Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Brandmerkende scoutingleider ‘nooit meer welkom’

Scouting Nederland heeft jeugdleider Mike B. van de groep Frans Naerebout uit Goes weggestuurd, hij is geroyeerd.

In een verklaring laat de vereniging weten dat er geen vertrouwen meer is in de capaciteiten van de 23-jarige man als leidinggevende, ook al heeft de rechter hem donderdag vrijgesproken van het brandmerken van drie jeugdleden van de Zeeuwse groep tijdens een ontgroeningsritueel.

In de verklaring staat dat „de leidinggevende nooit meer een functie binnen de vereniging kan vervullen”, omdat zijn gedrag op geen enkele wijze past binnen de uitgangspunten die Scouting Nederland hanteert. De vereniging vindt wat er is gebeurd, „verschrikkelijk”.

Ontgroenen hoort er niet bij

De scouting vindt dat ontgroenen absoluut niet binnen de vereniging past. „Een positieve welkomstceremonie is daarvoor wel passend, bijvoorbeeld door samen een feestmaal te maken of een klimtoren te bouwen.”

Mark B. brandmerkte de kinderen, twee jongens en een meisje in de leeftijd van 12 tot 14 jaar, tijdens een kamp op een terrein in België met de letters F en N, een afkorting van de groepsnaam.

Hoger beroep

Het OM maakte donderdag bekend in hoger beroep te gaan. „We zijn het er niet mee eens dat hij nu is vrijgesproken. Bij één kind kun je zeggen dat er sprake was van roekeloosheid, maar niet bij de twee anderen die erachter aan kwamen. We zijn het er gewoon niet mee eens."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.