Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Veel weerstand tegen nieuw VVD-Kamerlid Aartsen

Thierry Aartsen (28) wordt donderdag beëdigd als Tweede Kamerlid, maar ligt inmiddels flink onder vuur vanwege oude Twitterberichten. De berichten zijn kwetsend, waardoor VVD-wethouder en locoburgemeester Rob Berkhout oproept tot een blokkade van de installatie van Aartsen.

„Ik kan mij niet voorstellen dat wij er zo’n eikel bij willen hebben", schrijft Berkhout, wethouder van de gemeente Wormerland, op Twitter. Hij vraagt fractievoorzitter Klaas Dijkhoff en partijvoorzitter Christianne van der Wal om af te zien van de benoeming.

‘Weer iemand voor de trein’

Zo schreef Thierry Aartsen, nu nog VVD-fractievoorzitter in Breda, in 2009: „GVD! Weer iemand voor de trein, kom dus niet verder dan Eindhoven! Zelfmoordenaars, word eens creatief."

En over een voetbalwedstrijd schreef hij twee jaar geleden: „Een heerlijk Avondje NAC: zwarte piet in NAC-shirts op het veld en OW Sylvana van Rob van Daal door de speakers.”

Aartsen doelde hiermee op een carnavalslied van volkszanger Rob van Daal. Dat nummer had teksten als „Oh Sylvana, wat ben jij toch een zielenpiet" en „Kun jij niet emigreren? Jij trekt alles uit z’n verband" en kreeg veel kritiek.

‘Politicus-onwaardig’

En Aartsen krijgt van meer VVD’ers kritiek. „Het lijkt stoer, maar hij is een politicus en kandidaat-Kamerlid onwaardig", zegt VVD-raadslid Bert Homan uit Assen. „In het belang van de VVD en de politiek in het algemeen; trek je terug."

Geen spijt

Tegen BN De Stem zegt Thierry Aartsen geen spijt te hebben van zijn berichten. „Ik ben wie ik ben. Als mensen het nu nodig vinden om mijn 9.000 tweets van de afgelopen jaren te gaan doorspitten omdat ik nu Tweede Kamerlid word, dan moeten ze dat vooral doen.”

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft laten weten dat het „domme tweets" zijn die Aartsen de wereld heeft ingestuurd, maar dat hij deze week gewoon tot Tweede Kamerlid voor de VVD kan worden beëdigd. „Hij is van harte welkom."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.