In het nieuws

Files worden nóg langer, wat kunnen we doen?

Files worden nóg langer, wat kunnen we doen?

Doordat de economie blijft groeien, blijft ook de drukte op de weg de komende vijf jaar sterk toenemen. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

30 OKT 2018

Spitsstroken, carpoolen, thuis werken; niks lijkt te helpen aan al het fileleed. Door de economische groei wordt het de komende jaren alleen maar drukker op de weg: tot 2023 kan het reistijdverlies met meer dan een derde toenemen.

Dat staat in een rapport dat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Wel komt er de komende jaren duizend kilometer extra asfalt bij, maar ook dat kan alle drukte niet aan. Wat kunnen we nog doen?

Rekeningrijden invoeren, zegt verkeersdeskundige Ben Immers resoluut. „Tijdens drukke periodes, dus ‘s ochtends tussen zeven en half negen, en ’s avonds tussen half vijf en zes, kun je automobilisten een kilometerheffing laten betalen. Met een nummerbordherkenning is dat gemakkelijk te regelen.”

Niet regionaal

„Maar goed, politici willen er niet aan beginnen”, verzucht hij. „Ze willen rekeningrijden niet regionaal invoeren. Jammer, want in het buitenland werkt het heel goed. In Stockholm is de verkeersdrukte dankzij rekeningrijden met de helft vermindert.”

Je zou het r-woord volgens Immers zelfs budgetneutraal kunnen maken. „Het geld dat rekeningrijden opbrengt, kan worden besteed aan een betere infrastructuur, verkeersmanagement of gezondheidszorg. Dat is aan de overheid."

De Raad voor leefomgeving en infrastructuur is al wel om. In mei heeft de raad een rapport overhandigd aan de minister en staatssecretaris van Infrastructuur waarin zij adviseren reizen tijdens de spits duurder te maken. „Dat is nodig om de wegen en het spoor in Nederland bereikbaar te houden", zo staat in het rapport.

Socialer

Maar ook zonder rekeningrijden kunnen we volgens Immers met een paar tips al veel leed kunnen besparen. „We moeten veel socialer worden in het verkeer”, benadrukt hij. „Allereerst moeten we tijdens de spits minder inhalen, want een inhalend voertuig neemt de ruimte in van twee voertuigen. Verder moeten we tijdens invoegstroken gebruik maken van de héle oprit. Je dringt daarmee echt niet voor.”

Daarnaast is het belangrijk om zo dicht mogelijk op elkaar te rijden, adviseert Immers. „Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar houd maximaal anderhalf seconde afstand van elkaar. Anders verlies je een stuk van je capaciteit op de weg en dat bevordert de doorstroom niet.”

Files worden nóg langer, wat kunnen we doen?

We moeten de komende jaren rekening houden met meer en langere files. Foto: ANP.

Openbaar vervoer of auto?

Dana Weidemann
Gaat dagelijks met de trein naar het werk

„Shit, het regent, zie ik als ik de deur wil uitstappen. Snel loop ik terug naar binnen om mijn regenpak en een plastic tas te pakken. Ik trek m’n regenpak aan en kijk ondertussen op m’n telefoon. 7.03 uur. Ik moet racen.

Gelukkig woon ik dichtbij het station. Als ik flink doortrap, ben ik er binnen zeven minuten. In de gigantische fietsenstalling op Eindhoven zoek ik een plek. Ik trek m’n regenpak uit en hol naar het perron. Omdat ik in Eindhoven opstap, heb ik altijd een tweezits voor mezelf. Heerlijk.

Ik wil ‘s ochtends zo min mogelijk tijd thuis spenderen. In de trein heb ik immers genoeg tijd om rustig te ontbijten. Meestal gewoon een boterham en thee. Ondertussen lees ik de Metro en check ik het nieuws op mijn telefoon.

Als ik twintig minuten later aankom op Den Bosch, wordt het drukker. Maar ik merk het amper op, want ik ben ondertussen aan mijn nieuwe Netflix-serie Black Mirror begonnen.

Op Utrecht worstel ik me tussen de mensen naar spoor 15: de sprinter richting Veenendaal. Ik hoef maar tot Zeist, dus nog maar tien minuutjes.

Files worden nóg langer, wat kunnen we doen?

Dana Weidemann moet vanaf station Zeist nog twintig minuten fietsen naar haar werk.

Eenmaal op Zeist trek ik opnieuw mijn regenpak aan, want ik moet nog twintig minuten fietsen door het bos. Ik doe mijn oortjes in en zoek ondertussen m’n fiets, want ook op Zeist heb ik er één. Om 8.42 uur stap ik het kantoor binnen. Het is nog rustig. Ik hoor dat er bijna duizend kilometer file staat. Wat is de trein toch fijn.”

Johan van Boven
Gaat dagelijks met de auto naar het werk

„Druppels. Ik weet gelijk hoe laat het is als ik de deur uit stap en naar mijn auto loop. Ook al regent het niet hard, dit kan maar een ding betekenen: het wordt een langzame reis van Rotterdam naar de Metro-redactie in Amsterdam. Om 07.46 uur vertrek ik.

Op de A13 begint de ellende al. Stapvoets tuffen we met z’n allen langs de IKEA richting het matrixbord waarop het aantal minuten vertraging richting de hoofdstad aangegeven staat. ‘60> Badhoevendorp’ zie ik staan. Meer dan een uur vertraging dus.

Op dit soort momenten voel ik me een enorme sukkel. Net als al die andere mensen met wie ik een lange file vorm. Wat zijn we toch een stel schapen, die doen wat de maatschappij van ons verwacht. ’s Ochtends vroeg állemaal tegelijk richting de baas om aan het eind van de middag weer aan te sluiten in de rij met loonslaven. Ik praat mezelf moed in door te zeggen dat er op 10 november weer een trekking van de Staatsloterij is.

Files worden nóg langer, wat kunnen we doen?

„’s Ochtends vroeg állemaal tegelijk richting de baas om aan het eind van de middag weer aan te sluiten in de rij met loonslaven", aldus Johan van Boven.

Ik pendel al jaren tussen Rotterdam en Amsterdam, dus ik ben inmiddels behoorlijk wat gewend als het om fileleed gaat. Ik maak me er tegenwoordig een stuk minder druk om dan vroeger. Al komt er bloed uit mijn oren als ik op de radio hoor dat het de komende jaren alleen nog maar drukker op de weg zal worden, ‘dankzij’ de florerende economie. Het reistijdverlies kan oplopen met 35 procent. Jippie.

Eenmaal op de A4 kom ik volledig tot stilstand. Ik kijk om me heen en zie mensen in hun neus peuteren, met hun telefoon spelen en make-up aanbrengen. Zelf slinger ik een nieuwe podcast-aflevering aan. Het is mijn favoriete manier om de tijd in de file te doden. Soms betrap ik mezelf erop dat ik het jammer vind dat er een keer géén file staat, want thuis kom ik niet aan die podcasts toe.

Wat dat betreft heb ik ‘geluk’ dat de avondspits vanwege het slechte weer waarschijnlijk nog veel dramatischer zal verlopen. Al schuif ik thuis natuurlijk veel liever op tijd aan voor het eten, zodat ik daarna nog even met mijn dochter kan dollen en haar naar bed kan brengen. Inmiddels ben ik bijna op de plaats van bestemming. Het dashboard vertelt me dat het 09.40 uur is. Bijna twee uur onderweg geweest op een traject van 75 kilometer. Wat vreselijk zonde van de tijd.”


Rij in drive-through terwijl restaurant affikt

Rij in drive-through terwijl restaurant affikt

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

41 MIN

Tja, je bent jezelf niet als je trek hebt hè. En als je eenmaal honger hebt, dan wil je ook gewoon je eten hebben. Dat dachten de mensen ook die vorige week in de drive-through van een Amerikaans restaurant stonden. Het restaurant was aan het affikken, maar hé ze hadden betaald dus nu wilden ze ook gewoon hun eten krijgen!

Afgebrand


Migrantenhelper 'bakker van Kos' overleden

Migrantenhelper 'bakker van Kos' overleden

De man bakte meer dan honderd kilo brood per dag / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

56 MIN

Honderd kilo aan brood bakte hij per dag, om de vele migranten op zijn eiland te voeden. Dionysis Arvanitakis stond bekend als de bakker van Kos, die tijdens de vluchtelingencrisis op grote schaal brood uitdeelde aan de migranten op het eiland.

Zeldzaam genereus

Op 77-jarige leeftijd overleed de lokale beroemdheid. In de periode 2015-2016 kwamen er bijna 1 miljoen mensen op de vijf Griekse eilanden aan, Kos was er daar een van. Arvanitakis deed zijn best om ze allemaal eten te geven, waar hij in 2016 voor gelauwerd werd door het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) van de EU.


DIDI concept store opent deuren in Hoog Catharijne

DIDI concept store opent deuren in Hoog Catharijne

Foto's: DIDI

In samenwerking met DIDI

15 FEB 2019

De trein uitstappen op Utrecht-Centraal en nog even tijd over hebben om lekker te winkelen? Loop dan zeker even binnen in de nieuwste concept store van modelabel DIDI, donderdag geopend in Hoog Catharijne. Tot en met zondag wordt er een feestelijk openingsweekend gehouden, met een mooie kortingsactie van 12 procent op de complete nieuwe collectie (zie onderaan).

Jong en oud, elke maat

DIDI heeft meer dan tachtig winkels in ons land en inmiddels ook twaalf concept stores, waaronder de nieuwe winkel in Hoog Catharijne. Wat het authentieke modelabel vrouwen wil bieden, naast een moderne en open winkeluitstraling, en wat je in Utrecht zeker kunt vinden, zijn de mooie uitgewerkte collecties, comfortabele stoffen en onderscheidende prints. En belangrijker nog: bij DIDI is elke vrouw welkom, jong en oud en van maat 34 tot en met maat 48.


Online bedelen levert man meer op dan echte baan

Online bedelen levert man meer op dan echte baan

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

1 UUR

Als je je school niet afmaakt en geen werk hebt, zou je het idee hebben dat je straatarm zou zijn. Toch komt de Amerikaanse Jovan Hill (25) uit Californië niets te kort. Sterker nog: het gaat nog beter met hem dan toen hij nog wel een baan had. Sinds hij begonnen is met online bedelen stroomt het geld binnen.

Donaties


Bang voor naalden? Zo kun je alsnog een tattoo nemen

Bang voor naalden? Zo kun je alsnog een tattoo nemen

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

3 UUR

Altijd al een tattoo gewild, maar ben je toch een beetje bang voor zo'n levenslange toevoeging op je lichaam? Of is het misschien de naald die je tegenstaat? Goed nieuws: je kunt het nu helemaal zelf doen. En er komt geen naald aan te pas. En levenslang is 'ie ook niet.

Adelaar op je borst

Pennenmerk Bic komt namelijk met de BodyMark, waarmee je lekker zelf op je lichaam kan gaan tekenen. In acht verschillende kleuren nog wel. Het klinkt misschien als een slap aftreksel van een echte tatoeage, maar het is perfect om te kijken of zo'n levensgrote adelaar op je borst nu wel echt goed staat.


Vrouw parachute-ongeluk gevonden door scouts

Vrouw parachute-ongeluk gevonden door scouts

De parachute van de vrouw opende niet / Colourbox

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 19:16

De vrouw die eerder vandaag neerstortte met haar parachute, is gered door een groepje jongens van de scouting. Ze vonden de vrouw in het bos en belden gelijk de hulpdiensten. „Eerst dacht ik dat ze dood was."

Spaghetti-avond

De parachute van de vrouw was niet open gegaan. Met een groep van vijftien andere ervaren parachutespringers was ze vanaf het Belgische vliegveld Spa-La Sauvenière vertrokken. Toen het tijd was om de parachutes te openen, lukte dat bij de 50-jarige vrouw niet. Haar val werd gelukkig gebroken doordat ze in de bomen belandde, schrijft HLN


De vrouw is weer veilig thuis. Foto: ANP

Demente vrouw wandelde van Thailand naar China (!)

De vrouw is weer veilig thuis. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:41

Een demente Thaise vrouw hoeft de komende jaren in ieder geval geen, eh, al te intensieve sport meer te beoefenen. Na zeven maanden vermissing is ze naar huis teruggekeerd nadat ze eind januari werd gevonden in de Chinese stad Kunming.

Flinke tocht

Dit betekent dat de 59-jarige vrouw zo'n 640 kilometer (!) heeft gewandeld. Ze trok zelfs door Myanmar en Laos. Kaeomanee Arjaw zou volgens verschillende media in juni vorig jaar van huis zijn vertrokken om haar zoon op te zoeken. Toen ze in China werd gevonden droeg ze een Thaise identiteitskaart bij zich. Ze verloor volgens haar dochter twintig kilo aan lichaamsgewicht, maar is gelukkig in goede gezondheid thuis gekomen.


Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Lichaam vermiste studente in vriezer gevonden

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:27

Na negentien jaar vermissing is de kans toch wel héél klein dat een verdwijning nog wordt opgelost. Toch gebeurde het in Kroatië, waar het lichaam van een jonge vrouw is aangetroffen in een vrieskist.

Zomer van 2000

Jasmina Dominic, destijds 23, verdween in de zomer van 2000. Ze werd pas vijf jaar later als vermist opgegeven, wat al vrij opvallend was, maar er is ook nooit een spoor van haar aangetroffen. Tot nu. Volgens de politie is het lichaam aangetroffen in het huis van de zus (45) van de vermiste studente.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Om deze reden gaat het Braziliaanse journaal viral

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:48

Maju Coutinho (40) had zelf niet helemaal zien aankomen dat dit nieuws zó booming zou worden, maar toch ging het gegeven dat zij de nieuwe presentatrice van het Braziliaanse journaal is viral.

De allereerste

Dat heeft wellicht te maken met één belangrijk detail: Coutinho is de allereerste donkere vrouw die het belangrijkste nieuwsprogramma van het land mag presenteren. Ze werkte al als weerpresentatrice voor het Jornal Nacional, waar dagelijks tientallen miljoenen mensen naar kijken, maar wordt nu ook hét gezicht.


Foto ter illustratie. Beeld: ANP
Likeability of5

Drie Nederlandse IS-verdachten opgepakt in Turkije

Foto ter illustratie. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:57

In Turkije zijn meerdere Nederlandse IS-verdachten opgepakt. Dat gebeurde in de stad Bursa, tijdens een operatie tegen terreurorganisatie Islamitische Staat.

Nederlands paspoort

Er zijn vier verdachten gearresteerd door de politie. Drie daarvan hadden een Nederlands paspoort. Zij worden naar verluidt in verband gebracht met de activiteiten van de terreurorganisatie in Syrië, dat grenst aan Turkije.


like
user_cc04056e72bbee2deb0e8995bafce600682e8bcf_avatar

De cast van de Luizenmoeder. Foto: ANP

Wow: zoveel mensen keken er naar de Luizenmoeder

De cast van de Luizenmoeder. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:35

Dát de Luizenmoeder, eh, best wel een dingetje is, wisten we al, maar de tv-serie heeft nu zelfs zijn eigen kijkcijferrecord verbroken. Het totaal aantal kijkers voor de eerste aflevering komt uit op maar liefst 5,1 miljoen kijkers, meldt Stichting Kijk Onderzoek (SKO) zondag.

Record

In eerste instantie stond de teller op bijna vier miljoen kijkers, maar daar zijn er nog eens een miljoen bijgekomen door het aantal terugkijkers. Het record van vorig jaar stond op 4,7 miljoen, maar dat is nu dus 5,1 miljoen bij elkaar opgeteld geworden.


Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Heerlijk: ook komende week nog lenteweer

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:48

Ook komende week kunnen we nog neerstrijken op een terras of twee. De lentetemperaturen blijven aan, dus pak die zonnebril maar wéér uit de kast.

Warmterecord

Zaterdag 16 februari was al de warmste ooit, sinds het begin van de metingen in 1901. Zondag 17 februari lijkt eventueel net zo'n record te kunnen breken. De temperatuur loopt op naar 11 graden op de Wadden tot 16 graden in het zuidoosten van het land.


Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Doodeng: parachute van Belgische vrouw opent niet

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:29

Het is voor veel mensen een klassieke nachtmerrie: een sprong maken uit een vliegtuig en vervolgens je parachute niet open krijgen. Zaterdag overkwam het een vrouw in het Belgische plaatsje Spa-La Sauvenière, meldt het Laatste Nieuws.

Ervaren springers

Het slachtoffer maakte onderdeel uit van een groep van zestien ervaren parachutespringers. De waaghalzen hadden plannen om figuren te vormen in de lucht. So far so good, tot na de sprong één van de parachutes niet open bleek te gaan.


Man gebeten door haai, zwemt zelf terug naar de kust

De man was samen met een zijn huisgenoot Dane Davidson gaan surfen aan de Belongil Beach aan de Australische oostkust. Foto: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:15

In Australië is dit weekend een man aangevallen door een haai terwijl hij wilde gaan surfen. De 41-jarige man werd door het roofdier in zijn been gebeten, maar slaagde er zelf nog in om terug naar de kust te zwemmen.

Zelf terug zwemmen

De man was samen met een zijn huisgenoot Dane Davidson gaan surfen aan de Belongil Beach aan de Australische oostkust. Ze lagen nog maar net in het water toen de aanval plaatsvond. „Ik was zo'n 20 meter achter hem, toen hij op zijn surfplank ging zitten. Direct verscheen er een haai die hem van zijn plank afstootte. In de golven vond een soort strijd plaats en ik hoorde hem schreeuwen," zegt de man die na de aanval met zijn vriend zo snel mogelijk terug zwam naar de kust.


Siberië bedekt met zwarte giftige sneeuw

De zwarte sneeuw bedekt bomen, straten, auto's en huizen. Foto: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:35

In Siberië hebben ze te maken met een opmerkelijk fenomeen, vanuit verschillende steden komen er meldingen binnen van menden die zwarte sneeuw zien. De sneeuw is waarschijnlijk zwart gekleurd door kolencentrales in de buurt.


Britse vliegmaatschappij failliet door Brexit

Alle vluchten zijn met onmiddellijke ingang geannuleerd. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:00

De Britse regionale luchtvaartmaatschappij Flybmi heeft faillissement aangevraagd, onder meer vanwege de brexit. De luchtvaartmaatschappij heeft dit zaterdagavond op haar website aangekondigd.

Vluchten onmiddellijk geannuleerd

Alle vluchten zijn met onmiddellijke ingang geannuleerd. Flybmi-klanten is gevraagd contact op te nemen met hun creditcardmaatschappijen, reisbureaus of Flybmi-partnermaatschappijen voor terugbetaling. De luchtvaartmaatschappij bood vluchten aan met zeventien vliegtuigen naar 25 Europese bestemmingen.


Familie en vrienden nemen afscheid van Emiliano Sala

Familie en vrienden hebben Emiliano Sala de laatste eer bewezen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:15

Familie en vrienden hebben Emiliano Sala de laatste eer bewezen. Ze woonden de uitvaart bij in een gymzaal in Progreso, waar de verongelukte Argentijnse voetballer vroeger vaak speelde. Trainer Neil Warnock en directeur Ken Choo van Cardiff City waren ook aanwezig. De uitvaart begon met een wake bij de amateurclub waar Sala's voetbalcarrière begon.

Na de dienst werd de kist door familie en vrienden naar buiten gedragen. Buiten stonden mensen om de voetballer de laatste eer te bewijzen. Sala is in besloten kring gecremeerd.

Foto: ANP


Idee Trump: Europa moet 800 IS-strijders overnemen

Volgens Donald Trump heeft Amerika zijn plicht gedaan tegen Islamitische Staat en is het tijd voor andere landen om hun steentje bij te dragen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:45

Als het aan de Amerikaanse president Donald Trump ligt, dan neemt Europa meer dan achthonderd gevangengenomen IS-strijders over en hen gaat ze vervolgen. Dat laat hij weten via een Twitterbericht. Volgens Trump heeft Amerika zijn plicht gedaan tegen Islamitische Staat en is het tijd voor andere landen om hun steentje bij te dragen.

Alternatief: vrijgelaten