Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

ChristenUnie: Gratis onderzoek voor donorkinderen

Donorkinderen moeten kosteloos kunnen uitzoeken wie hun biologische vader is. Dat vindt Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. „Ik vind dat ieder kind recht heeft om te weten van wie hij of zij afstamt. Dat is belangrijk voor je eigen identiteit en voor je medische dossier. En daar mag dus geen prijskaartje aanhangen."

Gratis inschrijven bij DNA-databank

Zij gaat bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid voorstellen dat donorkinderen zich gratis kunnen inschrijven bij een DNA-databank. Via de DNA-databank kunnen donorkinderen die vóór 2004 zijn geboren, achterhalen wie hun spermadonor is. Tot 2004 was het toegestaan anoniem sperma te doneren, daarna mocht dat niet meer.

Bij een speciale DNA-databank kunnen donoren en donorkinderen elkaar zoeken. De inschrijving kost 250 euro. De kosten voor de donor worden vergoed, voor donorkinderen niet. Dat is oneerlijk en moet veranderen, aldus het Kamerlid.

Bij de DNA-databank staan vijfhonderd donoren ingeschreven. Het ziet ernaar uit dat de partij met dit voorstel een meerderheid heeft in de Tweede Kamer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.