Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 16 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Leven gered met AED van Jeroen Zoet

Een voetballer van Veendam 1894 zakte onlangs op het veld in elkaar, het was een acute hartstilstand. Gelukkig was er een gloednieuwe defibrillator die hem weer bij kennis kon krijgen.

Dit levensreddende apparaat was nog geen week eerder door niemand minder dan keeper Jeroen Zoet aan de vereniging gedoneerd, zo meldt de Telegraaf.

Reanimatie

De eerste paar minuten nadat iemand onwel wordt zijn cruciaal voor de overlevingskansen. Zoet, die zelf geboren is in Veendam, vindt het belangrijk dat er veel AED’s voor noodsituaties beschikbaar zijn. Daarom schonk hij er een aan zijn oude club.

In minder dan een week tijd bewees het apparaat zijn levensreddende waarde. Nadat een speler van het derde elftal onwel werd, kwamen EHBO’ers direct in actie. De man werd gereanimeerd en zijn hart begon na een poosje weer te kloppen.

Daarna is hij met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hij maakt het naar omstandigheden goed. Vanwege het snelle ingrijpen van hulpverleners en de aanwezigheid van de AED is ernstige schade voorkomen.

Redding

Jeroen Zoet vindt het bizar en bijzonder dat zijn donatie al zo snel een leven heeft gered. Hij reageert op het verhaal vanuit België, waar hij zich met het Nederland Elftal voorbereid op de vriendschappelijke interland.

De sluitpost van PSV is blij dat het goed gaat met het slachtoffer, ook stelt hij dat er op veel meer plekken AED’s moeten komen zodat er meer mensen gered kunnen worden na een hartstilstand.

Wanneer iemand onwel wordt, zijn de eerste paar minuten cruciaal. Daarom pleit de Hartstichting voor meer defibrillators die 24 uur per dag te gebruiken zijn. Op dit moment hangen er in ons land 10.000 van deze apparaten, maar dit moeten er volgens de stichting driemaal zoveel worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.