Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Hoe kon vrouw 16 miljoen pond uitgeven bij Harrods?

In Groot-Brittannië is ophef ontstaan over de uitgaven van Zamira Hajiyeva bij het Britse warenhuis Harrods. De vrouw is het mikpunt van een anti-corruptie onderzoek, nadat ze in tien jaar tijd 16 miljoen Britse pond (18,3 miljoen euro) uitgaf bij de warenhuisketen.

Omgerekend gaat het volgens Britse media om een bedrag van 4.000 pond per dag. De vrouw kocht tevens een huis van 11,5 miljoen pond, op steenworp afstand van het warenhuis en financierde de aankoop van een golfbaan ter waarde van 10,5 miljoen pond. De Britse autoriteiten vragen zich af hoe de vrouw zich deze uitgaven kon veroorloven.

Fraude

Hajiyeva riskeert haar vermogen als zij niet kan uitleggen waar het geld vandaan komt. De vrouw, geboren in Azerbeidzjan, is het eerste doelwit van een nieuwe regeling van het Britse hooggerechtshof. De unexplained wealth order (UWO) heeft als doel om personen die verdacht worden van corruptie aan te pakken.

Hajiyeva is de vrouw van Jahangir Hajiyeva, een bankier uit Azerbeidzjan die werkte bij een staatsbank. Hem werd een gevangenisstraf van vijftien jaar opgelegd vanwege het plegen van fraude, waarbij tientallen miljoenen verdwenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.