Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Zelfde tijdzone voor Nederland, België en Luxemburg

De premiers van Nederland, België en Luxemburg zijn het erover eens dat de Benelux-landen in dezelfde tijdzone zouden moeten blijven. De vraag is nog of dat de zomer- of de wintertijd moet worden.

Consequenties

Om die vraag te beantwoorden zullen de bewoners van de Benelux-landen gevraagd worden naar hun voorkeur. Volgens een woordvoerster vindt Rutte het „prima" gezamenlijk naar het vraagstuk klokverzetten te kijken. Dit naar aanleiding van het voorstel van de Europese Commissie eerder dit jaar, om een einde te maken aan het twee keer per jaar klokverzetten in de Europese Unie. Elk land zou zelf moeten bepalen of het permanent op zomer- of wintertijd overschakelt in 2019. Voordat het zo ver is, moet het voorstel nog goedgekeurd worden.

Het is de bedoeling van de Benelux om buurlanden als Frankrijk, Duitsland en Italië ook bij de beslissing te betrekken. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft al gezegd dat er sowieso rekening gehouden moet worden met de wens van zo veel mogelijk Nederlanders. De Belgische Premier maakt zich sterk voor een permanente zomertijd.

Eerder schreef Metro al over de consequenties van een permanente zomertijd: dat zou namelijk betekenen dat het in de winter pas om tien uur ‘s ochtends licht wordt. Wetenschapper Marco Langbroek stelt dat een permanente wintertijd beter zou zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.