In het nieuws

Genderneutraal in paspoort: 'Ik wilde mensje zijn'

Genderneutraal in paspoort: 'Ik wilde mensje zijn'

Zeegers is de eerste met een genderneutraal paspoort / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

29 OKT 2018

X/X staat er sinds vorige week vrijdag in haar paspoort. In plaats van de gebruikelijke V/F of M/M. De 57-jarige Leonne Zeegers voelt zich namelijk niet per se man of vrouw. Soms het een en soms het ander, maar ze voelt zich vooral neutraal en dat is nu eindelijk ook in haar paspoort opgenomen.

Derde gender

Het heeft even geduurd, twee jaar om precies te zijn, maar nu mocht Zeegers dan eindelijk naar het stadskantoor in Breda om haar paspoort op te halen. Voor die tijd leefde ze eigenlijk al zeven jaar openlijk genderneutraal en ze wilde dat ook officieel geregistreerd hebben, maar daar kwam de nodige rompslomp bij kijken. Zo moest ze aanvankelijk aantonen dat er twijfel was over haar sekse bij de geboorte. De rechter oordeelde uiteindelijk dat sekse niet het belangrijkste was en de „tijd rijp was voor een derde gender”. „Ik ben er nu wel klaar mee, ik heb bereikt wat ik wilde bereiken”, vertelt ze. „Nu wil ik nog wat betekenen voor alle andere mensen die nog worstelen met hun gender of sekse.” Dat is ook de reden dat Zeegers toch besloten heeft om interviews te geven. En dus stonden er afgelopen vrijdag tientallen journalisten klaar om deze stap vast te leggen.

Met haar intersekse heeft Zeegers inmiddels vrede. „Het is de rode draad in mijn leven geweest, maar hoe ouder je wordt hoe meer het op de achtergrond terecht komt. Ik heb nu de rust gevonden, terwijl ik vroeger nog zoekende was.” Toen worstelde ze met zichzelf; met Leon of Leonne zijn.

Penis en clitoris

„Toen ik geboren werd, had ik iets tussen mijn benen zitten dat zowel als een kleine penis of als een grote clitoris te beschrijven viel. Overigens was dat op de boerderij waar mijn ouders opgroeiden heel normaal: mijn ouders hadden wel vaker dieren gezien die neutraal geboren werden.” Op de boerderij heeft dat een naam: een onzijdig dier heet een kwee. Bij mensen heet dat intersekse. „Op de boerderij wordt daar over gesproken, bij mensen niet." Leonnes' ouders waren daarin een uitzondering, maar ze maakten wel een keuze: „Mijn ouders besloten me als jongen te laten registreren: mocht ik namelijk ooit vrouw willen worden, zou die overgang operationeel makkelijker zijn dan van vrouw naar man.”

Toch voelde Leonne qua identiteit zich de eerste zes jaar van haar leven geen jongetje. „Ik had twee oudere zussen en omdat ik eigenlijk alleen maar meisjes om mij heen had, heb ik me meer met hen geïdentificeerd. Voornamelijk omdat ik niet wist hoe jongens zich gedroegen. Toen ik een jaar of zes was, kreeg ik door dat ik niet hetzelfde was als mijn vriendinnetjes. Dat we daarom ook andere kleren droegen. Ik zag verder geen verschil tussen jongens of meisjes.” Daar kwam ze pas achter toen ze naar de jongensschool ging.

Genderneutraal in paspoort: 'Ik wilde mensje zijn'

Ze voelt zich meer mens, dan man of vrouw / ANP

Sterk en macho

Daarna belandde ze in de mannenwereld. „Ik was heel sterk en macho, maar werd ook als een vrouwelijke man gezien. Ik kon echter wel meekomen in de mannenwereld en ben hoog in de pikorde geëindigd.” Na haar dertigste scheidde Leonne van haar vrouw en ging ze de wereld rondtrekken. „Op veel plekken zeiden ze dat ik geen man was, dat ik de ogen van een vrouw had. Toen ben ik me af gaan vragen of ik de afgelopen jaren toneel had gespeeld.”

Binnen een paar weken was de transitie van man naar vrouw waarheid geworden. „Mijn omgeving ging er eigenlijk goed mee om, ze vonden het kloppen.” Voor haar ex was het in eerste instantie een behoorlijke klap. „Maar zij heeft er nu ook vrede mee.” Ook voor haar zoon is het inmiddels de meeste normale zaak van de wereld. Zeegers heeft hem zo genderneutraal mogelijk opgevoed, waardoor hij zowel eigenschappen heeft die aan mannen áls vrouwen toegeschreven kunnen worden. „Enerzijds is hij sportief en sterk, maar ook heel lief en empathisch.”

Oorlogen voorkomen

„Jongens en meisjes zijn gelijk in spierkracht tot hun twaalfde, pas in de puberteit komen daar verschillen in. Dan gaan de hormonen namelijk pas echt hun werk doen. Gender, dat zit tussen je oren en heeft voor een groot deel met opvoeding te maken.” Het genderneutraal opvoeden van kinderen en hen daarbij zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen geven is een goed iets, volgens Zeegers. Dat zorgt ervoor dat kinderen gelukkiger worden en zichzelf kunnen zijn. Dat ze als volwassenen evenwichtiger worden. „Dat voorkomt machtsstrijd en mogelijk zelfs oorlog.”Als het aan Zeegers ligt, zouden de rollen jongetje en meisje helemaal vervallen. „Vroeger wilde ik gewoon mezelf zijn, wilde ik mensje zijn.”

Ze heeft het idee dat als je vroeg begint met het „duwen” in bepaalde rollen, je automatisch grote verschillen tussen man en vrouw krijgt. „Dat een man bijvoorbeeld meer technisch inzicht heeft of een vrouw zorgzamer is, dat is onzin: ik heb al mijn technisch inzicht van mijn zus. Zij was degene die me vroeger uitlegde hoe ik een bouwpakket in elkaar moest zetten.” De mate waarin iemand bijvoorbeeld technisch inzicht heeft, heeft volgens Zeegers alleen te maken met opvoeding en het speelgoed dat iemand in zijn jeugd aangereikt krijgt.

Neutrale wereld

Zeegers wacht nu op de politiek, die de volgende stap in het proces moet zetten. Andere genderneutralen moeten namelijk zelf een rechtszaak starten om ook officieel genderneutraal te zijn. „Eigenlijk kan het sekse gewoon uit het paspoort, het is nergens goed voor. In het rijbewijs staat het bijvoorbeeld ook niet, dan kan het ook uit het paspoort verdwijnen." Het verdwijnen van het sekse is volgens Zeegers namelijk de start van het stoppen met verschillen zien tussen vrouwen en mannen. Daarna ziet ze een soort ideale wereld ontstaan. Dan zouden er namelijk geen mannen- of vrouwengroepjes meer zijn, dan is het meer gemengd. „Dan is er minder discussie tussen man en vrouw; iedereen is gelijk en heeft gelijke kansen. Iedereen kan laten zien waar hij of zij goed in is en alle banen zijn voor iedereen, er is geen discriminatie meer op dat gebied.”

„Een neutrale wereld is voor bijna iedereen beter. Iedereen kan dan zelf bepalen hoe de wereld hen ziet: als iemand zich mannelijk wil gedragen is dat prima en als een man zich wil opmaken ook. Iedereen mag het allemaal zelf weten", aldus Zeegers.


'Schikking Weinstein met tientallen slachtoffers'

Harvey Weinstein (midden) na de rechtszaak / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

15 MIN

Harvey Weinstein schikt met tientallen van zijn vermeende slachtoffers. Samen met de leiding van zijn failiette filmstudio, treft hij de miljoenenschikking. 

Het gaat volgens betrokken advocaten om meer dan dertig actrices en voormalig medewerkers van Weinstein, bericht The New York Times.

Seksueel wangedrag


Rus probeert via plafond uit rechtszaal te ontsnappen

Beeld ter illustratie / Pixabay

Foto van 'Metro'

35 MIN

Een Rus die ervan wordt beschuldigd zijn zus te hebben vermoord, probeerde in Moskou uit de rechtszaal te ontsnappen. Hij deed de poging via het plafond.

Op een video is te zien hoe de 18-jarige Leonid Greyser in een soort kluis zit opgesloten gedurende de rechtszaak. Deze kluis met kogelwerend glas moet ervoor zorgen dat hij niet zomaar uit de rechtbank ontsnapt.

Hij doet echter een poging om toch weg te komen door het plafond van de kluis en daarna het plafond van de rechtbank kapot te maken. Binnen de kortste keren verdwijnt de man grotendeels in het plafond van de zaal.


Wonderkind Laurent mag naar Amerikaanse universiteit

Laurent Simons duikt maar al te graag de boeken in / ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

De 9-jarige Laurent Simons gaat studeren aan 'de beste universiteit van Amerika'. Dat heeft zijn vader bekend gemaakt aan Het Nieuwsblad.

De slimme jongen studeerde tot voor kort aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij raakte in de clinch met universiteit, waarna zijn ouders besloten hem van de school af te halen. Laurent wilde voor 26 december 2019 afstuderen aan de opleiding Electrical Engineering.

'Niet correct'


Rotterdammers enthousiast om gratis ESF-kaartjes

Rotterdam uitgelicht na de bekendmaking van het ESF-thema 2020: Open Up / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Veel Rotterdammers die weinig te besteden hebben, zijn enthousiast over de actie van de gemeente. Die geeft namelijk 8500 kaartjes weg aan 4250 Rotterdammers die het maandelijks met weinig geld moeten doen.

Bij de gemeente Rotterdam zijn woensdag al 415 aanmeldingen binnen van mensen die naar het Eurovisiesongfestival willen maar daar niet het geld voor hebben. Het was de eerste dag dat mensen zich konden inschrijven voor een gratis kaartje.

Spelregels


Deense politie maakt arrestaties om voorbereiden aanslag

In Denemarken zijn meerdere arrestaties verricht / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De Deense politie heeft woensdag zo'n twintig arrestaties verricht vanwege voorbereidingen van een terroristische aanslag.

Dat gebeurde na doorzoekingen op diverse plekken in het land. De verdachten probeerden aan explosieven en vuurwapens te komen, zegt de politie die samen met de Deense inlichtingendienst een persconferentie gaf.

'Militant motief'


EU-parlement ontvangt Green Deal vooral positief

Het Europees Parlement ontvangt de Green Deal positief / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

In het Europees Parlement wordt overwegend positief gereageerd op de klimaatplannen van de Europese Commissie. Die presenteerde woensdag voorstellen die ervoor moeten zorgen dat Europa over dertig jaar netto geen CO2 meer uitstoot.

VVD-Europarlementariër Jan Huitema verwelkomt de ambities in de Green Deal, maar wil wel dat kritisch wordt gekeken naar de haalbaarheid en vooral betaalbaarheid van deze transitie. Hij hamert erop dat de rest van de wereld wel mee moet doen.

Esther de Lange (CDA) wijst op de noodzaak Europeanen mee te krijgen. Haar fractiegenoot Tom Berendsen ziet kansen voor de Nederlandse industrie als er bescherming komt tegen concurrentie van bedrijven die niet aan de hoge Europese standaarden hoeven te voldoen.


Rusland: Satellietfoto MH17 was nep

Het onderzoeksteam tijdens een persconferentie in 2018 / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 18:19

De Russische staatszender Eerste Kanaal erkent dat het bewijs dat een Oekraïense straaljager MH17 zou hebben neergehaald, nep is.

Ernst Konstantin, de baas van de omroep die de theorie de wereld in hielp, zegt in een interview met het Amerikaanse blad The New Yorker dat er destijds 'een fout' is gemaakt.


Toename van leerlingen op islamitische basisscholen

Toename van leerlingen op islamitische basisscholen

Toename van leerlingen op islamitische basisscholen / ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

VANDAAG, 17:59

Het aantal leerlingen op islamitische basisscholen in de afgelopen tien jaar is toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

De cijfers werden opgevraagd door de Volkskrant. Kwaliteitsverbetering zou de grootste reden achter deze toename zijn. Islamitische basisscholen scoren vijf jaar op rij als beste met de Cito-toets.

In 2008 waren er 9.324 leerlingen in het islamitisch basisonderwijs. In 2018 waren dit er 15.078. Het aantal leerlingen op protestantse en katholieke scholen is vrijwel gelijk gebleven. Een woordvoerder van DUO, dat de cijfers verzamelt en openbaar maakt: „Wij houden alle data bij omdat we de scholen bekostigen. Daardoor hebben we goed inzicht in welke scholen er zijn.” De toename van 60 procent die in andere media verscheen, is geen conclusie van DUO.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Man met 50.000 in koffer gepakt op Schiphol

De man liep met veel geld over Schiphol / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:49

Mocht je goederen willen smokkelen via het vliegveld, dan kun je maar beter investeren in een goede koffer. Daar kwam een man uit Albanië op een harde manier achter.

De 30-jarige man werd op Schiphol opgepakt met 50.000 euro in zijn koffer. Hij wordt verdacht van witwassen. Vanuit Spanje had de man het vliegtuig naar Nederland gepakt.

Weggewaaid geld


SP en CDA boos om onleesbare dossiers kinderopvangtoeslag
Likeability of5

SP en CDA boos om onleesbare dossiers kinderopvangtoeslag

Ouders die onterecht beschuldigd zijn van fraude met kinderopvangtoeslag hebben hun dossiers. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:29

Een aantal gedupeerde ouders in de affaire rond de kinderopvangtoeslag mocht na lang aandringen het eigen dossier inzien. Alleen blijkt de Belastingdienst een groot deel van de informatie onleesbaar te hebben gemaakt met zwarte lak. De SP en het CDA zijn boos en eisen opheldering. 

De fiscus zette de afgelopen jaren van honderden, misschien zelfs duizenden gezinnen ten onrechte de kinderopvangtoeslag stop. Zij zouden fraude hebben gepleegd, maar veel ouders hebben nog altijd geen idee waarom juist zij van fraude werden beticht en grote bedragen terug moesten betalen.

Woedend


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Sojakaneelmelkschuim, engelen én Aznavour in huize Abspoel

Michael Abspoel is bij velen bekend als de stem van Man Bijt Hond. Hij is ook theatermaker en stapelfou op zijn Franse jeugdhelden Aznavour en Brel / Frans Verpoorten

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 11:30

Metro’s Iris klopte aan bij Michael Abspoel en ontdekte een huis vol ‘gehechtingen’, kaneel uit Ceylon én zijn grande theaterliefde voor zijn twee Franse jeugdhelden. Met Vive Aznavour!, de voorstelling over Charles Aznavour die zo'n 1300 nummers uitbracht, zijn 'grote Armeense neus' op aanraden van Édith Piaf liet opereren (waarna ze 'die eerste toch leuker vond') en vorig jaar overleed, staat hij nu in de theaters. 

Een stap over de drempel in de benedenwoning van Michael Abspoel en je wil eigenlijk niet meer weg. Het is er behaaglijk warm en overal waar je kijkt ontwaart een herinnering uit het rijke verleden van hem en zijn familie. Wanneer je dan ook nog zijn karakteristieke stem hoort, die dagelijks galmt door honderdduizenden huiskamers dankzij Man Bijt Hond, wil je bíjna vragen of hij toevallig nog een huisgenoot zoekt. Hij woont al sinds zijn studententijd in het huis in Amsterdam-West, Michael & Coco staat in sierletters bij de deurbel. Het herinnert aan zijn ex-vrouw met wie hij ’hele mooie Amsterdamse jaren’ beleefde en met wie het contact nog altijd erg goed is. Hij wijst naar het houten schuurtje in de tuin. „Daar gaf ze yogales in, nu woont ze op Ibiza. Heb je zin in koffie?”

Un selfie avec Michael et Jacques


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Groenlandse ijskappen smelten veel sneller dan verwacht

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 10:34

Het ijs op Groenland, het grootste eiland ter wereld, smelt zeven keer sneller dan dertig jaar terug. 

Dat hebben 89 poolwetenschappers bekendgemaakt in het vaktijdschrift Nature. Het klimaatpanel van de VN deed al sombere voorspellingen over het smelten van de Groenlandse ijskap en daar komen de cijfers mee overeen.

Record verbreken


Likeability of5

Dé kerstgedachte? Baas geeft 10 miljoen aan bonussen weg

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 09:29

Heb je dinsdagavond de tiende geen fortuin gewonnen bij de Staatsloterij? Je kunt altijd nog gaan werken bij St. John Properties. 

Het Amerikaanse makelaarsbedrijf deelde op de kerstborrel namelijk 10 miljoen dollar uit aan zijn 198 werknemers, naast de vakantie- en nieuwjaarsbonus. En dat zou best nog eens kunnen gebeuren.

Basis van dienstjaren


love
user_c96f09a0f15e7d4f303b0ff466a2eb6b2b36eeb9_avatar

Likeability of5

Dag van de Doggybag en Groene Voetstappenweek staan er in 2020 op!

In 2020 staat Dag van de Doggybag erop / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 08:15

Klassiekers als Dag van Duurzaamheid en Movember staan ook in 2020 op de Issuekalender. Nieuwkomers zijn: Dag van de Doggybag, Dag van het Veilig Vuurwerk Vieren, Week van het Oorsuizen en Dag van het Luisteren.

Zo veel nieuws...

Het is de redding voor menig journalist/redacteur op inspiratieloze dagen. De Issuekalender waarop zo’n beetje elke dag van het jaar wel een ‘dag of week van de’ is, of zelfs meerdere. Vandaag komt de 2020 kalender uit, samengesteld door communicatieadviesbureau De Issuemakers en met ruim 440 ‘dagen/weken/maanden van’ slash issues is-ie propvoller dan ooit, met nieuwkomers als de Groene Voetstappenweek, Dag van de Doggybag, Dag van het Veilig Vuurwerk Vieren, Week van het Oorsuizen. Volgens Michelle Derks van De Issuemakers is de groei deels te verklaren doordat steeds meer organisaties inzien dat het een effectief middel is om aandacht van het publiek te krijgen. „Anno 2019 is het lastig om met je verhaal ergens tussen te komen. Er is zo veel nieuws en wanneer je wil opvallen tussen de massa, dan loont het om een moment te creëren waarop alle inspanningen rondom een issue zich clusteren.”


like
user_c96f09a0f15e7d4f303b0ff466a2eb6b2b36eeb9_avatar

Islamitisch onderwijs groeit afgelopen jaren sterk

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:05

In het islamitisch onderwijs is een sterke groei te constateren. Dit blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo), die de Volkskrant heeft opgevraagd.

De trend is opvallend, omdat het aantal leerlingen in het protestants en katholiek onderwijs al decennia stabiel is. Het aantal leerlingen op islamitische basisscholen in Nederland is in tien jaar tijd met ruim 60 procent toegenomen.

Beste op Cito


Likeability of5

Ajax moet verdriet plekje geven richting AZ

Daley blind baalt. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:26

Trainer Erik ten Hag staat voor de loodzware opgave zijn zwaar teleurgestelde spelers weer op te lappen voor het uitduel van zondag met AZ. „Nu zit iedereen helemaal stuk", zei hij na de nederlaag tegen Valencia (0-1) die Ajax een plaats in de achtste finales van de Champions League kostte.

„Woensdag ook nog en donderdag mag van mij ook nog iedereen treuren. Maar vanaf vrijdag zal de knop toch om moeten. Dan moet alles op AZ gericht zijn." Ruim 2,4 miljoen mensen keken naar de wedstrijd.

Enorme teleurstelling


likedislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Wat wordt het Woord van het Jaar 2019?

Wat wordt het Woord van het Jaar 2019?

Vanaf dinsdag kan er worden gestemd, tot maandag 16 december 17.00 uur. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bezorgschaamte, toetertrouwstoet, boomer en wiebelpensioen. Dat zijn enkele van de negentien woorden die Van Dale heeft genomineerd voor de verkiezing van Woord van het Jaar 2019.

Vanaf dinsdag kan er worden gestemd, tot maandag 16 december 17.00 uur.

Resterende kandidaten


Lampionnen voor iedereen die met kanker te maken heeft
Likeability of5

Lampionnen voor iedereen die met kanker te maken heeft

Vorig jaar werd een hart van licht gevormd bij Paleis Soestdijk. / Foto's: KWF

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

Iedereen heeft wel een verhaal over de ziekte kanker. KWF houdt deze maand daarom de actie Nederland Geeft Licht.

KWF Kankerbestrijding, bekende en onbekende Nederlanders startten de actie Nederland Geeft Licht maandagavond door in het Olympisch Stadion in Amsterdam een lampion te ontbranden voor een dierbare. Allemaal hebben zij op een of andere manier te maken gehad met kanker en zijn daarom als ambassadeur verbonden aan KWF.

Lampionnen voor iedereen die met kanker te maken heeft

De KWF-ambassadeurs maandagavond


like
user_c96f09a0f15e7d4f303b0ff466a2eb6b2b36eeb9_avatar