Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 23 okt 2018 / 21:20 uur

Koningin Máxima draagt bijzondere Stuart-diamant

Koningin Máxima droeg dinsdagavond bij het staatsbanket in Buckingham Palace de druppelvormige roosdiamant die bekendstaat als de ‘Stuart’. De blauwgrijze diamant van zo’n 40 karaat is in 1972 door koningin Juliana gebruikt bij haar staatsbezoek aan koningin Elizabeth en lag daarna al bijna 50 jaar in de kluis te wachten.

Dateert uit 1960

Kenners hadden het al wel verwacht dat Koningin Máxima de diadeem zou dragen. Eerder dit jaar droeg de koningin het juweel tijdens het staatsbezoek aan Luxemburg. Toen mistte er één ding: de Stuart-diamant. Maar dinsdag werd de zeldzame diamant toch echt uit de kluis gehaald.

Koningin Máxima droeg dinsdagavond bij het staatsbanket in Buckingham Palace de druppelvormige roosdiamant die bekendstaat als de ‘Stuart’. Foto: ANP

De ‘beroemde’ diamant is in 1690, vlak na de kroning van koning-stadhouder Willem III en koningin Mary II, in bezit van de familie gekomen als nog ruwe ‘Grote Steen’. Mary liet hem in peerroosslijpsel met 22 facetten slijpen volgens het model van de Amsterdamse roos.

Via vererving kwam de kostbare steen naar het stadhouderlijk hof in Den Haag. Alleen tijdens de ballingschap van stadhouder Willem V en zijn echtgenote Wilhelmina van Pruisen is de diamant voor korte tijd weer in Engeland geweest.

Niet op waarde te schatten

Royaltyjournalist Marc van de Linden laat aan RTL Boulevard weten dat de waarde van de diadeem niet is in te schatten. ,,Het komt nooit op de markt, want Juliana heeft het in een stichting gestopt waardoor het nooit verkocht kan worden. Maar stel dat je een groenblauwe diamant van veertig karaat kunt vinden dan ben je daar waarschijnlijk tientallen miljoenen voor kwijt. En dan heb je het nog niet eens over een historische steen zoals de Stuart-diamant.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Koningin Máxima draagt bijzondere Stuart-diamant
Sluiten