Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 13 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Zat in de klas? Dat wordt blazen op Brabantse school

Het Varendonck College in het Brabantse Asten-Someren is helemaal klaar met scholieren die tijdens de les straalbezopen zijn. Volgens de rector is dit geen incident, maar gebeurt het op grote schaal en structureel.

Het vechten tegen de bierkaai moet afgelopen zijn en daarom gaat de school nu leerlingen die beneveld overkomen, onderwerpen aan een blaastest.

Laveloos in de les

Aan het Eindhovens Dagblad vertelt rector Irma van Nieuwenhuijsen dat de maatregel hard nodig is. „De grens is bereikt. Ik hoop dat nu een discussie op gang komt, want dit is niet normaal.”

Hoewel er geen concrete cijfers onder het alcoholgebruik van de leerlingen van het Varendonck College zijn, ziet de schoolleiding wel een zorgwekkend patroon in het drinkgedrag van de scholieren. Vooral na kermissen en tentfeesten, verschijnen veel van de minderjarige scholieren ladderzat in de les.

Uit cijfers van stichting HALT blijkt dat er in deze regio inderdaad een probleem is met jongeren en alcoholmisbruik. Deze zomer werden er 63 minderjarigen in de regio voor alcoholgebruik onder de achttien naar hen doorverwezen. Dit is vier keer zoveel als er normaal gesproken in een heel jaar naar HALT gaan.

Zat in de klas

Hoewel de school geen invloed heeft op wat de leerlingen buiten de lesuren allemaal uitvreten, wil ze met de blaastests ervoor zorgen dat de school een veilige omgeving blijft. Wanneer een leerling zat in de klas gaat zitten, is hij niet in staat om de les te volgen en heeft hij een negatieve invloed op de sfeer.

De test worden afgenomen bij leerlingen van klas drie tot en met zes. Hierbij is de observatie van docenten belangrijk. Als zij de indruk hebben dat een leerling te diep in het glaasje heeft gekeken dan moeten hij zich melden bij de coördinator. Er is echter wel toestemming van de ouders nodig om de minderjarige als school de blaastest te laten ondergaan. De school neemt telefonisch contact op.

Wanneer een leerling te veel alcohol in zijn bloed heeft, zal niet direct de politie worden gebeld. Het Varendonck College zal zelf met gepaste vervolgstappen komen. De rector hoopt hiermee dat de normalisering van alcoholgebruik in de regio ter discussie komt te staan. Hoewel alcohol een belangrijk onderdeel is van de cultuur, is het volgens haar niet normaal dat kinderen beschonken naar school gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.