Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 okt 2018

Eerste genderneutrale X op paspoort

Na een lange strijd heeft Leonne Zeegers vrijdag eindelijk een paspoort zonder geslachtsaanduiding gekregen. Ze maakte zich al jaren sterk voor de mogelijkheid om een neutrale ‘X’ te kiezen, in plaats van een ‘V’ of een ‘M’. Zeegers voelt zich als intersekse persoon man noch vrouw.

Eerste Nederlander

Eerder dit jaar kwam de rechtbank in Roermond al tot de conclusie dat geslacht geen kwestie is van geslachtskenmerken, maar van genderidentiteit. Twee jaar lang streed ze voor die uitspraak. En nu mag Zeegers zonder mannelijk of vrouwelijk geslacht geregistreerd worden, ze is daarmee de eerste Nederlander met een ‘X’ in haar paspoort.

Belangenorganisaties van ‘LHBTI’ers’ – lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transseksuelen en intersekse personen – zijn verheugd. ,,Dit is een persoonlijke overwinning voor Leonne”, aldus NNID, TNN en COC. „En het is een wake-upcall voor het kabinet: maak het voor iedereen mogelijk om de geslachtsaanduiding in het paspoort en andere officiële documenten te schrappen."

Intersekse personen hebben geslachtskenmerken die niet strikt mannelijk of vrouwelijk zijn. De belangenorganisaties melden dat vier procent van de Nederlanders zich niet thuis voelt in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’. Zeegers ging in haar kinderjaren als man door het leven, maar voelde zich vrouw.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Eerste genderneutrale X op paspoort
Sluiten