Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 3 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Beeld: Dit wordt de nieuwe leeuwenkoning van Artis!

De Amsterdamse dierentuin heeft op sociale media bekendgemaakt wie de nieuwe mannetjesleeuw moet worden. Ze deelden een foto van een jonge leeuw die langzaam de tijd krijgt om te wennen aan zijn nieuwe verblijf met de twee leeuwinnen.

Hij zal in de komende jaren een volle bos manen ontwikkelen ©ARTIS

Nieuw verblijf

De leeuw is nu al af en toe voor het publiek te bewonderen. Stapje voor stapje zal hij kennismaken met de twee leeuwinnen waar hij het verblijf mee gaat delen. Ze hebben elkaar nog niet ontmoet, maar dit zal naar verwachting niet al te lang meer duren. Het zijn net échte katten, die houden ook niet van plotselinge veranderingen en nieuwe huisgenoten.

Deze nieuwe leeuw moet de vervanger worden van Ceasar, de iconische koning van Artis die eind augustus op 20-jarige leeftijd kwam te overlijden. Voor een leeuw is dit een prachtige hoogbejaarde leeftijd. Dit verlies kwam echter wel hard aan bij de trouwe bezoekers van het dierentuin.

Een naam krijgt deze nieuwe bewoner niet. Omdat Artis een educatieve missie heeft, geeft het dierenpark haar inwoners geen ‘menselijke namen’. Dat hebben ze immers in het wild ook niet. Dat de leeuwinnen in Amsterdam wild zijn, bewees een filmpje over een onfortuinlijke reiger die zijn bezoekje aan het leeuwenverblijf met de dood moest bekopen.

Manen

Bij een mannetjesleeuw horen natuurlijk volle manen, dat heeft deze nog niet omdat hij hier nog te jong voor is. Zodra hij ouder wordt zullen de manen echter wel degelijk komen. De manen zijn de grote trots van een mannetjesleeuw, ze kunnen verschillend van kleur zijn van lichtblond tot zwart. Het is dus nog even afwachten hoe deze er over een paar jaar uitziet.

Hoeveel manen een leeuw krijgt, is vooral afhankelijk van de hoeveelheid testosteron. Zo’n volle bos manen is niet alleen majestueus, maar ook praktisch omdat hij beschermt de nek en het gezicht van een mannetjesleeuw tijdens gevechten.

Leeuwen zijn de enige katachtigen die manen ontwikkelen en jagen in groepen. Een volwassen exemplaar kan 2,5 meter lang worden en een lichaamsgewicht bereiken van 280kg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.