Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 5 sep 2018 / 09:02 uur

Vlaamse overheid zaagt per ongeluk 200 bomen om

Een pijnlijke Vlaamse flater langs de snelweg in het West-Vlaamse Torhout. Vanwege miscommunicatie zijn er 200 beukenbomen langs de op- en afrit naar de stad gekapt. De gemeente van de stad is des duivels en eist dat de schade wordt hersteld, dit meldt De Standaard.

Communicatiefout

Torhout is 200 bomen armer en een Belgische blunder rijker, wat ging er mis? De bomen stonden onder beheer van het Agentschap Wegen en Verkeer, zij oordeelden onlangs dat de bomen te dicht bij de rijbaan stonden en een gevaar vormden voor de weggebruikers. Vijftien jaar geleden werden ze gepland en sindsdien vormden ze een ‘groene toegangspoort’ voor de stad.

Door een interne communicatiefout kreeg een aannemer die eigenlijk de gewassen had moeten snoeien de opdracht om ze te rooien. Deze aannemer ging maandag ijverig aan de slag en kapte maar liefst 200 beuken. De bomen liggen er als geknapte luciferhoutjes op een rij bij. Een triest en onnodig aangezicht. Het stadsbestuur van Torhout was niet op de hoogte van de plannen en is woedend.

Belgenmop

Een furieuze Elsie Desmet van Leefmilieu riep maandagavond de plaatselijke pers bijeen en sprak van een ‘regelrechte ramp’. Zij kan er met haar gedachte niet bij hoe dit heeft kunnen gebeuren. Zij meent dat het Agentschap überhaupt niet zonder overleg met de gemeente had moeten handelen. Torhout eist compensatie voor de schade.

Voor de omgezaagde beuken komt hulp te laat, de bomen zullen in de komende dagen in de versnipperaar verdwijnen en tot zaagsel verwerkt worden. Het project is nog niet afgerond want ook de wortels zullen moeten worden verwijderd. Hoeveel belastinggeld deze Belgenmop heeft gekost, is niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vlaamse overheid zaagt per ongeluk 200 bomen om
Sluiten