Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 10 sep 2018 / 11:20 uur

Zwangere vrouwen missen een ‘pregnancy mode’ in apps

Veel mensen die sporten, willen afvallen of simpelweg hun activiteit willen meten, gebruiken allerlei fitness- en gezondheidapps. Ook zwangere vrouwen willen graag op de hoogte blijven van hun gezondheid, maar volgens hen ontbreekt er in te veel apps een ‘pregnancy mode’.

Ongezond genoemd

Een gezondheidsapp waarin je kunt bijhouden hoeveel calorieën je binnenkrijgt, of een die je waarschuwt als je te weinig water drinkt of meer moet bewegen: het is er allemaal. Maar die apps houden geen rekening met een eventuele zwangerschap. Het was Swapna Krishna die daarover op Twitter aan de bel trok. Volgens haar wordt er te weinig rekening gehouden met zwangere vrouwen door gezondheid- of fitnessapps. Vaak krijgen ze meldingen dat ze teveel aankomen, en worden ze zelfs ongezond genoemd. Ook krijgen ze geregeld een melding dat ze meer moeten bewegen omdat ze overgewicht hebben, of dat hun periode over een paar dagen begint: iets waar ze natuurlijk negen maanden lang geen boodschap aan hebben.

Mannen als maatstaf

Net zoals Krishna ergeren een hoop anderen zich aan het gebrek van de apps, sommigen noemen het zelfs mannelijk. Op Twitter herkennen veel mensen het probleem dat wordt aangekaart.

Calorie-inname en gewichtstoename

Krishna, zelf ook een techneut, schreef er over op Engadget. „Mensen bleven me vragen waarom ik de meldingen niet gewoon uitschakelde. Voor het volgen van het gewicht waren meldingen geen probleem, maar toen ik de app opende om mijn gewicht te zien, kreeg ik te horen dat mijn gewicht ‘te hoog’ was. Dus ja, uiteindelijk heb ik de Apple Watch-meldingen uitgeschakeld, maar het gaat erom dat de bruikbaarheid van deze apps niet afhankelijk hoort te zijn van mijn niveau van gezondheid of conditie. Ik zou mijn zwangerschapsactiviteit net zo gemakkelijk moeten kunnen volgen als voor mijn niet-zwangere zelf.”

Het toevoegen van een zwangerschapsmodus voor het volgen van het gewicht zou volgens Krishna vrij eenvoudig zijn: de aanbevelingen voor gewichtstoename en het aantal calorieën per dag zijn standaard gebaseerd op hoeveel iemand weegt. Dus wanneer je zwanger raakt, zou daar gewoon meer ruimte moeten komen. „En calorie-apps zouden zowel de zwangerschap- als borstvoedingsmodus moeten hebben om een hogere calorie-inname mogelijk te maken. Sleep-tracking apps zouden ook een ‘newborn’-modus moeten hebben; per slot van rekening hebben ouders echt de techniek niet nodig om hen te vertellen dat ze geen goede nachtrust krijgen als ze ‘s nachts met een baby wakker zijn."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwangere vrouwen missen een ‘pregnancy mode’ in apps
Sluiten