Julia Onclin
Julia Onclin Nieuws 13 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Vermissing Kamphuis: Dit is wat we weten

De 46-jarige Nederlander Arjen Kamphuis wordt ruim 3 weken vermist in Noorwegen. Hij zou 22 augustus terugvliegen naar Nederland maar is nooit in het vliegtuig gestapt. Ondertussen is het onderzoek naar de vermissingszaak in volle gang. Wat weten we over Kamphuis’ verdwijning?

22-08

De dag van de terugvlucht van cyberspecialist Arjen Kamphuis. Vanuit de Noorse plaats Bodø moet hij de trein pakken naar de luchthaven in Trondheim, een ruim tien uur durende reis. Maar Kamphuis checkt die dag niet in op de luchthaven. Wel zou hij twee dagen eerder zijn uitgecheckt in zijn hotel.

De cyberspecialist is voor het laatst gezien in Bodø, dat bekend staat als een echte hikespot. Als ervaren hiker, en het feit dat Kamphuis hikespullen heeft gekocht voordat hij naar Noorwegen vloog, lijkt het aannemelijk dat hij in het gebied gehiked heeft.

29-08

Als Kamphuis na een week nog steeds niet op zijn werk komt en nergens op reageert, besluit zijn werkgever hem op te geven als vermist.

Vermissing Kamphuis: Dit is wat we weten
Vermissingspagina Kamphuis bij Nederlandse politie. Foto: ANP

02-09

De Noorse politie start een officieel opsporingsonderzoek.

04-09

De politie van Noorwegen schakelt een speciale eenheid in om te helpen bij de zaak. Deze eenheid houdt zich normaal gesproken bezig met georganiseerde criminaliteit, maar wordt soms ook ingezet bij vermissingszaken.

05-09

Een Nederlandse verkoper vertelt aan de politie dat Kamphuis een opvouwbare kajak heeft gekocht voor zijn vakantie. Kamphuis zou hebben verteld, dat hij van plan was om te gaan kajakken bij de Noorse fjorden.

06-09

De Noorse politie vindt een oranje tent in het gebied waar de Nederlander mogelijk zou kunnen zijn. Deze tent zou er op dat moment al ongeveer drie weken staan. Wandelaars in dat gebied, worden opgeroepen contact op te nemen met de politie. Op dat moment is niet bekend of de oranje tent van Kamphuis is of niet.

Daarnaast zegt een getuige de Nederlander op 3 september te hebben gezien in Denemarken. De politie houdt er rekening mee dat Kamphuis niet in Bodø is gaan hiken, maar is doorgereisd naar een andere stad. Dit is genoeg reden om ook een onderzoek naar de vermissing van de Nederlander in Denemarken te starten.

Ondertussen ontdekt de Nederlandse politie, dat de telefoon van Kamphuis op 30 augustus nog 20 minuten aan is geweest. Vervolgens wordt de simkaart eruit gehaald en vervangen door een Duitse simkaart. Het laatste signaal van de telefoon ging via een zendmast in Vikeså. Deze zendmast staat ruim 1700 kilometer bij Bodø vandaan.

Vermissing Kamphuis: Dit is wat we weten
Signaal Kamphuis' telefoon opgevangen. Foto: ANP.

08-09

Twee Nederlandse rechercheurs vertrekken naar Noorwegen om te helpen met het onderzoek.

11-09

Na een televisie-uitzending over de vermissing van Kamphuis komen vijfentwintig tips binnen. Mensen die in de omgeving van Stavanger en Vikeså wonen denken hem daar rond 30 augustus gezien te hebben.

12-09

De Noorse politie maakt bekend dat er spullen van Arjen zijn gevonden. Om welke spullen het gaat wil de politie niet zeggen. Een visser heeft de vondst gedaan aan de kust in de buurt van Kvænflåget, een berg in de buurt van het plaatsje Rognan, 70 kilometer ten oosten van Bodø. De politie denkt dat de Nederlander op 20 augustus met de trein van Bodø naar Rognan is gereisd.

13-09

TV2, een Noors tv-station, maakt bekend dat de identiteitspapieren van de vermiste Nederlander tussen de gevonden spullen zaten. De Nederlandse politie wil dit echter nog niet bevestigen.

Zo wordt het raadsel rond Kamphuis’ verdwijning alleen maar groter. De zoektocht naar Arjen Kamphuis gaat door.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.