Metro
Metro Nieuws 7 sep 2018 / 07:15 uur

Tienduizend ongelukken bij scholen in drie jaar tijd

Verkeersveiligheid rondom scholen lijkt nog altijd een groot probleem te zijn. In de afgelopen drie jaar vonden meer dan tienduizend ongelukken plaats in de buurt van scholen. Bij 44 scholen vielen zelfs verkeersdoden.

Foutparkeren en te hard rijden

RTL Nieuws en de Rijksuniversiteit Groningen onderzochten de verkeersveiligheid in een straal van 150 meter rond scholen. Daaruit bleek dat er nog altijd veel ongelukken gebeuren in de buurt van scholen. Vooral in de grote stad is dit een probleem, daar zijn dertien keer zo veel ongelukken als bij scholen op het platteland.

Daarnaast ondervroeg de nieuwszender ruim 900 scholen over de verkeersproblematiek. Bijna negentig procent zegt problemen te ervaren met de verkeerssituatie rondom de school. Vooral basisscholen ervaren verkeersproblemen. Naast aanrijdingen gaat het verder om zaken als foutparkeren, te hard rijden en onoverzichtelijke verkeerssituaties.

Minder met de auto

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur is geschrokken van het hoge aantal ongelukken en noemt het „echt te veel”. Ze roept ouders op om het goede voorbeeld te geven en met de fiets naar school te gaan, in plaats van de auto.

Hoogleraar verkeerspsychologie Karel Brookhuis zegt tegen RTL Nieuws dat het autogebruik minder bevorderd moet worden. „De aanleg van extra parkeerplaatsen bij scholen werkt averechts.” Hij vindt het belangrijk dat bij de bouw van nieuwe scholen goed wordt gekeken naar het verkeer in de omgeving.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tienduizend ongelukken bij scholen in drie jaar tijd
Sluiten