Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Hierom moet de CO2-uitstoot aangepakt worden

In het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken de stijging van de temperatuur te beperken tot 2 graden Celcius, maar een stijging van 1,5 graden Celcius is ook ambitieus. Dat staat in het Intergouvernementele Plan tegen Klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties (VN). Het rapport is de uitwerking van de afspraken die in 2015 in Parijs zijn gemaakt.

Die halve graad maakt een heel groot verschil.

Gevolgen voor klimaat en mensheid

In het rapport staat dat landen er alles aan moeten doen om het bij die 1,5 graden te houden, omdat de gevolgen bij een hogere stijging rampzalig zijn. Een stijging van 1,5 graden heeft namelijk al verstrekkende gevolgen voor het klimaat en de mensheid, stelt de VN in het rapport.

CO2-uitstoot

Om de temperatuur niet te veel te laten stijgen zijn „verstrekkende en niet eerder vertoonde veranderingen nodig", staat in het rapport.

De CO2-uitstoot moet in 2030 45 procent lager zijn dan het was in 2010 en moet in 2050 tot nul zijn gebracht. „Duurzame energie moet 70 tot 85 procent van de energie zijn in 2050 om de opwarming op 1,5 graden in 2100 te houden", schrijven de onderzoekers. Dat is nu 25 procent. „Als dat niet lukt, moeten er nieuwe methodes worden ontwikkeld om CO2 uit de lucht te halen."

Zeespiegel stijgt

Volgens de onderzoekers stijgt de zeespiegel tien meter minder als de temperatuur met 1,5 graden stijgt in plaats van 2 graden. Ook smelt minder ijs in Antarctica en blijven nog een paar stukken koraalrif over.

Sinds de negentiende eeuw is de temperatuur wereldwijd al met 1 graden gestegen, volgens het rapport komt dat door de industrialisatie die toen op kwam zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.