Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Voor het eerst daalt aantal ontvoeringen kinderen

Voor het eerst is een daling gesignaleerd in het aantal kinderen dat deze zomer is ontvoerd. Vorig jaar keerden 36 kinderen niet terug naar Nederland na hun zomervakantie, dit jaar waren dat er 32. Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO).

De organisatie is voorzichtig optimistisch dat ouders zich er meer van bewust zijn dat ze samen een beslissing voor een verhuizing moeten nemen. ,,Wij hopen dat deze trend in de rest van het jaar doorzet. Elk ontvoerd kind is er immers één te veel”, zegt directeur Coşkun Çörüz.

Moeder neemt ze mee

Meerdere ouders die het kind mee naar het buitenland hebben genomen verklaarden dat het kind zelf niet zou willen terugkeren naar Nederland. De meeste kinderen werden meegenomen naar Spanje, Turkije (beide vier), Polen en België (beide drie). De meeste kinderen werden ontvoerd door hun moeder en meer dan de helft is leerplichtig.

Afgelopen zomer werden ook acht kinderen ontvoerd naar Nederland. Ze kwamen uit Zweden, België, Sint-Eustatius, Roemenië en Bulgarije.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.