In het nieuws

Hoeveel recht op privacy hebben we eigenlijk?

Foto van 'Merel Driessen'

16 OKT 2018

Het is alweer even geleden dat ‘ie werd ingevoerd: de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Sinds 25 mei dit jaar geldt voor de hele Europese Unie dezelfde privacywetgeving en hebben wij als burger meer privacyrechten er bij gekregen. Toch weten we er nog maar weinig vanaf, blijkt uit onderzoek van accountantskantoor KPMG. Het nieuws over de AVG was de Nederlanders niet ontgaan, maar van onze nieuwe rechten maken we nog maar weinig gebruik.

Meer verantwoordelijkheid

Voordat de AVG werd ingevoerd, hadden we in Nederland de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). De Wbp was gebaseerd op de Europese privacyrichtlijn uit 1995, een tijd waarin internet nog in de kinderschoenen stond. En dus werd het weleens tijd voor nieuwe privacywetgeving, aangezien internet daarin heel wat heeft veranderd.

„De AVG is een set uniforme regels die voor alle organisaties in de Europese Unie geldt over hoe ze met persoonsgegevens om moeten gaan. De regels bepalen, als je persoonsgegevens wil gebruiken en verzamelen, wanneer je dat mag doen en aan welke eisen je moet voldoen”, legt David Korteweg van Bits of Freedom uit. Organisaties en bedrijven waar jij je persoonsgegevens aan hebt gegeven moesten met de Wbp al aan dit soort regels voldoen, maar de regels zijn nu aangescherpt. Dat verklaart deels waarom je mailbox in mei overstroomde met de vraag of je opnieuw toestemming wilde geven voor nieuwsbrieven die je via de mail kreeg.

Meer rechten

Toen de Wbp nog van kracht was, hadden we ook al onze privacyrechten. Sinds de invoering van de AVG hebben we als burger er meer rechten bijgekregen. „Een belangrijke is het recht op inzage. Dat houdt in dat je inzage moet kunnen krijgen over welke persoonsgegevens er over je verzameld worden, voor welke doeleinden en met wie die gegevens worden gedeeld”, vertelt Korteweg. Bovendien moeten organisaties je beter informeren hoe geautomatiseerde beslissingen op basis van die gegevens tot stand komen. „Voorheen had je dit recht ook al, maar de informatie die verstrekt moet worden is uitgebreid. Ook kan je dit recht gratis uitoefenen, wat betekent dat organisaties er dus geen geld voor mogen vragen.”

Een andere belangrijke is het recht op vergetelheid. „Onder bepaalde voorwaarden heb je het recht om persoonsgegeven te laten wissen.” Dit kan als een app of website bijvoorbeeld de persoonsgegevens van iemand jonger dan 16 jaar heeft verzameld. Of wanneer de persoonsgegevens niet meer nodig zijn voor de doeleinden waarvoor ze verzameld zijn. Ook het recht op vergetelheid was al in de Wbp, maar is nu veel breder.

Een heel nieuw recht is het recht op dataportabiliteit: „Je kan je gegevens meenemen naar een andere dienst. Een voorbeeld daarvan is zo’n healthapp. Als je daarmee je fietsdata bijhoudt en je wil overstappen naar een andere app, heb je het recht om die data mee te nemen naar de nieuwe app.” Korteweg legt uit dat dit ook zo werkt bij bijvoorbeeld muziekstreamingdiensten. Het moet mogelijk zijn om je afspeellijsten van Spotify mee te nemen naar bijvoorbeeld Apple Music.

Meer hulp

Heb je bij een bedrijf of organisatie een inzageverzoek ingediend, maar krijg je hier geen reactie op? Dan kan je naar de toezichthouder stappen. In Nederland is dit de Autoriteit Persoonsgegevens. „Inmiddels zijn er ruim zesduizend klachten en tips binnengekomen bij ons meldpunt. In augustus hebben we een tussenstand gegeven, waaruit bleek dat veel vragen en klachten gaan over dat iemands rechten niet juist worden afgehandeld”, aldus Martijn Pols van Autoriteit Persoonsgegevens. Als dat zo is, dan kan de Autoriteit Persoonsgegevens die organisaties of bedrijven aanschrijven en zelfs sancties opleggen. „Wij zijn de privacywaakhond voor zeventien miljoen mensen, die tegelijkertijd ook hun eigen waakhond moeten kunnen zijn.”

Korteweg benadrukt nog eens hoe belangrijk de privacyregels zijn. „Vergelijk het met de productveiligheid van speelgoed of voedsel. We vinden het heel belangrijk dat dat goed is en we er op kunnen vertrouwen. Dat willen we ook met de diensten die jouw persoonsgegevens hebben. De diensten moeten daar op een zorgvuldige manier mee omgaan. De regels helpen daarbij. Ze gaan niet alles oplossen, maar zijn wel een stap in de goede richting.”

Dit kan je zelf doen

Allemaal leuk en aardig die nieuwe privacywet, maar niet iedereen op internet houdt zich aan de regels. Bits of Freedom geeft je tips over hoe je toch je privacy kan waarborgen, ook op internet.

  1. Gebruik verschillende wachtwoorden. Het is er één die je vaak hoort, maar gebruik nooit overal hetzelfde wachtwoord voor. Wanneer iemand dan van 1 account jouw wachtwoord weet, kan diegene dus overal inloggen. 
  2. Kijk kritisch naar je zoekmachine. Bing en Google geven namelijk niet zoveel om jouw privacy en gebruiken jouw zoekopdrachten voor bijvoorbeeld adverteerders. Bits of Freedom raadt je daarom StartPage of DuckDuckGo aan, zoekmachines die geen cookies gebruiken en je ip-adres en browser niet registreren.
  3. Wees altijd up-to-date. Check regelmatig of je computer, telefoon of apps moeten worden geüpdatet. Met die updates worden namelijk veiligheidslekken in systemen gedicht. 
  4. Check je browser. Google geeft niet veel om je privacy en dus Google Chrome ook niet. Net als Safari (Apple) en Internet Explorer (Windows). Volgens Bits of Freedom kan je het best Firefox gebruiken, waar je gemakkelijk je privacyinstellingen kan aanpassen.
  5. Neem afscheid van Whatsapp. Voor veel mensen een heftige stap, maar ook Whatsapp is niet helemaal heilig. De app is in handen van Facebook en verzamelt net zo goed informatie over jou. Bits of Freedom raadt Signal aan: hetzelfde principe, maar de app slaat geen metadata over je op. 

Berend Boudewijn, de echtgenoot van Martine Bijl in de studio van De Wereld Draait Door na de bekendmaking van de NS Publieksprijs.
Likeability of5

Martine Bijl wint NS Publieksprijs

Berend Boudewijn, de echtgenoot van Martine Bijl in de studio van De Wereld Draait Door na de bekendmaking van de NS Publieksprijs. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Martine Bijl heeft met Rinkeldekink de NS Publieksprijs 2019 gewonnen. Het werk is daarmee het Boek van het Jaar 2019.

Namens de in mei overleden auteur en presentatrice nam haar man Berend Boudewijn de prijs in ontvangst in het tv-programma De Wereld Draait Door.

De bestverkochte titels


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Prins Andrew legt openbare functies neer.
Likeability of5

Prins Andrew legt openbare functies neer

Prins Andrew legt openbare functies neer. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Britse prins Andrew legt zijn openbare functies neer naar aanleiding van een omstreden interview over zijn relaties met de overleden Amerikaanse zakenmagnaat Jeffrey Epstein.

Hij belooft opsporingsinstanties die de affaire-Epstein onderzoeken, indien gewenst, medewerking te verlenen. Hij voelt mee met de slachtoffers van de Amerikaanse zedendelinquent en miljardair, meldden Britse media woensdag.

Slechte inschatting


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Betaald voetbalclubs leggen wedstrijd één minuut stil tegen racisme
Likeability of5

Voetbalclubs leggen wedstrijd één minuut stil tegen racisme

Betaald voetbalclubs leggen wedstrijd één minuut stil tegen racisme. / Screenshot Ons Oranje

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Aankomend weekend zal er op de Nederlandse velden één minuut niet gevoetbald worden. Het voorstel van de Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie is aan alle clubs voorgelegd. Het doel is aandacht vragen voor racisme.

Het statement zal direct na het klinken van het eerste fluitsignaal gemaakt worden. Terwijl de spelers stil blijven staan, zal op de scoreborden te tekst: ‘Racisme? Dan voetballen we niet’, verschijnen.

Uitvoering aan clubs zelf


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nederlandse tropenarts besmet met lassavirus.
Likeability of3

Nederlandse tropenarts besmet met lassavirus

Nederlandse tropenarts besmet met lassavirus. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Sierra Leone is een Nederlandse tropenarts besmet geraakt met het lassavirus, dat de gevaarlijke lassakoorts kan veroorzaken. 

De arts is ziek geworden tijdens het werk en naar Nederland gerepatrieerd met een speciale vlucht, maakte het RIVM bekend.

Verspreiding voorkomen


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Het stadhuis in Haarlem wordt ontruimd vanwege een verdacht voorwerp op de trap voor het gebouw aan de Grote Markt.
Likeability of3

Verdacht object in Haarlem lijkt handgranaat

Het stadhuis in Haarlem wordt ontruimd vanwege een verdacht voorwerp op de trap voor het gebouw aan de Grote Markt. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het verdachte object dat is aangetroffen op de trap voor het stadhuis van Haarlem lijkt volgens de politie een handgranaat te zijn. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het voorwerp inmiddels weggehaald.

Na de vondst woensdagmiddag werd het stadhuis aan de Grote Markt ontruimd, maar kort na 17.00 uur werd het gebouw weer vrijgegeven. Ook de afzettingen in de omgeving werden opgeheven.

De Haarlemse burgemeester Jos Wienen wordt al geruime tijd beveiligd, omdat hij wordt bedreigd. Uit welke hoek die dreiging komt is niet bekend. De politie kan niet zeggen of er een verband is met de vondst van de vermoedelijke handgranaat.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira (midden) wordt gesteund door medespelers.
Likeability of5

OM: spreekkoren FC Den Bosch waren strafbaar

Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira (midden) wordt gesteund door medespelers. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De racistische uitingen, oerwoudgeluiden en Zwarte Piet-liedjes die zondag klonken vanaf de tribune van FC Den Bosch waren 'voor zover we nu kunnen beoordelen' strafbaar. Dat stelt het Openbaar Ministerie.

Of er ook aanhoudingen worden verricht onder de supporters van Den Bosch die dergelijke uitingen richting Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira deden, kan het OM nog niet zeggen.

Onderzoek naar Hitlergroet


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Jongerenpartij D66: gratis soa-testautomaat oplossing voor drukte GGD
Likeability of3

'Gratis soa-testautomaat oplossing voor drukte GGD'

Jongerenpartij D66: gratis soa-testautomaat oplossing voor drukte GGD/ ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

GISTEREN

Er moet snel een oplossing komen voor het capaciteitsprobleem rondom soa-testen bij de GGD regio Utrecht. Dat vindt de jongerenpartij van D66, de Jonge Democraten in Utrecht. Hun voorstel: een soa-test die je anoniem en gratis uit de muur kunt halen. 

In Nederland kun je op verschillende manieren een soa-test laten doen. Iedereen kan bij de huisarts terecht. Jongeren onder de 25 jaar, sekswerkers en andere risicogroepen, kunnen zich gratis en anoniem laten testen bij de GGD, als daar plek is. Val je buiten deze doelgroepen, dan moet je naar de huisarts. Bij de huisarts vallen de kosten vaak binnen het eigen risico. De GGD regio Utrecht en alle andere GGD’en in het land kampen met drukte. Daardoor kan niet iedereen terecht en word je automatisch doorverwezen naar de huisarts. Op dit moment zijn er verschillende soa-testautomaten in Nederland waar je anoniem een test kunt halen, maar daar moet je voor betalen.

Lange wachttijden


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Ziekenhuisstaking: de woede waar staken geen optie is

Ziekenhuisstaking: de woede waar staken geen optie is

Het personeel van het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. Foto: Tim van der Steen

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

In 83 ziekenhuizen geldt woensdag 20 november het ‘zondagsrooster’. Waar mogelijk legt personeel het werk neer en worden behandelingen opgeschort. Ook waar staken écht niet kan, wordt met zachte hand getoond dat het menens is.

Teun Terlingen (67) ligt ontspannen op bed. Buiten is het snijdend fris op woensdag, maar daar merkt hij niets van. Het is in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein behaaglijk warm en er schijnt een heldere novemberzon door het raam naar binnen. Aan het voeteneind van het bed prijken foto’s en tekeningen van kleinkinderen: Go lieve Teun! Dikke kus, zet ‘m op opa! Zijn vrouw Loes zit daar ook, op een stoel, zij kijkt hem liefdevol aan.

Ziekenhuisstaking: de woede waar staken geen optie is

Patiënt Teun Terlingen: „De mensen hier doen zo ontzettend hun best." Foto: Tim van der Steen


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


Bram Moszkowicz tijdens de persconferentie van de politieke partij VNL.
Likeability of5

Bram Moszkowicz wil terugkeren als advocaat

Bram Moszkowicz tijdens de persconferentie van de politieke partij VNL. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Bram Moszkowicz wil weer aan het werk als advocaat. De ex-strafpleiter werd in 2012 uit zijn ambt gezet.

Moszkowicz heeft daartoe een verzoek ingediend bij de Orde van Advocaten Midden-Nederland. Ernst de Win, advocaat en oud-deken van de Orde van Advocaten in Den Haag, staat de ex-strafpleiter bij in zijn verzoek.

Niet inhoudelijk reageren


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Bij een schietpartij aan de Imstenrade in Buitenveldert is advocaat Derk Wiersum doodgeschoten.

Neef Taghi aangehouden voor moord op Derk Wiersum

Bij een schietpartij aan de Imstenrade in Buitenveldert is advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor de moord op advocaat Derk Wiersum is woensdag een neef van de voortvluchtige Ridouan Taghi aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord. 

Dat melden betrouwbare bronnen. De politie bevestigt een aanhouding, maar wil niet bevestigen of ontkennen dat het gaat om een neef van de meestgezochte verdachte van Nederland.

Helers aangehouden


Boeren willen 2,9 miljard, Schouten noemt het plan 'serieus'

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Boerenorganisaties vragen de overheid 2,9 miljard euro voor maatregelen om onder meer hun stikstofuitstoot te verminderen. Met het geld willen ze allerlei maatregelen nemen en systemen ontwikkelen die de impact van de landbouw op de natuur verkleinen.

De brancheorganisaties en actiegroepen die zich hebben verenigd in het zogeheten Landbouw Collectief pleiten voor oprichting van een speciaal ontwikkelings- en investeringsfonds. Dat mag volgens hen niet ten koste gaan de rest van de landbouwbegroting. Het bedrag van 2,9 miljard euro zou in de komende vijf jaar beschikbaar moeten komen.

Vaker in de wei


Metro zoekt een redactiestagiair(e)!

Metro zoekt een redactiestagiair(e)!

Metro zoekt een redactiestagiair(e)!

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Metro is op zoek naar een creatieve en enthousiaste redactiestagiair(e). Volg jij het nieuws op de voet en begrijp je wanneer een verhaal nieuws is? Dan zoeken wij jou!

Metro is het enige gratis dagblad van ons land. We voorzien dagelijks zo’n 750.000 reizigers van het laatste nieuws op het gebied van binnenland, sport, lifestyle en meer. Daarnaast heeft onze site metronieuws.nl maandelijks 1,6 miljoen bezoekers.

Wat ga je doen?
Als redactiestagiair(e) schrijf je voor zowel metronieuws.nl als de krant. Je draagt onderwerpen aan in de redactievergadering, brainstormt, belt, gaat op pad en werkt verhalen uit.


Likeability of2

Zwangere vrouw levend verscheurd door loslopende honden

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In Frankrijk is een zwangere vrouw op gruwelijke wijze vermoord. De 29-jarige Elisa Pilarski is tijdens een boswandeling om het leven gebracht door loslopende honden.

In het Forêt de Retz, een bosgebied vlakbij Compiègne, maakte de vrouw met haar vijf honden een wandeling, terwijl er ook een drijfjacht plaatsvond. In een dergelijke jacht drijven honden in dienst van jager een groep wilde dieren richting een bepaald gebied.

Paniek


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Autoruiten niet goed gekrabd? 380 euro boete

Autoruiten/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De winter staat weer voor de deur en dan kan het geen kwaad om aan bepaalde dingen herinnerd te worden. Zoals dat krabben loont.

Wie met niet goed gekrabde autoruiten de weg opgaat, riskeert een fikse boete van 380 euro. Volgens de weermannen van Buienradar is donderdagochtend de eerste keer deze winter dat krabben echt nodig is.

Geen vierkantje


like
user_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nog een dode in Irak op het conto van de Nederlandse staat

De vlag van Irak/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Nederlandse staat is mogelijk aansprakelijk voor een schietincident in Irak waarbij in april 2004 een dode viel. De auto waarin het slachtoffer zat werd bij een controlepost onder vuur genomen door zowel een Nederlandse militair als door Iraakse troepen.

De rechtbank in Den Haag stelt woensdag in een tussenvonnis in de zaak dat niet meer kan worden vastgesteld wie het dodelijke schot loste. Dat de Nederlandse militair het vuur opende, is volgens de rechtbank niet onrechtmatig. De controlepost was een half uur voor het incident beschoten uit een andere auto en de Iraakse troepen waren begonnen met schieten, wat de Nederlander kan hebben opgevat als een beschieting vanuit de auto.

Geleid door Nederlanders


OM verzwaart verdenking Jos B. in zaak Verstappen

Het monument voor Nicky Verstappen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Openbaar Ministerie wil de verdenkingen tegen Jos B. verzwaren van doodslag naar gekwalificeerde doodslag. Dat laatste wil zeggen dat iemand is gedood om een ander strafbaar feit te verdoezelen.

Volgens het OM heeft B. de 11-jarige Nicky Verstappen gedood nadat hij hem seksueel had misbruikt. Voor moord en gekwalificeerde doodslag geldt dezelfde maximale straf, het verschil tussen deze twee is dat een moord met voorbedachten rade is gepleegd.

Brunssummerheide


Dit zijn de mensen achter de lollige webcare-antwoorden
Likeability of5

Dit zijn de mensen achter de lollige webcare-antwoorden

Iedere dag ontvangen bedrijven als NS en bol.com duizenden vragen, opmerkingen en klachten op social media / ANP

Foto van 'Casper van der Veen'

GISTEREN

Iedere dag ontvangen bedrijven als NS en bol.com duizenden vragen, opmerkingen en klachten op social media. Hoe is het om die te moeten beantwoorden?

„Hoe kan ik momenteel het best van Den Bosch naar Tilburg reizen?”, tweet Jordy maandagmiddag. Binnen drie minuten volgt reactie van @NS_Online: „Je kunt op dit moment het beste omreizen via Eindhoven! Vanaf daar kun je naar Tilburg.” Er wordt zelfs een handleiding bijgevoegd met hoe de reiziger geld terug kan vragen als de vertraging oploopt. „Dank je wel!”, stuurt Jordy.

De medewerkers belast met het beantwoorden van al deze vragen en opmerkingen op social media werken in wat webcare genoemd wordt. Bijna ieder bedrijf van formaat heeft tegenwoordig een afdeling die snel vragen beantwoordt, klachten probeert om te zetten naar oplossingen en met geestige gifjes en woordgrappen het eigen merk een positieve uitstraling probeert te geven.


like
user_67181ba2e216edf8b07bf68e0e7d231a3539fb79_avatar

Aantal terreurdoden daalt, probleem wel steeds mondialer

Eind vorig jaar was er een dodelijke aanslag op de kerstmarkt van Straatsburg/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Wereldwijd is het aantal terreurdoden in 2018 voor het vierde opeenvolgende jaar afgenomen. Volgens cijfers van the Institute for Economics and Peace (IEP) kwamen er vorig jaar 15.952 mensen door terrorisme om het leven. Dat is ruim 15 procent minder dan in 2017 en ruim de helft minder dan in 2014.

Toch zijn er ook statistiek die wel zorgen baren. Zo is het terrorisme verder verspreid dan in de voorbije jaren. In liefst 71 landen was er minimaal één dodelijk slachtoffer, dat is het hoogste aantal sinds 2002.

Afghanistan