het wordt een uitdaging om dit met elkaar te realiseren, maar geld speelt geen rol”, zo sprak staatssecretaris Blokhuis dinsdag over zijn eigen beloftes. De staatssecretaris gaat verzekeraars en aanbieders namelijk aan het werk zetten. De partijen moeten binnen vier weken met een plan komen voor voldoende zorgaanbod voor mensen met complexe, psychische aandoeningen. Op het moment staan deze mensen, zogenoemde ‘vastlopers’, vaak langdurig op een wachtlijst voor juiste zorg. Als de verzekeraars en aanbieders er binnen vier weken niet uit komen, zal het ministerie volgens Blokhuis de regie overnemen. Ook zal een al bestaande helpdesk voor vastlopers meer zichtbaarheid krijgen en moet de crisiszorg toegankelijker worden.


Man maakt wandeling met tas granaten

Man maakt wandeling met tas granaten

Man maakt wandeling met tas granaten / Politie Ede

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 16:21

Een wandeling door het bos maken is altijd goed voor de gezondheid. Als je een tasje met handgranaten bij je hebt, is het net iets minder goed voor je. 

Een man heeft maandag in Ede een wandeling gemaakt met een tas met daarin „zeer gevaarlijke handgranaten van Joegoslavische makelij", schrijft de politie in Ede op Facebook. Het duurde even voor hij zich realiseerde dat het een zeer explosieve wandeling kon worden, waarna hij de tas neerzette en de politie belde.

Niet verstandig


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Toerisme Giethoorn neemt af door coronavirus
Likeability of5

Toerisme Giethoorn neemt af door coronavirus

Ieder jaar komen naar schatting 350.000 Chinezen naar Giethoorn, maar dat aantal is dit jaar beduidend minder. /ANP

Foto van 'Demi Schoenmakers'

VANDAAG, 15:59

Sinds de uitbraak van het coronavirus blijken fors minder mensen op reis te willen naar China. Aan de andere kant lopen toeristische trekpleisters in Nederland omzet mis doordat Chinezen hun reis annuleren. 

Giethoorn is een van de populairste toeristische trekpleisters van Nederland. Ieder jaar komen naar schatting 350.000 Chinezen naar ‘het Venetië van het Noorden’. Maar dat aantal is dit jaar beduidend minder.

De Chinese overheid heeft vanwege het dodelijke coronavirus het reisadvies voor China aangescherpt en vanaf dinsdag gelden voor het hele land veiligheidsrisico’s. Zo mogen reisbureaus in China geen reispakketten meer aanbieden voor zowel binnen- als buitenland en dat kan een behoorlijke klap betekenen voor het toerisme in Nederland.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Kleine tattoos leveren meeste spijt op'

'Kleine tattoos leveren meeste spijt op'

'Kleine tattoos leveren meeste spijt op' / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:57

Een gigantische sleeve die je hele arm bedekt of een klein vlindertje op je voet. Van die laatste, kleinere tattoo hebben we toch het vaakst spijt. Soms al op dezelfde dag. 

Over grotere tattoos wordt meestal veel langer nagedacht en overlegd met de tattoo-artiest. Daardoor krijgen mensen minder vaak spijt van zo'n grote versiering, schrijft emeritus-hoogleraar Henri Beunders in het boek Optocht der tattoos.

Voor zijn boek maakt Beunders op basis van verschillende onderzoeken een lijst met argument voor spijt. Zo krijgen mensen met tattoos die met familieleden te maken hebben het minste spijt. Tattoos die in een vlaag van verliefdheid, rebellie of impulsiviteit zijn gezet, kunnen daarentegen vaker op berouw rekenen.


Nederlandse webshops volledig door voorraad mondkapjes

Ook Nederlanders slaan uit voorzorg mondkapjes in. Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Tosca de Jong'

VANDAAG, 14:53

Hoewel het coronavirus Nederland (nog) niet heeft bereikt, vliegen de mondkapjes over de toonbank. Nederlanders kopen ze massaal in.

Webshops die normaal gesproken af en toe mondkapje verkopen, weten nu niet meer waar ze het zoeken moeten: ze zijn door de voorraad heen. Nederlanders slaan uit voorzorg mondkapjes in om zo bestand te zijn tegen het besmettelijke virus uit China.

Meest gezocht


Schoenmaker werkt verder met grote teen als duim

9 vingers, 1 teen: werkt perfect. /University Hospitals of Derby and Burton

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:34

Hij was bang dat hij nooit meer zou kunnen werken. Gelukkig durfden de artsen van de 40-jarige David Lee het aan om een zeldzame operatie uit te voeren. 

De Brit verloor zijn duim toen hij met een machine een hak van een schoen afsneed. Zijn grote teen van zijn rechtervoet klaart nu de klus.

Tien uur


Likeability of5

'Wierook even schadelijk als sigaret'

Lekker, maar ook schadelijk. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 13:40

Een lekker geurtje in huis en je helemaal zen voelen. Wierookliefhebbers zweren bij de effecten van de geurstokjes, maar consumentenorganisatie Test Aankoop waarschuwt voor de gevolgen. 

De Belgische club deed onderzoek naar wierook en concludeert dat er stoffen in te vinden zijn die schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Sommige daarvan, zoals benzeen en formaldehyde, zijn zelfs kankerverwekkend.

Fijnstof en koolmonoxide


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nieuw koningsdagfestival in Amersfoort en Alkmaar

Bizzey. Ook onder meer De Jeugd van Tegenwoordig, Josylvio, Sam Feldt en WULF zijn in Alkmaar te vinden met Koningsdag. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:42

Het duurt nog even, maar op 27 april is het weer Koningsdag. Heb je nog geen plannen? Amersfoort en Alkmaar krijgen dit jaar een nieuw koningsdagfestival onder de noemer Oranje Koningsdag.

De organisatie maakte dinsdag de line-up bekend van de Nederlandse artiesten. Headliners in beide steden zijn De Jeugd van Tegenwoordig, Feest DJ Ruud en Josylvio. In totaal zijn er meer dan vijftig acts in de twee steden.

Minder naar Amsterdam


Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen sterk in opmars

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen sterk in opmars

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:00

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) blijkt in Nederland een sterke trend. Steeds meer bedrijven, met name in het Mkb, proberen duurzamer en meer verantwoord te ondernemen. Toch is dat minder eenvoudig dan het lijkt.

Is duurzaam ook altijd duurder?

Het is een gezegde onder ondernemers: het woord ‘duurzaam’ begint niet voor niets met ‘duur’. De meesten hebben de indruk dat duurzaamheid meer geld kost. Enerzijds is dat waar. Vaak betaal je meer geld voor biologische producten of producten met een keurmerk. Toch betekent dat niet altijd dat je een stuk duurder uit bent. Want ondertussen is ook een trend gaande waarbij zowel bedrijven als klanten bereid zijn om wat meer te betalen voor een duurzame oplossing.


Het is steeds drukker bij 113

Zelfmoord is doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren. Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:03

Het aantal gesprekken dat medewerkers van 113 Zelfmoordpreventie vorig jaar voerden, was bijna drie keer zoveel als in 2016. Er waren ruim 93.000 telefoongesprekken of chats met mensen die denken aan zelfmoord. 

Het is druk bij de lijn, blijkt uit jaarcijfers die Trouw opvraagde. De stijging betekent niet dat er ook meer zelfmoord wordt gepleegd. Dat aantal ligt al jaren rond de 1800 per jaar.

Meer naamsbekendheid


Rusland sluit grens met China om coronavirus
Likeability of5

Rusland sluit grens met China om coronavirus

Wegversperring op de grens van Hong Kong | Foto: EPA / Jerome Favre

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:11

Rusland sluit in de oostelijke regio belangrijke grensovergangen met China vanwege het coronavirus. Dat melden de Russische autoriteiten dinsdag.

De grens gaat dicht tot 7 februari. Het besmettelijke virus heeft in China inmiddels aan ruim honderd mensen het leven gekost. Wereldwijd zijn zeker 4000 personen besmet geraakt.

Naast het sluiten van de grens met China neemt Rusland ook maatregelen in Moskou. Het stadsbestuur van de hoofdstad meldt dinsdag „speciale controles" uit te voeren bij onder andere hotels en toeristische trekpleisters. Mocht er een alarmerende melding komen omtrent het virus, dan staan er medische noodteams klaar.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

'Fietsdiefstal moet prioriteit worden van politie'

Een slot is geen slot. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 09:35

Fietsbezitters weten het: aan het geluk met je stalen ros kan zomaar een einde komen door een ordinaire fietsendief. 

Dat gebeurt maar al te vaak. Toch is fietsendiefstal volgens belangengroep RAI Vereniging geen prioriteit voor de politie. De vereniging roept het kabinet op om iets te doen aan de diefstal.

‘Grote gevolgen maatschappij’


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar