Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Bijna 2000 doden bij ramp Sulawesi

Het dodental bij de ramp op Sulawesi is opgelopen tot 1944. Over het lot van circa 5000 bewoners is nog niets bekend. Er wordt gevreesd dat vermisten niet meer levend worden teruggevonden.

Duizenden vermisten

Vorige week vrijdag kwamen velen om bij een aardbeving en een tsunami op het Indonesische eiland. Een groot deel van de stad Palu werd verwoest en een wijk door de aarde verzwolgen. Ook andere kustplaatsen werden zwaar getroffen.

Er worden nog duizenden mensen vermist, van wie gevreesd wordt dat zij het niet hebben overleefd. De zoektocht naar vermist wordt echter stopgezet en van grootschalige zoektochten met veel mensen en zwaar materiaal is dan geen sprake meer. Wel wordt er nog op beperkte schaal naar slachtoffers gezocht. In Palu worden nog steeds lichamen gevonden en begraven in massagraven. Honderden mensen liggen nog onder het puin en de modder.

Criminaliteit

Opmerkelijk zijn de onzinverhalen die zich een ronde doen op het eiland. De Indonesische autoriteiten hebben de handen vol aan het ontkrachten ervan, schrijft The Guardian. Zo is de burgemeester van de stad Palu ten onrechte doodverklaard en gaan er verhalen rond van een nog veel zwaardere aardbeving. Volgens een inwoner is dat laatste een truc van criminelen: „Als je je huis verlaat, komen mensen je spullen stelen.”

Nederlandse hulporganisaties hebben bekend gemaakt vier miljoen vrij te maken voor hulpverlening op het eiland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.