Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Koning Willem-Alexander moet vaker met de trein’

Koning Willem-Alexander zou vaker het vliegtuig links moeten laten staan en gewoon eens de trein moeten pakken. Dat vinden D66 en GroenLinks. Het moet klaar zijn met het milieuvervuilende vliegen voor korte tripjes.

Trein pakken

In mei vlogen Willem-Alexander en koningin Máxima per chartervliegtuig naar Luxemburg voor een staatsbezoek. Dat vindt D66 niet kunnen. „De koning en koningin hadden naar Luxemburg toch ook de trein kunnen pakken", vraagt D66-Kamerlid Joost Sneller zich af. Voor het gebruik van het regeringsvliegtuig zijn momenteel geen afspraken over minimale afstanden.

Sneller hoopt dat de koning het goede voorbeeld gaat geven, zeker in een tijd waarin veel Nederlanders zich zorgen maken over klimaatverandering. „Er is niet voor niets een mooie koninklijke loge op het station Hollands Spoor in Den Haag.” Het Kamerlid roept de koning op om voor korte tripjes de trein te nemen in plaats van het vliegtuig, schrijft het Algemeen Dagblad.

Koninklijke trein

Over twee weken staat er een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk op de planning en het is nog niet duidelijk welk vervoersmiddel gekozen is voor dat tripje. Sneller hoopt op een alternatief voor het vliegtuig. „Ik hoop per Eurostar", verwijst hij naar de trein die naar het Verenigd Koninkrijk rijdt.

De koning heeft de beschikking over een koninklijke trein, die vorig jaar met Koningsdag van stal werd gehaald. Het was voor het eerst in achttien jaar dat de trein met de nationale feestdag werd gebruikt.

Volgens de NS rijdt de koning wel eens met de reguliere internationale trein, hoe vaak wil de NS niet zeggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.