Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 okt 2018
Leestijd: 13 minuten

Dit zijn de jonge leiders van de toekomst

Wat kunnen we allemaal doen om ervoor te zorgen dat we in, pak ‘m beet, het jaar 2070 nog op een prachtige wereldbol kunnen leven? Wat voor oplossingen kunnen we bedenken voor thema’s als duurzaamheid, klimaatverandering, schaarse grondstoffen en sociale ongelijkheid? Daarover brainstormden 1800 jongeren vanuit de hele wereld vanaf woensdag 17 oktober tot en met zaterdag 21 oktober tijdens de One Young World-top in Den Haag. Shell ondersteunde een delegatie van 20 jongeren voor One Young World met een Scholarship Programme. Deze jongeren, onze leiders van de toekomst, spreken in deze bijlage over de prachtige wereldbol die zij over een halve eeuw voor zich zien.

Jongeren die verschil willen maken

Een betere wereld willen we allemaal. Maar sommige jongeren zetten zich daar écht voor in. Dankzij hun bijzondere ambities zijn ze geselecteerd om via genoemd Shell Scholarship Programma de One Young World top in Den Haag bij te wonen. Daar kunnen ze hun krachten bundelen om hun plannen nog veelbelovender te maken. Hier vind je negen portretten van young leaders met passie.

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?
Liza Zjyrova.

Liza: Zó jong en nu al zó belangrijk

Ze vluchtte vanuit Rusland naar Nederland en woonde in Shanghai en Dubai. Qua levenservaring heeft de pas 23-jarige Liza Zjyrova dus al een behoorlijk volgepakte rugzak. De plekken waar ze woonde leerde haar hoe belangrijk een veilig huis is. Het is haar drijfveer om op dat gebied bruggen te bouwen tussen verschillende landen. „Dat kunnen we doen door de dialoog aan te gaan over de kennis die wij in Nederland hebben. Engineering en ondernemerschap kunnen oplossingen bieden voor veel problemen. Zolang we maar samenwerken”, aldus de student Sustainable Energy Technology aan de TU Eindhoven.

Liza heeft dan ook als droom aan een betere toekomst te bouwen en het leven van anderen positief te kunnen beïnvloeden. Daarom geeft ze voorlichting over Science, Technology, Engineering en Mathematics (STEM) aan meisjes op middelbare scholen. Ook bouwde ze een circulair en zelfvoorzienend gebouw en ontwikkelde ze intelligente energiemodules voor energieneutrale huizen. Je gelooft niet dat ze pas 23 jaar is? Het is echt waar. En haar ambities gaan nog veel verder dan de dingen die Liza al voor elkaar heeft gebokst.

„Met mijn persoonlijke ervaring, technische achtergrond en vaardigheden in het bouwen van duurzame energieoplossingen kan ik anderen helpen. Tijdens de One Young World summit wil ik mijn kennis met andere jonge ondernemers delen om mogelijk een nieuwe startup op te zetten.”

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?
Malek Sheikh.

Malek: Van vluchteling naar softwareontwikkelaar

Malek Sheikh al Ard kwam in een isolement terecht toen hij in 2013 van Syrië naar Nederland vluchtte. Hij was in zijn geboorteland niet meer veilig omdat hij zich inzette voor gelijke LGBTI-rechten. Hier kwam hij weliswaar in een veiligere haven terecht, maar het was voor Malek een moeilijke periode. Hij voelde zich alleen. Om dit proces voor de nieuwkomers van nu aangenamer te maken, startte de 29-jarige inwoner van Amsterdam het project ’Samen met Syriërs’. Daarmee organiseert hij activiteiten om Syrische vluchtelingen en de lokale bevolking met elkaar te verbinden. „Ik wil mensen het gevoel geven dat niemand zich alleen hoeft te voelen, wat zijn of haar achtergrond ook is.”

Maar dat is nog niet alles. Malek leidt nieuwkomers op tot softwareontwikkelaar. Omdat de vraag naar deze beroepsgroep steeds groter wordt, hebben de vluchtelingen dankzij de lessen van Malek een mooi toekomstperspectief. „In 2020 is er een enorm tekort aan softwareontwikkelaars, dus met een opleiding tot deze functie hebben ze uitzicht op een baan.”

Uit eigen interesse was hij altijd al bezig met coderen en programmeren. Toen hij de kans kreeg om zijn expertise verder te ontwikkelen binnen Shell’s Global Diversity and Inclusion Department, nam zijn loopbaan op dit gebied een vlucht. Zo bood Apple aan hem te certificeren als facilitator en leraar in het coderen en programmeren.

Door vluchtelingen goed op te leiden hoopt hij dat bedrijven nieuwkomers aannemen en daarmee een werkplek creëren waarin diversiteit de normaalste zaak van de wereld is. Met zijn selectie voor het One World Shell Scholarship Programma wil hij zijn plannen om van de wereld een betere plek te maken verder uitbouwen.

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?
Oshin Katulkar.

Oshin: Inspireren met het verhaal van India

In 2022 viert India 75 jaar onafhankelijkheid. Een mooi moment om terug te blikken, maar het land wil vooral ook vooruitkijken. Daarom heeft de regering de zogenaamde India 2022-coalitie samengesteld. Deze wordt geleid door het bedrijfsleven met als doel de duurzaamheidsvisie van het land te vertalen naar zakelijke kansen die een positieve bijdrage kunnen leveren aan de toekomst van het land. Denk aan gezondheidszorg, toegang tot energie, afval naar waarde en duurzame mijnbouw.

Uitdagingen begrijpen

Oshin Katulkar (26) vertegenwoordigt Shell in deze coalitie. Haar rol is het identificeren van bedrijfsmodellen die innovatief en duurzaam zijn voor de ontwikkeling op het platteland van India. Ze werkt samen met stichtingen, NGO’s, overheidsinstanties, dorpsbewoners, start-ups en bedrijven om de werkomgeving en de daarbij horende uitdagingen zo goed mogelijk te begrijpen.

India is een van de snelst groeiende ontwikkelingslanden. Haar ervaring op dat gebied kunnen volgens haar nuttig zijn op de One Young World summit in Den Haag, omdat Oshin oplossingen kan delen op het gebied van toegankelijke energie en sociaal ondernemerschap. Ze kijkt er dan ook erg naar uit om haar netwerk van jonge, gepassioneerde en energieke individuen uit te breiden.

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?
Robin Scholten.

Robin: Eerst Pietje Bell, nu Heilig Boontje

Stress, gezondheidsproblemen en criminaliteit zorgden er in het verleden voor dat Robin Scholten in een donkere periode leefde. De Rotterdammer stond daardoor mijlenver van de arbeidsmarkt af. Totdat koffiehuis Heilige Boontjes hem de kans bood iets van zijn leven te maken. Het was het keerpunt in zijn leven, waarna Robin uitgroeide tot een betere versie van zichzelf.

Hij is het ultieme voorbeeld van hoe je weer op het rechte pad moet komen. Inmiddels is de 28-jarige Robin zelf leidinggevende bij Heilige Boontjes en inspireert en helpt hij jongeren om een plek op de arbeidsmarkt te veroveren. „Heilige Boontjes is de schakel tussen negativiteit en positiviteit”, zegt de Robin. „Jongeren vinden via koffie hun weg terug in de maatschappij.” Hij verwelkomt graag meer jeugd bij Heilige Boontjes én bedrijven die een arbeidsplek kunnen aanbieden of de organisatie financieel willen ondersteunen om verder te kunnen groeien.

Robin zelf is ook nog lang niet uitgeleerd. De floormanager heeft zin om zelf gecoacht te worden tijdens het Shell Scholarship Programma. Gedurende de One Young World summit wil hij de rest van de wereld laten zien hoeveel jongeren een plek nodig hebben en verdienen. Een klein gebaar kan al een heel grote invloed hebben op levens van jongeren die ver van de arbeidsmarkt af staan. „Ik wil een belangrijke, maar ongehoorde groep een stem geven.”

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?
Nnenna Eleke.

Nnenna: Zelf de gevolgen van energiearmoede gezien

Jonge vrouwen die kilometers te voet afleggen om brandhout te verzamelen. Kinderen die hun huiswerk moeten doen bij kaarslicht. Gezinnen die een groot deel van het inkomen uitgeven aan ongezonde brandstoffen om te kunnen koken. De 26-jarige Nnenna Eleke uit Nigeria weet er alles van. In haar moederland zijn de effecten van energiearmoede ingrijpend.

Terwijl een gemeenschap alleen haar volledige potentieel kan bereiken als er schone en betrouwbare energie voor handen is. Daarom houdt Nnenna zich als planning ingenieur van Shell Nigeria bezig met het toegankelijk maken van schone en betaalbare energie voor mensen in achtergestelde gemeenschappen.

Van afval tot kookgas

Ze werkt daarbij samen met de onderneming Zeta, die organisch afval verzamelt en op een dusdanige manier verwerkt dat er kookgas ontstaat, organische meststof beschikbaar komt en in de toekomst wellicht ook elektriciteit uit voortkomt. Nnenna deelt haar kennis van engineering en projectmanagement met Zeta zodat de projecten soepel kunnen verlopen.

Tijdens de One Young World summit hoopt ze aan de ene kant haar passie voor het aanpakken van energiearmoede over te brengen op anderen. Aan de andere kant wil ze juist nieuwe inzichten opdoen die haar verder kunnen helpen.

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?
Maxime Ludding.

Maxime: Alternatieven voor brandstof als passie

Het zou zomaar een quizvraag kunnen zijn: waar staat de afkorting van de brandstof LNG voor? De kans is groot dat jij het antwoord schuldig moet blijven, maar Maxime Ludding (29, Den Haag) schudt de betekenis zonder nadenken uit zijn mouw: liquefied natural gas. Als marketinganalist van Shell Downstream probeert hij stakeholders er bewust van te maken dat LNG het enige brandstofalternatief op de markt is dat onmiddellijk een positief effect op het milieu kan hebben.

Klimaatakkoord in ontwikkelingslanden

Nog niet iedereen is daar volledig van op de hoogte, terwijl het een schoner en betaalbaar alternatief is voor zware vrachtwagens en grote zeeschepen, die normaal gesproken gebruikmaken van diesel en scheepsbrandstoffen die slecht zijn voor het milieu. Door steeds meer LNG te gebruiken, kan de maatschappij dichter bij het bereiken van de klimaatdoelstellingen van Parijs komen.

Maxime is geïnteresseerd in hoe mensen uit minder ontwikkelde landen naar het Klimaatakkoord kijken. Wat zijn hun verwachtingen als het gaat om steun van welvarende landen? Hoe bereiden ze zich voor op de toekomst? Tijdens de One Young World summit hoopt hij hierop antwoord te krijgen, door van gedachten te wisselen met mensen uit andere landen.

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?
Mart van Kuijk.

Mart over LHBTI-rechten

„Als ik een probleem zie, probeer ik dat gelijk aan te pakken. Zeker als mensen niet gelijk worden behandeld.” De boodschap van Mart van Kuijk is duidelijk; hij laat er geen gras over groeien. Toen hij bedrijven hielp bij het doorvoeren van de internationale duurzaamheidsdoelstellingen merkte de 27-jarige Utrechter dat er weinig aandacht was voor LHBTI-rechten en inclusiviteit. „Terwijl meer dan 350 miljoen mensen lesbisch, homoseksueel, biseksuel, transgender of interseksueel zijn. In 75 landen is dat zelfs nog steeds verboden. Zij kunnen niet het leven leiden dat ze willen."

Daarom streef ik naar een inclusieve wereld waarin niemand achterblijft. Ik hoop op de One Young World summit gelijkgestemde jongeren te ontmoeten en samen met hen een wereldwijde discussie te starten over de rechten van LHBTI’ers. Als we deze groep niet meenemen, zijn er mensen die buiten de boot vallen. Dat mag niet gebeuren. Daarom ben ik bezig met een manifest voor bedrijven waarin is opgenomen dat LHBTI’ers gelijke kansen moeten hebben.”

Mart kijkt enorm uit naar de tiende One Young World top: „Ik kom er in contact met mensen uit andere culturen en ik ben benieuwd hoe zij erover denken.”

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?
Rajae Atahiri.

Rajae en de rolstoel

Lekker schommelen, klimmen en rennen. Buitenspelen lijkt voor kinderen de normaalste zaak van de wereld. Maar dat geldt niet voor iedereen. Daarom heeft de 28-jarige Rajae Atahiri uit Amsterdam het plan om inclusieve speeltuinen te realiseren, waar kinderen met en zonder een fysieke of mentale beperking samen kunnen spelen.

Haar grootste inspiratiebron voor dit project is haar broertje, die gebruikmaakt van een rolstoel. „Samen spelen is een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van een kind. Ik wil dat kinderen met een beperking óók de kans krijgen om buiten te spelen”, zegt Rajae. „Daarvoor hebben de huidige speeltuinen een verbeterde inrichting nodig. Ze moeten niet alleen toegankelijk zijn voor alle kinderen, maar ook de beschikking hebben over speeltoestellen en voorzieningen die geschikt zijn voor zowel kinderen zonder als kinderen met een beperking.”

Daarbij wil ze ook gebruikmaken van moderne technologieën, zoals augmented reality en virtual reality. Op die manier kan een kind met een beperking evenveel plezier beleven aan de wipwap als het kind zonder beperking. Samen buitenspelen is voor iedereen.

Tijdens de One Young World summit wil Rajae contact leggen met andere young leaders en organisaties, die dezelfde visie hebben en haar project kunnen ondersteunen. Kennis delen en bewustwording creëren zijn daarbij de sleutelwoorden.

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?
Odinakachi Umunna.

Odinakachi wint met zonne-energie

Als kind zag hij in Nigeria met eigen ogen wat een gebrek aan toegang tot energie met mensen doet. Daarom meldde Odinakachi Umunna (25) zich vorig jaar als vrijwilliger aan bij een team dat deelnam aan de Shell ’Access to Energy’ Social Impact Fun-wedstrijd. De groep jongeren bedacht een mobiel zonne-energieproject voor in de Nigerdelta. De jury was enthousiast en verkoos dat idee als winnaar van de wedstrijd. De prijs? Een investering van 200.000 dollar.

Nog mooier is dat het winnende idee inmiddels wordt doorgevoerd als energievoorziening op het platteland. Uiteraard tot grote tevredenheid van Odinakachi, die toezichthouder is bij Shell Nigeria. Energietransitie, toegang tot energie en duurzaamheid vormen zijn grote passie, die terug te vinden zijn in zijn presentaties en artikelen.

Voorloper

Daarnaast heeft Odinakachi de leiding over het kernteam dat de hub Future Energy Lions Nigeria heeft opgericht. Zijn groep heeft als doel om Shell te helpen een voorloper te zijn op het gebied van energietransitie in Nigeria. In de komende maanden zijn ze van plan een proefproject op te zetten voor het opwekken van elektriciteit via zonne-energie, waarvan ze hopen dat het grootschalige investeringen zal opleveren.

In Den Haag wil Odinakachi anderen inspireren met zijn verhaal en hoopt hij dat er nog meer deuren voor hem opengaan richting een betere wereld.

Wat is One Young World?

Kennis delen, ideeën opdoen en frisse inspiratie krijgen. Het is de tiende keer dat jongeren van over de hele wereld bij elkaar komen op de One Young World top om op deze manier samen voort te borduren op hun eigen plannen (voor het eerst in ons land). Wat kan er gedaan worden aan thema’s als duurzaamheid, klimaatverandering en sociale ongelijkheid? Door samen te komen en te discussiëren hopen de jonge leiders meer middelen te krijgen voor een betere toekomst.

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?
Koningin Máxima. / ANP

Wie waren er in Den Haag?

Naast de 1800 jongeren uit 190 landen waren er ook bekende sprekers die hun steentje bijdragen aan de top, die van woensdag 17 tot en met zaterdag 21 oktober plaatsvindt in en Haag. Zo opende koningin Máxima One Young World (morgenavond) en maakten econoom/bankier Muhammad Yunus, topmodel Naomi Campbell, mensenrechtenadvocate Amal Clooney en de CEO’s van grote bedrijven als Unilever, DSM, Deloitte, Accenture en Shell hun opwachting. In totaal zijn 17,5 miljoen mensen positief beïnvloed door de One Young World ambassadeurs-initiatieven; alleen vorig jaar al 2,5 miljoen mensen (bron: One Young World Impact Report 2017). Veel jongeren die na het event terugkeren in eigen land gaan de politiek in om hun idealen te verwezenlijken of zetten zich middels ontwikkelingswerk in voor de maatschappij.

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?
Marjan van Loon.

Waarom doet Shell mee?

Net als de jongeren die naar de One Young World top komen, vindt ook Shell het belangrijk om bij te dragen aan oplossingen voor de wereldthema’s. Daarom steunt het bedrijf young leaders met een scholarship om hun doelen en dromen richting werkelijkheid te brengen. „Dat brengt ons samen”, zegt Marjan van Loon, President-Directeur van Shell Nederland. „Ik ben diep onder de indruk van de bijzondere initiatieven van de jonge talenten die deelnemen aan ons Scholarship Programme. Ik ben ervan overtuigd dat zij een bijdrage kunnen leveren aan de internationale duurzaamheidsdoelstellingen. Hopelijk geeft deze ervaring hen de vleugels die zij nodig hebben om hun maatschappelijke impact te versterken.”

In samenwerking met Shell en One Young World

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.