Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 26 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Vakantiegangers in Europa opgelet: kans op orkaan!

Vakantiegangers die in landen rond de Middellandse Zee genieten van zomers weer hebben de kans dat ze te maken krijgen met extreem zware windstoten en ongehoord veel neerslag. Ten zuiden van Italië kan de komende dagen namelijk een heuse orkaan ontstaan, meldt Weeronline.

Waar de storm precies heen trekt is nog onzeker. Sommige berekeningen laten de orkaan vol over Griekenland trekken, terwijl in andere weermodellen Sicilië de volle laag krijgt. Er is ook een mogelijkheid dat het helemaal niet tot orkaankracht komt en ‘slechts’ bij zware onweersbuien blijft.

Onweersbuien

Op dit moment zijn tussen Italië, Griekenland en Libië hevige onweersbuien actief. Volgens de huidige verwachting klonteren deze buien donderdag net voor de Libische kust samen tot een tropische depressie. Vrijdag of zaterdag kan dit systeem uitgroeien tot een orkaan. In het meest extreme scenario komen daarbij windstoten van ruim 200 kilometer per uur voor. Dit zou overeenkomen met een orkaan van de tweede categorie, op een schaal van 5. Niet alleen de wind kan fel uithalen, ook is er kans op veel regen. Lokaal kan in een dag tijd maar liefst 400 millimeter vallen. Dat komt overeen met een halve Nederlandse jaarsom.

Een orkaan in de Middellandse Zee wordt een ‘medicane’ genoemd. Dit is een samenvoeging van de Engelse term voor orkaan, ‘Hurricane’ en ‘Mediterranean’, de Middellandse Zee dus. Als de wind daadwerkelijk orkaankracht bereikt kunnen we pas spreken van een medicane. De laatste orkaan boven de Middellandse Zee vond in november 2014 plaats. Toen werden Malta en het oosten van Sicilië getroffen door medicane Qendresa. Op Malta piekte de wind naar 154 kilometer per uur.

Schade

Vorig jaar was er bijna sprake van een medicane. Storm Numa bereikte op 18 november 2017 windkracht 11, maar behaalde net geen orkaankracht. Diezelfde dag trok de storm over Griekenland, met veel schade tot gevolg.

Het ‘orkaanseizoen’ boven de Middellandse Zee loopt van september tot en met januari. Op dat moment is het zeewater het warmst. Wanneer koude lucht vanuit het verre noorden over het warme zeewater stroomt ontstaan zware onweersbuien. Wanneer de omstandigheden gunstig zijn kunnen deze onweersbuien samenklonteren, waardoor zich een orkaan kan vormen. Dit proces is precies hetzelfde als bij ‘gewone’ orkanen, die jaarlijks de Filipijnen, de Verenigde Staten en andere landen in de subtropen treffen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vakantiegangers in Europa opgelet: kans op orkaan!
Sluiten