In het nieuws

Genderneutraal in paspoort: 'Ik wilde mensje zijn'

Genderneutraal in paspoort: 'Ik wilde mensje zijn'

Zeegers is de eerste met een genderneutraal paspoort / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

29 OKT 2018

X/X staat er sinds vorige week vrijdag in haar paspoort. In plaats van de gebruikelijke V/F of M/M. De 57-jarige Leonne Zeegers voelt zich namelijk niet per se man of vrouw. Soms het een en soms het ander, maar ze voelt zich vooral neutraal en dat is nu eindelijk ook in haar paspoort opgenomen.

Derde gender

Het heeft even geduurd, twee jaar om precies te zijn, maar nu mocht Zeegers dan eindelijk naar het stadskantoor in Breda om haar paspoort op te halen. Voor die tijd leefde ze eigenlijk al zeven jaar openlijk genderneutraal en ze wilde dat ook officieel geregistreerd hebben, maar daar kwam de nodige rompslomp bij kijken. Zo moest ze aanvankelijk aantonen dat er twijfel was over haar sekse bij de geboorte. De rechter oordeelde uiteindelijk dat sekse niet het belangrijkste was en de „tijd rijp was voor een derde gender”. „Ik ben er nu wel klaar mee, ik heb bereikt wat ik wilde bereiken”, vertelt ze. „Nu wil ik nog wat betekenen voor alle andere mensen die nog worstelen met hun gender of sekse.” Dat is ook de reden dat Zeegers toch besloten heeft om interviews te geven. En dus stonden er afgelopen vrijdag tientallen journalisten klaar om deze stap vast te leggen.

Met haar intersekse heeft Zeegers inmiddels vrede. „Het is de rode draad in mijn leven geweest, maar hoe ouder je wordt hoe meer het op de achtergrond terecht komt. Ik heb nu de rust gevonden, terwijl ik vroeger nog zoekende was.” Toen worstelde ze met zichzelf; met Leon of Leonne zijn.

Penis en clitoris

„Toen ik geboren werd, had ik iets tussen mijn benen zitten dat zowel als een kleine penis of als een grote clitoris te beschrijven viel. Overigens was dat op de boerderij waar mijn ouders opgroeiden heel normaal: mijn ouders hadden wel vaker dieren gezien die neutraal geboren werden.” Op de boerderij heeft dat een naam: een onzijdig dier heet een kwee. Bij mensen heet dat intersekse. „Op de boerderij wordt daar over gesproken, bij mensen niet." Leonnes' ouders waren daarin een uitzondering, maar ze maakten wel een keuze: „Mijn ouders besloten me als jongen te laten registreren: mocht ik namelijk ooit vrouw willen worden, zou die overgang operationeel makkelijker zijn dan van vrouw naar man.”

Toch voelde Leonne qua identiteit zich de eerste zes jaar van haar leven geen jongetje. „Ik had twee oudere zussen en omdat ik eigenlijk alleen maar meisjes om mij heen had, heb ik me meer met hen geïdentificeerd. Voornamelijk omdat ik niet wist hoe jongens zich gedroegen. Toen ik een jaar of zes was, kreeg ik door dat ik niet hetzelfde was als mijn vriendinnetjes. Dat we daarom ook andere kleren droegen. Ik zag verder geen verschil tussen jongens of meisjes.” Daar kwam ze pas achter toen ze naar de jongensschool ging.

Genderneutraal in paspoort: 'Ik wilde mensje zijn'

Ze voelt zich meer mens, dan man of vrouw / ANP

Sterk en macho

Daarna belandde ze in de mannenwereld. „Ik was heel sterk en macho, maar werd ook als een vrouwelijke man gezien. Ik kon echter wel meekomen in de mannenwereld en ben hoog in de pikorde geëindigd.” Na haar dertigste scheidde Leonne van haar vrouw en ging ze de wereld rondtrekken. „Op veel plekken zeiden ze dat ik geen man was, dat ik de ogen van een vrouw had. Toen ben ik me af gaan vragen of ik de afgelopen jaren toneel had gespeeld.”

Binnen een paar weken was de transitie van man naar vrouw waarheid geworden. „Mijn omgeving ging er eigenlijk goed mee om, ze vonden het kloppen.” Voor haar ex was het in eerste instantie een behoorlijke klap. „Maar zij heeft er nu ook vrede mee.” Ook voor haar zoon is het inmiddels de meeste normale zaak van de wereld. Zeegers heeft hem zo genderneutraal mogelijk opgevoed, waardoor hij zowel eigenschappen heeft die aan mannen áls vrouwen toegeschreven kunnen worden. „Enerzijds is hij sportief en sterk, maar ook heel lief en empathisch.”

Oorlogen voorkomen

„Jongens en meisjes zijn gelijk in spierkracht tot hun twaalfde, pas in de puberteit komen daar verschillen in. Dan gaan de hormonen namelijk pas echt hun werk doen. Gender, dat zit tussen je oren en heeft voor een groot deel met opvoeding te maken.” Het genderneutraal opvoeden van kinderen en hen daarbij zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen geven is een goed iets, volgens Zeegers. Dat zorgt ervoor dat kinderen gelukkiger worden en zichzelf kunnen zijn. Dat ze als volwassenen evenwichtiger worden. „Dat voorkomt machtsstrijd en mogelijk zelfs oorlog.”Als het aan Zeegers ligt, zouden de rollen jongetje en meisje helemaal vervallen. „Vroeger wilde ik gewoon mezelf zijn, wilde ik mensje zijn.”

Ze heeft het idee dat als je vroeg begint met het „duwen” in bepaalde rollen, je automatisch grote verschillen tussen man en vrouw krijgt. „Dat een man bijvoorbeeld meer technisch inzicht heeft of een vrouw zorgzamer is, dat is onzin: ik heb al mijn technisch inzicht van mijn zus. Zij was degene die me vroeger uitlegde hoe ik een bouwpakket in elkaar moest zetten.” De mate waarin iemand bijvoorbeeld technisch inzicht heeft, heeft volgens Zeegers alleen te maken met opvoeding en het speelgoed dat iemand in zijn jeugd aangereikt krijgt.

Neutrale wereld

Zeegers wacht nu op de politiek, die de volgende stap in het proces moet zetten. Andere genderneutralen moeten namelijk zelf een rechtszaak starten om ook officieel genderneutraal te zijn. „Eigenlijk kan het sekse gewoon uit het paspoort, het is nergens goed voor. In het rijbewijs staat het bijvoorbeeld ook niet, dan kan het ook uit het paspoort verdwijnen." Het verdwijnen van het sekse is volgens Zeegers namelijk de start van het stoppen met verschillen zien tussen vrouwen en mannen. Daarna ziet ze een soort ideale wereld ontstaan. Dan zouden er namelijk geen mannen- of vrouwengroepjes meer zijn, dan is het meer gemengd. „Dan is er minder discussie tussen man en vrouw; iedereen is gelijk en heeft gelijke kansen. Iedereen kan laten zien waar hij of zij goed in is en alle banen zijn voor iedereen, er is geen discriminatie meer op dat gebied.”

„Een neutrale wereld is voor bijna iedereen beter. Iedereen kan dan zelf bepalen hoe de wereld hen ziet: als iemand zich mannelijk wil gedragen is dat prima en als een man zich wil opmaken ook. Iedereen mag het allemaal zelf weten", aldus Zeegers.


Rebelse Belg trekt broek naar beneden in stemhokje

Het feest van de democratie in België ©Facebook

Foto van 'Jelmer Visser'

1 UUR

Waar Nederland donderdag al aan de beurt was om te stemmen voor het Europees Parlement gebeurt dit in de meeste andere lidstaten, waaronder België, pas zondag. Niet iedereen lijkt dit feest van de democratie echter even serieus te nemen.

In Antwerpen vond een rebelse stemmer het kennelijk dusdanig benauwd in het stemhokje dat hij zijn gulp openritste en riem lostrok om vervolgens de zwaartekracht zijn werk te laten doen, zo schrijft het Laatste Nieuws.

Belgische verkiezingsmoppen


New York zet geiten in als onkruidbestrijders

De geiten gingen meteen aan de slag ©Reuters, still

Foto van 'Jelmer Visser'

2 UUR

Een kudde van 25 geiten gaat de hoveniers van het New Yorkse Riverside Park de komende weken helpen met het bestrijden van invasieve plantensoorten. 

Deze hulp is ingeschakeld omdat het park last heeft van de woekerende gifsumak (in het Engels beter bekend als poison ivy). De dieren zijn afgelopen week onder grote belangstelling en gejuich uitgezet in het park.


Vermiste trucker zat vast in Poolse cel

Vermiste trucker zat vast in Poolse cel

Rob Wijhers wordt sinds 21 mei vermist. Foto: Politie

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:54

De sinds 21 mei vermiste vrachtwagenchauffeur Rob Wijhers uit Limburg heeft vermoedelijk een nacht vast gezeten in een Poolse cel. Volgens de politie had hij te diep in het glaasje gekeken en moest hij zijn roes uitslapen in de cel. Na een nacht werd hij weer vrijgelaten, maar sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.

Persoonlijke spullen

De 52-jarige trucker was in Polen voor zijn werk. Op 21 mei had zijn dochter voor het laatst contact met hem. Hij bevond zich toen in Slubice, vlak over de Duitse grens bij Franfurt an der Oder. De vrachtauto van Wijhers werd daar gevonden met zijn persoonlijke spullen er nog in, waaronder zijn telefoon.


Ga naar Lollapalooza in Berlijn met € 25,- korting

Foto: Stephan Flad

In samenwerking met CJP

22 MEI 2019

Altijd leuk als je een festival in het buitenland pakt: je weet ineens wat er speelt in Spanje, Duitsland of Italië. Op Lollapalooza Festival sta je bijvoorbeeld oog in oog met Kraftklub: fris en fruitige gitaarpop in de stijl van Two Door Cinema Club en The Strokes. Maar een dikke lijst aan internationale artiesten zie je net zo goed tijdens ons eigen popfestival in het Pinksterweekend. Of misschien ben jij zelf artistiek talent in de dop? Ontdek de nieuwe CJP-deals hier. Scoor je tickets snel of bestel eerst je CJP direct onderaan deze pagina.

Lollapalooza Festival: € 25,- korting op je ticket + reis

Foto: Stephan Flad


Fietser overleden na val in Mook

Fietser overleden na val in Mook

De fietser uit Wijchen was ernstig gewond en werd naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:40

Een fietser is in de nacht van zaterdag op zondag overleden aan de gevolgen van een ongeluk in het Noord-Limburgse dorp Mook. De 67-jarige man uit Wijchen overleed in het ziekenhuis in Nijmegen.

Het ongeluk gebeurde zaterdagavond rond 21.00 uur. De 67-jarige man fietste samen met een andere fietser over Groesbeekseweg. Na een tijdje bleek dat de man uit Wijchen achterop was geraakt. De andere fietser, die voorop reed, keerde terug en zag de 67-jarige man gewond op de grond liggen.

De fietser uit Wijchen was ernstig gewond en werd naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht. Daar bleek alle hulp vergeefs.


Win 2 kaarten voor MELT Festival!

Foto van 'Metro'

23 MEI 2019

Wil jij met vriend of vriendin naar Melt op het terrein van de voormalige kolenmijn Ferropolis in Duitsland? Doe dan mee aan deze winactie van Metro en Festival.Travel en wie weet gaan jullie van 19-21 juli los op de beste pop-, hiphop- en elektronische acts!

Melt vindt plaats aan het Gremminmeer tussen de industriële bouwwerken, hijskranen, graafmachines en pakhuizen, die voor een unieke sfeer zorgen. Overdag wordt er gechilld op het strand, ’s avonds transformeren kleurrijke en visuele kunstinstallaties het festivalterrein tot een futuristische lichtstad. Dit jaar check je op Melt onder meer: Bon Iver, Asap Rocky, Jorja Smith, Skepta, Solomun, Four Tet, Modeselektor live, Bilderbuch, Rin, The Black Madonna, Bonobo dj, David August en Charlotte de Witte.

Kans maken op 2 kaarten? Vul hieronder jouw gegevens in:


Ultieme poging tot overleg over ov-staking

Ultieme poging tot overleg over ov-staking

Het kort geding dat op 10.00 uur op Schiphol begon, is geschorst. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:30

Vakbonden, NS, Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer doen een ultieme poging om tot een oplossing te komen voor de bereikbaarheid van de luchthaven tijdens de staking van het openbaar vervoer dinsdag. Het kort geding dat Schiphol had aangespannen is geschorst.

Openbare orde

De luchthaven maakt zich zorgen over de openbare orde als Schiphol niet met de trein bereikbaar is. De gemeente Haarlemmermeer deelt die zorgen en sloot zich aan bij het kort geding.


Camera videoWin een EasyToys box twv € 150,-

Foto van 'Metro'

20 MEI 2019

Het is masturbatiemaand en dat vieren we bij EasyToys. Tijd voor jezelf, tijd voor mei! Met de #MyGuiltyPleasure box van EasyToys heb je alle ingrediënten in huis voor een sexy avond vóór en mét jezelf. Kans maken? Vul hieronder jouw gegevens in:

Kun je niet wachten op de prijsuitreiking of ben je nieuwsgierig naar al onze andere producten? Bekijk dan ons ruime assortiment met spannende speeltjes op easytoys.nl.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

23 MEI 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Scooterrijder overleden bij ongeluk in Baarn

Scooterrijder overleden bij ongeluk in Baarn

Voor zover bekend zijn er geen andere mensen betrokken bij het ongeluk. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:09

Een 55- jarige man uit Baarn is in de nacht van zaterdag op zondag overleden bij een verkeersongeluk op de Tolweg in Baarn. Ondanks reanimatiepogingen overleed hij ter plekke.

Het ongeluk gebeurde rond 01.15 uur op de Tolweg. Uit het eerste onderzoek blijkt dat de man de struiken in is gereden en vermoedelijk met zijn scooter over de kop is geslagen.

Getuigen


Schiphol spant kort geding aan om ov-staking

Schiphol spant kort geding aan om ov-staking

Schiphol wil voorkomen dat de luchthaven onbereikbaar wordt via het ov. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:50

Schiphol spant een kort geding aan tegen de vakbonden. De luchthaven wil hiermee afdwingen dat Schiphol dinsdag tijdens de landelijke ov-staking bereikbaar blijft via het openbaar vervoer. Het kort geding is zondag om 10.00 uur op Schiphol begonnen.

De afgelopen dagen heeft de luchthaven overleg gevoerd met de bonden, maar dat heeft zondagochtend tot niets geleid.

Extra druk op de weg


Kind (5) ernstig gewond door ongeval op springkussen

Kind (5) ernstig gewond door ongeval op springkussen

Het jongetje is in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:14

Een 5-jarige jongetje uit het Brabantse Rucphen is zaterdag ernstig gewond geraakt tijdens een ongeluk met een springkussen. Het gebeurde rond 20.00 uur bij in sportpark.

'Zorgwekkende toestand'

Het springkussen zakte door een nog onbekende oorzaak in elkaar. Daarbij raakte het jongetje ernstig gewond. Hulpdiensten waren in groten getale aanwezig om het jongetje te helpen. Hij is volgens de politie in ‘zorgwekkende toestand’ naar het ziekenhuis in Rotterdam overgebracht.


 Grote brand bij afvalverwerker in Hengelo

Grote brand bij afvalverwerker in Hengelo

Bij de brand kwam veel rook vrij. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:40

Op het terrein van afvalverwerkingsbedrijf Twence in Hengelo heeft in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand gewoed. Het gebouw van 10.000 vierkante meter is zo goed als verwoest.

De brand woedde in het gebouw waar gft-afval van Twente wordt verwerkt. De hal en de installatie zijn volledig verwoest.

De brand brak rond 00.30 uur uit. De brandweer was aanwezig met meerdere bluswagens om te voorkomen dat het vuur zou overslaan naar andere panden. Rond 06.00 uur zondagochtend was de brandweer het vuur de baas. Wel zal het nablussen nog enige tijd in beslag nemen.


Poging brandstichting bij politiebureau Eindhoven

Poging brandstichting bij politiebureau Eindhoven

De ingang van het bureau liep lichte schade op. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:29

Onbekenden hebben zondagochtend vroeg uur geprobeerd om het hoofdbureau van de politie in Eindhoven in brand te steken. Er werd een brandend voorwerp tegen de draaideur van het politiebureau gegooid.

„Er waren meteen vlammen,” aldus een woordvoerder. Agenten zagen de vlammen van achter de balie en konden het vuur zelf snel blussen. Wat voor een brandend voorwerp er naar het bureau werd gegooid, is niet bekend.

Geen vermoeden


'Pensioensysteem is te ingewikkeld om uit te leggen'

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Scheidend directeur Gerard Riemen van de Pensioenfederatie vindt dat pensioenfondsen „zich nergens voor hoeven te schamen". De pensioenfondsen hebben het goed gedaan, zegt hij in een afscheidsinterview in het AD.

„Aan het begin van de crisis hadden we 600 miljard euro pensioenvermogen, nu is dat al ruim 1400 miljard. Dat er desondanks kortingen op de pensioenen dreigen, is meer het gevolg van ontwikkelingen op de financiële markten dan aan de besturen van de pensioenfondsen", zegt Riemen, die in oktober vertrekt en dan elf jaar leiding heeft gegeven aan de belangenbehartiger van de Nederlandse pensioenfondsen.

Niet blij


Politie publiceert nieuwe foto verdachte Lyon

De dader van de aanslag op de fiets. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft nieuwe beelden vrijgegeven van de man die verdacht wordt van de bomaanslag in Lyon. De politie zoekt nog steeds met 100 agenten naar de dader. Het gaat om een man van 30 à 35 jaar die vlak voor de explosie rijdend op een fiets is gezien. Zijn identiteit is nog niet achterhaald.

ANP

Door de aanslag vrijdag op een wandelpromenade in het centrum van de stad raakten dertien mensen gewond. Volgens de onderzoekers is de bom van een afstand tot ontploffing gebracht. De dader zette een papieren zak bij een bakkerij en stapte toen op de fiets. In de zak zaten behalve een explosief stukken metaal. De aanslag is nog steeds niet opgeëist.


Likeability of2

Potvis dood gevonden in Sicilië met maag vol plastic

Foto van de aangespoelde potvis

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Dierenactivisten zijn verontrust door weer een triest geval van dierenleed. Een potvis is dood aangespoeld aan de kust van Sicilië met een enorme hoeveelheid plastic in de maag, meldt CNN.

Greenpeace Italië vertelde dat het karkas van het jonge beest - de leeftijd wordt geschat op 7 jaar oud - vrijdag aanspoelde aan het strand van Cefalu, een populaire toeristenbestemming in Sicilië.

Grimmige foto's van het beest gaan het internet over. Daarop is te zien dat de buik vol zat met plastic zakken en andere plastic objecten.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Vrouw overleeft twee weken in wildernis Hawaï

Vrouw overleeft twee weken in wildernis Hawaï

Amanda Eller met haar redders. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De 35-jarige Amanda Eller was al ruim twee weken niet meer gezien, tot ze vrijdag door een reddingsploeg in een helikopter werd ontdekt in onherbergzaam gebied op Maui. Op 8 mei werd de auto van Eller gevonden, daar zaten de papieren en haar telefoon nog in. Op dat moment vreesden haar familie en vrienden voor het ergste, maar ze hebben de zoektocht nooit opgegeven.

Verdwaald

Aan de reddingswerkers vertelde Eller dat ze was gaan wandelen, twee weken geleden, en dat ze daarbij verdwaald was. Daarna viel ze, waarbij ze vermoedelijk een been brak. Daarna werd een grote zoekactie op poten gezet, met uiteindelijk vrijdag een gelukkig einde. Vijftien dagen nadat haar vermissing werd gemeld, werd Eller vanuit de lucht gespot in een diep ravijn.


Verstappen derde in kwalificatie Monaco

Verstappen derde in kwalificatie Monaco

Max Verstappen start zondag vanaf de tweede startrij in de Grand Prix van Monaco. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Max Verstappen start zondag vanaf de tweede startrij in de Grand Prix van Monaco. De coureur van Red Bull heeft de derde plek veroverd in de kwalificatierace. Lewis Hamilton reed in zijn Mercedes de snelste ronde en veroverde voor de 85e keer in zijn carrière poleposition. De Fin Valtteri Bottas stuurde zijn Mercedes naar de tweede tijd.

Circuitrecord

Hamilton klokte met 1.10,166 een circuitrecord. Hij zette in de slotfase van de derde en laatste sessie nog een keer vol aan en verbeterde de tijden van zijn concurrenten. Verstappen, die de verwachtingen voor zijn eerste pole ooit verhoogde door de beste tijd neer te zetten in de tweede sessie, zag een ultieme poging om onder de tijd van Hamilton te duiken mislukken.