Julia Onclin
Julia Onclin | LinkedIn Nieuws 16 okt 2018 / 13:45 uur

Al 7500 euro voor ‘blokkeer-Friezen’

De Friezen die vorig jaar tijdens de sinterklaasintocht de snelweg blokkeerden, kunnen rekenen op financiële steun van medestanders. Op 14 oktober hebben aanhangers van de zogeheten ‘blokkeer-Friezen’ namelijk een crowdfundactie opgezet om geld in te zamelen. Hiermee willen ze de verdachten betalen voor ieder uur dat ze vastzitten of hun taakstraf uitvoeren.

Blokkade

De inmiddels befaamde ‘blokkeer-Friezen’ kregen hun naam naar aanleiding van hun actie vorig jaar november. Ze blokkeerden met hun auto’s de snelweg bij het Friese Oudehaske. Dat zorgde ervoor dat de bussen met demonstranten tegen Zwarte Piet niet door konden rijden. De actievoerders konden zo niet naar Dokkum om te demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas.

Crowdfunding

Initiatiefnemers van de crowdfundactie hopen 200.000 euro op te halen voor de 34 verdachten. Via de website www.strafpiet.nl kunnen mensen geld doneren. Op dit moment (dinsdagmiddag 15.45 uur) is er al ruim 7500 euro opgehaald.

In de week van 8 oktober waren de zittingsdagen in de zaak tegen de ‘blokkeer-Friezen’. Tegen de ‘leider’ van de blokkeeractie, Jenny D. uit Drachten is een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden geëist. Tegen de meeste andere verdachten wordt een taakstraf van 120 uur geëist. De rechter doet op vrijdag 9 november uitspraak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Al 7500 euro voor ‘blokkeer-Friezen’
Sluiten