Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Wereldwijd nemen kankergevallen toe

We krijgen steeds vaker kanker. Dit jaar krijgen wereldwijd 18,1 miljoen mensen kanker en 9,6 miljoen mensen zullen daar aan overlijden, meldt het International Agency for Research on Cancer (IARC). Toen ze eerder dit onderzoek uitvoerden, in 2012, ging het om 14,1 miljoen nieuwe ziektegevallen waarvan 8,2 miljoen mensen stierven.

Het is niet gek dat de cijfers hoger uitvallen. De wereldbevolking groeit namelijk flink en mensen worden steeds ouder. Een op de vijf mannen en een op de zes vrouwen krijgt ooit in hun leven kanker. Een op de acht mannen en een op de 11 vrouwen zullen daaraan overlijden.

Longkanker

Wereldwijd komt longkanker het vaakst voor. Daarna komt borstkanker en darmkanker. Deze drie soorten zorgen voor een derde van alle kanker- en sterfgevallen wereldwijd. Voor mannen is longkanker de meeste voorkomende en dodelijke vorm. Bij vrouwen wordt borstkanker het vaakst geconstateerd en zorgt de ziekte voor de meeste sterfgevallen. Borstkanker is daarnaast ook de meest voorkomende kanker in 145 van de 185 landen die bij het onderzoek van het IARC betrokken zijn.

In 28 landen, waaronder Nederland, komt longkanker het vaakst voor. Dat geldt ook voor Denemarken, China en Australië. In veel landen wordt dan ook veel aandacht besteed aan het stoppen met roken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.