In het nieuws

Files worden nóg langer, wat kunnen we doen?

Files worden nóg langer, wat kunnen we doen?

Doordat de economie blijft groeien, blijft ook de drukte op de weg de komende vijf jaar sterk toenemen. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

30 OKT 2018

Spitsstroken, carpoolen, thuis werken; niks lijkt te helpen aan al het fileleed. Door de economische groei wordt het de komende jaren alleen maar drukker op de weg: tot 2023 kan het reistijdverlies met meer dan een derde toenemen.

Dat staat in een rapport dat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Wel komt er de komende jaren duizend kilometer extra asfalt bij, maar ook dat kan alle drukte niet aan. Wat kunnen we nog doen?

Rekeningrijden invoeren, zegt verkeersdeskundige Ben Immers resoluut. „Tijdens drukke periodes, dus ‘s ochtends tussen zeven en half negen, en ’s avonds tussen half vijf en zes, kun je automobilisten een kilometerheffing laten betalen. Met een nummerbordherkenning is dat gemakkelijk te regelen.”

Niet regionaal

„Maar goed, politici willen er niet aan beginnen”, verzucht hij. „Ze willen rekeningrijden niet regionaal invoeren. Jammer, want in het buitenland werkt het heel goed. In Stockholm is de verkeersdrukte dankzij rekeningrijden met de helft vermindert.”

Je zou het r-woord volgens Immers zelfs budgetneutraal kunnen maken. „Het geld dat rekeningrijden opbrengt, kan worden besteed aan een betere infrastructuur, verkeersmanagement of gezondheidszorg. Dat is aan de overheid."

De Raad voor leefomgeving en infrastructuur is al wel om. In mei heeft de raad een rapport overhandigd aan de minister en staatssecretaris van Infrastructuur waarin zij adviseren reizen tijdens de spits duurder te maken. „Dat is nodig om de wegen en het spoor in Nederland bereikbaar te houden", zo staat in het rapport.

Socialer

Maar ook zonder rekeningrijden kunnen we volgens Immers met een paar tips al veel leed kunnen besparen. „We moeten veel socialer worden in het verkeer”, benadrukt hij. „Allereerst moeten we tijdens de spits minder inhalen, want een inhalend voertuig neemt de ruimte in van twee voertuigen. Verder moeten we tijdens invoegstroken gebruik maken van de héle oprit. Je dringt daarmee echt niet voor.”

Daarnaast is het belangrijk om zo dicht mogelijk op elkaar te rijden, adviseert Immers. „Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar houd maximaal anderhalf seconde afstand van elkaar. Anders verlies je een stuk van je capaciteit op de weg en dat bevordert de doorstroom niet.”

Files worden nóg langer, wat kunnen we doen?

We moeten de komende jaren rekening houden met meer en langere files. Foto: ANP.

Openbaar vervoer of auto?

Dana Weidemann
Gaat dagelijks met de trein naar het werk

„Shit, het regent, zie ik als ik de deur wil uitstappen. Snel loop ik terug naar binnen om mijn regenpak en een plastic tas te pakken. Ik trek m’n regenpak aan en kijk ondertussen op m’n telefoon. 7.03 uur. Ik moet racen.

Gelukkig woon ik dichtbij het station. Als ik flink doortrap, ben ik er binnen zeven minuten. In de gigantische fietsenstalling op Eindhoven zoek ik een plek. Ik trek m’n regenpak uit en hol naar het perron. Omdat ik in Eindhoven opstap, heb ik altijd een tweezits voor mezelf. Heerlijk.

Ik wil ‘s ochtends zo min mogelijk tijd thuis spenderen. In de trein heb ik immers genoeg tijd om rustig te ontbijten. Meestal gewoon een boterham en thee. Ondertussen lees ik de Metro en check ik het nieuws op mijn telefoon.

Als ik twintig minuten later aankom op Den Bosch, wordt het drukker. Maar ik merk het amper op, want ik ben ondertussen aan mijn nieuwe Netflix-serie Black Mirror begonnen.

Op Utrecht worstel ik me tussen de mensen naar spoor 15: de sprinter richting Veenendaal. Ik hoef maar tot Zeist, dus nog maar tien minuutjes.

Files worden nóg langer, wat kunnen we doen?

Dana Weidemann moet vanaf station Zeist nog twintig minuten fietsen naar haar werk.

Eenmaal op Zeist trek ik opnieuw mijn regenpak aan, want ik moet nog twintig minuten fietsen door het bos. Ik doe mijn oortjes in en zoek ondertussen m’n fiets, want ook op Zeist heb ik er één. Om 8.42 uur stap ik het kantoor binnen. Het is nog rustig. Ik hoor dat er bijna duizend kilometer file staat. Wat is de trein toch fijn.”

Johan van Boven
Gaat dagelijks met de auto naar het werk

„Druppels. Ik weet gelijk hoe laat het is als ik de deur uit stap en naar mijn auto loop. Ook al regent het niet hard, dit kan maar een ding betekenen: het wordt een langzame reis van Rotterdam naar de Metro-redactie in Amsterdam. Om 07.46 uur vertrek ik.

Op de A13 begint de ellende al. Stapvoets tuffen we met z’n allen langs de IKEA richting het matrixbord waarop het aantal minuten vertraging richting de hoofdstad aangegeven staat. ‘60> Badhoevendorp’ zie ik staan. Meer dan een uur vertraging dus.

Op dit soort momenten voel ik me een enorme sukkel. Net als al die andere mensen met wie ik een lange file vorm. Wat zijn we toch een stel schapen, die doen wat de maatschappij van ons verwacht. ’s Ochtends vroeg állemaal tegelijk richting de baas om aan het eind van de middag weer aan te sluiten in de rij met loonslaven. Ik praat mezelf moed in door te zeggen dat er op 10 november weer een trekking van de Staatsloterij is.

Files worden nóg langer, wat kunnen we doen?

„’s Ochtends vroeg állemaal tegelijk richting de baas om aan het eind van de middag weer aan te sluiten in de rij met loonslaven", aldus Johan van Boven.

Ik pendel al jaren tussen Rotterdam en Amsterdam, dus ik ben inmiddels behoorlijk wat gewend als het om fileleed gaat. Ik maak me er tegenwoordig een stuk minder druk om dan vroeger. Al komt er bloed uit mijn oren als ik op de radio hoor dat het de komende jaren alleen nog maar drukker op de weg zal worden, ‘dankzij’ de florerende economie. Het reistijdverlies kan oplopen met 35 procent. Jippie.

Eenmaal op de A4 kom ik volledig tot stilstand. Ik kijk om me heen en zie mensen in hun neus peuteren, met hun telefoon spelen en make-up aanbrengen. Zelf slinger ik een nieuwe podcast-aflevering aan. Het is mijn favoriete manier om de tijd in de file te doden. Soms betrap ik mezelf erop dat ik het jammer vind dat er een keer géén file staat, want thuis kom ik niet aan die podcasts toe.

Wat dat betreft heb ik ‘geluk’ dat de avondspits vanwege het slechte weer waarschijnlijk nog veel dramatischer zal verlopen. Al schuif ik thuis natuurlijk veel liever op tijd aan voor het eten, zodat ik daarna nog even met mijn dochter kan dollen en haar naar bed kan brengen. Inmiddels ben ik bijna op de plaats van bestemming. Het dashboard vertelt me dat het 09.40 uur is. Bijna twee uur onderweg geweest op een traject van 75 kilometer. Wat vreselijk zonde van de tijd.”


Drie Nederlanders omgekomen bij aanslagen Sri Lanka

Agenten doen onderzoek in een getroffen hotel ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij de zeer bloederige aanslagen op Eerste paasdag in Sri Lanka zijn nog twee Nederlanders omgekomen.

Het ministerie van Buitenlandse zaken maakte maandagavond bekend dat er ook een vrouw van 48 en een meisje van 12 met de Nederlandse nationaliteit bij de slachtoffers vallen te betreuren.

Slachtoffers


Parkranger Congo gaat viraal met gekke gorillaselfie

Echt of Photoshop? ©The Elite AntiPoaching Units And Combat Trackers

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Op de Facebookpagina van het Virunga-reservaat in de Democratische Republiek Congo verscheen afgelopen donderdag een wel zeer opmerkelijk beeld.

Parkrangers Mathieu Shamavu en Patrick Sadiki deelden een selfie met daarop ook twee gorilla's die lijken te poseren.

Echt of Photoshop?


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

17 APR 2019

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


Samsung stelt lancering opvouwbare smartphone uit

Het toestel dat aan journalist Mark Gurman werd gegeven was binnen twee dagen stuk ©Mark Gurman, Twitter

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het uitbrengen van het 'foldable' flagshipmodel had voor elektronicaconcern Samsung een groot feest moeten worden. Dit is echter veranderd in een PR-nachtmerrie. De testversies die werden verstrekt aan techjournalisten en insiders bleken nogal wat kuren te hebben.

Vouwtje bedankt


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Aanslagen Sri Lanka

NL'er in Sri Lanka: Laat me niet leiden door angst

Onder andere in deze kerk vond zondag een aanslag plaats, er zijn daardoor al zeker 290 mensen om het leven gekomen. /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

GISTEREN

Sri Lanka rouwt om - inmiddels al - 290 doden, na de aanslagen van Eerste Paasdag. Het dodental loopt mogelijk nog op en het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten waarschuwt voor nog meer aanslagen. De rust in Sri Lanka begon eindelijk weer een beetje terug te keren na een bloederige burgeroorlog, maar dat lijkt nu volledig weggerukt te zijn.

Op Paaszondag werden er in Sri Lanka acht aanslagen gepleegd in kerken en hotels, vooral hotels die populair zijn onder toeristen. Veel aanslagen vonden plaats in en rond Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka. Tot nu toe zijn bij deze aanslagen 290 doden gevallen en zijn 500 mensen gewond geraakt. Ook een Nederlandse vrouw van 54 is omgekomen.

In totaal zijn er tien bommen ontploft. Drie in hotels, drie in kerken, één bij een dierentuin, één in een appartementencomplex – hierbij kwamen drie agenten om het leven – en later werd er nog een explosief op het internationale vliegveld gevonden. Het laatste explosief richtte geen schade aan en werd door de explosievenopruimingsdienst gecontroleerd tot ontploffing gebracht.


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


President Oeganda wil orale seks verbieden

Van orale seks krijg je wormen, zo weet hij ©Getty Images

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Meestal mag je als inwoner van een land zelf bepalen wat je met je mond doet onder de lakens. Volgens president Yoweri Museveni moet hier verandering in komen. Hij stelt dat de mond bedoeld is 'om mee te eten' en niet voor oraal geslachtsverkeer.

Kwade tongen van buitenaf zouden de Oegandese bevolking ervan overtuigen om elkaar oraal te bevredigen, zo verklaarde hij afgelopen week. Dit soort onbehoorlijke handelingen ziet hij dan ook graag de pijp uitgaan in het Afrikaanse land, zo meldt actualiteitensite Yen.com.

Algemene waarschuwing


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Koningsdag tien graden kouder dan Pasen
Likeability of5

Koningsdag tien graden kouder dan Pasen

Koningsdag tien graden kouder dan Pasen. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ben je al helemaal in de zomerse sferen? Juich dan niet te hard, het wordt namelijk een flink stuk kouder. En net op Koningsdag zijn de weergoden ons niet goedgezind.

Het weer is deze Paasdagen heerlijk (met plaatselijke temperaturen van 25 tot 27 graden Celsius), maar dat is niet van lange duur. Het wordt met Koningsdag zo'n 14 tot 16 graden. Daarmee is het zo'n tien graden kouder dan Tweede Paasdag. Maar, baal niet te hard: voor de tijd van het jaar zijn het wel hele normale temperaturen, meldt Weeronline

April doet wat-ie wil


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dit is er bekend over de aanslagen in Sri Lanka

Dit is er bekend over de aanslagen in Sri Lanka

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. Hierbij zijn zeker 290 doden gevallen en 500 mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers is één Nederlandse vrouw van 54 jaar.  /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. Hierbij zijn tot nu toe zeker 290 doden gevallen en 500 mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers is één Nederlandse vrouw van 54 jaar. Maandag was er een nieuwe explosie in een kerk in de buurt van Colombo. Bij deze ontploffing raakte niemand gewond.

Volgens de Sri Lankaanse regering zijn moslimextremisten van de radicale National Thowheeth Jama'ath (NTJ) verantwoordelijk voor de aanslagen van zondag. De Sri Lankaanse regering denkt dat de terreurgroep is geholpen door een internationaal netwerk van terroristen. Volgens forensisch experts zijn de zes aanslagen uitgevoerd door zeven zelfmoordterroristen.

De daders lijken zich te hebben gericht op katholieken, rijken en toeristen – daarnaast lijkt het erop dat de operatie goed is voorbereid.


Sri Lanka: Nog een explosie in kerk Colombo

Sri Lanka: Nog een explosie in kerk Colombo

St Sebastian's Church. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een kerk in de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo heeft maandag nog een explosie plaatsgevonden. Dat gebeurde volgens een getuige van persbureau Reuters terwijl de explosieven opruimingsdienst daar actief was. De explosieven zouden in een busje hebben gelegen.

Het is nog onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

Later meer. 


Kinderen van eigenaar Jack&Jones gedood in Sri Lanka

Kinderen van eigenaar Jack&Jones gedood in Sri Lanka

Anders Holch Povlsen met zijn vrouw. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De aanslagen in Sri Lanka hebben ook het leven gekost aan drie kinderen van de rijkste man van Denemarken, Anders Holch Povlsen (46). Deense media berichten dat het gezin op vakantie was in Sri Lanka.

Het is niet bekend hoe oud de omgekomen kinderen van Povlsen zijn. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigde de dood van de kinderen van de zakenman, maar wilde verder niet in detail treden.

Modeketen Bestseller


Sri Lanka: radicale groep NTJ achter aanslag

Radicale groep NTJ achter aanslag in Sri Lanka

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Volgens de Sri Lankaanse regering is de radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama'ath (NTJ) verantwoordelijk voor de aanslagen van zondag. Dat maakte regeringswoordvoerder en minister Rajitha Senaratne maandag bekend.

NTJ

De NTJ is een relatief onbekende groep, die eerder in verband is gebracht met de vernieling van boeddhistische beelden. Een hoge politiefunctionaris zou recentelijk hebben gewaarschuwd dat de organisatie van plan was aanslagen te plegen.


Lichamen drie ervaren bergbeklimmers gevonden

Lichamen drie ervaren bergbeklimmers gevonden

Rocky Mountains, ter illustratie. /Pixabay

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Er zijn zondag drie lichamen van ervaren bergbeklimmers gevonden in de Canadese Rocky Mountains, melden verschillende Canadese media. De 36-jarige Amerikaan Jess Roskelley en Oostenrijkers David Lama (28) en Hansjörg Auer (35) werden afgelopen dinsdag overvallen door een lawine. Eerder waren de drie al als vermist opgegeven.

Het ging om drie ervaren bergbeklimmers, die verbonden waren aan het merk The North Face. Ze beklommen de bijna 3300 meter hoge berg Howse Peak.

'David leefde voor de bergen'


Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie
Likeability of3

Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie

Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie. Foto ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een vader en zoon die in Australië als vrijwillige strandwachten werkten, zijn overleden na een reddingsactie. Ross Powell (71) en zoon Andrew (32) verdronken volgens de autoriteiten toen ze een toerist uit het water probeerden te halen.

De toerist raakte in nood in de buurt van The Twelve Apostles, een beroemde rotsformatie voor de zuidkust. De twee redders rukten uit met een bootje, maar het bootje sloeg om.

Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie

The Twelve Apostles, de plek waar de reddingsactie plaatsvond. /Google Maps


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Politie haalt man onder douche vandaan in Schiedam
Likeability of5

Politie haalt man onder douche vandaan in Schiedam

Foto ter illustratie. /Pixabay

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een man onder de douche vandaan gehaald in Schiedam. Een vreemde situatie, want de man stond niet onder zijn eigen douche.

Onbekend persoon voor een woning


lol
user_45bab2de7df1732c6aa7b3cd3f7401a4495778b6_avatar

Vier doden door verkeersongeluk A1 bij Deventer

Vier doden door verkeersongeluk A1 bij Deventer

Vier doden door verkeersongeluk A1 bij Deventer. Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op de A1, ter hoogte van Deventer, zijn maandagmorgen vier mannen van begin twintig om het leven gekomen bij een ongeval, dat meldt de politie. De politie wil de exacte identiteit van de slachtoffers nog niet geven in verband met het lopende onderzoek en uit medeleven met de nabestaanden.

Het gaat om een eenzijdig ongeval. Een auto is, door een nog onbekende oorzaak tegen matrixborden gebotst en daarna in brand gevlogen.

Staphorst


Geforceerd glimlachen op werk slecht voor gezondheid

Geforceerd glimlachen op werk slecht voor gezondheid

Geforceerd glimlachen op werk slecht voor gezondheid /Colourbox

Foto van 'Metro'

21 APR 2019

De klant is natuurlijk koning, maar pas op: die geforceerde glimlach moet je niet te vaak laten zien. Zeker niet wanneer de emotie niet oprecht is. Waarom? Uit onderzoek, dat onlangs verscheen in Journal of Occupational Health Psychology, blijkt dat geforceerd glimlachen slecht is voor je gezondheid.

Meer lachen, meer alcohol

Onderzoekers aan de Universiteit van Pennsylvania en Buffalo onderzochten de impact van de geforceerde glimlach op de werkvloer. Het blijkt dat hoe meer het personeel tijdens de werkuren gedwongen wordt om die ongemeende glimlach te laten zien, hoe meer alcohol zij na werk consumeren.