Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 28 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Tsunami treft Indonesië na aardbeving

Het Indonesische eiland Sulawesi is getroffen door een tsunami als gevolg van een aardbeving. De kust van de stad Palu werd na de beving geraakt door metershoge golven. De waarschuwing voor een tsunami was echter net ingetrokken.

https://twitter.com/drRaniSpP/status/1045660983337803777

Communicatie verbroken, families vermist

De autoriteiten melden dat het water zich heeft teruggetrokken. Een familie van vijf mensen zou worden vermist en veel gebouwen zijn verwoest. Communicatie is niet mogelijk omdat infrastructuur is vernietigd. „De situatie is chaotisch”, vertelt Dwikorita Karnawati, directeur van het Indonesische meteorologisch instituut BMKG. „Mensen rennen rond op straat. Gebouwen zijn ingestort.” Berichten van dodelijke slachtoffers zijn er volgens de autoriteiten nog niet, maar dat ligt wel in de lijn der verwachting.

Op amateurbeelden op Twitter is te zien hoe een grote golf het kustgebied rond Palu treft en een ravage aanricht.

Kracht van 7,5

De tsunami met een golf van twee meter was het gevolg van een aardbeving met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter. Enkele uren daarvoor was er een beving met een kracht van 6,1. De Indonesische autoriteiten kwamen met een tsunamiwaarschuwing en riepen inwoners van kustgebieden op te evacueren. Die waarschuwing werd kort daarna weer ingetrokken.

Bij de aardbeving voor de tsunami kwam zeker één persoon om het leven en raakten er minstens tien anderen gewond. ,,We verwachten meer schade en meer slachtoffers”, meldt een woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst. Door een serie aardbevingen vielen vorige maand bijna vijfhonderd doden op het vakantie-eiland Lombok, op enkele honderden kilometers ten zuidwesten van Sulawesi.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.