Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 4 okt 2018 / 15:00 uur

Eindelijk erkenning voor ouders doodgeboren kinderen

Het gebeurt niet vaak, maar donderdag was de gehele Tweede Kamer het met elkaar eens.

Het gaat dan ook om een verdrietige, maar nobele zaak. De Kamer wil dat er heel vlug een wetswijziging komt die ervoor zorgt dat levenloos geborenen in het systeem worden opgenomen.

Lange strijd

Eindelijk, zal misschien de gedachte zijn van ouders waarvan een kind levenloos is geboren. De wet zal met terugwerkende kracht ingaan en geldt dus voor alle ouders die hun kindje op deze manier hebben verloren.

„Het doet extra pijn als je kind voor de wet nooit heeft bestaan”, vertelde Kamerlid Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie tijdens het debat. De wetswijziging staat al sinds 2016 op de agenda van de Tweede Kamer, na een succesvolle petitie van ouders van levenloos geboren kinderen. De petitie werd door 82.000 mensen ondertekend.

Persoonlijk verhaal

In het debat vertelde Nevin Özütok van GroenLinks dat ondanks het grote verdriet van de ouders, de wettelijke erkenning zou kunnen helpen. Özütok vertelde dat er voor haar in het gezin nog een doodgeboren kindje was, een jongetje.  „Voor mijn ouders heeft hij altijd bestaan. Mijn moeder noemde hem altijd in haar gebeden."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eindelijk erkenning voor ouders doodgeboren kinderen
Sluiten