Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Bedreigde burgemeester Haarlem bij steunbijeenkomst

Zo’n tweeduizend Haarlemmers verzamelden zich zondagmiddag op de Grote Markt om steun te betuigen aan hun eigen burgemeester, die is ondergedoken wegens ernstige bedreigingen. Maar tegen alle verwachtingen in verscheen burgemeester Jos Wienen zelf om de Haarlemmers toe te spreken.

De speech van Wienen werd zondag beloond met massaal en langdurig applaus. Hartverwarmend, aldus een dankbare burgemeester. „Dat geeft de burger, of in dit geval de burgemeester moed."

Haarlemmers betuigen steun aan hun burgemeester. / Foto: ANP

Veel steun

De initiatiefnemer van de steunbijeenkomst, Alain Timmers, was zelf ook verrast dat Wienen het bordes opstapte. „Ik wist dat hij aanwezig was, maar hoorde terwijl het programma al bezig was dat hij binnen vijf minuten ook zelf zou gaan speechen." Timmers blikt geëmotioneerd terug: „Het was hartverwarmend, echt onvergetelijk."

De Grote Markt in Haarlem stond zondagmiddag overvol. „Jos, je staat er niet alleen voor. We staan achter je", was de boodschap van de organisatie. Sommige aanwezigen hadden een spandoek meegebracht. „Moed overwint geweld" was er op eentje te lezen. Ook waren er posters met de tekst: „Beste burgemeester, Haarlem staat achter u."

Haarlemmers betuigen steun aan hun burgemeester. / Foto: ANP

‘Onaanvaardbaar’

Meerdere sprekers, onder wie minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken, betuigden hun steun aan de burgemeester. Ollongren noemde de bedreigingen aan het adres van Wienen „ronduit onaanvaardbaar." Volgens de minister is intimideren en bedreigen en moeten onderduiken „niet normaal en niet acceptabel". „Als je het ergens niet mee eens bent kun je naar de rechter stappen, maar je mag nooit, maar dan ook nooit bedreigen of intimideren."

Burgemeester Wienen wordt sinds enige tijd bedreigd en beveiligd. Het is niet bekend uit welke hoek de dreiging komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.