Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Vader krijgt 3 dagen langer verlof na geboorte kind

De hele Tweede Kamer schaarde zich woensdag achter het plan het partnerverlof na geboorte op te schroeven van twee naar vijf dagen. De meerdere partijen hadden liever een nog langer ouderschapsverlof gezien.

De vijf vrije dagen voor de partner van de moeder worden volledig betaald. Vanaf 2020 krijgen werknemers in het eerste half jaar na de geboorte recht op nog eens vijf weken verlof tegen 70 procent van het loon.

Positie van vrouwen

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is trots over de uitbreiding: „Een grote sprong vooruit." Het is goed voor de band tussen ouder en kind en het is goed voor de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt, vindt hij van de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG).

Oppositiepartij SGP plaatste een kritische kanttekening. De christelijke partij vindt de vijf weken extra verlof een beetje teveel van het goede. In plaats daarvan ziet de SGP liever de invoering van een week rouwverlof voor werknemers.

Verwerking van leed

„Het overlijden van een geliefde heeft grote impact. Je hoofd staat er dan niet naar om gewoon door te werken", aldus SGP-Kamerlid Chris Stoffer. „Als we het vaderschapsverlof uitbreiden naar twee weken, zitten we op het Europese gemiddelde en houden we daarnaast ook nog ruimte voor een verlofregeling bij rouw. Als je te veel focust op alleen verlof bij het ‘lief’, is er geen financiële ruimte meer voor een verlofregeling bij de verwerking van leed.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.