Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 20 sep 2018 / 10:20 uur

Woede om oproep ‘mazelenfeestjes’ anti-vaxxer

Een oproep van een moeder in besloten Facebookgroep voor zogenaamde ‘anti-vaxxers’ heeft voor grote woede gezorgd op sociale media.

In het bericht is te lezen dat de vrouw op zoek is naar speelkameraadjes voor haar zoontjes van 2,5 en 10 jaar oud die ze kunnen besmetten met ziektes als waterpokken en mazelen. Dit om hen en ‘een voltallige generatie sterker te maken’.

De bizarre oproep in een besloten Facebookgroep ©Facebook

Mazelen een feestje?

Kinderen niet inenten kan al op uitermate weinig sympathie rekenen, maar je kinderen moedwillig besmetten met ziektes als de mazelen is natuurlijk helemaal van de zotte, zo klinkt het op internet. De mazelen-dates initiëren is niet alleen een ‘gekke gedachte’, maar kan levensbedreigend voor jonge kinderen zijn.

Het fenomeen ‘mazelenfeestje’ is niet nieuw. In het voorjaar kwam naar buiten dat Italiaanse anti-vaxxers dit soort besmettingspartijtjes op sociale media organiseren.

Mazelen zijn niet alleen gevaarlijk voor kinderen van anti-vaxxers, maar ook voor mensen die om medische redenen niet ingeënt kunnen worden en baby’s die nog te jong zijn voor een prikje.

Europese epidemie

Vanwege de dalende vaccinatiegraad is er sinds dit jaar in Europa sprake van een mazelenepidemie. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er in totaal 41.000 gevallen van mazelen gemeld, dit blijkt uit cijfers van de WHO. 37 sterfgevallen worden door de organisatie toegeschreven aan deze epidemie. Dit zijn sterftegevallen die voorkomen hadden kunnen worden.

De problemen zijn het grootste in Oost-Europese landen als Servië en Oekraïne, maar ook in landen als Frankrijk, Italië en Griekenland is er sprake van een grote stijging van het aantal kinderen met mazelen. De reden? Ouders vaccineren hun kinderen steeds minder.

Hoewel Nederland een relatief hoge dekkingsgraad kent vergeleken met andere Europese landen, is deze ook hier tanende. Dit tot grote bezorgdheid van deskundigen die wél een medische achtergrond hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Woede om oproep ‘mazelenfeestjes’ anti-vaxxer
Sluiten