Metro
Metro Nieuws 19 okt 2018 / 10:54 uur

komende nachten ‘vallende sterren’ te zien

Volgens Weerplaza is vrijdagnacht een van de meest spectaculairste sterrenregens, de Orioniden, boven ons land te zien. Nu hopen dat de wolken het zicht niet belemmeren.

Onder ideale opstandigen zullen aankomende maandag 20 tot 25 meteoren per uur te zien zijn. De sterrenregen is met het blote oog te zien, maar er bestaat wel een kans dat de weersomstandigheden van dat moment roet in het eten gooien. „De kans op wolkenvelden is best groot”, aldus weervrouw Diana Woei tegen het AD.

Kies een goede plek

Ook de komende dagen zullen er veel vallende sterren te zien zijn. „Kies een goede plek uit, het liefst op het platteland, weg van het stadslicht en straatlantaarns. Laat je ogen ongeveer 15 minuten aan het donker wennen. Neem voor het comfort een strandstoel mee. En kleed je warm aan, want de nachten zijn komend weekend koud.” Volgens Woei zijn de sterren het beste te zien na het ondergaan van de maan, iets na 5.00 uur.

Oorzaak van de sterrenregen is de aarde die in zijn baan om de zon het gruis van de komeet Halley passeert. Als deze deeltjes door de dampkring van de aarde vallen, verbranden ze, waarna ze oplichten. Het zou gaan om vallende sterren uit het sterrenbeeld Orion.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
komende nachten ‘vallende sterren’ te zien
Sluiten