Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 31 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Demonstraties toegestaan tijdens sinterklaasintocht

Burgemeester Jan Hamming van de gemeente Zaanstad heeft woensdag laten weten dat er bij de landelijke sinterklaasintocht van dit jaar mag worden gedemonstreerd voor en tegen zwarte piet.

De VVD wilde weten of de burgemeester van plan was een noodverordening in te stellen voor de intocht. Daar is volgens burgemeester Hamming geen aanleiding voor. Dit betekent echter niet dat er geen voorbereidingen getroffen worden. „Indien noodzakelijk dan zal de maatregel zo snel mogelijk ingezet worden.”

Allerlei scenario’s

NH Nieuws schrijft dat het vooralsnog onduidelijk is wat die maatregelen precies zijn. Wel lijkt het erop dat er rekening wordt gehouden met allerlei scenario’s, waar zowel voor- als tegenstanders bij betrokken kunnen zijn.

Op dit moment hebben twee actiegroepen vóór zwarte piet zich officieel aangemeld bij de gemeente Zaanstad om te demonstreren. De gemeente heeft inmiddels ook contact gehad met andere groepen, nog niet bekend is of deze groepen zich ook officieel aan gaan melden.

Veel kritiek

De intocht in Zaanstad zorgde eerder al voor veel kritiek. De NTR maakte bekend dat Sinterklaas tijdens de landelijke intocht vergezeld wordt door roetveegpieten. Dit was reden voor het sinterklaascomité Zaanstad om zich terug te trekken.

Mocht de situatie in Zaanstad tijdens de intocht dusdanig uit de hand lopen dat er sprake is van een noodsituatie, dan zal de burgemeester de demonstraties beëindigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.