Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Herdenking Oss: ‘De wereld stond even stil’

Het tragische spoorwegongeluk in Oss dat vorige maand vier kinderen het leven kostte, is maandagmiddag herdacht. Honderden inwoners van Oss verzamelden zich in het stadion van Top OSS. „Een verschrikkelijke klap. De wereld stond even stil", zo startte burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans de herdenking.

„Lieve familie. Wij hoorden net hoe die dag in jullie gezinnen begon. Ook voor ons begon het als een gewone dag, waarbij iedereen op weg was naar werk of naar school." Buijs-Glaudemans beschrijft vervolgens hoe politie, hulpverleners en omstanders een bijdrage leveren in de eerste momenten na het noodlottige ongeval.

„Een man in een auto ziet het gebeuren, sprint zijn auto uit, springt over de spoorboom heen om zich te ontfermen over de leidster en het gewonde kind. Een vrouw uit de buurt die verpleegster is biedt eerste hulp, haar man haalt thuis lakens voor de privacy." Voor de machinist en de conducteur was het te emotioneel om de dienst in Theater De Lievekamp bij te wonen, vertelde ze. In totaal waren ongeveer 550 genodigden aanwezig, onder wie familie en hulpverleners.

Herdenking

Tijdens de dienst was er ruimte voor muziek, onder meer van zangeres en musicalartiest Vajèn van den Bosch, die optrad met een kinderkoor. Locatiemanager van kinderdagverblijf Okidoki Manon de Laat sprak van een „pikzwarte dag" en over „gevoelens van verdriet, pijn en gemis om alles wat verloren ging". Ze vertelde dat de leidster nog steeds in het ziekenhuis ligt. „Ze maakt lichamelijk sprongen vooruit, maar heeft geestelijk een lange weg te gaan."

Directeur Peter Janssen van basisschool De Korenaer noemde het verdriet ‘enorm en intens’. „We hebben zoveel steun gehad aan het overstelpende aantal reacties uit Oss en de rest van Nederland."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.